Dato for udgivelse
23 May 2025 14:49
Dato for afsagt dom/kendelse/afgørelse/styresignal
29 Apr 2025 14:20
SKM-nummer
SKM2025.293.SR
Myndighed
Skatterådet
Ansvarlig styrelse
Skattestyrelsen
Sagsnummer
24-2240805
Dokument type
Bindende svar
Overordnede emner
Afgift
Overemner-emner
Is, chokolade- og sukkervarer samt kaffe og te
Emneord
Chokoladeafgift, dækningsafgift
Resumé

Spørger ønskede bekræftet, om der i forbindelse med import af 3 varianter af kiks med kakaofyld fra et andet EU-land, som herefter skulle distribueres til dansk dagligvarehandel, skulle svares afgift af kiksenes fulde vægt eller om der alene skulle svares dækningsafgift af de afgiftspligtige bestanddele i fyldet.

Skatterådet bekræftede, at de pågældende produkter i deres helhed, dvs. kiks inklusive fyld, ikke var omfattet af det afgiftspligtige vareområde i chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1-9. Der skulle derfor ikke betales afgift af det samlede produkt.

Efter chokoladeafgiftslovens § 22 skulle der svares dækningsafgift af de bestanddele, der var afgiftspligtige efter lovens kapitel 1.

Skatterådet bekræftede, at hele fyldets vægt i produkterne var at anse som selvstændige bestanddele, som i beskaffenhed og sammensætning var omfattet af det afgiftspligtige vareområde i chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1, som kakao af enhver art.

Skatterådet kunne ikke bekræfte, at der alene skulle betales dækningsafgift af indholdet af kakao og kakaosmør i fyldet i kiksene.

Spørgsmål 3 og 4 ansås ikke for at være omfattet af de situationer, hvor der kunne gives et bindende svar. Spørgsmålene blev derfor afvist jf. skatteforvaltningslovens § 21, stk. 1.

Hjemmel
  • Lovbekendtgørelse nr. 26 af 13. januar 2025 om afgift af chokolade- og sukkervarer m.m. -chokoladeafgiftsloven
  • Lovbekendtgørelse nr. 1053 af 20. september 2024 - skatteforvaltningsloven
Reference(r)
  • Chokoladeafgiftslovens § 1
  • Chokoladeafgiftslovens § 22
  • Skatteforvaltningsloven § 21
Henvisning

Den juridiske vejledning E.A.2.3.3

Henvisning

Den juridiske vejledning E.A.2.4.2

Spørgsmål:

  1. Kan det bekræftes, at produkt X, produkt Y og produkt Z ikke er afgiftspligtige efter chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1?
  2. Kan det bekræftes, at der alene skal betales dækningsafgift af de afgiftspligtige bestanddele i fyldet og ikke af hele fyldets vægt i produkt X, produkt Y og produkt Z efter chokoladeafgiftslovens § 22?
  3. Kan det bekræftes, at afgiftssatsen for fyldet i produkt X, produkt Y og produkt Z er 25,97 kr./kg?
  4. Er beregningen af dækningsafgiften af fyldet i produkt X korrekt?

Svar

  1. Ja
  2. Nej
  3. Afvises
  4. Afvises

Beskrivelse af de faktiske forhold

Produkterne fremstår i papæsker med flere produkter pakket enkeltvis i hver æske.

Produkt X

Produktet fremstår som en dobbeltkiks, bestående af bagte lysebrune kiks med fyld af chokolade og mælkecreme. Af produktspecifikationen fremgår, at fyldet bl.a. består af sukker, vegetabilsk fedt, kakaosmør og kakaomasse. Det fremgår, at sukkerindholdet udgør 34 %. Derudover har Spørger oplyst, at produktet indeholder 12,6 % kakaovarer, fordelt på 5,9 % kakaomasse og 6,7% kakaosmør. Fyldet udgør 44 % af produktets samlede vægt.

Produkt Y

Produktet fremstår som en dobbeltkiks, bestående af bagte lysebrune kiks med fyld af chokolade. Af produktspecifikationen fremgår, at fyldet bl.a. består af sukker, kakaosmør, kakaomasse og palmeolie. Det fremgår, at sukkerindholdet udgør 35 %. Derudover har Spørger oplyst, at produktet indeholder 18,2 % kakaovarer, fordelt på 8,5 % kakaomasse og 9,7 % kakaosmør. Fyldet udgør 45 % af produktets samlede vægt.

Produkt Z

Produktet fremstår som en dobbeltkiks, bestående af bagte lysebrune kiks med fyld af chokolade og saltkaramel. Af produktspecifikationen fremgår, at fyldet bl.a. består af sukker, palmeolie, kakaosmør og kakaomasse. Det fremgår, at sukkerindholdet udgør 36 %. Derudover har Spørger oplyst, at produktet indeholder 14,2 % kakaovarer, fordelt på 6,6 % kakaomasse og 7,6 % kakaosmør. Fyldet udgør 44 % af produktets samlede vægt.

Spørger har indsendt vareprøver af de tre produkttyper, samt produktspecifikation og supplerende oplysninger om indholdet i de enkelte bestanddele.

Spørgers opfattelse og begrundelse

Spørger har ikke tilkendegivet sin opfattelse eller begrundelse.

