H1
(advokat Nis Stemann Knudsen)
mod
Skatteministeriet Departementet
(advokat Stine Kvist Kristiansen)
Denne afgørelse er truffet af dommer Anni Brix Olesen.
Sagens baggrund og parternes påstande
Retten har modtaget sagen den 12. februar 2024.
Sagen drejer sig om indbringelse af afgørelser truffet af Landsskatteretten vedrørende beregning af størrelsen af grundværdier.
H1 har nedlagt følgende påstand:
1.1. Principielt
Sagsøgte tilpligtes at anerkende, at grundværdien pr. 1. oktober 2020 af sagsøgers ejendomme nedsættes således:
1. Matr. nr. (red. ...u), Y3-by, Y5-område, beliggende Y2-vej 1-21,
Y4-by fra kr. 2.747.700 til kr. 2.128.230
2. Matr. nr. (red. ...t), Y3-by, Y5-område, beliggende Y2-vej 23-45,
Y4-by fra kr. 3.136.300 til kr. 2.208.365
3. Matr. nr. (red. ...s), Y3-by, Y5-område, beliggende Y2-vej 47-69,
Y4-by fra kr. 3.321.200 til kr. 2.145.853
4. Matr. nr. (red. ...r), Y3-by, Y5-område, beliggende Y2-vej 71-91,
Y4-by fra kr. 4.080.500 til kr. 1.805.265
1.2. Subsidiært
At grundene nedsættes til et af retten fastsat mindre beløb.
1.3. Mest subsidiært
Sagerne hjemvises til fornyet behandling hos Vurderingsstyrelsen.
Skatteministeriet Departementet har nedlagt påstand om frifindelse, og ellers hjemvisning til fornyet behandling ved Vurderingsstyrelsen.
Oplysningerne i sagen
Dommen er udarbejdet i overensstemmelse med retsplejelovens § 218a.
Vurderingsstyrelsen foretog den 1. oktober 2020 vurdering af de fire ovennævnte ejendomme, som er ejet af H1. Vurderingerne blev indbragt for Landsskatteretten, der den 15. november 2023 traf afgørelse om, at Vurderingsstyrelsens grundværdiansættelser blev stadfæstet.
Det er disse fire afgørelser, som er til prøvelse i sagen.
Der er enighed om, at der er hjemmel til at foretage omvurdering af ejendommen, og at det er ejendommenes handelsværdi, der skal komme til udtryk i vurderingerne. Det er således den beløbsmæssige vurdering, der er omtvistet.
Det er tillige uomtvistet, at der ved vurderingen kan ske anvendelse af byggeretsværdiprincippet. Tvisten drejer sig om, hvorvidt princippet er anvendt korrekt.
Y1-kommune har den (red. dag og måned 1 udeladt) vedtaget lokalplan (red. ...2) omhandlende bebyggelse af de fire omhandlede grunde.
Vedrørende baggrunden for lokalplanen fremgår det af beskrivelsen, at der ønskes en ændret placering af områdets grønne områder i forhold til den gældende lokalplan. Det anføres endvidere, at der skal sikres en stiforbindelse gennem området. Lokalplanen giver mulighed for åben-lav bebyggelse (parcelhuse) og en tæt-lav bebyggelse (kædehuse og lignende). Lokalplanen angiver, hvorledes vejnettet skal anlægges, herunder hvilke størrelsesmæssige krav, der er hertil, og beskriver, at grundstørrelsen ved tæt-lav bebyggelse skal være minimum 200 m2. Det angives tillige, at der forventes opført i alt ca. 50 boliger på området, og der er udarbejdet en illustrationsplan, der viser, hvordan området kan indrettes med tæt-lav bebyggelse med 46 boliger.
Det kan lægges til grund, at H1 har opført 46 boliger på grundene, som tæt-lav bebyggelse.
Forklaringer
Direktør KJ H1 har forklaret, at han er direktør for H1 sammen med sin bror. H1 driver virksomhed ved, at de køber jord, bygger huse og udlejer disse. Efter at de havde købt de omhandlende grunde, var han i dialog med kommunen om udformning af lokalplanen. Det var af stor betydning for, hvor meget der kunne bebygges, at vejareal, fællesareal og lignende fik en optimal placering. Han forsøgte at påvirke kommunen således, at der kunne bygges så meget som muligt på grundene med henblik på at få en så god økonomi som muligt ud af det. Lokalplanen blev udformet på baggrund af kommunens ønsker om fællesarealer, vejføring og vejareal. Han kunne ikke komme igennem med andet end det, der kom til udtryk i lokalplanen. Han ønskede at bygge så mange huse som muligt på grundene. Han ville gerne have bygget flere huse, men når der skulle tages hensyn til vejføring, fællesarealer og stiareal kunne der ikke bygges flere end de 46 huse, der er opført. Der er bygget så tæt som lokalplanen overhovedet giver mulighed for.
Han har udarbejdet de i sagen fremlagte kort ud fra offentlige tilgængelige oplysninger.
Forud for, at lokalplanen blev vedtaget, var han i tæt dialog med kommunen. De holdt flere møder og skrev sammen om kravene til arealerne. Han har ikke søgt om at opføre mere end de 46 boligenheder, som blev opført, idet det ikke gav mening ud fra lokalplanens bestemmelser. Efter hans opfattelse har han udnyttet arealet fuldt ud. Der er presset det maksimale antal boliger ind på grundene. De beregninger, som han har udarbejdet, er sket ud fra hans egen forståelse af lokalplanen.
Han har fået oplyst fra de forskellige grundejerforeninger i de omkringliggende bebyggelser, at disse har fået fradrag for vejarealer og grønne områder ved ejendomsvurderingerne.
Parternes synspunkter
H1 har i sit påstandsdokument anført:
"…
Det anerkendes, at grundværdien pr. 1. oktober 2020 som anført af Vurderingsstyrelsen tager afsæt i en m2-pris på kr. 185,00 og en byggeretspris på kr. 148.000,00.
