Sag BS-26916/2023-FRB Parter
A
(v/ advokat Rasmus Smith Nielsen)
mod
Skatteministeriet
(v/ advokat Ida Kyhl Engholm Andersen)
Denne afgørelse er truffet af dommer Eva Hammerum.
Sagens baggrund og parternes påstande
Retten har modtaget sagen den 1. juni 2023.
Sagen drejer sig om ekstraordinær genoptagelse af en skønsmæssig indkomstansættelse.
A har nedlagt følgende påstand:
Indkomståret 2013
Principalt:
Skatteministeriet skal anerkende, at A’s skatteansættelse for indkomståret 2013 skal genoptages ekstraordinært.
Subsidiært:
Skattestyrelsens afgørelse af 31. juli 2020 og i anden række Skatteankenævn Hovedstaden Syds afgørelse af 15. maj 2023 hjemvises til fornyet behandling.
Mere subsidiært:
A’s skattepligtige indkomst via ekstraordinær genoptagelse nedsættes med 145.000 kr. til 0 i indkomståret 2013, og i anden række nedsættes A’s skattepligtige indkomst via ekstraordinær genoptagelse efter rettens skøn til et beløb under 145.000 kr., men over 0, i indkomståret 2013.
Skatteministeriet har nedlagt påstand om frifindelse.
Oplysningerne i sagen Af afgørelse fra Skatteankenævn Hovedstaden Syd af 15. maj 2023 fremgår blandt andet:
"…
Klagerens tidligere repræsentant har den 10. marts 2020, på klagerens vegne, anmodet om ekstraordinær genoptagelse af klagerens skatteansættelse for indkomståret 2013.
…
Klageren har den 13. oktober 2020 påklaget Skattestyrelsens afgørelse. Klageren har i forbindelse med klagen oplyst, at der skulle være indsendt rettelse i tide ved brev den 24. september 2015. Klageren har til støtte for dette vedlagte brev, der skulle være sendt til Skattestyrelsen. Af brevet fremgår det, at den er dateret den 24. september 2015 og at brevet er til en medarbejder hos SKAT. Videre fremgår det, at selvangivelsen for indkomståret 2014 er opgjort den 30. juni, og at der ikke er modtaget en kvittering. Endvidere står der, vedr. indkomståret 2013, at Skattestyrelsen har tilsendt årsopgørelsen den 24. september 2014, og at klageren beder dette tilrettet i overensstemmelse med det vedlagte regnskab. Det fremgår ikke af brevet, at det er afsendt af klageren til Skattestyrelsen.
…
Skatteankenævn Hovedstaden Syd’s afgørelse Skatteankenævn Hovedstaden Syd skal tage stilling til, om der er grundlag for at pålægge Skattestyrelsen at genoptage klagerens skatteansættelse ekstraordinært for indkomståret 2013.
Det følger af skatteforvaltningslovens § 26, stk. 2, at en skattepligtig, der ønsker at få ændret sin ansættelse af indkomst- eller ejendomsværdiskat, senest den 1. maj i det fjerde år efter indkomstårets udløb skal fremlægge oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde ændringen.
Uanset fristerne i § 26, kan en ansættelse af indkomst- eller ejendomsværdiskat efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, foretages eller ændres efter anmodning fra den skattepligtige, såfremt en af de objektive betingelser i bestemmelsens nr. 1-4 og 6-7, er opfyldt, eller der foreligger særlige omstændigheder, som anført i bestemmelsens nr. 8.
Af forarbejderne til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, (L 175, fremsat den 12. marts 2003) fremgår, at bestemmelsen er tænkt anvendt, hvis der er begået en ansvarspådragende fejl af skattemyndighederne, eller hvis der i øvrigt er begået en fejl af den skatteansættende myndighed, uden at fejlen kan anses for ansvarspådragende, når fejlen har medført en materiel urigtig ansættelse. Bestemmelsen tænkes derudover anvendt, hvor en urigtig skatteansættelse skyldes andre særlige omstændigheder, der ikke kan bebrejdes den skattepligtige.
Det fremgår endvidere at, bestemmelsen bl.a. finder anvendelse, når skattemyndigheden har begået ansvarspådragende fejl, eller når skattemyndigheden har begået fejl, der ikke er ansvarspådragende, når fejlen har medført en materiel urigtig skatteansættelse, og det efter en konkret bedømmelse må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen. Af Østre Landsrets dom af 18. oktober 2013 offentliggjort i SKM2013.739.ØLR følger det, at en forket skatteansættelse ikke i sig selv er en særlig omstændighed.
Yderligere kan genoptagelse kun foretages efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, hvis anmodningen om ekstraordinær genoptagelse fremsættes af den skattepligtige senest 6 måneder efter, at den skattepligtige har fået kendskab til det forhold, der begrunder fravigelsen af fristerne i skatteforvaltningslovens § 26, jf. skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2.
En anmodning om genoptagelse af skatteansættelsen for indkomståret 2013 skal således, på den skattepligtiges initiativ, være kommet frem til Skattestyrelsen senest den 1. maj 2017, jf. skatteforvaltningslovens § 26, stk. 2.
Klageren har anmodet om genoptagelse af skatteansættelsen for indkomståret 2013 den 13. marts 2020. Anmodningen er dermed modtaget hos Skattestyrelsen efter udløbet af den ordinære genoptagelsesfrist i skatteforvaltningslovens § 26, stk. 2.
Genoptagelse vil derfor kun kunne ske, hvis klageren opfylder én af betingelserne for ekstraordinær genoptagelse i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 1-4 og 6-7, eller der foreligger særlige omstændigheder som anført i bestemmelsens nr. 8, samt skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2.
Klageren opfylder ingen af de objektive kriterier i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1. nr. 1-4 og 6-7, og vil derfor kun kunne få genoptaget skatteansættelserne, hvis der foreligger sådanne særlige omstændigheder, som omfattet af bestemmelsens stk. 1, nr. 8, og hvis tidsfristen på 6 måneder i § 27, stk. 2, er overholdt. Det er en betingelse for genoptagelse efter bestemmelsens stk. 1, at der i forbindelse med anmodningen er fremlagt oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan sandsynliggøre, at en genoptagelse vil medføre en ændret ansættelse, jf. SKM2015.433.BR.
Klageren har gjort gældende, at der i september 2015, skulle være indsendt et brev med ændringer, vedrørende selvangivelsen for indkomståret 2013, hvorfor klageren mener at have reageret inden for den ordinære frist.
Klageren har endvidere gjort gældende, at den skønsmæssige ansættelse af overskud af virksomheden for indkomståret 2013 er ansat for højt i forhold til de oplysninger, der var tilgængelige på tidspunktet for skønsansættelsen, da der ikke er taget højde for flere af klagerens økonomiske forhold, herunder automatisk indberettede sygedagpenge, og forudgående års resultat for virksomheden. Klageren har yderligere gjort gældende, at hun i størstedelen af indkomståret 2013 var på sygedagpenge, og at Skattestyrelsens beregning af privatforbruget, baseret på Danmarks Statistik, er en åbenlys fejl.
5 af Skatteankenævn Hovedstaden Syds medlemmer udtaler: Medlemmerne finder, at der ikke foreligger sådanne særlige omstændigheder, at der er grundlag for at pålægge Skattestyrelsen at genoptage klagerens skatteansættelse for indkomståret 2013 ekstraordinært, i henhold til Skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8.
Der er lagt vægt på, at klageren selv er ansvarlig for at selvangive for indkomståret 2013. Det forhold, at klageren har været af den opfattelse, at hun har indberettet i september 2015, kan ikke føre til en ændret vurdering. Klageren har oplyst, at hun telefonisk har fået bekræftelse af en medarbejder fra Skattestyrelsen, at brevet var modtaget. Medlemmerne bemærker dog, at Skattestyrelsen hertil har oplyst, at de ikke har modtaget brevet. Det fremgår endvidere ikke af det fremlagte brev, at dette skulle være afsendt til Skattestyrelsen. Det er derfor ikke godtgjort, at brevet er afsendt eller modtaget hos Skattestyrelsen. Bevisbyrden for at brevet er kommet frem ligger hos klageren, og det bemærkes, at klageren ikke har løftet denne på det oplysningsgrundlag, der foreligger. Der er lagt vægt på, at troen om, at der er indberettet, ikke anses for særlige omstændigheder, der kan begrunde genoptagelse efter bestemmelsen. I de situationer, hvor Skattestyrelsen, som følge af manglende selvangivelse, er nødsaget til at udøve en skønsmæssig vurdering, er der forskellige oplysninger, der kan bruges som grundlag for skønsvurderingen.
Klagerens henvisning til, at Skattestyrelsen ikke har forholdt sig til de oplysninger, der var tilgængelige på tidspunktet for den skønsmæssige ansættelse, kan heller ikke føre til en ændret vurdering. Der er lagt vægt på, at det forhold, at den skønsmæssige ansættelse ifølge klageren ikke stemmer overens med de tidligere års selvangivelse og oplysninger om sygedagpenge, ikke i sig selv kan anses for særlige omstændigheder, der kan begrunde genoptagelse efter bestemmelsen.
For så vidt angår Skattestyrelsens skønsmæssige ansatte overskud af virksomhed på 145.000 kr. for indkomståret 2013, finder medlemmerne ikke, at Skattestyrelsen har begået ansvarspådragende fejl, eller at det efter omstændighederne må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen. Skønnet er desuden foretaget under hensyn til, at klageren får et passende privatforbrug. Det af klageren anførte, at hun ikke har haft et privatforbrug svarende til det gennemsnitlige privatforbrug, kan ikke føre til en ændret vurdering.
Medlemmerne bemærker, at klagerens repræsentant har fremlagt en efterfølgende udarbejdet privatforbrugsopgørelse for indkomståret 2013. Af denne fremgår det, at klageren har haft et positivt privatforbrug. At den fremlagte privatforbrugsopgørelse viser et positivt privatforbrug udgør efter medlemmernes opfattelse ikke særlige omstændigheder, der kan medføre ekstraordinær genoptagelse.
Der er lagt vægt på, at klageren ikke har indsendt selvangivelse for indkomståret 2013, og at Skattestyrelsens ansættelse, i mangel af klagerens selvangivelse, blev foretaget ud fra de oplysninger, som Skattestyrelsen havde til rådighed på tidspunktet for den skønsmæssige ansættelse. Medlemmerne finder ikke, at Skattestyrelsens skønsmæssige ansættelse er foretaget på et urigtigt grundlag.
Det bemærkes, at klageren har fremlagt en lægerklæring, udarbejdet af en speciallæge i almen medicin, for et længerevarende sygdomsforløb, hvor klageren har været sygemeldt med (red.fjernet.sygdom5). Af denne fremgår det, at personer med denne lidelse mister evnen til at huske og koncentrere sig og har vanskeligheder med at udføre simple opgaver.
Der er lagt vægt på, at perioden klageren har været sygemeldt, alene omhandler årene 2013-2015. Sygdomsforløbet strækker sig derfor ikke i hele perioden for anmodning om ordinær genoptagelse, der først udløb den 1. maj 2017. Sygdomsforløbet kan derfor ikke anses for en særlig omstændighed efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8. Der henvises til SKM2017.242.VLR.
Yderligere anses 6-måneders fristen i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2 for at være overskredet.
Det følger af praksis, at kundskabstidspunktet for de forhold, der begrunder fravigelsen af fristerne i § 26, anses som det tidspunkt, hvor årsopgørelsen er modtaget eller senest det tidspunkt, hvor årsopgørelsen er endelig og tilgængelig i skattemappen. Det fremgår af skattestyrelsens afgørelse, at årsopgørelsen for indkomståret 2013 var tilgængelig i klagerens skattemappe den 13. januar 2015.
Klageren har først anmodet om ekstraordinær genoptagelse den 10. marts 2020, hvorfor anmodningen om genoptagelse er sket senere end 6 måneder efter kundskabstidspunktet.
Medlemmerne finder ikke, at der foreligger særlige omstændigheder, der kan begrunde dispensationen fra fristen, hvorfor anmodningen om ekstraordinær genoptagelse af indkomståret 2013 er fremsat for sent. Der er i den forbindelse henset til, at klageren ikke har fremlagt oplysninger, der godtgør, at klageren har været ude af stand til at indsende en genoptagelsesanmodning inden for 6 måneder fra modtagelsen af Skattestyrelsens afgørelse.
På baggrund af ovenstående, anses klageren ikke for at opfylde betingelserne for ekstraordinær genoptagelse efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8 og stk. 2.
Medlemmerne finder endvidere, at det yderligere anførte af klageren, ikke kan føre til en ændret vurdering.
Det bemærkes hertil, at erklæringer der er udarbejdet i forbindelse med en skattesag, som udgangspunkt ikke kan tillægges selvstændig bevismæssig betydning, når de ikke er bestyrket ved objektive konstaterbare forhold, dette kan udledes af SKM2016.70.BR.
3 af Skatteankenævns Hovedstadens Syd medlemmer udtaler:
3 medlemmer af nævnet finder, at der foreligger særlige omstændigheder, der kan begrunde ekstraordinær genoptagelse efter Skatteforvaltningslovens § 28, stk. 1, nr. 8, og at der kan dispenseres fra fristen på 6 måneder i Skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2.