Skattestyrelsens indstilling og begrundelse

Spørgsmål 1

Det ønskes bekræftet, at produkterne X, Y og Z ikke er afgiftspligtige efter chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1.

Begrundelse

Chokoladeafgiftslovens § 1, er i stk. 1 opdelt i forskellige varegrupper. Heraf bl.a. nr. 1, som fx omfatter chokolade og chokoladevarer og kakaopræparater af enhver art, og nr. 4, som fx omfatter sukkervarer af enhver art, samt nr. 8, som omfatter kager, kiks og lign. delvis bestående af skummasse, når bagværket ikke udgør mindst to tredjedele af varens rumfang. Derudover omfatter chokoladeafgiftsloven i nr. 9 en bestemmelse om afgiftspligt for andre varer, der efter en samlet bedømmelse af deres beskaffenhed og anvendelse og den måde, hvorpå de markedsføres, kan betragtes som efterligninger af eller erstatningsvarer for de varer, der er nævnt under nr. 1-7.

I lovbemærkningerne til § 1, stk. 1, i lovforslag LFF 1968-11-20 nr. 45, fremgår det
bl.a., at overgangen fra den ene varegruppe til den anden er flydende, mens det af
bemærkningerne til LFF 2017-11-16 nr. 109 (bilag 4, høringsskema, s. 6) bl.a.
fremgår, at det beror på en konkret vurdering, om en vare er omfattet af chokolade-
og sukkerafgiften.

Det er oplyst, at produkt X bl.a. indeholder 12,6 % kakaovarer, 34 % sukker og at kakaofyldet og mælkecremen udgør 44 % af produktets fulde vægt. For produkt Y, er det oplyst, at indholdet bl.a. består af 18,2 % kakaovarer, 35 % sukker og at kakaofyldet udgør 45 % af produktets fulde vægt. For produkt Z, er det oplyst, at indholdet bl.a. består af 14,2 % kakaovarer, 36 % sukker og at kakaofyldet og saltkaramel udgør 44 % af produktets fulde vægt.

Skattestyrelsen har foretaget en undersøgelse af vareprøverne og vurderet afgiftspligten på baggrund af produkternes egenskaber med hensyn til smag, visuelle fremtræden mv., sammenholdt med produkternes indhold.

De indsendte vareprøver for de tre produkter, fremstår som dobbeltkiks bestående af bagte lysebrune kiks med mellemlag af et synligt brunt fyld.

Skattestyrelsen finder, at det er relevant at vurdere en eventuel afgiftspligt af hvert produkt i sin helhed efter chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1, 4, 8 og 9.

Chokoladeafgiftsloven § 1, stk. 1, nr. 1

Henset til, at produkterne består af en dobbeltkiks med et synligt brunt fyld med et samlet indhold af kakaovarer, henholdsvis kakaomasse og kakaosmør, på 12,6 % - 18, 2 %, skal det indledningsvist vurderes, hvorvidt produkterne kan karakteriseres som en chokolade- eller kakaovare/et kakaopræparat af enhver art efter chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1.

Østre Landsret har i SKM2015.654.ØLR udtalt, at bestemmelsen i chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1, er tilsigtet et bredt anvendelsesområde. Landsretten fandt, at bestemmelsen efter en naturlig sproglig forståelse af chokoladevarer omfatter varer, hvor chokoladen er karaktergivende for produktet. Østre Landsret udtaler, at der i den forbindelse må lægges vægt på bl.a.:

  • den relative mængde af chokolade i varen,
  • hvor fremtrædende chokoladesmagen er, og om
  • varen visuelt fremtræder som værende af chokolade.

Det er Skattestyrelsens vurdering, at kriterierne skal anvendes analogt vedrørende kakaopræparater af enhver art.

Ud fra en konkret og samlet vurdering af de indsendte vareprøver, er det Skattestyrelsen opfattelse, at det brune kakaofyld ikke visuelt eller smagsmæssigt er karaktergivende for produkterne.

Det er derfor Skattestyrelsens opfattelse, at der ikke skal svares afgift af produkternes samlede vægt efter chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1.

Chokoladeafgiftsloven § 1, stk. 1, nr. 4

Henset til, at det er oplyst, at sukkerindholdet i produkterne er hhv. 34 % (produkt X), 35 % (produkt Y) og 36 % (produkt Z), skal det vurderes, om produkterne kan anses som værende sukkervarer af enhver art efter chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4.

SKM2024.421.BRSKM2021.600.LSRSKM2022.27.LSRSKM2023.239.LSR, SKM2023.266.LSR og SKM2025.43.LSR er det lagt til grund, at kriterierne i SKM2015.654.ØLR vedrørende chokoladevarer, skal anvendes analogt i forbindelse med vurderingen af, om en vare er afgiftspligtig efter § 1, stk. 1, nr. 4, som en sukkervare. Dvs. det skal vurderes om sukkeret er karaktergivende for produktet.

Der må i den forbindelse bl.a. lægges vægt på:

  • den relative mængde af sukker i varen,
  • hvor fremtrædende sukkersmagen er, og om
  • varen visuelt fremtræder som en sukkervare.

