Dato for udgivelse
27 Feb 2024 12:46
Dato for afsagt dom/kendelse/afgørelse/styresignal
25 Jan 2024 14:12
SKM-nummer
SKM2024.108.VLR
Myndighed
Vestre Landsret
Ansvarlig styrelse
Skattestyrelsen
Sagsnummer
13. afdeling S-2306-23
Dokument type
Kendelse
Overordnede emner
Straf
Overemner-emner
Straf
Emneord
Straf, forsvarerbeskikkelse, afslag, aktindsigt
Resumé

I en administrativ straffesag, hvor T var sigtet for at have overtrådt opkrævningslovens § 17, ved som direktør for et selskab i perioden den 30. juni 2017 til den 22. marts 2019 at have været ansvarlig for, at der ikke blev angivet A-skat og arbejdsmarkedsbidrag i forbindelse med udbetaling af løn til selskabets ansatte, hvorved statskassen blev unddraget 197.277 kr. i A-skat og 47.433 kr. i arbejdsmarkedsbidrag, anmodede T's beskikkede forsvarer Skattestyrelsen om at oplyse, om andre personer end sigtede var eller havde været sigtet i sagskomplekset.

Skattestyrelsen oplyste forsvareren om, at det alene var T, der var sigtet i den pågældende periode, hvor hun var direktør i selskabet. Skattestyrelsen afslog at oplyse, om der var andre personer end T, der var eller havde været sigtet i sagskomplekset, og styrelsen henviste blandt andet til, at styrelsen efter forsvarerbistandslovens § 3, stk. 1, havde udleveret alle oplysninger i den sag, hvori T var sigtet, og at forsvareren derfor havde fået adgang til at gøre sig bekendt med det materiale, told- og skatteforvaltningen havde tilvejebragt til brug for behandlingen af spørgsmålet om strafansvar, og at den af forsvareren ønskede oplysning ikke var omfattet af forsvarerbistandslovens § 3, stk. 1.

Forsvareren indbragte spørgsmålet for byretten.

Byretten henviste til, at forsvarerens ret til sagens materiale følger af forsvarerbistandslovens § 3, stk. 1, der svarer til retsplejelovens § 729a, stk. 3. Efter retspraksis, herunder U2021.1278 H, havde forsvareren ret til aktindsigt i alt materiale, som ikke kunne udelukkes at være af betydning for den pågældende sag, uanset om det var tilvejebragt til brug for den pågældende sag, forudsat at forsvareren havde angivet et nærmere formål med anmodning. Det samme gjaldt, selvom anmodningen ikke angik samme sag i retsplejelovens § 729a, stk. 3’s forstand, jf. U2019.2963H og TfK2022.87. Herefter, og da det ikke kunne udelukkes, at oplysningerne kunne have betydning for sigtedes forsvar, afsagde byretten kendelse om, at Skattestyrelsen skulle afgive oplysninger til forsvareren om, hvorvidt der i sagen vedrørende selskabet var eller havde været andre sigtede.

Byrettens kendelse blev kæret af Skattestyrelsen med påstand om, at Skattestyrelsen ikke pålægges at udlevere oplysninger om, hvorvidt der var eller havde været andre sigtede i sagen vedrørende selskabet. Skattestyrelsen henviste til, at oplysningen ikke var omfattet af forsvarerbistandslovens § 3, stk. 1, idet der ikke var tale om en oplysning tilvejebragt til brug for behandlingen af spørgsmålet om strafansvar, og at oplysningen havde betydning for hendes forsvar. Der var heller ikke nærmere redegjort for, på hvilken måde oplysningen kunne antages at have betydning for sagen, idet der alene var henvist til, at T skulle have adgang til at forholde sig til muligheden for ved sine udtalelser at inkriminere nære pårørende, jf. retsplejelovens § 171.

T udtalte sig ikke i anledning af kæremålet.