Der bliver truffet afgørelse efter flertallet.
Skatteankenævnet Hovedstaden Syd stadfæster derfor Skattestyrelsens afgørelse.
…"
Forklaringer A har forklaret, at hun var syg og uarbejdsdygtig fra 2013 til 2015. Hun havde ingen indtægter ud over sygedagpenge. Privatforbrugsberegningen er lavet ud fra det, som hun har kunnet fremskaffe. Hun er ikke længere i besiddelse af papirerne. Fra sin tidligere bank, F1-bank, har hun fået et foto af sit kontoudtog, som hun har lavet det ud fra.
Det er korrekt, at hun har fået forskudsarv og et lån af sin mor.
I 2015 bad hun SKAT om at ændre årsopgørelsen. Det var hendes rådgiver - revisor IA - som sagde, at hun skulle gøre det. Hun udarbejdede et regnskab, som hun sendte til SKAT. Medarbejderen hos SKAT hed IC, men hun kom til at skrive (red.fjernet.navn) i stedet for IC. Medarbejderen bekræftede lige efter den 24. september 2015 at have modtaget regnskabet.
I årene 2016 til 2020 var hun konstant syg. Hendes sygejournal viser, hvornår hun var på hospitalet. Hun havde (red.fjernet.sygdom) i 2016, som hun var ved at dø af. Hun fik (red.fjernet.sygdom2). Siden blev hun opereret i (red.fjernet.organ), og hun blev behandlet med medicin i et halvt år. Hun kom også i (red.fjernet.behandling) behandling, da det gik i knæene. Hun var i genoptræning fra 2016 til 2018. I 2019 fik hun (red.fjernet.sygdom3), som hun blev opereret for. Det ene øje i 2019 og det andet i 2020. Hun er blevet mindre og mindre i stand til at klare det, hun skal. I 2020 fik hun (red.fjernet.sygdom4), hvor hun sov i en måned.
Hendes tilstand var fra 2016 til 2020 (red.fjernet.sygdom5)ende. Hun fik det ordnet således, at hun kunne arbejde hjemme, og det udlignede noget af (red.fjernet.sygdom5)en, men hun havde ikke overskud til noget. Hun støttede sig til sin rådgiver. Hun var i den periode ikke så (red.fjernet.sygdom5)et som i 2013-2015. (red.fjernet.sygdom5)en er nu blusset op igen, og hun har fået nye diagnoser. Hendes lejlighed fungerer både som hjem og tegnestue. Hendes mor har lagt ud for regninger og advokat. Hvis hun skal betale skatten for 2013, vil hun skulle sælge lejligheden. Hun vil ikke betale skat af penge, som hun ikke har tjent.
Hun var indlagt i starten af 2016 på intensiv. Hun mener, hun var indlagt en lille uges tid.
Parternes synspunkter A har i sit påstandsdokument anført:
"…
2. Sagsfremstilling
2.1. A var under speciallægeerklæring langtidssygemeldt i indkomstårene 2013 - 2015 som følge af (red.fjernet.sygdom5)
A var under speciallægeerklæring langtidssygemeldt i indkomstårene 2013 - 2015 som følge af (red.fjernet.sygdom5). Det fremgår af den omhandlede speciallægeerklæring af 12. oktober 2020 fra speciallæge Thomas Christiansen (bilag nr. 1), at A i perioden 2013 - 2015 mistede evnen til at huske og til at koncentrere sig, og at hun har haft udtalte vanskeligheder med at udføre selv simple opgaver, da hun simpelthen som følge af sin svære (red.fjernet.sygdom5) ikke havde det psykiske overskud hertil.
2.2 A modtog sygedagpenge i indkomståret 2013
A modtog sygedagpenge i indkomståret 2013.
Disse sygedagpenge er automatisk indberettet af Y1-kommune og androg 80.368 kr.
Dette fremgår af A’s årsopgørelse for indkomståret 2013 (bilag nr. 2).
2.3. A drev og driver virksomheden G1-virksomhed med cvr-nr. ...11 og selvangav efter de foreliggende oplysninger 0 herfra i indkomståret 2013
A drev og driver virksomheden G1-virksomhed med CVR-nr. ...11.
Udskrift fra CVR-registeret for G1-virksomhed med CVR-nr. ...11 af 13. juli 2022 (bilag nr. 3).
Virksomheden anvendte og anvender revisor IA.
A blev oplyst af sin revisor IA i 2013 og 2014 om, at hun alene skulle selvangive indtægt i sin virksomhed med 0, da hendes eneste indtægt via sygedagpenge i indkomståret 2013 blev automatisk indberettet.
2.4. SKAT/Skattestyrelsen traf den 13. januar 2015 via årsopgørelse for indkomståret 2013 afgørelse om skønsmæssig ansættelse af A’s indkomst for indkomståret 2013
SKAT/Skattestyrelsen traf via årsopgørelse for indkomståret 2013 afgørelse om skønsmæssig ansættelse af A’s indkomst for indkomståret 2013.
Forslag til afgørelse af 24. november 2014 (bilag nr. 4). Dette forslag til afgørelse blev videreført som afgørelse i A’s årsopgørelse (bilag nr. 2).
Det fremgår af forslag til afgørelse af 24. november 2014 (bilag nr. 4), at (mine understregninger):
"…
Overskud af virksomhed/udlejningsejendom er skønnet ud fra dine personlige skatteoplysninger. Vi har især lagt vægt på, at resultatet giver plads til et passende privatforbrug. Som passende privatforbrug har vi brugt 205.000 kr. Vi har støttet os til gennemsnitligt årligt forbrug ifølge Danmarks Statistiks beregninger. De viser, at gennemsnitligt forbrug for 2011 prisfremskrevet til 2013 er på 205.065 kr. for en person. Der er ikke taget hensyn til eventuelt øvrige personer i husstanden, da SKAT ikke ved, om der er fælles økonomi. Beregningerne er foretaget på Danmarks Statistiks hjemmeside i marts 2014. Danmarks Statistik har på daværende tidspunkt ikke taget højde for en eventuel udvikling i husstandsindkomsterne. Du kan se Danmarks Statistiks beregninger på (red.fjernet.hjemmeside).
…"
2.5. A selvangav senest den 24. september 2015 via årsregnskab for G1-virksomhed vedrørende indkomståret 2013
A selvangav igen for indkomståret 2013 og dermed senest den 24. september 2015 via årsregnskab for G1-virksomhed. Brev til SKAT af 24. september 2015 med vedlagt årsregnskab for G1-virksomhed (bilag nr. 5).
2.6. SKAT/Skattestyrelsen har ikke udarbejdet en privatforbrugsberegning for indkomståret 2013 for A
SKAT/Skattestyrelsen har ikke udarbejdet en privatforbrugsberegning (opgørelse af A’s konkrete indtægter og udgifter) og formueopgørelse (formueændringer hos A) for indkomståret 2013, herunder en privatforbrugsopgørelse for indkomståret 2013 der opfylder kravene hertil.
Skattestyrelsen har alene anvendt et fremskrevet gennemsnitligt årligt forbrug ud fra Danmarks Statistiks beregninger for indkomståret 2014, jf. bilag nr. 4.
2.7. A har udarbejdet en privatforbrugsopgørelse vedrørende sit lave privatforbrug i indkomståret 2013
A har ud fra sine konkrete indtægter og udgifter i indkomståret 2013 udarbejdet en positiv privatforbrugsopgørelse (bilag nr. 6). A har således haft et positivt, relativt beskedent privatforbrug i indkomstårene 2013.
A optog lån via bl.a. (red.fjernet.kort) til sit privatforbrug i 2013, ligesom hun modtog forskudsarv fra sin moder og optog privatlån hos sin moder.
Hun boede ligeledes som følge af sin alvorlige (red.fjernet.sygdom5)/sygdom hos sin moder IC, Y2-adresse, i april, juni og september 2013 med ingen udgifter til mad og ingen andre privatudgifter.
Disse omhandlede forhold har IC erklæret på tro & love (bilag nr. 7).
Den omhandlede faktura på 8.125 kr. i privatforbrugsberegningen vedrører arbejde udført og faktureret forud for 2013, men betalt i 2013. Den vedrører derfor ikke indkomståret 2013.
2.8 Skattestyrelsens afslag på genoptagelse af 31. juli 2022 (afgørelse)
Skattestyrelsen gav den 31. juli 2020 A afslag på genoptagelse (bilag nr. 8).
2.9. Skatteankenævn Hovedstaden Syd stadfæstede den 15. maj 2023 med dissens fra 3 skatteankenævnsmedlemmer skattestyrelsens afslag på genoptagelse
Skatteankenævn Hovedstaden Syd stadfæstede den 15. maj 2023 med dissens fra 3 skatteankenævnsmedlemmer Skattestyrelsens afslag på genoptagelse (bilag nr. 9).
Følgende fremgår bl.a. af den omhandlede afgørelse fra Skatteankenævn Hovedstaden Syd:
"…
Der er lagt vægt på, at klageren ikke har indsendt selvangivelse for indkomståret 2013, og at Skattestyrelsens ansættelse, i mangel af klagerens selvangivelse, blev foretaget ud fra de oplysninger, som Skattestyrelsen havde til rådighed på tidspunktet for den skønsmæssige ansættelse. Medlemmerne finder ikke, at Skattestyrelsens skønsmæssige ansættelse er foretaget på et urigtigt grundlag.
…"
2.10 Erklæringer på tro & love om A’s sygdom i bl.a. indkomstårene 2013-2015
Der er afgivet skriftlige erklæringer af to personer på tro & love om A’s sygdom i bl.a. indkomstårene 2013 - 2015 (bilag nr. 10 og bilag nr. 11).
3. Anbringender
3.1. Skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8 (sælige omstændigheder) - ordlyd, forarbejder og retspraksis
Det fremgår af retspraksis til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, som gengivet i præmisserne til SKM2021.161.HR, at (mine understregninger):
"…
Som det fremgår af Højesterets domme af 21. februar 2017 (UfR 2017.1570) og af 21. marts 2019 (UfR 2019.2477), må bestemmelsen efter sin ordlyd, placering og forarbejder antages at have et snævert anvendelsesområde. Som anført i dommene fremgår det af forarbejderne, at anvendelsesområdet for skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, er tilfælde, hvor der foreligger særlige omstændigheder uden for de tilfælde, hvor genoptagelse kan ske efter objektive betingelser i bestemmelsens øvrige punkter (nr. 1-7), og hvor det må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen. Det fremgår endvidere af forarbejderne, at bestemmelsen eksempelvis vil finde anvendelse, hvor der er begået fejl af den skatteansættende myndighed, hvor en urigtig ansættelse skyldes svig fra tredjemand eller i andre særlige tilfælde, der ikke kan bebrejdes den skattepligtige. Det fremgår desuden, at bestemmelsen ikke giver grundlag for genoptagelse i tilfælde, hvor den skattepligtige har glemt et fradrag.
…"
Der er således under ordlyden og forarbejderne til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, som fortolket af Højesteret, allerede herudfra to selvstændige hovedkriterier/hensyn hvorunder A i sig selv under sagens faktum skal opnå medhold, jf. nedenfor under afsnit. 3.1.1. - 3.1.11.
Det fremgår af forarbejderne (specielle bemærkninger til lovforslag nr. 175 af 12. marts 2003) til skattestyrelsesloven § 35, stk. 1, nr. 8, der er videreført i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. de specielle bemærkninger til lovforslag nr. 110 af 24. februar 2005, hvilke yderligere kriterier/hensyn der med medhold til følge for A under faktum skal tillægges vægt ved det konkrete individuelle skøn, således at (mine understregninger):
"…
Under forslaget til § 35, stk. 1, nr. 8, foreslås det, at skatteministeren bemyndiges til at tillade en skatteansættelse ændret efter anmodning fra den skattepligtige, såfremt forholdene i særlig grad taler herfor.
Forslaget indebærer, at ændring af ansættelsen kan tillades efter en konkret bedømmelse af forholdene. Bestemmelsens anvendelsesområde er således tilfælde, hvor der foreligger særlige omstændigheder uden for de tilfælde, hvor genoptagelse kan ske efter de objektive betingelser i bestemmelsens øvrige punkter, jf. forslaget til § 35, stk. 1, nr. 1-7, og hvor det må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen.
Genoptagelse vil endvidere kunne ske efter bestemmelsen i de tilfælde, der er omfattet af den gældende § 35, stk. 1, nr. 9, i skattestyrelsesloven, hvorefter en ansættelse kan foretages eller ændres i det omfang, der er begået ansvarspådragende fejl af skattemyndighederne.
Den foreslåede bestemmelse vil dog yderligere finde anvendelse, hvor der er begået fejl af den skatteansættende myndighed, uden af fejlene kan anses for ansvarspådragende, når fejlen har medført en materielt urigtig ansættelse, og det efter en konkret bedømmelse må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen.
Bestemmelsen vil eksempelvis finde anvendelse i tilfælde, hvor en urigtig ansættelse skyldes svig fra tredjemand eller andre særlige omstændigheder, der ikke kan bebrejdes den skattepligtige.
