Hvad betyder betryggende lotteriafvikling?
Lotteri skal bero udelukkende på tilfældighed og afvikles betryggende.
Ved betryggende afvikling forstås overordnet, at der ikke må være tvivl om resultatets udfald.
Som eksempler herpå må deltagerne i et lotteri ikke selv have medbragt eller sammensat deres lodder, hvilket også er et krav for bingo- og bankoplader. Tilladelsesindehaver må opbevare spilleplader mellem hovedlotterier, hvor det er muligt, at en spiller kan købe samme spilleplade hver gang. En spiller må også gerne tage sin købte spilleplade med hjem mellem hovedlotterier, så længe tilladelsesindehaver har styr på alle spilleplader, og at de betales for hver gang. Tilladelsesindehaver er ansvarlig for, at dette sker på betryggende vis.
I skal sikre, at det samme lod ikke udsendes eller udleveres til flere deltagere i lotteriet, hvis der ikke kan være flere gevinster tilknyttet samme lod, og hvis I udbyder lotteri med forhåndstrækning, må I ikke kende vindernumrene før salgsperiodens udløb.
I skal sikre, at det samme lod ikke udsendes eller udleveres til flere deltagere i lotteriet, hvis der ikke kan være flere gevinster tilknyttet samme lod, og hvis I udbyder lotteri med forhåndstrækning, må I ikke kende vindernumrene før salgsperiodens udløb.
Dette er alene eksempler på forhold, der kan være med til at sikre overholdelse af kravet om betryggende afvikling. Listen er ikke udtømmende, og overholdelse af kravet vil afhænge af afviklingen af det enkelte lotterikoncept.
For mange lotterikoncepter vil det gælde, at håndteringen af lodder, vinderlister og udlevering af gevinster kræver en gennemgang af processen for, at lotteriet kan blive afviklet på betryggende vis, dels for jer som arrangører, så der ikke kan sås tvivl om resultatet, og dels for deltagerne.
Spillemyndigheden kan, hvor det vurderes relevant, anmode jer om at beskrive, hvordan afviklingen sker tilfældigt og betryggende.
Skal vi kende datoerne for afvikling af alle vores lotterier, inden vi ansøger?
Nej. I vil modtage en tilladelse, der er gyldig i 12 måneder. I beslutter selv, hvornår i denne 12 måneders periode, at I vil afholde lotteri. Det bemærkes dog, at afviklingsperioden skal være afsluttet senest den dag, hvor tilladelsen udløber.
Hvordan kan vi sælge lodder?
Det er muligt at sælge lodder både fysisk og digitalt. Sælger I digitalt, kan det fx ske via jeres hjemmeside. Det er dog et krav, at I har lavet lodderne på forhånd, så de ikke genereres af betalingstjenesten i forbindelse med salget.
Lodder kan fx være: lodsedler, spilleplader, bingo- og bankoplader, lågespil, skrabespil (herunder også julekalender og til/fra-skrab), lågekalender eller tombolalodder.
Hvordan skal udleveringen af lodder foregå?
Lotteri med forhåndstrækning: Selve udleveringen af lodder skal ske fysisk for de lotterier, hvor deltagerne straks efter at have købt et lod kan se, om det giver gevinst. Det gælder fx for mange typer af skrabelodder. Udlevering af lodder skal ligeledes ske tilfældigt, så lodder med gevinster ikke først sælges, efter alle lodder med nitter er solgt.
Lotteri uden forhåndstrækning: Udlevering af lodder til et lotteri, hvor deltageren ikke straks efter, at købet er foretaget, kan se, om der er en gevinst, og hvor vindertrækningen sker efter salgsperiodens afslutning, kan ske både fysisk og digitalt.
Det er dog ikke tilladt at afholde selve lotteriet online. Det skal ske fysisk, også kaldet landbaseret.
Må man holde almennyttigt lotteri online eller som SMS-lotteri?
Det er ikke tilladt at holde almennyttigt lotteri online eller som SMS-lotteri. Afviklingen af et lotteri skal ske fysisk, også kaldet landbaseret.
For lotteri uden forhåndstrækning er det dog muligt, at udleveringen af lodder kan ske digitalt. I alle tilfælde kan I sælge lodder både fysisk og digitalt.
Vær opmærksom på, at der gælder særlige regler for almennyttigt lotteri afholdt i forbindelse med et landsdækkende radio- eller tv-program.
Kontakt Spillemyndigheden for mere information.
Hvad forstås der ved salgsperiode?
Ved salgsperiode forstås perioden fra lotteriets første salgsdag, herunder periode med eventuelt forsalg, til og med sidste salgsdag. Med andre ord perioden, fra hvor det er muligt som deltager at købe lodder til lotteriet.
Et forsalg er således også en del af salgsperioden. Hvis man i forsalg kan købe en entrébillet til et arrangement, og denne på arrangementsdagen kan omveksles direkte til en eller flere lodder, vil salg af entrébilletter også anses som en del af salgsperioden.
Ved afvikling af lotteri, der afholdes som bingo inden for alle tre tilladelseskategorier, må lotteriafviklingen finde sted mellem kl. 07:00 og 24:00, med undtagelse af salgsperioden. Det betyder altså, at I gerne må fortsætte forsalget af lodder om natten, hvis I fx sælger disse via en hjemmeside eller lignende.
Hvad forstås der ved afviklingsperiode?
For et lotteri uden forhåndstrækning er det perioden fra lotteriets første salgsdag til og med offentliggørelse af trækningen.
For et lotteri med forhåndstrækning er det perioden fra lotteriets første salgsdag til og med lotteriets sidste salgsdag.
Afviklingsperioden for det enkelte lotteri må ikke overstige seks måneder.
Afviklingsperioden skal være afsluttet senest den dag, hvor tilladelsen udløber.
Hvad er et lotteriarrangement?
Ved et lotteriarrangement forstås et arrangement afholdt i forbindelse med et landsdækkende radio- eller tv-program. Arrangementet kan bestå af flere lotterier, som dog alle skal have en tilknytning til det enkelte arrangement.
Der kan afholdes to lotteriarrangementer årligt, når hvert lotteriarrangement er af højst syv dages varighed, når hvert lotteriarrangement afholdes i forbindelse med et landsdækkende radio- eller tv-program til fordel for almennyttige formål eller et politisk parti, og når salg kun sker i samme periode som hvert lotteriarrangement.
De to lotteriarrangementer årligt vil ikke tælle med i kravet om, at der maksimalt må afvikles 12 lotterier per tilladelse. Ligeledes vil salgssummen fra lotteri afholdt i forbindelse med et landsdækkende radio- eller tv-program ikke skulle medregnes i den samlede årlige salgssum for lotteri afholdt i tilladelsesperioden.
Må vi afvikle fællesspil på forskellige lokationer?
Fællesspil på forskellige lokationer vil som udgangspunkt ikke kunne rummes i de nye regler, fordi almennyttigt lotteri som altovervejende skal afholdes som landbaseret spil med fysisk tilstedeværelse.
Eksempel:
Tilladelsesindehaver udbyder bingo på to forskellige lokationer, men betragter det som ét hovedlotteri, da der kun er en opråber til stede på den ene lokation. Opråberen live-streames således fra denne lokation til den anden lokation, hvor der også udbydes bingo, og hvor man som deltager altså deltager i det samme hovedlotteri. Denne situation vil ikke kunne rummes i de nye regler.