Derimod gøres det gældende,
"Forudsat at den faktiske bebyggelse er i overensstemmelse med den lovlige, medfører anvendelse af byggeretsværdiprincippet, at der i grundværdien skal indgå et antal byggeretter, der svarer til antallet af husenheder. Forudsætningen om faktisk og lovlig bebyggelse vil være opfyldt i de allerfleste nyere bebyggelser."
1. Antallet af byggeretter
"Såfremt bebyggelsen er opført efter lokalplan, tidligere byplanvedtægt, en samlet plan i henhold til tidligere bygningsvedtægt eller andre tidligere byggeforskrifter, der fortsat er gyldige, kan man normalt ved ansættelsen af grundværdien tage udgangspunkt i det faktiske antal boligenheder, der er opført på arealet."
-
at resultatet i U2005.1164 ikke findes sammenligneligt med nærværende sag, idet det faktiske antal beboelser var større end det teoretisk ved brug af byggeretsværdiprincippet beregnede areal
-
at der ved beregning af grundværdien skal ske fradrag fra grønne områder (rekreative arealer), veje og stier, idet disse arealer i overensstemmelse med fast vurderingspraksis skal medtages med kr. 0 pr. m2,
-
at der foreligger en usaglig forskelsbehandling i forhold til de tilstødende ejendomme,
-
at sagsøger i henhold til det forvaltningsretlige lighedsprincip har krav på samme beregningsprincipper og nedslag som anvendt på ejendommen beliggende Y2-vej 2-24, Y4-by,
-
at Vurderingsstyrelsens skøn som følge af ovennævnte er behæftet med grundlæggende fejl og således bør tilsidesættes,
- at vurderingen rettelig bør fastsættes som beregnet i vedlagte Bilag 12-15
Mat. nr. (red. ...u), Y2-vej 1-21 (bilag 12) kr. 2.128.230,00
Mat. nr. (red. ...t), Y2-vej 23-45 (bilag 13) kr. 2.208.365,00
Mat. nr. (red. ...s), Y2-vej 47-69 (bilag 14) kr. 2.145.853,00
Mat. nr. (red. ...r), Y2-vej 71-91 (bilag 15) kr. 1.805.265,00
I relation til de af sagsøger fremsatte provokationer 1-4 samt sagsøgtes mangelfulde eller undvigende besvarelse gøres det gældende,
- at de i bilag 7-9 forekomne oplysninger med angivelse af sagsøgers opmåling, rekreative områder, sti- og vejareal bør lægges til grund ved rettens afgørelse af sagen (vedrørende Prov. 1.)
- at de med bilag 10 og bilag 16 (i replikken fejlagtigt benævnt bilag 15) fremkomne oplysninger fra OIS vedrørende naboejendommen Y2-vej 2-24 (bilag 16 side 1) vedrørende arealer samt offentlig vurdering bør lægges til grund ved rettens afgørelse af sagen.
For god ordens skyld præciseres, at OIS er en statslig database, der samler en række oplysninger vedrørende ejendomme i Danmark (Vedrørende Prov 2.)
- at retten ved sagens afgørelse bør lægge til grund, at der ikke forefindes nogen saglig begrundelse for, at der i relation til fradrag af friarealer tages højde herfor vedrørende naboejendomme men ikke de i sagens omhandlende ejendomme. (Vedrørende Prov. 3) …"
Skatteministeriet Departementet har i sit påstandsdokument anført:
"…
Skatteministeriet gør overordnet gældende, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte Landsskatterettens fire afgørelser af 15. november 2023 vedrørende grundværdiansættelserne af 1. oktober 2020 for sagsøgerens fire ejendomme (bilag 1-4).
Det følger af vurderingslovens § 5, at ved vurderingen ansættes ejendomsværdien og grundværdien samt et eventuelt fradrag i grundværdien for forbedringer.
Det følger videre af vurderingslovens § 6, at vurderingen foretages på grundlag af værdien i handel og vandel.
Grundværdien opgøres som værdien af grunden i ubebygget stand under hensyn til beskaffenhed, beliggenhed og en i økonomisk henseende god anvendelse, jf. vurderingslovens § 13, stk. 1.
Endelig fremgår det af vurderingslovens § 16, at grundværdien ansættes til det beløb, som efter de gældende handelspriser antages at kunne opnås for den pågældende ejendom i ubebygget stand ved salg til en efter samtlige forhold økonomisk god anvendelse, i hvilken henseende hensyn må tages såvel til ejendommens form og størrelse som til udstyknings- og omlægningsmuligheder.
Bestemmende for denne handelsværdi er bl.a. den retlige udnyttelsesmulighed af grundarealet og prisniveauet på ejendomsmarkedet på vurderingstidspunktet.
Det følger af fast retspraksis, at en ejer alene kan få tilsidesat en ejendomsvurdering, såfremt det godtgøres, at skønnet hviler på et forkert eller mangelfuldt grundlag, og dette er egnet til at påvirke værdiansættelsen, eller hvis det godtgøres, at værdiansættelsen er åbenbart urimelig, jf. f.eks. UfR 2016.191 H, UfR 2005.1164 H og UfR 2000.1071 H. Der skal foreligge et sikkert grundlag for at tilsidesætte skønnet, jf. f.eks. UfR 2000.1071 H og SKM2016.612.ØLR.
Det påhviler således sagsøgeren at godtgøre, at skønnet kan tilsidesættes. Denne bevisbyrde har sagsøgeren ikke løftet.
Grundværdierne er konkret ansat på et korrekt grundlag og i overensstemmelse med principperne i den dagældende vurderingslov, hvorefter vurderingen skal afspejle værdien i handel og vandel.
En grundværdiansættelse er et skøn over en ejendoms handelsværdi i ubebygget stand.
Sagen angår derfor også en prøvelse af Landsskatterettens samlede skøn over ejendommenes grundværdier. Sagen er derfor heller ikke kun en isoleret prøvelse af delelementer i den vurderingsmetode, der er anvendt ved skønsudøvelsen.
Skønnet er foretaget i overensstemmelse med de principper, der fremgår af dagældende vurderingslovs §§ 6, 13 og 16. Der er ikke fremlagt nye oplysninger af betydning, som ikke har indgået i Landsskatterettens afgørelser.