Særlige konsekvensændringer, der falder uden for de tilfælde, der er opregnet i § 35, stk. 1, i øvrigt, vil endvidere kunne være omfattet af bestemmelsen. Er der eksempelvis sket beskatning af udbetalinger til medarbejdere som løn, og nægter skattemyndighederne efterfølgende arbejdsgiveren fradrag for udbetalingerne under henvisning til, at der er tale om afdrag på lån, vil konsekvensændringer vedrørende medarbejdernes skatteansættelse således kunne være omfattet af bestemmelsen.
Endvidere vil bestemmelsen kunne finde anvendelse, såfremt myndighederne har foretaget en åbenbart urimelig skønsmæssig ansættelse, eller hvis det må lægges til grund, at den lokale skattemyndighed fejlagtigt har afgivet genoptagelsestilsagn til den skattepligtige ud over den ordinære ansættelsesfrist, og den skattepligtige som følge heraf ikke rettidigt har klaget eller anmodet om genoptagelse af ansættelsen.
Bestemmelsen giver derimod ikke grundlag for genoptagelse i tilfælde, hvor den skattepligtige har glemt et fradrag, eller hvor myndighederne har fortolket lovgivningen forkert, medmindre myndighederne i den forbindelse har handlet ansvarspådragende.
Ved vurderingen af, om der foreligger særlige omstændigheder, der kan give anledning til en ekstraordinær skatteansættelse, kan det tillægges vægt, om skatteansættelsen har væsentlig betydning for den skattepligtige. Er der således tale om en indkomstændring på mere end 5.000 kr., vil dette tale for genoptagelse af ansættelsen. Vedrører det forhold, der begrunder ansættelsens foretagelse, flere indkomstår, skal der foretages en samlet vurdering, således at en indkomstændring for samtlige indkomstår på i alt 5.000 kr. eller mere ligeledes normalt vil tale for, at anmodningen om genoptagelse imødekommes.
Den skattepligtige skal endvidere dokumentere eller sandsynliggøre, at betingelserne for genoptagelse er opfyldt. Den skattepligtige bærer således risikoen for, at bevisbyrden kan være tungere, jo ældre år der er tale om. Er der således tale om genoptagelse for indkomstår, der ligger langt tilbage i tid, og skattemyndighederne af denne grund ikke længere er i besiddelse af selvangivelsesmaterialet, må der stilles krav om, at den skattepligtige fuldt og helt kan dokumentere ændringens berettigelse eksempelvis ved fremlæggelse af kopi af det relevante selvangivelsesmateriale.
Efter forslaget tilkommer kompetencen til at tillade ansættelsen ændret skatteministeren. Det er hensigten, at skatteministeren henlægger kompetencen til de regionale told- og skattemyndigheder med klageadgang til Told- og Skattestyrelsen dog således, at Told- og Skattestyrelsen tillægges kompetencen i sager, hvor Ligningsrådet eller Told- og Skattestyrelsen er skatteansættende myndighed.
…"
Det er således de i retspraksis udledt ud fra forarbejderne anvendte lovlige kriterier/hensyn, der i sig selv kan eller skal medføre ekstraordinær genoptagelse, som er prøvet nedenfor under afsnit 3.1.1 - 3.1.10.
A har bevisbyrden under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. forarbejderne til alene denne bestemmelse, mens Skatteministeriet har bevisbyrden vedr. skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 5. pkt., jf. SKM2020.561.VLR.
3.1.1. Sagen (den skønsmæssige indkomstansættelse for indkomståret 2013) er af væsentlig betydning for A og er således både per indkomstår og i alt væsentligt over 5.000 kr. i både brutto- og nettoskattebeløb (lovligt og pligtigt kriterium/hensyn under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8)
Der er tale om betydelige beløb for A, der per indkomstår og i alt væsentligt overstiger 5.000 kr. i både brutto- og nettoskattebeløb. Det omhandlede bruttoskattebeløb er således 145.000 kr.
De omhandlede bruttoskattebeløb er tillige af væsentlig betydning, når forskellen på A’s faktiske indtægter på 0 og den skønsmæssige indkomstforhøjelse på 145.000 kr. skal udregnes.
Der er således for indkomståret 2013 en meget væsentlig forskel på A’s faktiske indtægter i indkomståret 2013 og SKAT’s/Skattestyrelsens skønsmæssige indkomstforhøjelse på 145.000 kr. Forskellen udgør tillige en åbenlys forkert skønsmæssig indkomstansættelse.
Sagen er derfor af meget indgribende eller væsentlig betydning for A, jf. bl.a. forarbejderne til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8 (lovligt og pligtigt kriterie/hensyn) ovenfor under afsnit 3.1. og SKM2015.647.LSR.
Den relevante del af de omhandlede forarbejder tilskatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. afsnit 3.1. ovenfor, lyder således (mine understregninger):
"…
Ved vurderingen af, om der foreligger særlige omstændigheder, der kan give anledning til en ekstraordinær skatteansættelse, kan det tillægges vægt, om skatteansættelsen har væsentlig betydning for den skattepligtige. Er der således tale om en indkomstændring på mere end 5.000 kr., vil dette tale for genoptagelse af ansættelsen.
Vedrører det forhold, der begrunder ansættelsens foretagelse, flere indkomstår, skal der foretages en samlet vurdering, således at en indkomstændring for samtlige indkomstår på i alt 5.000 kr. eller mere ligeledes normalt vil tale for, at anmodningen om genoptagelse imødekommes.
…"
Det lovlige og pligtige kriterie/hensyn, som i sig selv kan medføre ekstraordinær genoptagelse under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, er således opfyldt.
Allerede derfor skal indkomståret 2013 genoptages for A eller i anden række i sammenhæng med de øvrige kriterier/hensyn til støtte herfor.
3.1.2. Skattestyrelsen har ikke angivet en formel beskatningshjemmel (genoptagelseshjemmel) i sin afgørelse
Skattestyrelsen har ikke angivet en formel beskatningshjemmel (genoptagelseshjemmel) i sin afgørelse, jf. bilag nr. 2 og bilag nr. 4. Skattestyrelsen har alene angivet en materiel beskatningslovhjemmel.
Dette er en generelt væsentlig og i anden række konkret væsentlig sagsbehandlingsfejl (ansvarspådragende fejl eller i anden række fejl), idet Skattestyrelsen enten i bekendtgørelse om enkle indkomstforhold, jf. bekendtgørelse om årsopgørelse, eller i skatteforvaltningslovens § 26, stk. 1, har haft formel beskatningshjemmel (24. november 2014), jf.
SKM2017.530.BR.
Allerede derfor skal indkomståret 2013 genoptages til fornyet behandling og den principale påstand tages til følge.
3.1.3. Bevisbyrden for skønsmæssig indkomstansættelse for a i indkomståret 2013 påhviler skattestyrelsen (ansvarspådragende fejl eller i anden række fejl, der har medført en åbenlyst forkert eller i anden række forkert materiel og konkret urimelig skønsmæssig indkomstansættelse (lovligt og pligtigt kriterium/hensyn under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8)
Skattestyrelsen har som udgangspunkt bevisbyrden for en indkomstforhøjelse.
Denne retstilstand vedrørende selve skønsudøvelsen/bevisskønnet fremgår tillige med mine understregninger bl.a. af forarbejderne til skattekontrollovens § 5, stk. 3, jf. lovforslag nr. 104 i 1995, (lov nr. 1104 af 20. december 1995):
“…
Efter de almindelige principper for bevisførelse påhviler det i sådanne tilfælde (hvor SKAT fastsætter indkomsten skønsmæssigt som følge af manglende behørigt regnskab/selvangivelse) som udgangspunkt skattemyndigheden at sandsynliggøre; at den skønnede opgørelse ikke er mindre sandsynlig end andre opgørelser, set i lyset af de oplysninger som skattemyndighederne er i besiddelse af. Det bemærkes i denne forbindelse at skattemyndighederne i en situation som denne som udgangspunkt ikke har pligt til at gøre brug af de særlige kontrolbeføjelser skattemyndighederne er tillagt til at indhente oplysninger fra tredjemand, det være sig fra en anden offentlig myndighed eller fra en privat virksomhed. Skattemyndighederne kan umiddelbart basere skønnet på de oplysninger som skattemyndighederne er i besiddelse af vedrørende det pågældende og tidligere indkomstår.
…"
Lovgivningsmagten har således taget stilling hertil, hvorfor skatteankenævn og domstole skal indordne sig herunder, jf. Grundlovens § 3, 1. pkt., jf. princippet i U.1999.841H (Tvind-dommen). Der er intet særligt som familielån (lån mellem interesseforbundne), jf. SKM2011.208.HR, som kan fravige dette udgangspunkt.
Skattestyrelsen har således bevisbyrden for skønsmæssig indkomstansættelse under skattekontrollovens § 5, stk. 3, eller under alene praksis, jf. bl.a. Den Juridiske Vejledning 2013, A.B.5.3.3, jf. bl.a. TfS 2015, 282.
En sådan bevisbyrdeanvendelse fremgår ikke af det omhandlede forslag til afgørelser for indkomståret 2013 fra SKAT/Skattestyrelsen (bilag nr. 4).
Dette er i sig selv en ansvarspådragende fejl eller i anden række 1) en fejl fra den skatteansættende myndighed, som tillige 2) har medført en materiel forkert skatteansættelse, der 3) efter en konkret bedømmelse må anses for urimelig at opretholde, hvorfor de tre kriterier/hensyn der skal medføre adgang til ekstraordinær genoptagelse under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, hver især er opfyldt, jf. forarbejderne i afsnit 3.1. ovenfor, Bonde Eriksen m.fl., Skatteforvaltningslovens med kommentarer, 2. udgave, DJØFs Forlag, p. 580ff og 582ff., jf. bl.a. TfS 1996, 554 VLK, TfS 1997.557 VLD, TfS 2002.628 TSS, SKM2003.248 ØLD og SKM2006.488 ØLD.
Den relevante del af de omhandlede forarbejder til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. afsnit 3.1. ovenfor, lyder således (mine understregninger):
"…
Den foreslåede bestemmelse vil dog yderligere finde anvendelse, hvor der er begået fejl af den skatteansættende myndighed, uden at fejlene kan anses for ansvarspådragende, når fejlen har medført en materielt urigtig ansættelse, og det efter en konkret bedømmelse må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen.
…"
Også derfor skal indkomståret 2013 genoptages for A eller i anden række i sammenhæng med de øvrige kriterier/hensyn til støtte herfor.
3.1.4. Det retlige samvirke mellem bevisbyrdereglerne og officialmaksimen
Officialmaksimen er primær til bevisbyrdereglerne, jf. bl.a. FOU.2014.0006. Medmindre de konkrete bevisbyrderegler tillige retter sig mod den udøvende magt eller forvaltningen, og/eller hvis officialmaksimen er konkret fraveget ved lov.
Der er i den forbindelse således generelt udtalt af Ombudsmanden vedrørende det retlige samvirke mellem bevisbyrdereglerne og officialmaksimen i FOB.2018-31:
"…
Ombudsmanden var enig med Ankestyrelsen i, at aktivlovens § 11, stk. 7, var en "skærpet bevisbyrderegel" for borgeren, men at reglen ikke ændrede på, at myndighederne efter officialprincippet havde pligt til at oplyse sagen.
…"
Det er således i alle tilfælde Skattestyrelsens og Skatteankenævn Hovedstaden Syds byrde, hvis Skattestyrelsen og Skatteankenævn Hovedstaden Syd ikke tilstrækkeligt kan bevise sine anvendte kriterier/hensyn og sin subsumption under forvaltningslovens § 24, stk. 1 og 2.
Skattestyrelsen og Skatteankenævn Hovedstaden Syd skal således under officialmaksimen tilvejebringe et lovlige skønsgrundlag, herunder via egen sagsoplysninger, under de dagældende retsgrundlag vedrørende indkomståret 2013 i 1) alene praksis, jf. bl.a. Den Juridiske Vejledning 2013-2, A.B.5.3.3, og 2) i anden række skattekontrollovens § 5, stk. 3, jf. også bl.a. SKM2018.59.BR (ulovligt kriterie/hensyn), SKM2020.51.BR (ulovligt kriterie/hensyn) og SKM2021.541.BR (ulovligt kriterie/hensyn).
3.1.5. Skønsmæssig indkomstansættelse under skattekontrollovens § 5, stk. 3, må ikke have pønal karakter og skønnet kan alene foretages under et hovedkriterie/ hovedhensyn om den mest retvisende eller den virkelige faktiske indkomst (lovligt og pligtigt kriterium/hensyn under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8))
Skønsmæssige indkomstansættelser under skattekontrollovens § 5, stk. 3, må ikke have pønal karakter og skønnet kan under Skattestyrelsens bevisbyrde, jf. afsnit 3.1.3 ovenfor, alene foretages under et hovedkriterie/hovedhensyn om den mest retvisende eller den virkelige faktiske indkomst.
