åben Vis oversigt med domme, kendelser og afgørelser, som Skatteforvaltningen har valgt ikke at indarbejde i vejledningens tekst. Vi gør opmærksom på, at materialet i denne oversigt ikke nødvendigvis er udtryk for gældende ret.

Indhold

Dette afsnit handler om forsvarers ret til materiale i sigtedes straffesag.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Forsvarerens adgang til materiale om sagen

Regel

Forsvareren har krav på adgang til at gøre sig bekendt med det materiale, som Skatteforvaltningen har tilvejebragt til brug for behandlingen af spørgsmålet om strafansvar. Se FORSVBIL § 3, stk. 1, 1. punktum.

►I SKM2024.108.VLR blev Skattestyrelsen anmodet om at oplyse, om andre personer end T var sigtet i sagskomplekset. Skattestyrelsen oplyste, at det alene var T, der var sigtet i den pågældende periode, men afviste at oplyse yderligere. Forsvareren indbragte sagen for byretten, som pålagde Skattestyrelsen at udlevere oplysningerne. Landsretten ophævede byrettens kendelse. Landsretten lagde vægt på, at oplysninger ikke var tilvejebragt til brug for sagen mod T, og at forsvareren ikke havde redegjort nærmere for, hvorfor oplysninger om andre sigtede i andre perioder var af betydning for sagen mod T.◄

I det omfang materialet uden ulempe kan kopieres, skal det udleveres til forsvareren.

Se FORSVBIL § 3, stk. 1, 2. punktum.

Forsvareren må kun med samtykke fra Skattestyrelsens straffesagsenheder overlevere det modtagne materiale til andre, herunder den sigtede. Se FORSVBIL § 3, stk. 1, 3. punktum.

Hvis hensynet til sagens opklaring eller tredjemand undtagelsesvis gør det påkrævet, kan Skattestyrelsens straffesagsenheder træffe beslutning om, at reglen i stk. 1, 1. pkt. skal fraviges, hvorved forsvareren ikke har adgang til bestemte sagsakter, eller der kan gives pålæg om, at forsvareren ikke må videregive de oplysninger, han har modtaget. Se FORSVBIL § 3, stk. 2.

Bestemmelsen giver forsvareren adgang til Skatteforvaltningens sagsmateriale i samme omfang, som en forsvarer for en sigtet har adgang til politiets sagsmateriale. Se RPL § 729 a.

Bemærk

Når straffesagen behandles ved politi/anklagemyndighed, er det politi/anklagemyndighed, der behandler anmodningen om udlevering af materiale.

Forsvarerens adgang til materiale om sagen

Reglerne i FORSVBIL omhandler bl.a. forsvarerens adgang til materiale i sigtedes straffesag.

Forsvareren er berettiget til at orientere den sigtede om materialets indhold, forevise det for den sigtede og drøfte det med denne, medmindre forsvareren har fået pålæg om at tilbageholde visse oplysninger.

Bemærk

Adgangen til materiale er ens for den beskikkede og den valgte forsvarer.

Se også

Se Afsnit A.C.3.9 Aktindsigt i en administrativ straffesag.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelser

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Landsretsdomme

SKM2024.108.VLR

►I en administrativ straffesag mod en direktør i et selskab blev Skattestyrelsen anmodet om at oplyse, om andre personer end T var eller havde været sigtet i sagskomplekset.

Skattestyrelsen oplyste, at det alene var T, der var sigtet i den pågældende periode, hvor T var direktør i selskabet. Skattestyrelsen afslog at oplyse yderligere.

Forsvareren indbragte spørgsmålet for byretten, der pålagde Skattestyrelsen at udlevere oplysningerne. Byretten henviste til, at forsvarerens ret til sagens materiale følger af FORSVBIL § 3, stk. 1, der svarer til RPL § 729 a, stk. 3.

Landsretten ophævede byrettens kendelse om aktindsigt. Landsretten lagde bl.a. vægt på, at oplysninger om andre sigtede i andre perioder end den, som vedrørte T, ikke kunne anses for oplysninger tilvejebragt til brug for behandlingen af sagen mod T. Forsvarerens adgang til aktindsigt omfattede imidlertid også alt materiale, som er af betydning for sagen, uanset om det er tilvejebragt til brug for den pågældende sag. Der var ikke redegjort nærmere for, hvordan oplysninger om andre sigtede i andre perioder end den, som vedrører T, var af betydning for sagen, herunder med henblik på at belyse de omstændigheder, som T var sigtet for.◄

►Oplysninger ikke tilvejebragt til brug for behandlingen af sagen mod T, og der var ikke redegjort nærmere for, hvorfor oplysningerne var af betydning for sagen mod T.◄