Sagsøgeren har således ikke godtgjort, at Landsskatterettens skøn er udøvet på et forkert eller mangelfuldt grundlag, eller at grundværdierne ligger udenfor rammerne af det skøn, som tilkommer vurderingsmyndighederne.
Sagsøgeren har således ikke løftet sin bevisbyrde for, at skønnet kan tilsidesættes.
3.1 Landsskatterettens afgørelser er korrekte
Grundværdierne for de fire ejendomme er pr. 1. oktober 2020 ansat som følger:
1. Y2-vej 1-21: 2.747.700 kr. (bilag 1).
2. Y2-vej 23-45: 3.136.300 kr. (bilag 2).
3. Y2-vej 47-69: 3.321.200 kr. (bilag 3).
4. Y2-vej 71-91: 4.080.500 kr. (bilag 4).
Grundværdierne for de fire ejendomme er alle ansat ud fra byggeretsværdiprincippet, som er et almindeligt anerkendt vurderingsprincip, som vurderingsmyndighederne kan anvende ved grundværdiansættelse af ejendomme, der ligger i byzone og sommerhusområde, hvor den planlagte anvendelse er parcelhus-, rækkehus- eller sommerhusbebyggelse, hvilket som nævnt også er tilfældet i nærværende sag.
Byggeretsværdiprincippet hviler på den betragtning, at en grunds værdi kan deles op i en del, der vedrører retten til at opføre boligenheder (byggeretterne) og en del, der afhænger af arealstørrelsen (arealværdien).
Byggeretsværdien udgøres af retten til at opføre et eller flere huse på ejendommen. Arealværdien dækker over selve arealets værdi og afhænger af arealstørrelsen
Byggeretsværdiprincippet indebærer, at grundværdien beregnes som summen af en byggeretsværdi og en arealværdi, hvortil kommer et fradrag på 12,5 pct. for udstykningsomkostninger (for store grunde), jf. Den juridiske vejledning 2017-2, afsnit H.A,3.2.2.1
Ved anvendelsen af byggeretsværdiprincippet tages der udgangspunkt i en normalgrund og en områdepris. En normalgrund i et parcelhuskvarter er på 800 m2. Områdeprisen er prisen per m2 for en normalgrund i et bestemt område.
Halvdelen af områdeprisen vedrører byggeretsværdien. Den anden halvdel vedrører arealværdien.
Der er som nævnt ovenfor tale om et almindeligt vurderingsfagligt princip, der er beskrevet i Den juridiske vejledning 2017-2, afsnit H.A,3.2.2.1.
Princippet er desuden anerkendt ved domstolene som et vurderingsteknisk hjælpemiddel, hvis bedømmelsen af grundens værdi i øvrigt beror på et konkret skøn, jf. herved eksempelvis UfR 2005.1164 H.
Byggeretsværdiprincipper er altså alene et vurderingsteknisk hjælpemiddel, jf. eksempelvis TfS 1997.663, UfR 2005.1164 H, UfR 2016.191 H og Den juridiske vejledning 2017-2, afsnit H.A,3.2.2.1.
Sagsøgeren har derfor heller ikke uden videre krav på, at grundværdierne ansættes til det beløb, som beregnes ved anvendelse af byggeretsværdiprincippet, jf. bl.a. SKM2015.491.VLR, SKM2016.613.BR og SKM2018.472.BR, eller at et bestemt antal byggeretter eller en bestemt områdepris lægges til grund.
Ved vurderingen af den retlige udnyttelse tages der udgangspunkt i plangrundlaget, det vil sige lokalplanen og anden offentlig regulering.
Landsskatteretten har derfor også med rette taget udgangspunkt i de bygge- og udnyttelsesmuligheder, som lokalplan (red. ...2), ’’Boliger på Y2-vej’’ (bilag 5) giver mulighed for, jf. nærmere nedenfor under afsnit 3.2.
Landsskatterettens skønnede grundværdiansættelser er - ud over de retlige udnyttelsesmuligheder for grundene - endvidere sket under hensyn til ejendommenes beliggenhed sammenholdt med prisniveauet for ubebyggede grunde til boligbebyggelse, jf. bilag 1-4, side 13.
Landsskatteretten har til brug for beregningen af grundværdierne efter byggeretsværdiprincippet brugt salgspriserne fra sammenlignelige handler fra lokalområdet til at finde en retvisende områdepris.
Til brug for grundværdiansættelsen pr. 1. oktober 2020 har Landsskatteretten således skønnet en områdepris på 225 kr., der er beregnet på baggrund af priserne for salg af ubebyggede boliggrunde i Y1-kommune, som er beliggende inden for en afstand af ca. 5 km målt i lige linje fra de påklagede ejendomme (bilag 1-4, side 13), jf. nærmere nedenfor under afsnit 3.3.
Landsskatteretten har ved skønsudøvelsen taget højde for ejendommenes sammenlignelighed.
Landsskatteretten har også taget højde for fradraget vedr. udstykningsomkostninger for store grunde på 12,5 pct., jf. bilag 1-4, side 13.
Landsskatteretten har lagt for mange byggeretter til grund ved grundværdiansættelserne.
Landsskatteretten skønner altså efter en samlet vurdering af de fire ejendommes beliggenhed, retlige anvendelse- og udnyttelsesmuligheder til boligbebyggelse, antallet af byggeretter og det faktiske handelsniveau i området, at den af Vurderingsstyrelsens ansatte grundværdi er udtryk for en realistisk skønnet handelsværdi på vurderingstidspunktet (bilag 1-4, side 13).
Landsskatteretten har således truffet fire veloplyste afgørelser på et korrekt grundlag, og der er derfor intet grundlag for at tilsidesætte afgørelserne, jf. også nedenfor.
3.2 Nærmere om byggeretter
Sagsøgeren har gjort gældende, at Landsskatteretten har lagt for mange byggeretter til grund for værdiansættelserne.