Af forarbejderne til skattekontrollovens § 5, stk. 3 (specielle bemærkninger), jf. lovforslag nr. 104 i 1995, (lov nr. 1104 af 20. december 1995) fremgår (mine understregninger):
"Til § 5, stk. 3: Det foreslås, at skattemyndighederne - ligesom efter gældende ret - skal kunne skatteansætte en skattepligtig af en skønsmæssigt opgjort skattepligtig indkomst eller formue, hvis den skattepligtige ikke har selvangivet indkomsten eller formuen på ansættelsestidspunktet, eller en bogførings- eller regnskabspligtig ikke har indgivet årsregnskab på dette tidspunkt. Dette gælder også tilfælde, hvor »en selvangivelse eller et skattemæssigt årsregnskab« er så mangelfuldt, at de ikke kan sidestilles med henholdsvis en selvangivelse eller et skattemæssigt årsregnskab, jf. § 1 og 3. Efter de almindelige principper for bevisførelse påhviler det i sådanne tilfælde som udgangspunkt skattemyndigheden at sandsynliggøre, at den skønnede opgørelse ikke er mindre sandsynlig end andre opgørelser - set i lyset af de oplysninger, som skattemyndighederne er i besiddelse af. Det bemærkes i den forbindelse, at skattemyndighederne i en situation som denne som udgangspunkt ikke har pligt til at gøre brug af de særlige kontrolbeføjelser, skattemyndighederne er tillagt til at indhente oplysninger fra tredjemand, det være sig fra en anden offentlig myndighed eller fra en privat virksomhed. Skattemyndighederne kan umiddelbart basere skønnet på de oplysninger, som skattemyndighederne er i besiddelse af vedrørende det pågældende og tidligere indkomstår"
Dette fremgår tillige og endnu mere tydeligt af Statsskattedirektoratets cirkulære nr. 4 af 13.1 1988, afsnit 2 (mine understregninger):
"…
Taksationen foretages efter de samme principper, som gælder for almindelige skønsmæssige ansættelser. Skønnet skal således foretages ud fra en realistisk bedømmelse af, hvad der må antages at svare til skatteyderens virkelige indkomst.
Indgivelsen af selvangivelsen må ikke søges fremmet gennem en urealistisk høj ansættelse, idet selvangivelse alene kan fremtvinges ved hjælp af daglige bøder i henhold til skattekontrollovens § 4 og selskabsskattelovens § 28, stk. 3.
…"
Derfor vil afgørelse om en skønsmæssig indkomstforhøjelse af SKAT/Skattestyrelsen, som ikke kan godtgøre eller sandsynliggøre, at andre opgørelser er mindre sandsynlige som udtryk for den mest retvisende eller virkelige indkomst i et eller flere indkomstår, allerede derfor indeholde hjemmelsmangler og efter omstændighederne tillige generelt eller konkret væsentlige sagsbehandlingsfejl.
Afgørelsen vil derfor - som for A’s vedkommende i samvirke med skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, være ugyldig og skulle annulleres under allerede under hjemmelsmangler og i anden række annulleres eller hjemvises til fornyet behandling som følge af generelt eller i anden række konkret væsentlige sagsbehandlingsfejl, jf. bl.a. SKM2013.525.ØLR, SKM2013.744.ØLR, SKM2015.643.VLR, SKM2018.59.BR, SKM2020.51.BR og SKM2021.541.BR.
Derfor i sig selv eller i anden række samlet skal indkomståret 2013 genoptages til fornyet behandling og den principale påstand tages til følge.
3.1.6. Væsentlige mangler ved regnskabsmaterialet er et lovkrav under skattekontrollovens § 5, stk. 3, og under adm. praksis i sig selv, og der foreligger ikke væsentlige mangler i det omhandlede årsregnskab 2013 for G1-virksomhed (lovligt og pligtigt kriterium/hensyn under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8))
Det er i øvrigt et krav til anvendelse af Skattekontrollovens § 5, stk. 3, jf. både ordlyden og forarbejderne til bestemmelsen og/eller praksis i sig selv, jf. Den Juridiske Vejledning 2015-1, afsnit A.B.5.3.3, at der skal være væsentlige mangler ved regnskabsgrundlaget.
Det er således et lovkrav (bestemmelse af Folketing og regering i forening), at der under Skatteministeriets v/Kammeradvokatens bevisbyrde skal være væsentlige mangler i skattekontrollovens § 5, stk. 3’s forstand i årsregnskaberne, førend en skønsmæssig indkomstansættelse kan foretages herudfra. Dette følger tillige i sig selv af SKAT’s/Skattestyrelsens administrative praksis.
Denne fortolkning af "fyldestgørende" er i overensstemmelse med de grænser for beskatningshjemlen i skattekontrollovens § 5, stk. 3, som fremgår af forarbejderne til skattekontrollovens § 5, stk. 3 (almindelige og specielle bemærkninger) til lov nr. 1104 af 20. december 1995 m.fl. samt praksis i sig selv, jf. bl.a. Den Juridiske Vejledning 2021-1, afsnit A.C.2.1.4.4.2.2, Seidenfaden m.fl., Skattekontrolloven med kommentarer, 2000, DJØFs Forlag, p. 57 - 58, og Bonde Eriksen m.fl., Skattekontrolloven med kommentarer, 1. udgave, Karnov Group, side 513 - 514 (væsentlige mangler) og side 519 - 520 (privatforbrug).
Det fremgår således at de specielle bemærkninger til skattekontrollovens § 5, stk. 3, lovforslag 104 i 1995, (lov nr. 1104 af 20. december 1995), at (mine understregninger:
"Til § 5, stk. 3: Det foreslås, at skattemyndighederne - ligesom efter gældende ret - skal kunne skatteansætte en skattepligtig af en skønsmæssigt opgjort skattepligtig indkomst eller formue, hvis den skattepligtige ikke har selvangivet indkomsten eller formuen på ansættelsestidspunktet, eller en bogførings- eller regnskabspligtig ikke har indgivet årsregnskab på dette tidspunkt. Dette gælder også tilfælde, hvor »en selvangivelse eller et skattemæssigt årsregnskab« er så mangelfuldt, at de ikke kan sidestilles med henholdsvis en selvangivelse eller et skattemæssigt årsregnskab, jf. § l og 3." Den omhandlede lovlige praksis i sig selv fremgår tillige af kendelser og afgørelse fra Landsskatteretten, jf. vedrørende væsentlige mangler ved regnskabsmaterialet som krav til skønsmæssig indkomstansættelse under skattekontrollovens § 5, stk. 3, bl.a. Landsskatterettens kendelse af 2. marts 2011 med j.nr. 10-011237, Landsskatterettens kendelse af 26. april 2011 med j.nr. 08-03560, Landsskatterettens kendelse af 17. juni 2011 med j.nr. 11-01854, Landsskatterettens kendelse af 1. august 2011 med j.nr. 08-02366, Landsskatterettens kendelse af 7. december 2011 med j.nr. 09-01914, Landsskatterettens kendelse af 7. december 2011 med j.nr. 09-2397, Landsskatterettens kendelse af 7. december 2011 med j.nr. 09-2459 og Landsskatterettens kendelse af 11. januar 2013 med j.nr. 12-01190404. Bl.a. de omhandlede kendelser kan findes via Skatteministeriets v/Skatteankestyrelsens officielle afgørelsesdatabase under www.afgoerelsesdatabasen.dk.
Kravene til væsentlighed er betydelige ("…ikke kan sidestilles med et årsregnskab"), jf. også forarbejderne ovenfor. Væsentlighed skal således vurderes i skattekontrollovens § 5, stk. 3’s forstand.
Skatteankestyrelsen har ikke påvist væsentlige mangler i skattekontrollovens § 5, stk. 3’s forstand i de omhandlede årsregnskab 2013 for G1-virksomhed, jf. bilag nr. 4 og 5.
Der er således ingen hjemmel til de foretagne skønsmæssige indkomstansættelser i skattekontrollovens § 5, stk. 3, under bl.a. bilag nr. 5.
Derfor er Skattestyrelsens afgørelse ugyldig og skal som følge af omstændighederne med bl.a. bilag nr. 5 - 7 alene hjemvises til fornyet behandling som følge heraf.
Derfor skal indkomståret 2013 genoptages for A eller i anden række i sammenhæng med de øvrige kriterier/hensyn til støtte herfor.
3.1.7. Kravene i kriterier/hensyn og beviser herfor til skønsmæssig indkomstansættelse i retspraksis og praksis (lovlige kriterier/hensyn), jf. den juridiske vejledning 2022-1, afsnit A.C.2.1.4.4.2.3. (unormal for lav bruttoavance) og afsnit A.C.2.1.4.2.2.2/den juridiske vejledning 2013 - 2016, afsnit A.B.5.3.3. (ekstraordinært eller for lavt privatforbrug) (lovligt og pligtigt kriterium/hensyn under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8))
Denne prøvelse relaterer sig alene til Skattestyrelsens afgørelse før bilag nr. 6 og 7 blev fremlagt af A.
Det fremgår af Den Juridiske Vejledning 2022-1, afsnit A.C.2.1.4.4.2.3, at:
"…
Domstolspraksis har desuden anerkendt, at hvis Skatteforvaltningen:
• tilsidesætter den skattepligtiges regnskabsgrundlag, fordi der ikke er foretaget daglige eller jævnlige kasseafstemninger,
• i øvrigt kan påvise, at bruttoavancen efter de afgivne oplysninger og regnskabet ikke er retvisende, som unormalt lav,
er det ikke et krav, at Skatteforvaltningen derudover skal opgøre den skattepligtiges privatforbrug for at understøtte tilsidesættelsen af regnskabsgrundlaget og en efterfølgende ændring af indkomstansættelsen, der baserer sig på et skøn for bruttoavancen. Se fx SKM2011.459.ØLR, SKM2004.367.VLR og SKM2003.407.ØLR, stadfæstet ved SKM2005.368.HR.
…"
Det er således et krav under Skattestyrelsens egen praksis, at der enten skal være 1) en for unormal lav bruttoavance eller i anden række 2) en privatforbrugsberegning, som baserer sig på et skøn for bruttoavancen.
Ingen af disse kriterier/hensyn er anvendt af Skattestyrelsen, der alene har foretaget et skøn ud fra en normal indkomst fra Danmarks Statistik og dermed ikke en konkret privatforbrugsberegning. Det er således ikke en privatforbrugsberegning med en skønsansættelse ud fra et andet kriterie/hensyn (normal indkomst/normalt rådighedsbeløb).
Både kriterier/hensynet om en gennemsnitlig indkomst fra Danmarks Statistik (indkomståret 2013) er således under Skattestyrelsens egen praksis, der kan støttes ret på af A, jf. SKM2015.479.HR, SpO2015.478 og Den Juridiske Vejledning 2022-1, Om Den Juridiske Vejledning, Bindende Virkning, ulovhjemlede og dermed ulovlige/uanvendelige.
Dette udgør i sig selv hjemmelsmangler ved afgørelsen, der som følge deraf er ugyldig og skal annulleres eller i anden række hjemvises til fornyet behandling.
Dette er i sig selv en ansvarspådragende fejl eller i anden række 1) en fejl fra den skatteansættende myndighed, som tillige 2) har medført en materiel forkert skatteansættelse, der 3) efter en konkret bedømmelse må anses for urimelig at opretholde, hvorfor de tre kriterier/hensyn der skal medføre adgang til ekstraordinær genoptagelse under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, hver især er opfyldt, jf. forarbejderne i afsnit 3.1. ovenfor, Bonde Eriksen m.fl., Skatteforvaltningslovens med kommentarer, 2. udgave, DJØFs Forlag, p. 580ff og 582ff., jf. bl.a. TfS 1996, 554 VLK, TfS 1997.557 VLD, TfS 2002.628 TSS, SKM2003.248 ØLD og SKM2006.488 ØLD.
Den relevante del af de omhandlede forarbejder til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. afsnit 3.1. ovenfor, lyder således (mine understregninger):
"…
Den foreslåede bestemmelse vil dog yderligere finde anvendelse, hvor der er begået fejl af den skatteansættende myndighed, uden at fejlene kan anses for ansvarspådragende, når fejlen har medført en materielt urigtig ansættelse, og det efter en konkret bedømmelse må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen.
…
Genoptagelse vil endvidere kunne ske efter bestemmelsen i de tilfælde, der er omfattet af den gældende § 35, stk. 1, nr. 9, i skattestyrelsesloven, hvorefter en ansættelse kan foretages eller ændres i det omfang, der er begået ansvarspådragende fejl af skattemyndighederne.
…"
Derfor skal indkomståret 2013 genoptages for A eller i anden række i sammenhæng med de øvrige kriterier/hensyn til støtte herfor.