Landsretten udtalte, at efter forsvarerbistandslovens § 3, stk. 1, havde forsvareren adgang til at gøre sig bekendt med det materiale, som told- og skatteforvaltningen havde tilvejebragt til brug for behandlingen af spørgsmålet om strafansvar. Bestemmelsen gav således den beskikkede forsvarer adgang til skattemyndighedernes sagsmateriale i samme omfang, som en forsvarer for en sigtet havde adgang til politiets sagsmateriale, jf. retsplejelovens § 729a. Oplysninger om andre sigtede i andre perioder end den, som vedrørte T, kunne ikke anses for oplysninger tilvejebragt til brug for behandlingen af sagen mod hende. Forsvarerens adgang til aktindsigt omfattede imidlertid også alt materiale, som er af betydning for sagen, uanset om det var tilvejebragt til brug for den pågældende sag. Der var ikke redegjort nærmere for, hvordan oplysninger om andre sigtede i andre perioder end den, som vedrører T, var af betydning for sagen, herunder med henblik på at belyse de omstændigheder, som hun var sigtet for. På denne baggrund ophævede landsretten byrettens kendelse.

Reference(r)

Retsplejelovens § 746, stk. 2

Retsplejelovens § 729a

Forsvarerbistandslovens § 3, stk. 1

Opkrævningslovens § 17

Henvisning

Den juridiske Vejledning, 2024-1, A.C.3.3.4

Parter

Anklagemyndigheden

mod

T født den (red.fjernet.dato)

Byrettens kendelse

Ingen var mødt eller tilsagt.

Der blev fremlagt mail af 16. juni 2023 med indbringelse af spørgsmålet om forsvarerens adgang til materiale i en skattestraffesag.

Der blev fremlagt mail af 16. juni 2023 fra den beskikkede forsvarer, advokat Stefan Møller Jørgensen, med bemærkninger til anmodningen.

Advokat Stefan Møller Jørgensen har i medfør af retsplejelovens § 746, stk. 2, anmodet Skattestyrelsen oplyse, om andre personer end sigtede er eller har været sigtet i et sagskomplekset og har til støtte herfor blandt andet gjort gældende, at oplysninger af denne karakter skal gives, hvis det ikke kan udelukkes at have betydning for sagen, og at sigtede skal have mulighed for at forholde sig til muligheden for ved sine udtalelser at inkriminere andre herunder nære pårørende og forholde sig til i hvilket omfang, hun ikke vil have pligt til at udtale sig under en eventuel retssag.

Skattestyrelsen har blandt andet gjort gældende, at Skattestyrelsen har udleveret alle oplysninger i den sag, hvori T er sigtet, og at rette hjemmel til forsvarerens anmodning for retten er forsvarerbistandslovens § 3, stk. 3. Det fremgår af forsvarerbistandslovens § 3, stk. 1, at forsvareren har adgang til at gøre sig bekendt med det materiale, told- og skatteforvaltningen har tilvejebragt til brug for behandlingen af spørgsmålet om strafansvar, og den af forsvareren ønskede oplysning er ikke omfattet heraf. Udlevering af oplysningerne følger herefter af almindelige forvaltningsretlige regler, hvorefter det ikke kan gives oplysninger om tredjemand uden særlig lovhjemmel.

Retten afsagde

Kendelse

T er sigtet for at have overtrådt opkrævningslovens § 17, ved for indkomstårene 2017-2019, som direktør for G1-virksomhed cvr ...11, at have været ansvarlig for undladelse af at angive A-skat og arbejdsmarkedsbidrag, der var indeholdt i forbindelse med udbetaling af løn til ansatte i selskabet, hvorved statskassen blev unddraget 197.277 kr. i A-skat og 47.433 kr. i arbejdsmarkedsbidrag.

Skattestyrelsen har på forsvarerens forespørgsel, om der er eller har været andre sigtede i sagskomplekset, oplyst, at det alene er sigtede, der er sigtet i den pågældende periode (30. juni 2017 til den 22. marts 2019), hvor hun var direktør i G1-virksomhed.

Retten kan i medfør af forsvarerbistandslovens § 3, stk. 3, træffe afgørelse om tvistigheder mellem forsvareren og told- og skatteforvaltningen om forsvarerens beføjelser.