Ejendommene er omfattet af lokalplan (red. ...2), "Boliger på Y2-vej" (bilag 5), der er vedtaget d. (red. dag og måned 1 udeladt) 2019. Af lokalplanen fremgår det, at området må anvendes til åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse med en bebyggelsesprocent på 35 for åben-lav boligbebyggelse og en bebyggelsesprocent på 50 for tæt-lav boligbebyggelse i 1½ etage. Ved udstykning til tæt-lav skal hver grund være minimum 200 kvadratmeter og ved åben-lav minimum 400 kvadratmeter. Det fremgår desuden, at der ved tæt-lav skal etableres fælles grønne områder (bilag 5, side 8).
Det fremgår af lokalplanens § 2, at udstykning i storparceller i princippet skal ske som vist på kortbilag 2 (bilag 5, side 17). I lokalplanen (bilag 5, side 8), er anført, at antallet af boliger kan variere alt efter fordelingen mellem tæt/lav og åben/lav bebyggelse. Det fremgår derudover, at illustrationsplanen (bilag 5, side 11) alene er et eksempel på, hvordan området kan udbygges.
Landsskatteretten har - korrekt - taget udgangspunkt i de bygge- og udnyttelsesmuligheder, som lokalplan (red. ...2), ’’Boliger på Y2-vej’’ giver mulighed for.
Landsskatteretten har på den baggrund skønnet, at den bedste økonomiske anvendelse og udnyttelse af ejendommene er opførsel af tæt-lav boligbebyggelse med en bebyggelsesprocent på 50, og har derfor ansat grundværdierne på baggrund af disse anvendelses- og udnyttelsesmuligheder.
De fire ejendomme er på baggrund heraf vurderet med følgende antal byggeretter:
5. Y2-vej 1-21: Ejendommen har et grundareal på 5.774 m2, og den tilladte bebyggelse er på 2.887 etagemeter. Det svarer til 27 byggeretter, jf. bilag 1, side 13.
6. Y2-vej 23-45: Ejendommen har et grundareal på 6.575 m2, og den tilladte bebyggelse er 3.287 etagemeter. Det svarer til 31 byggeretter, jf. bilag 2, side 13.
7. Y2-vej 47-69: Ejendommen har et grundareal på 6.917 m2, og den tilladte bebyggelse er 3.458 etagemeter. Det svarer til 32 byggeretter jf. bilag 3, side 13.
8. Y2-vej 71-91: Ejendommen har et grundareal på 8.408 m2, og den tilladte bebyggelse er således 4.204 etagemeter. Det svarer til 40 byggeretter, jf. bilag 4, side 13.
Sagsøgeren har - som ovenfor nævnt - gjort gældende, at grundværdierne er ansat med for mange byggeretter. Til støtte herfor har sagsøgeren gjort gældende, at der ikke kan medtages byggeretter ud over det faktiske antal opførte boliger. Sagsøgeren gør i den forbindelse gældende, at sagsøgeren på baggrund af lokalplanen, side 8, og illustrationsplanen, side 11 (bilag 5) har søgt og opnået tilladelse til opførelse af i alt 46 boliger.
Dette bestrides.
Grundværdien opgøres som værdien af grunden i ubebygget stand under hensyn til beskaffenhed, beliggenhed og i økonomisk henseende god anvendelse, jf. vurderingslovens § 13, stk. 1. Videre fremgår det af vurderingslovens § 16, at grundværdien ansættes til det beløb, som efter de gældende handelspriser antages at kunne opnås for den pågældende ejendom i ubebygget stand ved salg til en efter samtlige forhold økonomisk god anvendelse, i hvilken henseende hensyn må tages såvel til ejendommens form og størrelse som til udstyknings- og omlægningsmuligheder.
Det er altså ikke afgørende, hvad der rent faktisk er opført på grunden. Ejendommene skal derimod vurderes i ubebygget stand under hensyn til den retlige udnyttelse, hvilket Landsskatteretten har gjort.
Landsskatteretten har korrekt lagt til grund, at udstykningen i storparceller i princippet skal ske som vist på kortbilag 2, jf. lokalplanens § 2. (bilag 5, side 17). Landsretten har desuden korrekt lagt til grund, at det fremgår af lokalplanen, at antallet af boliger kan variere alt efter fordelingen mellem tæt/lav og åben/lav bebyggelse, og at illustrationsplanen alene er et eksempel på, hvordan området kan udbygges, jf. bilag 1-4, side 12.
Det bemærkes desuden, at det er uklart, hvad sagsøgeren gør gældende vedr. den af ministeriet påberåbte UfR 2005.1164 H (stævningen, side 5). Dommen viser, at byggeretsværdiprincippet er anerkendt ved domstolene som et vurderingsteknisk hjælpemiddel, hvis bedømmelsen af grundens værdi i øvrigt beror på et konkret skøn, jf. også ovenfor.
Sagsøgeren henviser til et tekststykke fra den supplerende sagsfremstilling i dommen, hvor der refereres til et tekststykke fra en ældre version af Den juridiske vejledning.
Følgende fremgår af den version af den juridiske vejledning, der er gældende for denne sag (Den juridiske vejledning 2017-2, H,A.3.2.2.2):
"Udnytter den faktiske bebyggelse fuldt ud mulighederne for arealetagemeter i gældende planlovgivning og ligger de enkelte husenheder arealmæssigt indenfor rammerne af normalstørrelse, så medfører anvendelsen af byggeretsværdiprincippet, at der skal indgå det antal byggeretter i grundværdien, der svarer til antallet af husenheder.
Forudsætningen om sammenfald af faktisk og lovlig bebyggelse vil være opfyldt i de fleste nyere bebyggelser." (min understregning)
Formuleringerne er således ændret på flere punkter.
I denne sag udnytter den faktiske bebyggelse netop ikke fuldt ud mulighederne for antallet af arealetagemeter i gældende planlovgivning. Hertil kommer, at Landsskatteretten ikke har inddraget det samlede areal af de fire grunde på i alt 27.674 kvadratmeter ved opgørelsen af antallet af byggeretter. Det refererede fra dommen vedrører således en anden situation end den, som gør sig gældende i nærværende sag, og støtter derfor ikke sagsøgerens argumentation.
Om forskellen i antal byggeretter
Vurderingsstyrelsen har i sine afgørelser lagt et lavere antal byggeretter til grund end Landsskatteretten. Sagsøgeren har i den forbindelse gjort gældende, at Vurderingsstyrelsens beregningsgrundlag er fejlagtigt, og at Landsskatteretten må anses for at tiltræde dette ved sine afgørelser.