3.1.8. Det juridiske skøn og bevis- og værdiskønnet under alene praksis eller skatteforvaltningslovens § 5, stk. 3, har via flere fejl medført en åbenlys og i anden række materielt forkert skatteansættelse, der er konkret urimelig at opretholde (lovligt og pligtigt kriterium/hensyn under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8)
3.1.8.1. Den skønsmæssige indkomstansættelse for indkomståret 2013 (det juridiske skøn og bevis- og værdisskønnet) er via flere fejl åbenlyst materielt fejlagtig/forkert og i anden række materielt forkert (lovligt og pligtigt kriterium/hensyn under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8)
Prøvelsen af Skattestyrelsens og Skatteankenævn Hovedstaden Syds juridiske skøn (ulovligt kriterie/hensyn), jf. bl.a. SKM2018.59.BR (ulovligt kriterie/hensyn), SKM2020.51.BR (ulovligt kriterie/hensyn) og SKM2021.541.BR (ulovligt kriterie/hensyn), og bevis- og værdiskøn skal være intensiv og ikke-tilbageholdende, jf. bl.a. U.2016.191H ("…hvilede på et forkert eller mangelfuldt grundlag eller havde ført til et åbenbart urimeligt resultat…"), jf. bl.a. herom i TfS 2015, 872, jf. generelt herom hos fhv. Højesteretspræsident Torben Melchior i U.2003B.336 og U.2011B.43.
Anvendelsen af et ulovligt kriterie/hensyn (gennemsnitlig indkomst) er åbenlyst en ansvarspådragende fejl, jf. bl.a. SKM2018.59.BR (ulovligt kriterie/hensyn), SKM2020.51.BR (ulovligt kriterie/hensyn) og SKM2021.541.BR (ulovligt kriterie/hensyn).
Skattestyrelsens afgørelse (bilag nr. 2 og bilag nr. 4) er via flere fejl åbenlyst materielt fejlagtig/forkert og i anden række materielt forkert (lovligt og pligtigt kriterium/hensyn under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8).
Dette understøttes af følgende lovlige kriterier/hensyn, jf. bl.a. SKM2013.525.ØLR, SKM2013.744.ØLR, SKM2015.643.VLR, SKM2018.59.BR, SKM2020.51.BR og SKM2021.541.BR:
(i) Det følger i den forbindelse af retspraksis og praksis, jf. Den Juridiske Vejledning 2022-1, afsnit A.C.2.1.4.4.2.3 og Den Juridiske Vejledning 2013-1, afsnit A.B.5.3.3., at der enten skal påvises 1) en unormal for lav bruttoavance eller 2) via en privatforbrugsberegning et for lavt eller ekstraordinær for lavt privatforbrug. Der er alene lovhjemmel til en skønsmæssig indkomstansættelse ved et ekstraordinært for lavt privatforbrug, jf. SKM2020.70.HR/TfS 2001, 980, jf. TfS 2011, 360, jf. herom i TfS 2015, 282 og Den Juridiske Vej ledning 2013 - 2016, afsnit A.B.5.3.3.
Ingen af disse kriterier/hensyn er påvist af Skattestyrelsen eller foreligger i øvrigt.
Derfor er der i sig selv ikke lovhjemmel til en skønsmæssig indkomstforhøjelse af Skattestyrelsen for A, jf. bl.a. SKM2018.59.BR, SKM2020.51.BR og SKM2021.541.BR.
(ii) Det er således et krav under administrativ praksis, at der skal udarbejdes en privatforbrugsberegning for A, jf. Den Juridiske Vejledning 2022-1, afsnit A.C.2.1.4.4.2.3 og Den Juridiske Vejledning 2013-1, afsnit A.B.5.3.3. Dette har Skattestyrelsen ikke foretaget, men har alene anvendt et standardiseret tal i strid med sin egen praksis.
Skattestyrelsen har således ikke udarbejdet en privatforbrugsopgørelse/privatforbrugsberegning for A, men alene anvendt et standardiserede tal i strid med sin egen praksis.
A har i den forbindelse udarbejdet sin privatforbrugsopgørelse for indkomstårene 2013, der er fremlagt som bilag nr. 6, jf. bilag nr. 5 og 7. A har således påvist, at hun havde nettolikvider til sin rådighed svarende til hendes faktiske indkomst, og at hendes privatforbrug ligger meget langt/er meget væsentligt mindre end Skattestyrelsens skønsmæssige indkomstansættelse for indkomståret 2013.
Privatforbrugsberegningen er understøttet af erklæring på tro & love med dokumentation fremlagt som bilag nr. 7.
Denne privatforbrugsberegning i sammenhæng med bilag nr. 6 og bilag nr. 7 påviser i sig selv, at den meget væsentligt højere foretagne skønsmæssige indkomstforhøjelse af Skattestyrelsen er åbenbart materielt forkert/fejlagtig og i anden række fejlagtig/forkert.
Skattestyrelsen har således ikke påvist (Skattestyrelsens bevisbyrde), at den konkrete, helt præcise opgørelse af privatforbrug (bilag nr. 1, 5, 6 og bilag nr. 7) ikke er korrekt, også alene hvorfor at den meget væsentligt højere foretagne skønsmæssige indkomstforhøjelse af Skattestyrelsen er åbenbart materielt forkert/fejlagtig og i anden række fejlagtigt/forkert.
(iii) Under bevis- og værdiskønnet skal der tillige tages afgørende hen syn til, at A led af en alvorlig sygdom/depression, jf. bilag nr. 1, og derfor allerede derfor ikke var i stand til at bruge særligt mange penge, idet hun var reelt sengeliggende og ikke særlig sulten mv.
(iv) Skattestyrelsen har således under sin bevisbyrde ingen beviser overhovedet for sin skønsmæssige indkomstansættelse, hvorfor også bevisskønnet er åbenlyst fejlagtigt, jf. bl.a. FOB90.197.
Afsnit (i) - (iv) ovenfor er i sig selv eller samlet en ansvarspådragende fejl eller i anden række 1) en fejl fra den skatteansættende myndighed, som tillige 2) har medført en materiel forkert skatteansættelse, der 3) efter en konkret bedømmelse må anses for urimelig at opretholde, hvorfor de tre kriterier/hensyn der skal medføre adgang til ekstraordinær genoptagelse under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, hver især er opfyldt, jf. forarbejderne i afsnit 3.1. ovenfor, Bonde Eriksen m.fl., Skatteforvaltningslovens med kommentarer, 2. udgave, DJØFs Forlag, p. 580ff og 582ff., jf. bl.a. TfS 1996, 554 VLK, TfS 1997.557 VLD, TfS 2002.628 TSS, SKM2003.248 ØLD og SKM2006.488 ØLD.
Den relevante del af de omhandlede forarbejder til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. afsnit 3.1. ovenfor, lyder således (mine understregninger):
"…
Den foreslåede bestemmelse vil dog yderligere finde anvendelse, hvor der er begået fejl af den skatteansættende myndighed, uden at fejlene kan anses for ansvarspådragende, når fejlen har medført en materielt urigtig ansættelse, og det efter en konkret bedømmelse må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen.
…"
Desuden er afsnit (i) - (iv) ovenfor er i sig selv eller samlet omfattet af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. afsnit 3.1. ovenfor, under to andre kriterier/hensyn hver især, jf. relevante dele af forarbejderne:
"…
Genoptagelse vil endvidere kunne ske efter bestemmelsen i de tilfælde, der er omfattet af den gældende § 35, stk. 1, nr. 9, i skattestyrelsesloven, hvorefter en ansættelse kan foretages eller ændres i det omfang, der er begået ansvarspådragende fejl af skattemyndighederne.
…
Endvidere vil bestemmelsen kunne finde anvendelse, såfremt myndighederne har foretaget en åbenbart urimelig skønsmæssig ansættelse, eller hvis det må lægges til grund, at den lokale skattemyndighed fejlagtigt har afgivet genoptagelsestilsagn til den skattepligtige ud over den ordinære ansættelsesfrist, og den skattepligtige som følge heraf ikke rettidigt har klaget eller anmodet om genoptagelse af ansættelsen.
…"
Derfor skal indkomståret 2013 genoptages for A eller i anden række i sammenhæng med de øvrige kriterier/hensyn til støtte herfor.
3.1.9. Den skønsmæssige indkomstansættelse (det juridiske skøn og bevis- og værdisskønnet) for indkomståret 2013 er via flere fejl væsentligt fejlbehæftet under både officialmaksimen og begrundelsespligten, jf. forvaltningslovens § 24, stk. 1 og 2 (lovligt og pligtigt kriterium/hensyn under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8)
Den skønsmæssige indkomstansættelse for indkomståret 2013 er via flere fejl væsentligt fejlbehæftet under både officialmaksimen og begrundelsespligten, jf. forvaltningslovens § 24, stk. 1 og 2 (lovligt og pligtigt kriterium/hensyn under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8).
En tilsidesættelse af en garantiforskrift kvalificerer som udgangspunkt generel væsentlighed, hvorved afgørelsen er ugyldig med den konkrete retsfølge hjemvisning til fornyet behandling. I undtagelsestilfælde foretages en konkret væsentlighedsbedømmelse.
A finder i øvrigt, at det ikke kan udelukkes eller afvises (prøvelsesstandarden ved en konkret væsentlighedsbedømmelse), jf. bl.a. U.1996.1462H, U.2005.1780H og U.2015.3233H, at en tilstrækkelig retlig og faktisk sagsoplysning ville have medført et andet resultat/en anden skønsmæssig ansættelse, jf. bl.a. hvorfor fejlen er konkret væsentlig for A.
Dette understøttes af den anførte forhold under afsnit 3.1.1 - 3.1.8.
I øvrigt skal bedømmelsen under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, under forarbejderne og retspraksis alene foretages i forhold til fejlen i sig selv og ikke i forhold til, hvorvidt denne fejl er generelt væsentlig eller i anden række konkret væsentlig.
Derfor foreligger en ansvarspådragende fejl eller i anden række 1) en fejl fra den skatteansættende myndighed, som tillige 2) har medført en materiel forkert skatteansættelse, der 3) efter en konkret bedømmelse må anses for urimelig at opretholde, hvorfor de tre kriterier/hensyn der skal medføre adgang til ekstraordinær genoptagelse under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, hver især er opfyldt, jf. forarbejderne i afsnit 3.1. ovenfor, Bonde Eriksen m.fl., Skatteforvaltningslovens med kommentarer, 2. udgave, DJØFs Forlag, p. 580ff og 582ff., jf. bl.a. TfS 1996, 554 VLK, TfS 1997.557 VLD, TfS 2002.628 TSS, SKM2003.248 ØLD og SKM2006.488 ØLD.
Den relevante del af de omhandlede forarbejder til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. afsnit 3.1. ovenfor, lyder således (mine understregninger):
"…
Den foreslåede bestemmelse vil dog yderligere finde anvendelse, hvor der er begået fejl af den skatteansættende myndighed, uden at fejlene kan anses for ansvarspådragende, når fejlen har medført en materielt urigtig ansættelse, og det efter en konkret bedømmelse må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen.
…"
Desuden er forholdene er i sig selv eller samlet omfattet af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. afsnit 3.1. ovenfor, under to andre kriterier/hensyn hver især, jf. relevante dele af forarbejderne:
"…
Genoptagelse vil endvidere kunne ske efter bestemmelsen i de tilfælde, der er omfattet af den gældende § 35, stk. 1, nr. 9, i skattestyrelsesloven, hvorefter en ansættelse kan foretages eller ændres i det omfang, der er begået ansvarspådragende fejl af skattemyndighederne.
…
Endvidere vil bestemmelsen kunne finde anvendelse, såfremt myndighederne har foretaget en åbenbart urimelig skønsmæssig ansættelse, eller hvis det må lægges til grund, at den lokale skattemyndighed fejlagtigt har afgivet genoptagelsestilsagn til den skattepligtige ud over den ordinære ansættelsesfrist, og den skattepligtige som følge heraf ikke rettidigt har klaget eller anmodet om genoptagelse af ansættelsen.
…"
Også derfor og i sig selv skal indkomståret 2013 genoptages for A eller i anden række i sammenhæng med de øvrige kriterier/hensyn til støtte herfor.
3.1.10. Kriterierne/hensynene for kvalifikation af erhvervsmæssig virksomhed er alene under praksis (ulovhjemlet og uhjemlet), og anvendelse og afvejning heraf fremgår ikke af nogen af afgørelserne (bilag nr. 1 - 4) (lovligt og pligtigt kriterium/hensyn under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8)
Kriterierne/hensynene for kvalifikation af erhvervsmæssig virksomhed er alene under praksis og i anden række hjemlet i statsskattelovens § 4, jf. bl.a. TfS 2015, 282, og anvendelse og afvejning heraf fremgår ikke af nogen af afgørelserne.
De omhandlede afgørelser er således ugyldige som følge af hjemmelsmangler og i anden række som følge af generelt væsentlige og subsidiært konkret væsentlige sagsbehandlingsfejl.
Derfor foreligger en ansvarspådragende fejl eller i anden række 1) en fejl fra den skatteansættende myndighed, som tillige 2) har medført en materiel forkert skatteansættelse, der 3) efter en konkret bedømmelse må anses for urimelig at opretholde, hvorfor de tre kriterier/hensyn der skal medføre adgang til ekstraordinær genoptagelse under skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, hver især er opfyldt, jf. forarbejderne i afsnit 3.1. ovenfor, Bonde Eriksen m.fl., Skatteforvaltningslovens med kommentarer, 2. udgave, DJØFs Forlag, p. 580ff og 582ff., jf. bl.a. TfS 1996, 554 VLK, TfS 1997.557 VLD, TfS 2002.628 TSS, SKM2003.248 ØLD og SKM2006.488 ØLD.