Efter en konkret vurdering af produkternes sukkerindhold, smag og visuelle fremtræden er det Skattestyrelsens opfattelse, at produkterne ikke skal anses som en sukkervare, jf. chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4.

Skattestyrelsen lægger vægt på, at produkterne ikke visuelt fremstår som værende en sukkervare. Produkterne smager karakteristisk af kiks med en sød eftersmag af kakao, dog uden en fremtrædende smag af sukker.

Produkterne anses herefter ikke for omfattet af chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4.

Chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 8

Afgiftspligten efter chokoladeafgiftsloven omfatter endvidere kager, kiks og lignende, når disse delvis består af skummasse. Det er imidlertid ikke tilfældet for de pågældende produkter, da disse ikke delvist består af skummasse.

Produkterne anses herefter ikke for omfattet af chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 8.

Chokoladeafgiftsloven § 1, stk. 1, nr. 9

Afslutningsvist skal det vurderes, hvorvidt produkterne kan være en efterligning af eller erstatningsvare for de varer, der er omfattet af chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1-7.

Efter chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 9, er der afgiftspligt for andre varer, der

efter en samlet bedømmelse af deres beskaffenhed og anvendelse og den måde,

hvorpå de markedsføres, kan betragtes som efterligninger af eller erstatningsvarer

for de varer, der er nævnt under nr. 1-7.

Landsskatteretten anfører i SKM2019.36.LSR, at hvis den almindelige forbruger er bevidst om, at varen købes for at tilfredsstille samme behov som et andet afgiftspligtigt produkt, da skal varen anses for at være en erstatningsvare. Anses varen derimod af den almindelige forbruger for at dække andre behov, er der ikke tale om en erstatningsvare.

Produkterne udbydes, som en lys dobbeltkiks med mellemlag af kakaofyld med flere produkter pakket enkeltvis i hver æske, og fremstår som et almindeligt kikseprodukt.

Skattestyrelsen finder efter en samlet bedømmelse, at den almindelige forbruger ikke køber og anvender det pågældende produkt for at få dækket samme behov, som dækkes ved køb af en chokolade - eller sukkervare i chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1 og nr. 4.

Efter en konkret vurdering af produkternes beskaffenhed, anvendelse og markedsføring, finder Skattestyrelsen ikke, at produkterne kan anses som en efterligning af eller erstatning for de varer, der er nævnt under nr. 1-7. Produkterne anses herefter ikke for omfattet af chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 9.

Indstilling

Skattestyrelsen indstiller, at spørgsmål 1 besvares med "Ja".

Spørgsmål 2

Det ønskes bekræftet, at der alene skal betales dækningsafgift af de afgiftspligtige bestanddele i fyldet og ikke af hele fyldets vægt i produkt X, produkt Y og produkt Z efter chokoladeafgiftslovens § 22.

Begrundelse

Idet produkterne i deres helhed ikke er afgiftspligtige efter chokoladeafgiftslovens kapitel 1, skal det vurderes, om produkterne indeholder afgiftspligtige bestanddele, hvoraf der skal betales dækningsafgift, jf. chokoladeafgiftslovens § 22. Der skal således tages stilling til, om produkterne indeholder afgiftspligtige bestanddele efter kapitel 1. Der skal tages stilling til om kakaofyldet i sig selv udgør en selvstændig og dermed en afgiftspligtig bestanddel efter kapitel 1.

Det fremgår af chokoladeafgiftslovens § 22, stk. 1 og stk. 3, at der skal svares dækningsafgift af varer under toldtariffens positioner 1806, 1901, 1904, 1905, 2008, 2106 og 2202, der ikke i sig selv er afgiftspligtige efter kapitel 1, men som indeholder afgiftspligtige bestanddele, når disse indføres fra steder uden for EU eller fra visse områder, der ikke er omfattet af de pågældende EU-landes afgiftsområde, eller ved modtagelse fra andre EU-lande.

Afgiftspligten omfatter dermed varer under toldtarifpositionerne 1806, 1901, 1904, 1905, 2008, 2106 og 2202, der indføres eller modtages fra udlandet, og som ikke i sig selv er chokolade- og sukkerafgiftspligtige, men som indeholder chokolade- og sukkerafgiftspligtige bestanddele.

Skattestyrelsen lægger til grund, at produkterne modtages fra et EU-land, og at produkterne henhører under toldtariffens position 1905 ("Brød, wienerbrød, kager, kiks og andet bagværk, også tilsat kakao; kirkeoblater, oblatkapsler af den art der anvendes til lægemidler, segloblater og lignende varer af mel eller stivelse").

Landsskatteretten har i SKM2022.577.LSR fundet, at der skal betales dækningsafgift af den fulde vægt af en række produkter, der indgik som selvstændige og identificerbare bestanddele i bagværk.

Landsskatteretten udtaler i SKM2022.577.LSR vedrørende bagværk med indhold af mousser/masser, at: "Hvorvidt der skal betales afgift af hele vægten af de mousser/masser, der er anvendt i varerne, afhænger af om disse kan anses som afgiftspligtige bestanddele, jf. chokoladeafgiftslovens § 22, stk. 1. Ved vurderingen heraf finder retten, at der skal lægges vægt på, om mousserne/masserne kan anses som selvstændige og identificerbare bestanddel, og om disse i sig selv ville være omfattet af enten chokoladeafgiftslovens kapitel 1 eller 2.