Det bestrides.
Vurderingsstyrelsen har i overensstemmelse med reglerne i vurderingsloven skønsmæssigt fastsat ejendommenes handelsværdi i ubebygget stand, og Landsskatteretten har ved sine afgørelser af 15. november 2023 efter et samlet skøn - korrekt - stadfæstet de af Vurderingsstyrelsen ansatte grundværdier.
Byggeretsværdiprincippet er - som gennemgået under afsnit 3.1 - alene et vurderingsteknisk hjælpemiddel, jf. eksempelvis TfS 1997.663, UfR 2005.1164 H, UfR 2016.191 H og Den juridiske vejledning 2017-2, afsnit H.A,3.2.2.1.
Både Landsskatteretten og Vurderingsstyrelsen har ved deres skøn taget udgangspunkt i lokalplan (red. ...2), boliger på Y2-vej (bilag 5). Landsskatteretten har på baggrund af skønnet over byggeretter blot henført mere af værdien til byggeretsværdien og dermed mindre til arealværdien, end Vurderingsstyrelsen har.
Begge myndigheder har imidlertid foretaget en fortolkning af lokalplanen, og begge myndigheder når - uanset antallet af byggeretter - frem til samme værdier. Ingen af afgørelserne er forkerte på dette punkt.
Det er således ikke en fejl, at Vurderingsstyrelsen i sine afgørelser har lagt et lavere antal byggeretter til grund for skønnet over grundværdierne. Landsskatteretten har efter et samlet skøn stadfæstet grundværdierne efter en samlet og konkret vurdering af de påklagede ejendommes beliggenhed, retlige anvendelse- og udnyttelsesmuligheder til boligbebyggelse, antallet af byggeretter og det faktiske handelsniveau i området. Forskellen mellem det af Vurderingsstyrelsen fastsatte antal byggeretter og det af Landsskatteretten vurderede antal byggeretter er der således taget højde for i det samlede skøn over grundværdierne.
Antallet af byggeretter er alene et delelement i det samlede skøn, når skønnet baserer sig på byggeretsværdiprincippet. Trods afvigelsen har Landsskatteretten på baggrund af et samlet skøn stadfæstet grundværdierne, eftersom grundværdierne efter Landsskatterettens vurdering svarede til værdien i handel og vandel, jf. vurderingslovens § 6.
Det forhold, at antallet af byggeretter er indgået forskelligt i afgørelserne, fører heller ikke til, at der er tale om et forkert grundlag, da der som nævnt netop er tale om et samlet skøn.
3.3 Nærmere om områdeprisen
Landsskatteretten har til brug for beregningen af grundværdierne efter byggeretsværdiprincippet brugt salgspriserne fra sammenlignelige handler fra lokalområdet til at finde en retvisende områdepris.
Landsskatteretten har ved udøvelsen af skønnet lagt vægt på salgene af ubebyggede boliggrunde i Y1-kommune, som er beliggende inden for en afstand af ca. 5 km målt i lige linje fra den påklagede ejendom. I skønsudøvelsen er der lagt vægt på prisniveauet for de solgte ejendomme samt deres beliggenhed og andre forhold, hvor ejendommene adskiller sig i forhold til de fire ejendomme. Landsskatteretten har på den baggrund skønnet områdeprisen til 225 kr., jf. bilag 1-4, side 13.
Sagsøgeren anfører i stævningen (side 5), at det anerkendes, at grundværdiansættelserne - som i Vurderingsstyrelsens afgørelser - tager afsæt i en kvadratmeterpris på 185 kr. og en byggeretspris på 148.000 kr. Sagsøgeren har i stævningen (side 2) desuden gjort gældende, at spørgsmålet om m2-pris ikke ønskedes behandlet. Landsskatteretten har imidlertid, jf. lige ovenfor, skønnet en områdepris på 225 kr. Skatteministeriet opfordrede (A) derfor sagsøgeren til at præcisere og uddybe anbringenderne på dette punkt.
Skatteministeriet antager på baggrund af sagsøgerens svar (replikken, side 2), at sagsøgeren ønsker spørgsmålet om, hvorvidt Landsskatterettens skøn over områdeprisen er korrekt, prøvet, da det jo netop er Landsskatterettens fire afgørelser, der er indbragt. Det bemærkes, at Skatteministeriet forstår sagsøgeren sådan, at det er områdeprisen, som anbringendet omhandler.
Vedr. prisniveau
Det fremstår på baggrund af sagsøgerens svar, jf. replikken, side 2, imidlertid ikke klart, hvad sagsøgeren gør gældende på dette punkt. Sagsøgeren anfører, at det er en kvadratmeterpris på 185 kr., som anvendt af Vurderingsstyrelsen, der skal lægges til grund. Beløbet på de 185 kr. ses at være den halve områdepris, som Vurderingsstyrelsen lægger til grund ved beregningen af arealværdien, som udtrykket arealet værdi og afhænger af arealstørrelsen. Vurderingsstyrelsen har altså anvendt en områdepris på 370 kr., jf. bilag 1-4, side 12. Landsskatteretten har i de fire afgørelser derimod lagt en områdepris på 225 kr. til grund, jf. bilag 1-4, stk. 13.
Det er således forkert, når sagsøgeren sammenligner 185 kr. med de 225 kr., da beløbene ikke er udtryk for det samme. Det ville derimod give mening enten at sammenligne områdeprisen på de 370 kr., som Vurderingsstyrelsen har lagt til grund, med de 225 kr., som Landsskatteretten har lagt til grund, eller alternativt den halve områdepris på hhv. 185 kr. og 112,50 kr., der anvendes ved beregning af arealværdien/kvadratmeterpris. Det vil sige, at den områdepris, som Landsskatteretten har anvendt, rent faktisk er lavere end den, som Vurderingsstyrelsen har anvendt. Det savner derfor også umiddelbar mening, at sagsøgeren gør gældende, at det er beløbet på de 185 kr., der skal anvendes.