Den relevante del af de omhandlede forarbejder til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. afsnit 3.1. ovenfor, lyder således (mine understregninger):
"…
Den foreslåede bestemmelse vil dog yderligere finde anvendelse, hvor der er begået fejl af den skatteansættende myndighed, uden at fejlene kan anses for ansvarspådragende, når fejlen har medført en materielt urigtig ansættelse, og det efter en konkret bedømmelse må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen.
…"
Desuden er forholdene er i sig selv eller samlet omfattet af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, under to andre kriterier/hensyn hver især, jf. relevante dele af forarbejderne:
"…
Genoptagelse vil endvidere kunne ske efter bestemmelsen i de tilfælde, der er omfattet af den gældende § 35, stk. 1, nr. 9, i skattestyrelsesloven, hvorefter en ansættelse kan foretages eller ændres i det omfang, der er begået ansvarspådragende fejl af skattemyndighederne.
…
Endvidere vil bestemmelsen kunne finde anvendelse, såfremt myndighederne har foretaget en åbenbart urimelig skønsmæssig ansættelse, eller hvis det må lægges til grund, at den lokale skattemyndighed fejlagtigt har afgivet genoptagelsestilsagn til den skattepligtige ud over den ordinære ansættelsesfrist, og den skattepligtige som følge heraf ikke rettidigt har klaget eller anmodet om genoptagelse af ansættelsen.
…"
Derfor skal indkomståret 2013 genoptages for A eller i anden række i sammenhæng med de øvrige kriterier/hensyn til støtte herfor.
3.1.11. Skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 5. pkt. (særlige tilfælde) - ordlyd og forarbejder
Det fremgår af forarbejderne (specielle bemærkninger til lovforslag nr. 175 af 12. marts 2003) til skattestyrelsesloven § 35, stk. 2, der er videreført i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, hvilke kriterier/hensyn, der skal tillægges betydning som særlige omstændigheder (mine understregninger):
"…
Det foreslås, jf. forslaget til § 35, stk. 2, at det direkte i loven angives, at anmodningen eller varslingen af den ekstraordinære ansættelse skal ske inden 6 måneder. Det foreslås endvidere, at Skatteministeren efter anmodning fra den skattepligtige bemyndiges til i særlige tilfælde at dispensere fra fristen.
Der kan således efter den konkret vurdering af de foreliggende omstændigheder, herunder sagens karakter og den skattepligtiges personlige forhold, gives dispensation, således at anmodning om genoptagelse behandles, uanset at denne er indgivet mere end 6 måneder efter, at den skattepligtige er kommet til kundskab om det forhold, der begrunder den ekstraordinære ansættelse."
3.1.11.1. Kongruent fortolkning eller i anden række delvist kongruent fortolkning af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8 og § 27, stk. 2, 5. pkt. (særlige omstændigheder)
Lovgivningsmagten (Folketing og regering) har under Grundlovens § 3,
1. led, og §§ 22 og 41, bestemt, at ordlyden af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, og § 27, stk. 2, 5. pkt. (ekstraordinær genoptagelse uden for 6 måneders fristen), har ensartet ordlyd via "særlige omstændigheder".
Følgende fremgår af forarbejderne (specielle bemærkninger) til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 5. pkt. (mine understregninger):
"…
Der kan således efter en konkret vurdering af de foreliggende omstændigheder, herunder sagens karakter og den skattepligtiges personlige forhold, gives dispensation, således at en anmodning om genoptagelse behandles, uanset at denne er indgivet mere end 6 måneder efter, at den skattepligtige er kommet til kundskab om det forhold, der begrunder den ekstraordinære ansættelse.
…"
De to regelsæt skal således fortolkes kongruent eller i anden række delvist kongruent, idet ligeledes forarbejderne henviser til særlige tilfælde, som må fortolkes kongruent med særlige omstændighederne i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8’s forstand.
A’s personlige forhold med sygdom (bilag nr. 1, 10 og nr. 11) er eet blandt flere pligtige og i sig selv retningsgivende kriterier/hensyn for genoptagelse i medfør af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 5. pkt., i hvilken forbindelse der skal lægges vægt på bl.a. i de omhandlede erklæringer vedr. sygdomsperioden eller sygdomsperioderne.
Hun er således omfattet af Landsskatteretspraksis vedrørende sygdom i bl.a. SKM2015.647.LSR, SKM2015.723.LSR, SKM2006.412 LSR og SKM2006.467 LSR, jf. herom i SKM2015.479H, jf. SpO2015.487.
Hun har været syg i hele den omhandlede periode, jf. SKM2017.242.VLR.
I anden række eller samlet afvejet udgør hendes særlige bopælsforhold (bilag nr. 7) i den omhandlede periode og/eller hendes manglende viden om komplicerede momsregler og skatteprocessuelle regler i sig selv eller i anden række samlet afvejet særlige omstændigheder i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 5. pkt.’s forstand.
Sagens bilag skal bevisvurderes i sammenhæng med parts- og/eller vidneforklaringer, herunder helt eller delvist i givet fald med indholdsmæssigt ensartede skriftlige erklæringer på tro og love, og dermed ikke i sig selv, jf. retsplejelovens § 344, stk. 1, jf. bl.a. U.1984.839 V, TfS 1999, 404 V og SKM2018.573.BR.
SKM2012.170.ØLR har i øvrigt ingen konkret præjudikatsværdi, da sagen ikke omhandlede alvorlig sygdom, men alene personlige forhold som: "...De problemer, han har forklaret om med betalingsstandsning, sigtelsen for hæleri, børn, skilsmisse og hans fars dødsfald, begrunder endvidere, at der bør gives dispensation for fristen for anmodning om ekstraordinær genoptagelse...".
På grundlag heraf (personlige forhold) og tillige i sig selv afsnit 3.1. - 3.1.10 (sagens karakter) ovenfor foreligger der tillige særlige omstændigheder i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 5. pkt.’s forstand.
Derfor skal indkomstårene 2013 genoptages for A, jf. skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8 (afsnit 3.1.2. - 3.1.10) og skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 5. pkt. (afsnit 3.1.11).
3.12. SKAT’s/Skattestyrelsens afgørelse af 24. november 2014 (bilag nr. 2 og nr. 4) og 31. juli 2020 (bilag nr. 8) er ugyldig og skal hjemvises til fornyet behandling
SKAT’s/Skattestyrelsens afgørelse af 24. december 2014 (bilag nr. 2 og bilag nr. 4) og Skattestyrelsens afgørelse af 31. juli 2020 (bilag nr. 8) tilsidesætter på grundlag af afsnit 3.1 - 3.1.11 ovenfor officialmaksimen og/eller begrundelsespligten, jf. skatteforvaltningslovens § 24, stk. 1 og
2.
Disse forhold er både til stede ex tunc (24. december 2014) og ex nunc (bl.a. afgørelsestidspunktet for Skatteankenævn Hovedstaden Syd).
En tilsidesættelse af en garantiforskrift kvalificerer som udgangspunkt generel væsentlighed, hvorved afgørelsen er ugyldig med den konkrete retsfølge hjemvisning til fornyet behandling. I undtagelsestilfælde foretages en konkret væsentlighedsbedømmelse.
A finder i øvrigt, at det ikke kan udelukkes eller afvises (prøvelsesstandarden ved en konkret væsentlighedsbedømmelse), jf. bl.a. U.1996.1462H, U.2005.1780H og U.2015.3233H, at en tilstrækkelig retlig og faktisk sagsoplysning ville have medført et andet resultat, jf. bl.a. hvorfor fejlene er konkret væsentlige for A.
Der foreligger ikke bagatelagtige mangler, jf. U.2008.2538H, e.c.
Derfor er Skattestyrelsens omhandlede afgørelse ugyldig og skal hjemvises til fornyet behandling.
3.13. Skatteankenævn Hovedstanden Syds afgørelse hviler på anvendelse af et ulovligt hensyn/kriterie ved den skønsmæssige indkomstansættelse under Skattestyrelsens bevisbyrde samt en forkert anvendelse af retspraksis og prøvelsesreglerne, hvilket udgør væsentlige sagsbehandlingsfejl
U.2023.5413H kan tillige omhandle skatteankenævn, selv om alene Landsskatteretten nævnes i præmisserne. Rækkevidden af den omhandlede almindelige retsgrundsætning er således ikke kendt.
U.2023.5413H (almindelig retsgrundsætning) vedrører ikke hjemmelsmangler og kan som følge af Grundlovens § 63, stk. 1, 1. pkt., ikke vedrøre hjemmelsmangler (kernen er hjemmelsprøvelse), jf. bl.a. vedr. domslæsning i U.2013B.15.
Skattestyrelsen er ikke retligt immuniseret, exterritorialiseret eller renset/helbredt via 2. instansens (Skatteankenævn Hovedstaden Syd) i givet fald forkerte behandling af sagens aspekter vedr. sagsbehandling hos 1. instans (Skattestyrelsen), bl.a. fordi Skatteministeriet i givet fald, jf. U.55.13H, vil være selvprøvende vedr. sagsbehandlingsfejl, medmindre overspring af det administrative prøvelsessystem vælges af skattesubjekterne.
Den vurdering skal tillige vurderes i sammenhæng med retspraksis til skatteforvaltningslovens § 48, stk. 2, 2. pkt., som i sig selv er en retsstridig endelighedsbestemmelse, jf. U.2001.861H.
I modsat fald vil der foreligge en krænkelse af EMD TP 1, art. 1, jf. bl.a. EMDs dom i Hentrich vs. France af 22. september 1994, jf. bl.a. præmis 43 og 44 samt 49, EUC art. 17, samt EUC art. 41 (usikkerhed om hjemmel herfor i EUC art. 41 deller med sikkerhed i en EU-retlig almindelig retsgrundsætning/ selvskabt menneskerettighed), jf. dog U.2017.824H) og EUC art. 47, jf. art. 52, stk. 3 (mulighed for beskyttelse modsat EMRK art. 6, jf. EMDs dom af 12. juli 2001, Ferrazzini mod Italien).
Skatteankenævn Hovedstaden Syds afgørelse (bilag nr. 9) indeholder følgende logenerelt væsentlige og i anden række konkret væsentlige sagsbehandlingsfejl under i første række officialmaksimen og i anden række den udvidede begrundelsespligt i forretningsordens for skatteankenævnene § 14, stk. 2 og 3:
(i) Afgørelsen medtager ikke forarbejderne til Skattekontrollovens § 5, stk. 3’s (lovforslag nr. 104 i 1995, jf. lov nr. 1104 af 20. december 1995) udgangspunkt om, at bevisbyrden er Skattestyrelsens ved skønsmæssige indkomstansættelser, hvilket i sig selv har en betydning for bedømmelse af Skattestyrelsens oprindelige skønsmæssige indkomstansættelse af A.
(ii) Afgørelsen hviler på en anvendelse af alene et ulovligt kriterie/hensyn (det gennemsnitlige privatforbrug), hvilket kriterie/hensyn ikke fremgår af ordlyden og/eller forarbejderne til skattekontrollovens § 5, stk. 3, af administrativ praksis, jf. bl.a. Landsskatterettens praksis og Den Juridiske Vejledning 2013, afsnit A.B.5.3.3, og/eller af retspraksis, jf. bl.a. SKM2018.59.BR, SKM2020.51.BR og SKM2021.541.BR.
(iii) SKM2016.70.BR har ikke den anførte præjudikatsværdi, idet den omhandlede dom i bebyrdende retning for A alene vedrører et præmieregnskab ved spil under konkrete omstændigheder og under konkret begrundelse, som hverken under faktum og/eller retsregler har noget som helst at gøre med en obligatoriske privatforbrugsopgørelse under udgangspunktet om Skattestyrelsens bevisbyrde for A, jf. også som sententia specialis og sentantia posterior bl.a. SKM2018.59.BR, SKM2020.51.BR og SKM2021.541.BR.
(iv) Afgørelsen hviler ud fra begrundelsen på prøvelse ex tunc (oplysninger på afgørelsestidspunktet hos SKAT/Skattestyrelsen i forhold til den skønsmæssigr indkomstansættelse) og ikke på en prøvelse ex nunc (oplysninger på afgørelsestidspunktet hos Skattestyrelsen og Skatteankenævn Hovedstaden Syd).
Skattestyrelsen (tidligere SKAT), Skatteankestyrelsen og Skatteankenævn Hovedstaden Syd er alle under officialmaksimen, der er primær til bevisbyrdereglerne, og der er ingen prøvelsesafskæring af nye faktiske og/eller retlige oplysninger administrativt, herunder i klagesystemet. Derfor skal prøvelsen foretages af faktiske og retlige oplysninger ex nunc (på prøvelsestidspunktet) og ikke ud fra oplysningerne på det oprindelige afgørelsestidspunkt (ex tunc).
I givet fald vil der foreligge en ulovhjemlet og uhjemlet begrænset prøvelse, hvor det alene er faktum og jus til rådighed hos 1. instans, der kan komme til prøvelse administrativt. Derved afskæres skattesubjektet (A) fra senere ved 2. instans (administrativ prøvelse) at fremkomme med nyt relevant faktum og jus, som Skattestyrelsen i øvrigt selv under officialmaksimen var forpligtet til at udarbejde og/eller indhente på tidspunktet for den skønsmæssige indkomstansættelse.