Idet mousserne/masserne for alle de omhandlede produkters vedkommende er placeret som lag inden i eller oven på varerne, og visuelt adskiller sig fra varernes øvrige elementer, finder retten, at de omhandlede mousser/masser skal anses som selvstændige og identificerbare bestanddele af produkterne."

Skattestyrelsen vurderer, at kakaofyldet i de tre omhandlede produkter visuelt og ved tværsnit adskiller sig fra kiksedelen. Derved er fyldet i de tre produkter en selvstændig og identificerbar bestanddel. Det skal derfor vurderes, om fyldet i produkterne i sig selv er omfattet af vareområdet i chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1.

Det er oplyst, at de tre omhandlede produkter har et kakaofyld, som udgør henholdsvis 44 % og 45 % af totalvægten af produkterne. Fyldet har et samlet kakaoindhold bestående af kakaomasse og kakaosmør på henholdsvis 28,5 % (produkt X), 41 % (produkt Y) og 32 % (produkt Z). Fyldet har et sukkerindhold på hhv. 48,6 % (produkt X), 49,6 % (produkt Y) og 47,9 % (produkt Z).

Det skal vurderes, om fyldet er omfattet af chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1, som en kakaovare. Fyldet har en brun farve, som visuelt fremstår som værende af kakao. Det brune fyld smager sødt og har en karakteristisk smag af kakao.

I medfør af kriterierne fastsat i SKM2015.654.ØLR, er det Skattestyrelsens opfattelse, at indholdet af kakao er karaktergivende for de omhandlede fyld, hvorefter fyldet skal henføres til det afgiftspligtige vareområde i chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1, som en kakaovare.

Skattestyrelsen lægger vægt på, at fyldet i de tre produkter er direkte identificerbart og visuelt fremstår som værende af kakao. Desuden lægges der vægt på det relative indhold af kakao, at fyldet smager af kakao samt at de omhandlede fyld benævnes som en "chocolate" på produkternes emballage (papæsken). Der er således tale om selvstændige bestanddele, som i sin beskaffenhed og sammensætning er omfattet af det afgiftspligtige vareområde i chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1.

På baggrund af ovenstående vurderer Skattestyrelsen, at der skal betales dækningsafgift af den fulde vægt af fyldet i produkterne og ikke kun de afgiftspligtige bestanddele i fyldet efter chokoladeafgiftslovens § 22, stk. 1.

Indstilling

Skattestyrelsen indstiller, at spørgsmål 2 besvares med "Nej"

Spørgsmål 3

Det ønskes i spørgsmål 3 bekræftet, at der anvendes den korrekte sats ved beregning af dækningsafgift af fyldet i produkt X, produkt Y og produkt Z.

Begrundelse

Efter skatteforvaltningslovens § 21, stk. 1, kan enhver hos told- og skatteforvaltningen få et bindende svar på spørgsmål om den skattemæssige virkning for spørgeren af en disposition, når told- og skatteforvaltningen i øvrigt har kompetence til at afgøre spørgsmålet. Det kan være om en disposition, som spørgeren har foretaget eller påtænker at foretage.

Det fremgår af forarbejderne til skatteforvaltningsloven, at en disposition på afgiftsområdet defineres som følgende:

  • Leverancer af varer og ydelser mod vederlag
  • Erhvervelse af varer og ydelser mod vederlag
  • Ud- og indførsel af varer og ydelser
  • Udvinding eller fremstilling af afgiftspligtige varer
  • Oplagring af afgiftspligtige varer
  • Andre aktiviteter, der har afgiftsmæssige konsekvenser.

Der kan således kun gives bindende svar om de afgiftsmæssige virkninger af en konkret disposition, som er foretaget eller vil blive foretaget af en konkret afgiftspligtig eller betalingspligtig person.

Bindende svar gives således kun om handlinger, der har en afgiftsmæssig konsekvens, hvad enten den fører til afgiftspligt, til afgiftsfritagelse eller til at dispositionen falder helt uden for afgiftslovgivningens område.

Det betyder, at der udelukkende kan gives bindende svar på spørgsmål, der vedrører den afgiftsmæssige virkning af en disposition.

Det stillede spørgsmål om afgiftssats vedrører ikke spørgsmål om konkrete produkter eller dispositioner, der kan karakteriseres som en handling der har en afgiftsmæssig konsekvens. Spørgsmålet er derfor ikke omfattet af de typer af spørgsmål, der kan gives bindende svar på, jf. skatteforvaltningslovens § 21, stk. 1.

Da et bindende svar forudsætter, at der spørges til en afgiftsmæssig virkning af en konkret disposition, afvises spørgsmålet, jf. skatteforvaltningslovens § 21, stk. 1.

Indstilling

Skattestyrelsen indstiller, at spørgsmål 3 afvises.

Spørgsmål 4

Det ønskes bekræftet, at Spørgers beregning af dækningsafgift af fyldet i produkt X, er korrekt.

Begrundelse

Spørger har i anmodningen om bindende svar beskrevet beregningen for dækningsafgift af fyldet i produkt X, for hvilket det ønskes bekræftet, om beregningen er korrekt.