Uanset hvad, har sagsøgeren ikke godtgjort, at den af Landsskatteretten anvendte områdepris er forkert eller har bevirket et åbenbart urimeligt resultat. Det bemærkes i den forbindelse, at sagsøgeren ikke har forsøgt at påvise en anden eller mere retvisende områdepris ved f.eks. syn og skøn.
Om forskel i områdepris
Landsskatteren har, som nævnt ovenfor, skønnet en anden (og lavere) områdepris end Vurderingsstyrelsen. Sagsøgeren har i den forbindelse i replikken, side 2, gjort gældende, at de 225 kr. "… ses fremkommet uden nogen form for stillingtagen til det af Vurderingsstyrelsen foretagne skøn og anvendte m2-pris."
Det bestrides. Landsskatteretten har - som ovenfor nævnt - i forbindelse med skønsudøvelsen begrundet, hvad retten har lagt vægt på i forbindelse med skønnet over områdeprisen, jf. bilag 1-4, side 13. Se nærmere lige ovenfor.
Vurderingsstyrelsen har i overensstemmelse med reglerne i vurderingsloven skønsmæssigt fastsat ejendommenes handelsværdi i ubebygget stand, og Landsskatteretten har ved sine afgørelser af 15. november 2023 efter et samlet skøn - korrekt - stadfæstet de af Vurderingsstyrelsen ansatte grundværdier.
Det er således ikke afgørende, at Landsskatteretten i sine afgørelser har skønnet en anden områdepris end Vurderingsstyrelsen. Områdeprisen er alene et delelement i det samlede skøn. Trods afvigelsen har Landsskatteretten på baggrund af et samlet skøn stadfæstet grundværdierne, eftersom grundværdierne efter Landsskatterettens vurdering svarede til værdien i handel og vandel, jf. vurderingslovens § 6. Det forhold, at områdeprisen er indgået forskelligt i afgørelserne, fører heller ikke til, at der er tale om et forkert grundlag, da der som nævnt netop er tale om et samlet skøn.
Vedr. naboejendommen Y2-vej 2-24.
Sagsøgeren gør desuden gældende, at der skal anvendes den samme kvadratmeterpris, som for naboejendommen Y2-vej 2-24.
Det bestrides.
Sagsøgeren har fremlagt bilag 10, der er navngivet "Udskrift af 18/10-2023 fra OIS vedrørende naboejendommen beliggende Y2-vej 2-24". Bilaget skulle ifølge stævningen, side 4, vise, hvad Vurderingsstyrelsen har lagt til grund ved ansættelsen af naboejendommen Y2-vej 2-24.
I afsnit 3.4.2 nedenfor gør Skatteministeriet gældende, at det ikke kan udledes af bilag 10, hvad der er lagt til grund ved ansættelsen af naboejendommen Y2-vej 2-24. Der redegøres desuden for, at en ejendoms værdi ikke kan tilsidesættes blot på grund af andre ejendommes afvigende vurderinger. Der henvises i det hele til gennemgangen i afsnit 3.4.2.
Det bemærkes, at sagsøgeren i replikken, side 2, henviser til bilag 15, der imidlertid er et bilag, der viser sagsøgerens beregning af grundværdien vedrørende Y2-vej 71-91 (det blev fremlagt i forbindelse med stævningen).
Skatteministeriet går derfor ud fra, at der rettelig skulle være henvist til bilag 16, der er fremlagt i forbindelse med replikken. Det fremstår desuden ikke klart, hvad karakteren af dette bilag er. Men uanset hvad, kan beviset for, at det vurderingsfaglige skøn er forkert, ikke løftes ved blot at postulere, at værdien er en anden. Sagsøgeren har ikke med det fremlagte bilag 16 ført bevis for, at forudsætningerne i skønnet over de fire grundværdiansættelser er forkerte.
Vedr. sagsøgeren egne beregninger (bilag 12-15)
Sagsøgeren har i stævningen, side 6, gjort gældende, at grundværdierne for de fire ejendomme bør fastsættes til nogle nærmere bestemte beløb, som fremgår af en række bilag, som udtrykker nogen af sagsøger selv udregnede værdier, jf. bilag 12-15.
Skatteministeriet gør gældende, at bilag 12-15, der for så vidt ses udtrykker sagsøgerens egne udregninger af grundværdierne for de fire ejendomme, ikke tillægges nogen bevismæssig vægt, da bilagene netop alene viser sagsøgerens egne udregninger af grundværdierne for de fire ejendomme.
Landsskatterettens afgørelser angår, som ovenfor nævnt, ansættelsen af grundværdierne for de omhandlede ejendomme. Områdeprisen indgår som et delelement i skønnet i de sager, hvor byggeretsværdiprincippet anvendes. Denne sag er som nævnt ovenfor en prøvelse af det samlede skøn, og således ikke en isoleret prøvelse af delelementer i skønsudøvelsen.
Det bestrides, at sagsøgeren med det anførte har godtgjort, at Landsskatterettens skøn er udøvet på et forkert eller mangelfuldt grundlag, eller at grundværdierne ligger udenfor rammerne af det skøn, som tilkommer vurderingsmyndighederne.
3.4 Fradrag for friarealer mv
Sagsøgeren har i stævningen, side 4 og 5, gjort gældende, at der ved fastsættelsen af grundværdien skal ske et fradrag for friarealer i overensstemmelse med "fast vurderingspraksis". I forlængelse heraf har sagsøgeren i replikken, side 2, anført, at Landsskatterettens skøn hviler på et forkert grundlag, da der ikke er meddelt et fradrag for friarealer mv. Det bestrides.
På baggrund af det i stævningen og replikken anførte vedrørende et fradrag for friarealer, så fremstår det uklart, hvad det er for et fradrag for friarealer, sagsøgeren mener sig berettiget til. Det er således uklart, om sagsøgeren mener, om det er ved vurderingen af antallet af byggeretter, at der skal ske en reduktion i antallet af byggeretter, eller om der menes et beløbsmæssigt fradrag i forbindelse med ansættelsen af grundværdien. Sagsøgeren har ikke henvist til, hvilken "fast vurderingspraksis" der påberåbes.
Landsskatterettens afgørelser er i fuld overensstemmelse med den almindelige vurderingsfaglige praksis på området.