Forsvarerens ret til sagens materiale følger af forsvarerbistandslovens § 3, stk. 1, der svarer til retsplejelovens § 729 a, stk. 3. Efter retspraksis, herunder U 2021.1278 H, har forsvareren ret til aktindsigt i alt materiale, som ikke kan udelukkes at være af betydning for den pågældende sag, uanset om det er tilvejebragt til brug for den pågældende sag, forudsat at forsvareren har angivet et nærmere formål med anmodningen. Det samme er gældende, selvom anmodningen ikke angår samme sag i retsplejelovens § 729 a, stk. 3s forstand, jf. U 2019.2963 H og TfK 2022.87, hvorefter anklagemyndigheden skulle meddele aktindsigt i bilagsfortegnelsen i en anden sag med henblik på at vurdere, om den anden sag indeholdt oplysninger, der kunne have relevans for tiltaltes sag. Herefter, og da det ikke kan udelukkes, at oplysningerne kan have betydning for sigtedes forsvar, skal Skattestyrelsen afgive oplysninger til forsvareren om, hvorvidt der i sagen vedrørende G1-virksomhed er eller har været andre sigtede.

Derfor bestemmes:

Skattestyrelsen skal til forsvareren afgive oplysninger om, hvorvidt der i sagen vedrørende G1-virksomhed er eller har været andre sigtede.

Sagen sluttet.

Retten hævet.

Vestre Landsrets kendelse

Som dommere fungerede landsdommerne Thomas Tordal-Mortensen, Thomas Jønler og Alice Mølholm Jungersen (kst.).

V.L. S-2306-23

Skattestyrelsen kærer afgørelsen om aktindsigt i sagen mod

T født den (red.fjernet.dato)

Fremlagte bilag:

− kæreskrift

− udskrift af retsbogen for Retten i Horsens med bilag.

Den 16. november 2023 har byretten afsagt kendelse om, at Skattestyrelsen til forsvareren skal afgive oplysninger om, hvorvidt der i sagen vedrørende G1-virksomhed er eller har været andre sigtede.

Kendelsen er kæret af Skattestyrelsen med påstand om, at Skattestyrelsen ikke pålægges at udlevere oplysninger om, hvorvidt der er eller har været andre sigtede i sagen vedrørende G1-virksomhed. Skattestyrelsen har til støtte herfor henvist til, at oplysningen om eventuelt andre sigtede i andre perioder end den, der vedrører T, ikke er omfattet af forsvarerbistandslovens § 3, stk. 1, idet der ikke er tale om en oplysning tilvejebragt til brug for behandlingen af spørgsmålet om strafansvar, og da oplysningen ikke har betydning for hendes forsvar. Der er heller ikke nærmere redegjort for, på hvilken måde oplysningen kan antages at have betydning for sagen, idet der alene er henvist til, at T skal have adgang til at forholde sig til muligheden for ved sine udtalelser at inkriminere nære pårørende, jf. retsplejelovens § 171. 

T har ikke udtalt sig i anledning af kæremålet.

Landsretten afsagde

Kendelse

T er sigtet for overtrædelse af opkrævningslovens § 17 ved som direktør for G1-virksomhed i perioden den 30. juni 2017 til den 22. marts 2019 at have været ansvarlig for, at der ikke blev angivet A-skat og arbejdsmarkedsbidrag i forbindelse med udbetaling af løn til selskabets ansatte.

Skattestyrelsen har oplyst, at det alene er T, der er sigtet i sagen i den pågældende periode, men har ikke villet oplyse, om der er eller har været andre sigtede i andre perioder.

Efter forsvarerbistandslovens § 3, stk. 1, har forsvareren adgang til at gøre sig bekendt med det materiale, som told- og skatteforvaltningen har tilvejebragt til brug for behandlingen af spørgsmålet om strafansvar. Bestemmelsen giver således den beskikkede forsvarer adgang til skattemyndighedernes sagsmateriale i samme omfang, som en forsvarer for en sigtet har adgang til politiets sagsmateriale, jf. retsplejelovens § 729 a. 

Oplysninger om andre sigtede i andre perioder end den, som vedrører T, kan ikke anses for oplysninger tilvejebragt til brug for behandlingen af sagen mod hende. Forsvarerens adgang til aktindsigt omfatter imidlertid også alt materiale, som er af betydning for sagen, uanset om det er tilvejebragt til brug for den pågældende sag. Der er ikke redegjort nærmere for, hvordan oplysninger om andre sigtede i andre perioder end den, som vedrører T, er af betydning for sagen, herunder med henblik på at belyse de omstændigheder, som hun er sigtet for.

Landsretten tager derfor Skattestyrelsens påstand til følge.

Thi bestemmes

Byrettens kendelse om aktindsigt ophæves.