Med henvisning til begrundelsen for spørgsmål 3 anses spørgsmålet ikke for at være omfattet af de situationer, hvor der kan gives et bindende svar. Spørgsmålet afvises derfor, jf. skatteforvaltningslovens § 21, stk. 1.

Indstilling

Skattestyrelsen indstiller, at spørgsmål 4 afvisess

Skatterådets afgørelse og begrundelse

Skatterådet tiltræder Skattestyrelsens indstilling og begrundelse.

Lovgrundlag, forarbejder og praksis

Spørgsmål 1-2

Lovgrundlag

Lovbekendtgørelse nr. 26 af 13. januar 2025 om afgift af chokolade- og sukkervarer m.m. (Chokoladeafgiftsloven)

Kap. 1. Afgift af chokolade- og sukkervarer

Afgiftspligtigt vareområde

§ 1

Stk. 1. Af følgende varer svares afgift til statskassen:

1. Chokolade og chokoladevarer, kakaomasse, kakaopulver, kakaosmør og kakaopræparater af enhver art.

2. Lakridssaft, lakrids og lakridsvarer af enhver art. Pulveriseret lakridsrod og blandinger af salmiak og lakridsrod og lign.

3. Marcipan- og nougatmasser og varer heraf.

4. Konfekt, bolsjer, dragévarer, skummasse, skumvarer, fondant, sukrede korn og lign. tilsat essenser eller farve samt i øvrigt sukkervarer af enhver art.

5. Tyggegummi.

6. Kandiseret frugt og frugtskal og andre kandiserede varer med undtagelse af skaller af citrusfrugter.

7. Sukkade, marmelade og tilsvarende varer, når de er formet i plader, stænger, figurer og lign.

8. Kager, kiks og lign. delvis bestående af skummasse, når bagværket ikke udgør mindst to tredjedele af varens rumfang.

9. Andre varer, der efter en samlet bedømmelse af deres beskaffenhed og anvendelse og den måde, hvorpå de markedsføres, kan betragtes som efterligninger af eller erstatningsvarer for de varer, der er nævnt under 1-7.

Kap. 3. Dækningsafgiften

§ 22

Stk. 1. Af varer under toldtariffens pos. 1806, 1901, 1904, 1905, 2008, 2106 og 2202, der ikke i sig selv er afgiftspligtige efter kapitel 1, men som indeholder afgiftspligtige bestanddele, svares ved indførsel fra steder uden for EU eller fra visse områder, der ikke er omfattet af de pågældende EU-landes afgiftsområde, en dækningsafgift. Afgiften afregnes efter reglerne i toldlovens kapitel 4, jf. dog stk. 2.

Stk. 2. For varer, der indføres af en virksomhed registreret efter § 29 i toldloven, finder reglerne i § 10 a tilsvarende anvendelse.

Stk. 3. Ved modtagelse af varer fra andre EU-lande svares afgiften i forbindelse med varemodtagelsen her i landet. Bestemmelserne i lovens § 10 a finder tilsvarende anvendelse.

Forarbejder

Lovforslag nr. 45 af 20. november 1968

I bemærkningerne til § 1, stk. 1, står der, at (uddrag):

"Det afgiftspligtige vareområde er ikke foreslået ændret".

I lovforslagets almindelige bemærkninger står der i øvrigt (uddrag):

"Det forhold, at forslaget medfører en væsentlig forøgelse af afgiftsbelastningen for de billige varer, kunne ændres, hvis man var i stand til at opdele vareområdet i forskellige afgiftsklasser med hver sin afgiftssats. En sådan opdeling lader sig dog ikke foretage på rimelig og rationel måde, fordi overgangen fra den ene vareart til den anden er flydende inden for chokolade- og sukkervareområdet."

Lovforslag nr. 109 af 16. november 2017

bilag 4 (høringsskema, s. 6) til lovforslaget fremgår bl.a. (uddrag):

"Derudover er der med lovforslaget ikke tiltænkt ændringer i praksis.

Det følger af chokoladeafgiftsloven, at det beror på en konkret vurdering, hvorvidt en vare er omfattet af chokolade- og sukkerafgiften eller ej. Afgiftspligtige masser lader sig ikke entydigt afgrænse, idet de kan bestå af en lang række ingredienser, hvis sammensætning er afgørende for, om varen må anses for at udgøre en chokolade- og sukkervare herunder massens indhold af chokolade og sukker. Ved vurderingen af, om en masse anses for afgiftspligtig, indgår, om varen efter sin beskaffenhed, anvendelse og ernæringsindhold må betragtes som en chokolade- og sukkervare."

Praksis

SKM2015.654.ØLR:
I SKM2015.654.ØLR har Østre Landsret formuleret specifikke kriterier til forståelsen af bestemmelsen om afgift af chokoladevarer.

Landsretten fandt, at begrebet “chokoladevarer" hverken er defineret i chokoladeafgiftsloven, i forarbejderne til denne lov eller i de tidligere love om afgift på chokoladevarer. Landsretten fandt videre, at anvendelsen af ordene “chokolade og chokoladevarer … af enhver art" i chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1, viser, at lovgivningsmagten har tilsigtet at give bestemmelsen et bredt anvendelsesområde, hvilket yderligere er understreget ved bestemmelsen om afgiftspligt for efterligninger og erstatningsvarer i lovens § 1, stk. 1, nr. 10 (i dag nr. 9).