Uanset hvordan sagsøgerens anbringende på dette punkt skal forstås, så har sagsøgeren fortsat ikke godtgjort, at der er grundlag for at tilsidesætte Landsskatterettens skøn, herunder at der skal ske et fradrag for friarealer /grønne arealer mv. Sagsøgeren har som nævnt ikke krav på, at grunden skal vurderes efter et bestemt vurderingsprincip, herunder have et bestemt fradrag, idet det afgørende er, om skønnet afspejler handelsværdien, jf. herved også UfR 2014.771 H.
Landsskatteretten har i det samlede skøn over ejendommenes handelsværdi i ubebygget stand netop taget højde for grundenes udnyttelsesmuligheder, herunder også at der skal være plads til friarealer mv.
Det forhold, at Landsskatteretten ikke direkte nævner forholdet i de fire afgørelser, kan således ikke tillægges betydning, og fører heller ikke til en materielt forkert afgørelse. Det bemærkes i den forbindelse, at Landsskatteretten i forbindelse med det samlede skøn desuden har sænket områdeprisen fra 370 kr. til 225 kr., og at Landsskatteretten ikke har inddraget det samlede areal af de fire grunde på i alt 27.674 kvadratmeter ved opgørelsen af antallet af byggeretter. Der er således indirekte taget højde for de grønne områder og friarealer, som nævnes i lokalplanen.
3.4.2 Naboejendommen Y2-vej 2-24 (bilag 10)
Sagsøgeren har fremlagt bilag 10, der er navngivet "Udskrift af 18/10-2023 fra OIS vedrørende naboejendommen beliggende Y2-vej 224". Bilaget skulle ifølge stævningen, side 4, vise, hvad Vurderingsstyrelsen har lagt til grund ved ansættelsen af naboejendommen Y2-vej 2-24.
Sagsøgeren havde i stævningen, side 4, opfordret Skatteministeriet til at oplyse, om oplysningerne i det fremlagte bilag 10 vedrørende naboejendommen bestrides, samt redegøre for med hvilken begrundelse, der finder forskelsbehandling sted.
Som svar på opfordringen anførte Skatteministeriet følgende i svarskriftet, side 9-10:
"Skatteministeriet kan som udgangspunkt ikke fremlægge oplysninger om andre skatteyderes forhold. Opfordring 2 vil derfor ikke blive besvaret.
Det bestrides på baggrund af det fremlagte, at der har fundet forskelsbehandling sted.
Sagsøgeren opfordres B til at uddybe, hvorfor der skulle have fundet forskelsbehandling sted, samt til at fremlægge dokumentation herfor."
Sagsøgeren har ikke besvaret denne opfordring, og det fremstår således fortsat uklart, hvilken karakter bilag 10 har, samt hvad der kan udledes af bilaget. Det fremgår f.eks. ikke af selve bilaget, hvor oplysningerne stammer fra, hvilket år de vedrører, eller hvilken karakter oplysningerne i øvrigt har. Det bestrides således, at det kan udledes af bilag 10, hvad der er lagt til grund ved ansættelsen af naboejendommen Y2-vej 2-24
Hertil kommer, at allerede fordi, at sagsøgeren ikke har besvaret denne opfordring i replikken, har sagsøgeren heller ikke godtgjort, at der skulle have fundet forskelsbehandling sted.
Derfor bestrides det i replikken, side 3, anførte om, at ministeriets manglende besvarelse må føre til, at oplysninger om naboejendommen skal lægges til grund. Det er sagsøgerens bevisbyrde, og et sådant bevis kan ikke føres ved blot at postulere, at der er sket forskelsbehandling uden at fremlægge objektiv dokumentation for det påståede.
Det bemærkes desuden, at det forhold, at en anden grund måtte være vurderet anderledes, i udgangspunktet er uden betydning for nærværende sag, da hver ejendom vurderes for sig, og det forhold, at en anden ejendom har fået ansat en anden grundværdi, medfører derfor heller ikke, at skønnet i nærværende sag er forkert, jf. f.eks. SKM2009.23.HR og SKM2023.464.ØLR. Det er som sagt sagsøgeren, der må føre beviset, og der er intet fremlagt, som understøtter synspunktet.
Den omstændighed, at Landsskatterettens skønsmæssigt ansatte grundværdier måtte afvige fra de ansatte grundværdier for andre ejendomme, eller at andre ejendomme er ansat efter andre principper, medfører ikke, at Landsskatterettens afgørelser er fastsat på et forkert eller mangelfuldt grundlag eller er åbenbart urimelige. En ejendoms værdi kan således ikke tilsidesættes blot på grund af andre ejendommes afvigende vurderinger. Der er for hver ejendom tale om en konkret vurdering.
En ejendom skal vurderes på baggrund af den pågældende ejendoms konkrete forhold. Idet de omtvistede grunde er vurderet korrekt, er der således ingen holdepunkter for at ændre eller anfægte skønnet, blot fordi andre ejendomme er vurderet anderledes.
3.4.3 Grundejerforeningen Y4-by Nord (bilag 11)
Sagsøgeren har desuden til støtte for, at der skal opnås fradrag for friarealer/grønne arealer, bl.a. henvist til en meddelelse af 31. oktober 2023 fra Vurderingsstyrelsen til Grundejerforeningen Y4-by Nord (bilag 11). Sagsøgeren angiver i stævningen, side 4, at Grundejerforeningen Y4-by Nords tilstødende arealer ved denne meddelelse af Vurderingsstyrelsen fik ændret beregningsgrundlaget fra kr. 12.117.242 til kr. 0, angiveligt som følge af anerkendelse af fradrag af vej-, sti- og rekreative arealer.
Det bestrides.
Bilag 11 er ikke en ejendomsvurdering.
Det fremgår direkte af bilaget, at der er tale om et foreløbigt beregningsgrundlag.
Det fremlagte bilag angår således et foreløbigt beregningsgrundlag, jf. § 27, stk. 3, i den nu ophævede lov om kommunal ejendomsskat, jf. lovbekendtgørelse nr. 1463 af 6. oktober 2020 med senere ændringer, og er ikke en ejendomsvurdering.