Forarbejderne til skattekontrollovens § 5, stk. 3, fratager ikke Skattestyrelsen sine pligter under officialmaksimen, men skærper dem som refleksvirkning via udgangspunktet om bevisbyrdens placering hos Skattestyrelsen.
I den konkrete sag betyder det, at fx den omhandlede privatforbrugsberegning, som skulle være udarbejdet af Skattestyrelsen under lovlige kriterier/hensyn og under udgangspunktet om Skattestyrelsens bevisbyrde, under forarbejderne til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, kvalificerer mindst en konkret fejl.
En tilsidesættelse af en garantiforskrift kvalificerer som udgangspunkt generel væsentlighed, hvorved afgørelsen er ugyldig med den konkrete retsfølge hjemvisning til fornyet behandling. I undtagelsestilfælde foretages en konkret væsentlighedsbedømmelse.
A finder i øvrigt, at det ikke kan udelukkes eller afvises (prøvelsesstandarden ved en konkret væsentlighedsbedømmelse), jf. bl.a. U.1996.1462H, U.2005.1780H og U.2015.3233H, at en tilstrækkelig retlig og faktisk sagsoplysning ville have medført et andet resultat, jf. bl.a. hvorfor fejlene er konkret væsentlige for A.
Der foreligger ikke bagatelagtige mangler, jf. U.2008.2538H, e.c.
Derfor er Skatteankenævn Hovedstaden Syds omhandlede afgørelse ugyldig og skal hjemvises til fornyet behandling.
3.14. Retten på Frederiksberg skal foretage en intensiv og ikke tilbageholdelse prøvelse af retsreglerne/ skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. stk. 2, i forhold til sagens faktiske og retlige oplysning på tidspunktet for Skatteankenævn Syds afgørelse
Retten på Frederiksberg skal foretagne en intensiv og ikke-tilbageholdende prøvelse af retsreglerne/skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. stk. 2, i forhold til sagens faktiske og retlige oplysning på tidspunktet for Retten på Frederiksbergs dom.
Det betyder, at de ordlyden og forarbejderne til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. stk. 2, (lex specialis) skal prøves af Retten på Frederiksberg som en 1. instans administrativt er forpligtet til at gøre, jf. Grundlovens § 63, stk. 1, og retssædvane hertil (hjemmelsprøvelsen af den udøvende magts afgørelser er kernen af bestemmelsen).
Lovgivningsmagten (Folketing og regering i forening) har således allerede angivet via lovlige og pligtige kriterier/hensyn i forarbejderne til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8. jf. stk. 2, hvilken intensiv og ikke tilbageholdende prøvelse der skal foretages af jus sammenholdt med faktum.
Det er således en subsumption (sammenholdelse af faktum og jus) og prøvelse ex nunc (den omhandlede fremtidige afgørelsesdato) og ikke ex tunc (24. december 2014) af Retten på Frederiksberg.
En skønsmæssig indkomstansættelse skal således kunne ændres via senere anfægtelse af jus (gennemsnitligt forbrug) og beviste kriterier/hensyn (privatforbrugsberegning), idet der i givet fald alene vil være en fikseret prøvelse ud fra det foreliggende faktum og jus på afgørelsestidspunktet hos 1. instans (Skattestyrelsen/SKAT) den 24. december 2014.
I modsat fald vil der alene foreligge en 1. instansprøvelse i strid med bl.a. en almindelig retsgrundsætning om prøvelse, U.2001.861H (Grundlovens § 63, stk. 1) samt EMRK TP 1, art. 1, og EUC art. 17, jf. art. 52, stk. 3, jf. bl.a. EMDs dom i Hentrich vs. France af 22. september 1994, jf. bl.a. præmis 43 og 44 samt 49.
En prøvelse ex nunc kan alene foretages i forhold til vurderingen af væsentlige sagsbehandlingsfejl og officialmaksimen (tilstrækkelig faktisk og retlig sagsoplysning) spejlet i begrundelsesreglerne i forvaltningslovens § 24, stk. 1 og 2.
…"
Skatteministeriet har i sit påstandsdokument anført:
"…
2. Sagens genstand
Sagen angår Skatteankenævn Hovedstaden Syds afgørelse af 15. maj 2023 (bilag 9) om, at der ikke er grundlag for at pålægge Skattestyrelsen at genoptage A’s skatteansættelse for indkomståret 2013 ekstraordinært.
Spørgsmålet i sagen er, om der kan ske ekstraordinær genoptagelse i medfør af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, og § 27, stk. 2, sidste pkt.
Det er således ikke den materielle skatteansættelse, der er til prøvelse, men derimod om betingelserne for ekstraordinær genoptagelse er opfyldt.
3. Faktiske oplysninger af betydning for sagen
A har siden den 1. oktober 1993 drevet enkeltmandsvirksomheden G1-virksomhed. Hun indgav ikke selvangivelse om resultat af virksomheden for indkomståret 2013.
Overskuddet fra virksomheden for 2013 blev derfor ansat skønsmæssigt af skattemyndighederne. A fremsatte ikke indsigelser mod skattemyndighedernes forslag til skønsmæssig ansættelse af 24. november 2014 (bilag 4), og hun fik derfor ny årsopgørelse i overensstemmelse med det fremsendte forslag til skatteansættelse. Årsopgørelsen blev ifølge Skattestyrelsens oplysninger (bilag 8, side 1) udskrevet (gjort tilgængelig i A’s skattemappe) den 13. januar 2015.
A’s repræsentant fremsatte den 10. marts 2020 anmodning om ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelsen for indkomståret 2013 (bilag A).
Skattestyrelsen traf den 31. juli 2020 afgørelse (bilag 8) om, at A’s anmodning om ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelsen for indkomståret 2013 ikke kunne imødekommes.
A påklagede Skattestyrelsens afgørelse til Skatteankenævn Hovedstaden Syd, der den 15. maj 2023 stadfæstede afgørelsen om afslag på genoptagelse (bilag 9). Det er denne afgørelse, som nu er til domstolsprøvelse.
4. Retsgrundlaget
4.1 Ordinær genoptagelse i medfør af skatteforvaltningslovens § 26
Det følger af skatteforvaltningslovens § 26, stk. 2, om ordinær genoptagelse, at:
"En skattepligtig, der ønsker at få ændret sin ansættelse af indkomst- eller ejendomsværdiskat, skal senest den 1. maj i det fjerde år efter indkomstårets udløb fremlægge oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde ændringen".
Af forarbejderne til § 26 (lovforslag nr. 110 af 24. februar 2005) fremgår, at bestemmelsen er en videreførelse af den tidligere gældende § 34 i skattestyrelsesloven. Det fremgår af de specielle bemærkninger til § 1, nr. 2, i lovforslag nr. 175 af 12. marts 2003 vedrørende skattestyrelseslovens § 34, stk. 2, om ordinær genoptagelse, at:
"Afgørende er således, at oplysningerne ikke har dannet grundlag for den afgørelse, der ønskes genoptaget, og at der på baggrund af de forelagte oplysninger er anledning til at ændre skatteansættelsen" (min fremhævning).
4.2 Betingelser for ekstraordinær genoptagelse i medfør af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8
Ekstraordinær genoptagelse kan ske i medfør af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, hvoraf følger, at:
"Uanset fristerne i § 26 kan en ansættelse af indkomst- eller ejendomsværdiskat foretages eller ændres efter anmodning fra den skattepligtige eller efter told- og skatteforvaltningens bestemmelse, hvis:
[…]
8) Told- og skatteforvaltningen efter anmodning fra den skattepligtige giver tilladelse til ændring af ansættelsen som følge af, at der foreligger særlige omstændigheder".
Det er dermed en grundlæggende betingelse for genoptagelse - både ordinært og ekstraordinært - at der på baggrund af de forelagte oplysninger er anledning til at ændre ansættelsen. Hvis ændringen skal ske i medfør af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, er det yderligere en betingelse, at der foreligger "særlige omstændigheder".
Det fremgår af de specielle bemærkninger til skatteforvaltningslovens § 27 i lovforslag nr. 110 af 24. februar 2005, at bestemmelsen er en videreførelse af skattestyrelseslovens § 35. Reglen blev indsat i den dagældende skattestyrelseslov ved lov nr. 410 af 2. juni 2003.
Det fremgår af forarbejderne til den tidligere § 35 i skattestyrelsesloven (lovforslag nr. 175 af 12. marts 2003, de specielle bemærkninger til § 1, nr. 2), at afgørelsen af, om der skal ske genoptagelse, beror på en konkret vurdering af, om der foreligger særlige omstændigheder, og om det må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen.
Det fremgår endvidere, at bevisbyrden for, at betingelserne for ekstraordinær genoptagelse er opfyldt, påhviler den skattepligtige, og at det er den skattepligtige, der bærer risikoen for, at bevisbyrden kan være tungere, jo ældre år der er tale om.
Bestemmelsen har ifølge fast højesteretspraksis et snævert anvendelsesområde, jf. UfR 2017.1570 H, UfR 2019.2477 H, UfR 2021.3465 H, UfR 2022.393 H og UfR 2023.2034 H.
Det forhold, at en ansættelse efterfølgende måtte vise sig at være forkert, opfylder ikke i sig selv betingelsen om "særlige omstændigheder". Det er en nødvendig, men ikke i sig selv tilstrækkelig betingelse for ekstraordinær genoptagelse, at skatteansættelsen er materielt forkert, jf. bl.a. SKM2007.44.VLR, SKM2008.990.ØLR, SKM2013.739.ØLR, UfR2017.1570H og SKM2022.272.ØLR.
Det uddybes i forarbejderne (lovforslag nr. 175 af 12. marts 2003, afsnit 2.1.2.2, Ekstraordinær skatteansættelse, skattestyrelseslovens § 35), at bestemmelsen giver adgang til ændret skatteansættelse, hvis "forholdene i særlig grad taler for, at ansættelsen ændres". Som eksempel nævner forarbejderne samme sted, at skattemyndighederne har begået ansvarspådragende fejl, eller at fejlen har medført en materielt urigtig ansættelse, og det efter en konkret bedømmelse må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen.
Det følger også af forarbejderne (de specielle bemærkninger til § 1, nr. 2 i lovforslag nr. 175 af 12. marts 2003), at bestemmelsen tager sigte på tilfælde, hvor den urigtige ansættelse ikke kan bebrejdes den skattepligtige, idet det fremgår, at:
"Bestemmelsen vil eksempelvis finde anvendelse i tilfælde, hvor en urigtig ansættelse skyldes svig fra tredjemand eller andre særlige omstændigheder, der ikke kan bebrejdes den skattepligtige" (mine understregninger).
Det fremgår videre af forarbejderne, at bestemmelsen ikke giver grundlag for genoptagelse i tilfælde, hvor den skattepligtige har glemt et fradrag. Det følger også af UfR 2021.3465 H, at der ikke er grundlag for ekstraordinær genoptagelse, fordi den skattepligtige har udfyldt selvangivelsen fejlagtigt.
Ekstraordinær genoptagelse efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, forudsætter derudover, at der i forbindelse med en genoptagelsesanmodning er fremlagt oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan sandsynliggøre, at en genoptagelse vil medføre en ændret ansættelse, jf. SKM2015.433.BR.
4.3 Reaktionsfristen i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2
Det er samtidigt et krav, at den skattepligtige fremsætter genoptagelsesanmodningen senest seks måneder efter at være kommet til kundskab om det forhold, der begrunder fravigelsen af fristerne i skatteforvaltningsloven § 26.
Det følger således af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 1. pkt., at:
"En ansættelse kan kun foretages i de i stk. 1 nævnte tilfælde, hvis den varsles af told- og skatteforvaltningen eller genoptagelsesanmodning fremsættes af den skattepligtige senest 6 måneder efter, at told og skatteforvaltningen henholdsvis den skattepligtige er kommet til kundskab om det forhold, der begrunder fravigelsen af fristerne i § 26".
En anmodning, der ikke er fremsat rettidigt, kan alligevel behandles, jf. skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, sidste punktum, hvoraf følger:
"Told- og skatteforvaltningen kan behandle en anmodning om genoptagelse, der er modtaget efter udløbet af fristen i 1. pkt., hvis særlige omstændigheder taler derfor". (min understregning)
Det fremgår af de specielle bemærkninger til skatteforvaltningslovens § 27 (lovforslag nr. 110 af 24. februar 2005), at bestemmelsen er en videreførelse af skattestyrelseslovens § 35.
I forarbejderne til skatteforvaltningslovens § 35 (lovforslag nr. 175 af 12. marts 2003) anføres følgende i de specielle bemærkninger til bestemmelsen, jf. lovforslagets § 1, nr. 2:
"Det foreslås, jf. forslaget til § 35, stk. 2, at det direkte i loven angives, at anmodningen eller varslingen af den ekstraordinære ansættelse skal ske inden 6 måneder. Det foreslås endvidere, at skatteministeren efter anmodning fra den skattepligtige bemyndiges til i særlige tilfælde at dispensere fra fristen. Der kan således efter en konkret vurdering af de foreliggende omstændigheder, herunder sagens karakter og den skattepligtiges personlige forhold, gives dispensation, således at en anmodning om genoptagelse behandles, uanset at denne er indgivet mere end 6 måneder efter, at den skattepligtige er kommet til kundskab om det forhold, der begrunder den ekstraordinære ansættelse" (mine understregninger).