I overensstemmelse med en naturlig sproglig forståelse af “chokoladevarer" fandt Landsretten, at bestemmelsen omfatter varer, hvor chokoladen er karaktergivende for produktet, og at der i den forbindelse må lægges vægt på bl.a.:

  • den relative mængde af chokolade i varen,
  • hvor fremtrædende chokoladesmagen er, og om
  • varen visuelt fremtræder som værende af chokolade.

Østre Landsret udtalte videre, at der ikke er holdepunkter for, at varens pris, ernæringsindhold og aftagergrupper indgår i afgrænsningen af begrebet "chokoladevarer" i chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1.

SKM2024.421.BR

Sagen angik, om to vitaminvingummiprodukter var afgiftspligtige efter chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4 (/5) som "sukkervarer af enhver art".

Retten udtalte, at det er produkternes udformning og objektive kendetegn på tidspunktet for afgiftspligtens indtræden, der danner grundlaget for vurderingen af, om produkterne er omfattet af afgiftspligten i chokoladeafgiftsloven.

Retten fandt, at indholdet af sukker i de to vitaminvingummiprodukter var karaktergivende for produkterne, og at produkterne derfor var afgiftspligtige "sukkervarer af enhver art". Retten lagde herved vægt på den relative mængde af sukker i produkterne samt produkternes smag og visuelle fremtræden.

SKM2019.36.LSR:Landsskatteretten fandt, at der hverken skulle svares chokoladeafgift i henhold til CHOAL § 1, stk. 1, nr. 1 eller dagældende nr. 10, af en myslibar (myslibar 2 light) benævnt choko-light. Myslibaren indeholdt 9 % chokolade.

Landsskatteretten anførte, at det er Landsskatterettens opfattelse, at hvis den almindelige forbruger er bevidst om, at varen købes for at tilfredsstille samme behov som f.eks. en chokoladebar, da skal varen anses for at være en erstatningsvare. Anses varen derimod af den almindelige forbruger for at dække andre behov, er der ikke tale om en erstatningsvare.

På baggrund af oplysningerne om markedsføringsmetoden, herunder produktets placering i butikkerne, og til hvilken aftagergruppe markedsføringen rettes imod, samt anvendelsen hos forbrugeren fandt retten, at den almindelige forbruger ikke køber og anvender den omhandlede myslibar for at få dækket samme behov, som dækkes ved køb af en sukkervare eller en chokoladebar.

SKM2021.600.LSR:
Landsskatteretten stadfæstede et bindende svar fra Skatterådet om, at en chokolade/sukkerbar var en sukkervare, omfattet af chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4, om sukkervarer, fordi sukker var karaktergivende for varen, henset til indholdet af tilsat sukker på 34% af varen, den søde smag samt, at varen fremtrådte som en traditionel slikvare.

Bemærk, Landsskatterettens afgørelse er indbragt for domstolene.

SKM2022.27.LSR:

Landsskatteretten stadfæstede SKAT’s afgørelse, hvorefter en række flydende glasurprodukter på tube (til kageovertræk og dekoration) er omfattet af chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4.

Landsskatteretten anførte, at begrebet "sukkervarer" hverken er defineret i chokoladeafgiftsloven eller i lovens forarbejder. Anvendelsen af ordene "…i øvrigt sukkervarer af enhver art" i § 1, stk. 1, nr. 4, sammenholdt med de varer, der i øvrigt specifikt var nævnt i bestemmelsen, viste imidlertid, at bestemmelsen var tilsigtet et bredt anvendelsesområde, hvilket yderligere var understreget ved bestemmelsen om afgiftspligt for efterligninger og erstatningsvarer i lovens § 1, stk. 1, nr. 10. Retten fandt i overensstemmelse med en naturlig sproglig forståelse, at "sukkervarer" i § 1, stk. 1, nr. 4, omfattede varer, hvis objektive karakteristika medførte, at sukkeret var karaktergivende for produktet.

Henset til produkternes høje indhold af sukkerarter, søde smag, og konsistens, samt at produkterne, udover sukkerarter, bestod af en række øvrige ingredienser, der samlet set havde undergået en ikke uvæsentlig forarbejdning, fandt retten, at de fem omhandlede varer var sukkervarer, omfattet af chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4.

Bemærk, Landsskatterettens afgørelse er indbragt for domstolene.

SKM2022.577.LSR

Skattestyrelsen havde opkrævet yderligere dækningsafgift efter chokoladeafgiftsloven for klagerens import af 21 forskellige "dessertprodukter"/"bagværksprodukter".

Landsskatteretten ændrede Skattestyrelsens afgørelse for så vidt angik en række produkter, der fremstod som potionsanrettede desserter, idet disse ikke var dækningsafgiftspligtige, men omfattet af chokolade- og sukkervareafgiften, jf. chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 1. Der skulle således svares afgift af varernes fulde vægt.

For de resterende produkter stadfæstede Landsskatteretten Skattestyrelsens afgørelse, idet der skulle svares dækningsafgift af varernes indhold af henholdsvis mousse m.m., glasur og karamel. Landsskatteretten bemærkede i tilknytning hertil, at tilsvarende varer produceret i Danmark ville være afgiftspligtige i samme omfang i medfør af chokoladeafgiftslovens kapitel 1.