Lov om kommunal ejendomsskats § 27, stk. 3, 4. pkt. giver ejer(ne) mulighed for frit at ændre det foreløbige beregningsgrundlag. Der er tale om en mulighed for at blive opkrævet foreløbig grundskyld, så ejer(ne) ikke risikerer at få en efterregulering, når de endelige ejendomsvurderinger foretages. I det nævnte tilfælde har ejer antageligvis selv valgt at fastsætte beregningsgrundlaget til 0 kr.
Da der således ikke er tale om en grundværdiansættelse, der nedsættes som følge af et fradrag for vej-, sti- og rekreative arealer, er der ikke tale om en sammenlignelig situation.
Bilag 11 indikerer derfor ikke den af sagsøgeren omtalte praksis for fradrag for friarealer. Der er i øvrigt slet ikke nævnt noget om et fradrag i bilaget.
Det bemærkes, at selv hvis der havde været tale om ejendomsvurdering, så kan den omstændighed, at Landsskatterettens skønsmæssigt ansatte grundværdier måtte afvige fra de ansatte grundværdier for andre ejendomme, eller at andre ejendomme er ansat efter andre principper, ikke medføre, at skønnet i nærværende sag er forkert, jf. ovenfor under afsnit 3.4.2.
4. SKATTEMINISTERIET HAR BESVARET ALLE OPFORDRINGER
Sagsøgeren har i stævningen, side 4 og 6, fremsat fire opfordringer. I replikken, side 3, kommenterer sagsøgeren på ministeriets besvarelser. Sagsøgeren gør i den forbindelse gældende, at ministeriets manglende besvarelse på flere punkter skal tillægges processuel skadevirkning. Dette bestrides.
Skatteministeriet har besvaret alle opfordringerne. Den omstændighed, at sagsøgeren ikke er tilfreds med svarene, indebærer selvsagt ikke, at der kan tillægges processuel skadevirkning. Der henvises til svarskriftet, side 8-10, og duplikken, side 6-9.
…"
Parterne har under hovedforhandlingen nærmere redegjort for deres opfattelse af sagen.
Rettens begrundelse og resultat
Det fremgår af Den juridisk vejledning 2017-2 af 31. juli 2017 fra Skattestyrelsen i punket H.A,3.2.2.2. - Særlig for åben-lav og tæt-lav bebyggelse blandt andet følgende:
…" Antallet af byggeretter
Udnytter den faktiske bebyggelse fuldt ud mulighederne for arealetagemeter i en gældende planlovgivning og ligger de enkelte husenheder arealmæssigt indenfor rammerne af normalstørrelse, så medfører anvendelsen af byggeretsværdiprincippet, at der skal indgå det antal byggeretter i grundværdien, der svarer til antallet af husenheder"…
og
…"Beregningsgrundlaget
Beregningsgrundlaget er det areal, der i grundværdispecifikationen skal ansættes med arealværdi (halv områdepris). Det omfatter det samlede matrikulære areal minus fællesareal, udlagte interne veje og andre udlagte arealer. I de tilfælde, hvor størrelsen af fællesarealet og internt vejareal er opmålt eller oplyst af ejeren, skal oplysningerne anvendes. Er det ikke tilfældet, skønnes der over størrelsen"…
og
… "Fællesarealet
Fællesarealet skal i grundværdispecifikationen indgå med værdien 0"…
Parterne er enige om, at der ved vurdering af grundene kan ske anvendelse af byggeretsværdiprincippet således, at byggeretsværdien og arealværdien benyttes til at beregne grundværdien.
Det er på baggrund af blandt andet den juridiske vejledning, rettens opfattelse, at der ved vurdering af, hvor mange byggeretter, der skal lægges til grund ved fastsættelse af grundværdierne, skal tages stilling til, om den faktiske bebyggelse udnytter mulighederne i lokalplanen.
De omhandlede grunde er bebygget med rækkehuse med henblik på udlejning. H1 har været underlagt lokalplanens angivelse af, at der i området skal være fællesarealer, en sti, der løber gennem området, og af anførte specifikke krav til vejanlæg. Retten finder det ubetænkeligt at lægge til grund, at H1 ved at opføre 46 boliger har udnyttet grundene så optimalt som muligt inden for lokalplanens rammer således, at der på arealerne er opført så mange huse, som muligt.
Landsskatteretten har beregnet, at der på de fire grunde er 130 byggeretter og har taget udgangspunkt heri ved det samlede skøn af prisniveauet på vurderingstidspunktet.
Det er rettens opfattelse, at lokalplanens bestemmelser for området, ikke giver mulighed for at antage, at der på grundene er 130 byggeretter. Det er endvidere rettens opfattelse, at fællesarealer og arealer udlagt til interne veje og stier ikke skal medtages ved værdiansættelsen, således at fælles- og vejarealer ikke skal påvirke den endelige grundværdi, jf. blandt andet afgørelse i TfS 2013.234 og ovennævnte juridiske vejledning.
Landsskatteretten har i sin afgørelse ikke nærmere beskrevet, om disse omstændigheder er indgået i det samlede skøn over grundenes værdi på vurderingstidspunktet og i givet fald med hvilken vægt.
Allerede på denne baggrund finder retten efter en samlet vurdering, at H1 har godtgjort en sådan usikkerhed om, hvorvidt den foretagne vurdering ligger inden for det rimelige skøn, som tilkommer vurderingsmyndighederne.
Spørgsmålet om vurdering af grundværdi for de fire arealer skal derfor hjemvises til fornyet behandling hos vurderingsmyndighederne. Det bemærkes herved, at vurderingsmyndighederne ikke i fornødent omfang har godtgjort, at det fejlagtige skøn konkret ikke har haft betydning for den ansatte grundværdi.
Retten har efter bevisførelsen ikke tilstrækkeligt grundlag for at foretage en fastsættelse af grundværdien, hvorfor H1 principale og subsidiære påstand ikke tages til følge.
Der gives H1 medhold i den mest subsidiære påstand om hjemvisning
T H I K E N D E S F O R R E T:
Sagerne hjemvises til fornyet behandling hos Vurderingsstyrelsen.