SKM2023.239.LSR:

Landsskatteretten stadfæstede Skattestyrelsens afgørelse, hvorefter 11 forskellige vitamin- og kosttilskudsprodukter, der fremstod som vingummier, er omfattet af det afgiftspligtige vareområde i chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4.

Retten fandt, at det afgørende for vurderingen af, om de omhandlede produkter er omfattet af afgiftspligten, jf. chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4, i nærværende sag var, om produkterne kunne anses som sukkervarer. Retten bemærkede i den henseende, at bestemmelsen er tilsigtet et bredt anvendelsesområde. Retten fandt, at der ved vurderingen af, om de omhandlede produkter kunne anses som sådanne sukkervarer, skulle lægges vægt på, om sukkeret var karaktergivende for produkterne. For den vurdering fandt retten, at der bl.a. skulle tages hensyn til den relative mængde af sukker i varerne, hvor fremtrædende sukkersmagen var, og om produkterne visuelt fremtrådte som værende af sukker, jf. SKM2022.27.LSR.

Henset til varernes indhold af sukker, varernes smag samt varernes udseende fandt Landsskatteretten, at varerne skulle anses som sukkervarer, der var omfattet af chokoladeafgiftslovens afgiftspligtige vareområde, jf. chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1. Klagerens henvisning til varernes pris, varernes benævnelse som kosttilskud samt varernes tiltænkte anvendelse kunne ikke føre til et andet resultat.

SKM2023.266.LSR:

Landsskatteretten stadfæstede Skattestyrelsens afgørelse, hvorefter 2 forskellige vitamin- og kosttilskudsprodukter, der fremstod som vingummier, skulle anses som omfattet af det afgiftspligtige vareområde i chokoladeafgiftslovens kapitel 1.

Retten fandt, at det afgørende for vurderingen af, om de omhandlede produkter var omfattet af afgiftspligten, jf. chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4, i nærværende sag var, om produkterne kunne anses som sukkervarer af enhver art. Retten bemærkede i den henseende, at bestemmelsen er tilsigtet et bredt anvendelsesområde. Retten finder, at der ved vurderingen af, om de omhandlede produkter kunne anses som sådanne sukkervarer, skulle lægges vægt på, om sukkeret var karaktergivende for produkterne. For den vurdering fandt retten, at der bl.a. skulle tages hensyn til den relative mængde af sukker i varerne, hvor fremtrædende sukkersmagen var, og om produkterne visuelt fremtrådte som værende af sukker, jf. SKM2022.27.LSR.

Henset til produkternes indhold af sukker, produkternes smag samt produkternes udseende fandt Landsskatteretten, at produkterne skulle anses som sukkervarer, der var omfattet af chokoladeafgiftslovens afgiftspligtige vareområde, jf. chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1. Selskabets henvisning til produkternes pris, produkternes benævnelse som kosttilskud samt produkternes tiltænkte anvendelse kunne ikke føre til et andet resultat. 

Bemærk, Landsskatterettens afgørelse er indbragt for domstolene.

SKM2025.43.LSR

Landsskatteretten stadfæstede et bindende svar fra Skatterådet, hvorefter 3 sirupper, som selskabet forhandlede, skulle anses som værende for afgiftspligtige sukkervarer i henhold til chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 1, nr. 4

Landsskatteretten lagde vægt på, at sirupperne udover sukkerarter bestod af en række øvrige ingredienser, der samlet set havde undergået en ikke uvæsentlig forarbejdning, hvorved de havde ændret karakter til en sukkervare, at sirupperne havde høje indhold af sukkerarter, gyldenbrune farver og søde smage, herunder af karamel og kakao, der typisk blev forbundet med chokolade- og sukkervarer, og at sirupperne kunne anvendes direkte uden yderligere forarbejdning.

Endvidere fandt Landsskatteretten, at de tre sirupper ikke var fritaget for afgift i henhold til chokoladeafgiftslovens § 1, stk. 2, nr. 5, om "Masser m.v., som indeholder kakao". Landsskatteretten henviste herved til, at to af sirupperne ikke indeholdt kakao, og at ingen af sirupperne udgjorde en masse, da de havde en tynd og flydende konsistens.

Den juridiske vejledning 2025-1, afsnit E.A.2.3.3 "Chokolade- og sukkervarer omfattet af reglerne" (uddrag):

"Chokolade og kakao m.m.

Det afgiftspligtige vareområde omfatter chokolade og chokoladevarer, kakaomasse, kakaopulver, kakaosmør og kakaopræparater af enhver art, som er egnet til menneskeføde. Se CHOAL § 1, stk. 1, nr. 1.

Chokolade består i det væsentlige af kakaomasse og sukker eller andre sødemidler, almindeligvis med tilsætning af smagsstoffer og kakaosmør. Kakaomassen kan i nogle tilfælde erstattes af en blanding af kakaopulver og vegetabilske olier. Undertiden tilsættes mælk, kaffe, hasselnødder, mandler, appelsinskaller osv.

Chokolade og chokoladevarer forekommer dels som blokke, plader, stænger, pastiller, korn eller pulver, dels som varer fyldt med creme, frugter, likør osv.

Østre Landsret har i SKM2015.654.ØLR udtalt, at bestemmelsen i CHOAL § 1, stk. 1, nr. 1, er tilsigtet et bredt anvendelsesområde. Landsretten fandt, at efter en naturlig sproglig forståelse af chokoladevarer omfatter bestemmelsen varer, hvor chokoladen er karaktergivende.

Ved vurdering af om et produkt er omfattet af det afgiftspligtige vareområde i CHOAL § 1, stk. 1, nr. 1, lægges der i overensstemmelse med landsrettens dom i SKM2015.654.ØLR derfor bl.a. vægt på:

  • den relative mængde af chokolade og/ eller kakao m.m. i varen
  • hvor fremtrædende chokolade- og/ eller kakaosmagen er, og
  • om varen visuelt fremtræder som værende af chokolade og/ eller kakao.

Det afgiftspligtige vareområde omfatter desuden alle slags chokoladevarer- og kakaovarer m.m, hvor indholdet af chokolade og/ eller kakao m.m er karaktergivende for produktet.

Der skal således foretages en konkret og samlet vurdering af produktet. Indeholder et produkt eksempelvis både chokolade og andre kakaovarer, fx en bar med chokoladestykker og med et overtræk fremstillet af kakaovarer, beror det på en konkret og samlet vurdering hvorvidt chokoladen og andre kakaovarer er karaktergivende for det samlede produkt.

Varens pris, ernæringsindhold og aftagergrupper indgår derimod ikke i afgrænsningen af, om en vare er omfattet af afgiftspligten i CHOAL § 1, stk. 1, nr. 1. Hvis varen har karakter af en "chokoladevare", påvirkes afgiftspligten heller ikke af, at varen også måtte have andre karaktergivende egenskaber. Det påvirker fx ikke vurderingen af afgiftspligt efter CHOAL, at en chokoladeovertrukken proteinbar, hvor chokoladen er karaktergivende, også har karakter af et sportsprodukt.

Produkter overtrukket med chokolade eller kakao

Produkter, som er helt overtrukket med chokolade, betragtes som udgangspunkt som en chokoladevare. Dette beror på, at chokoladen typisk vil være karaktergivende for varen i både indhold og smag, samt at den visuelt fremstår som værende af chokolade. Det bemærkes, at vurderingen af afgiftspligt skal foretages på grundlag af, om det samlede indhold af chokolade og andre varer bestående af kakao, inklusive overtrækket, er karaktergivende.

Bemærk

Ved styresignal offentliggjort som SKM2024.77.SKTST  er praksis for chokolade- og kakaoovertrukne varer præciseret. Indholdet af styresignalet er indarbejdet i Den juridiske vejledning 2024-2, hvorefter styresignalet er ophævet med offentliggørelsen af denne udgave.

Den juridiske vejledning 2025-1, afsnit E.A.2.4.2 "Varer omfattet af dækningsafgift" (uddrag):

"Afgiftspligten omfatter varer under toldtarifpositionerne 1806, 1901, 1904, 1905, 2008, 2106 og 2202, der indføres eller modtages fra udlandet, og som ikke i sig selv er chokolade- og sukkerafgiftspligtige, men som indeholder chokolade- og sukkerafgiftspligtige bestanddele.

[...]

Eksempler: Afgiftspligtige ingredienser

Følgende ingredienser er eksempler på chokolade- og sukkerafgiftspligtige bestanddele:

  • Kakaomasse, kakaopulver, kakaosmør, chokolade

[...]"

Spørgsmål 3 og 4

Lovgrundlag

Lovbekendtgørelse nr. 1053 af 20. september 2024 Skatteforvaltningsloven

§ 21

Enhver kan hos told- og skatteforvaltningen få et bindende svar på spørgsmål om den skattemæssige virkning for spørgeren af en disposition, når told- og skatteforvaltningen i øvrigt har kompetence til at afgøre spørgsmålet, jf. dog stk. 3. Det kan være om en disposition, som spørgeren har foretaget eller påtænker at foretage.

Forarbejder

Lovforslag nr. 110 af 24. februar 2024

I bemærkningerne til § 21 fremgår bl.a., at:

" Efter stk. 1 kan der indhentes bindende svar fra told- og skatteforvaltningen om de skattemæssige virkninger for spørgeren af en foretagen eller påtænkt disposition. [...].

Bindende svar gives kun om de skattemæssige virkninger af en disposition. Det vil sige handlinger, der har en skattemæssig konsekvens, hvad enten den fører til skattepligt eller til skattefritagelse.

På moms- og afgiftsområdet forstås ved en sådan disposition leverancer af varer og ydelser mod vederlag, erhvervelse af varer og ydelser mod vederlag, ud- og indførsel af varer og ydelser, udvinding eller fremstilling af afgiftspligtige varer, oplagring af afgiftspligtige varer, samt andre aktiviteter, der har afgiftsmæssige konsekvenser.

Alle afgifts- eller betalingspligtige kan få et bindende svar. Det gælder såvel de, der er afgifts- eller betalingspligtige her til landet, som de, der vil blive afgifts- eller betalingspligtige her til landet. Alle godtgørelsesberettigede vil desuden kunne få et bindende svar.

[...]"