Hvorvidt der foreligger "særlige omstændigheder" i § 27, stk. 2’s forstand er dermed ikke samme vurdering som for, om der foreligger "særlige omstændigheder" i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8’s forstand.
5. Anbringender
Skatteministeriet gør overordnet gældende, at betingelserne for ekstraordinær genoptagelse i medfør af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8 og stk. 2, sidste pkt., ikke er opfyldt.
Bevisbyrden for, at der er grundlag for ekstraordinær genoptagelse, påhviler A.
Det er altså A, som skal fremlægge oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan sandsynliggøre, at en genoptagelse vil medføre en ændret ansættelse, og hun skal dokumentere forhold, der i særlig grad taler for, at ansættelsen ændres.
A har desuden bevisbyrden for, at der derudover også foreligger "særlige omstændigheder", der kan begrunde en genoptagelse uanset, at anmodningen herom er indgivet mere end 6 måneder efter, at hun som skattepligtig er kommet til kundskab om det forhold, der begrunder den ekstraordinære ansættelse.
Denne bevisbyrde har A ikke løftet.
5.1 Ikke grundlag for ekstraordinær genoptagelse i medfør af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8
A har ikke dokumenteret eller endsige sandsynliggjort, at betingelserne i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, for ekstraordinær genoptagelse, er opfyldt.
5.1.1 Ikke materielt grundlag for ændring af skatteansættelsen
A har ikke påvist, at der er (materielt) grundlag for at ændre hendes skatteansættelse, jf. skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1.
Det er en betingelse for, at A’s skatteansættelse kan genoptages, at hun dokumenterer, at der er grundlag for at ændre det oprindelige skøn - som skattemyndighederne har nægtet at genoptage. Når skattemyndighederne har været berettiget til at skønne, så kan skønnet kun tilsidesættes, hvis det er åbenbart urimeligt, eller det hviler på et forkert grundlag, jf. SKM2005.183.ØLR, UfR 2009.476/2 H, og UfR 2011.1458 H (SKM2011.209.HR).
A mener bl.a., at skønnet er forkert, fordi hun påstår, at hendes privatforbrug er lavere end hvad skattemyndighederne har vurderet, bl.a. fordi hendes privatforbrug ifølge hende er finansieret ved lån og forskudsarv.
Der stilles efter retspraksis strenge krav til dokumentationen for private låneforhold. Låneforhold skal således være tilstrækkeligt bestyrket af objektive kendsgerninger, jf. bl.a. SKM2011.208.HR, og UfR 2009.476/2 H. Udsagn om modtagne beløb i form af forskudsarv og fra salg af antikviteter må tilsvarende kræves bestyrket af objektive kendsgerninger, jf. SKM2023.347.ØLR, hvor der blev stillet krav om, at en pengegave skulle være bestyrket af objektive kendsgerninger.
Skatteankenævnet har med rette vurderet, at der ikke er grundlag for at ændre Skattestyrelsens skønsmæssige ansættelse af A’s overskud af virksomhed til 145.000 kr. i indkomståret 2013.
I situationer, hvor en skatteyder ikke har foretaget selvangivelse, er skattemyndighederne berettigede og forpligtede til at foretaget en skønsmæssig ansættelse, der - som følge af skatteyderens manglende selvangivelse - er nødsaget til at blive udøvet på baggrund af forskellige, andre oplysninger, der kan bruges som grundlag for skønnet.
Da A ikke selvangav indkomst i 2013, har skattemyndighederne altså berettiget til at foretage en skønsmæssig forhøjelse. Forhøjelsen er i øvrigt foretaget helt sagligt ud fra de oplysninger, der har været til rådighed på tidspunktet for den skønsmæssige ansættelse, jf. nedenfor.
Skattestyrelsen har bl.a. henset til, at A i perioden fra 14. januar 2013 til 31. december 2013, har haft en dagpengeindtægt på 80.368 kr. (bilag 4, side 1, og bilag 9, side 2), og ladet dette indgå i skønnet.
Skattestyrelsen har desuden lagt vægt på, at resultatet af overskuddet af A’s virksomhed skulle fastsættes sådan, at det gav plads til et passende privatforbrug for en husstand svarende til A’s.
Skattestyrelsen har i den forbindelse anvendt oplysninger fra Danmarks Statistik for år 2011, om et gennemsnitligt årligt forbrug for en husstand svarende til A’s. Der har ikke været oplysning i sagen om, at A har haft fælles økonomi med andre, og ansættelsen er derfor blevet foretaget ud fra den forudsætning, at husstanden ikke har omfattet andre end A. Disse oplysninger er relevante at bruge ved den skønsmæssige ansættelse. Skattestyrelsen har desuden foretaget en fremskrivning af oplysningerne for år 2011 til det relevante indkomstår - det vil sige år 2013, svarende 205.065 kr. Dette er en helt almindelig fremgangsmåde, som også er anerkendt i retspraksis, jf. bl.a. SKM2022.107.VLR og SKM2023.347.ØLR sammenholdt med byrettens dom i sagen, SKM2022.256.BR.
Skønnet er desuden foretaget på under hensyn til, at det skulle give plads til et passende privatforbrug for A og ud fra hendes personlige skatteoplysninger. Der er lagt vægt på, at resultatet skulle give plads til et passende privatforbrug for A’s husstand.
Det af A anførte om, at hun ikke har haft et privatforbrug svarende til det gennemsnitlige privatforbrug, kan ikke anses for godtgjort hverken ved den fremlagte privatforbrugsopgørelse (bilag 6) eller ved tro og love-erklæringen fra IC (bilag 7).
A har først udarbejdet privatforbrugsopgørelsen efter, at Skattestyrelsen har truffet afgørelse i 2020, mens tro og love-erklæringen er dateret den 15. august 2022. Det vil sige, at bilagene ikke er udarbejdet i tidsmæssig nærhed til det, som søges dokumenteret med bilagene, men først adskillige år efter indkomståret 2013, hvilket i sig selv svækker bevisværdien, og kan ikke lægges til grund i sagen, jf. i samme retning bl.a. SKM2022.107.VLR, SKM2003.247.VLR og SKM2015.109.BR.
Hvad der ligger til grund for A’s privatforbrugsberegning er udokumenteret. Skatteministeriet bestrider således, at posten for privatforbrug på 20.010 kr., i privatforbrugsopgørelsen, som A har fået udarbejdet (bilag 6), kan lægges til grund.
Der er ikke dokumentation for nogen af de angivelser om indtægter og beløb fra forskudsarv, salg af antikviteter og privatlån, der fremgår under indkomstdelen af privatforbrugsopgørelsen. Skattestyrelsen (tidligere SKAT) har dog lagt til grund, at A har fået udbetalt 80.368 kr. i sygedagpenge (bilag 4, side 1, og bilag 9, side 2), mens det af den af hende udarbejdede privatforbrugsopgørelse fremgår, at hun har fået udbetalt dagpenge for 80.212 kr. (bilag 6, side 3).
Der er heller ikke dokumentation for de beløb, der fremgår under udgiftssiden. Det bemærkes i den forbindelse, at hverken tro- og loveerklæringen fra IC, (bilag 7) eller speciallægeerklæringen af 12. oktober 2020 (bilag 1) dokumenterer udgiftsdelen i privatforbrugsopgørelsen (bilag 6).
Tro- og loveerklæringen (bilag 7) er således underskrevet af A’s mor, det vil sige af en nærtstående, og kan derfor ikke tillægges større bevismæssig værdi, mens speciallægeerklæringen af 12. oktober 2020 (bilag 1), angår A’s helbredsforhold, og er derfor uden betydning i relation til bedømmelsen af udgiftsdelen i privatforbrugsopgørelsen.
A’s privatforbrugsberegning forekommer i øvrigt usandsynlig, idet et påstået privatforbrug på 20.010 kr. om året, som altså inkluderer mad, tøj, almindelige dagligvarer med videre er usædvanlig lavt. Det gælder uanset, at der henses til hendes sygdom.
Der er således ingen objektiv dokumentation for, at skattemyndighedernes skøn er forkert.
Der er i det hele taget ikke påvist forhold, som beviser, at skattemyndighedernes skøn har ført til et åbenbart urimeligt resultat, eller at skønnet hviler på et forkert grundlag. Allerede fordi der ikke påvist materielt forkert resultat, er der ikke grundlag for ekstraordinær genoptagelse efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, jf. også straks nedenfor.
5.1.2 Ikke påvist "særlige omstændigheder" der taler for, at ansættelsen ændres
A har heller ikke påvist, at der foreligger sådanne "særlige omstændigheder", der kan begrunde en ekstraordinær ansættelse i henhold til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8.
5.1.2.1 Der er ikke begået ansvarspådragende fejl
Skattestyrelsen har ikke begået ansvarspådragende fejl i forbindelse med den skønsmæssige ansættelse af A’s overskud af hendes virksomhed. Den skønsmæssige ansættelse er således ikke foretaget på et urigtigt grundlag, og har ikke medført en materielt urigtig ansættelse. Det kan heller ikke efter en konkret bedømmelse anses for urimeligt at opretholde den skønsmæssige ansættelse.
A har da heller ikke konkretiseret, hvilke omstændigheder der giver grundlag for synspunktet om, at der blev begået ansvarspådragende fejl fra skattemyndighedernes side. Den omstændighed, at A ikke er enig i den skønsmæssige ansættelse, er selvsagt ikke tilstrækkelig til at fastslå, at der er begået ansvarspådragende fejl.
Allerede fordi A ikke har godtgjort, at der foreligger en materielt urigtig ansættelse på grund af fejl begået af skattemyndighederne, er det heller ikke godtgjort, at der er tale om en indkomstændring på mere end 5.000 kr., der kan føre til, at det er grundlag for genoptagelse, jf. udsagnet i stævningens afsnit 3.1.1. Det bemærkes, at selv hvis A havde påvist en ændring på mere end 5000 kr., så er det ikke tilstrækkelig grundlag for genoptagelse, fordi det ligger inden for rammerne af skattemyndighedernes skøn og derfor ikke kan udgøre et åbenbart urimeligt resultat.
5.1.2.2 Forholdene taler ikke i øvrigt i særlig grad for, at ansættelsen ændres
A har heller ikke i øvrigt tilnærmelsesvis påvist, at "forholdene i særlig grad taler for, at ansættelsen ændres", som er de situationer skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, omfatter.
Det følger således af retspraksis, jf. SKM2017.242.VLR, at det er en forudsætning for, at der kan anses at foreligge særlige omstændigheder, at skatteyderen godtgør, at vedkommende var forhindret i at anmode om genoptagelse af skatteansættelsen i hele den relevante periode.
Det vil for A’s vedkommende sige, at hun skal godtgøre, at hun var forhindret i at anmode om ekstraordinær genoptagelse i perioden fra den 13. januar 2015, som er tidspunktet, hvor hun modtog årsopgørelsen for år 2013 (bilag 8, side 1), og til den 10. marts 2020, hvor hun faktisk anmodede om genoptagelse (bilag A).
Det forhold, at A ifølge den fremlagte lægeerklæring (bilag 1) og tro- og loveerklæringerne (bilag 10 og 11) var syg med (red.fjernet.sygdom5) i perioden 2013-2015, forklarer ikke, hvorfor hun først anmodede om genoptagelse den 10. marts 2020, det vil sige fem år efter, at hendes (red.fjernet.sygdom5) ophørte.
At A måtte have haft (red.fjernet.sygdom5) i perioden 2013-2015, er heller ikke ensbetydende med, at hun derved ikke har været i stand til at varetage sine økonomiske interesser i samme periode, og dermed været forhindret i at anmode om genoptagelse af skatteansættelsen for indkomståret 2013.
Erklæringerne er desuden først udarbejdet og underskrevet adskillige år efter indkomstårene 2013-2015, og dermed ikke i tidsmæssig nærhed til det, som søges dokumenteret med bilagene, nemlig A’s påståede sygdom i denne periode, hvilket selvfølgelig har betydning for erklæringernes bevismæssige værdi.
Lægeerklæringen (bilag 1) er således dateret den 12. oktober 2020. Det vil sige, at der er gået 5 år mellem det tidspunkt, hvor A’s (red.fjernet.sygdom5) er ophørt og til lægeerklæringen er blevet udarbejdet.
Tro-og love-erklæringerne i henholdsvis bilag 10 og 11 er udarbejdet og underskrevet hhv. den 6. december 2024 og den 8. december 2024. Det vil sige, at der er gået mere end 10 år mellem det tidspunkt, hvor A har oplevet en sådan forværring af hendes (red.fjernet.sygdom5), at hun angiveligt er blevet uarbejdsdygtig og til, at tro- og loveerklæringerne er blevet udarbejdet.
Det bemærkes desuden, at tro- og loveerklæringerne (bilag 10 og 11) er afgivet af personer, der ikke har læge- eller sundhedsfaglige baggrunde, og som dermed ikke qua deres uddannelse eller profession er i stand til at diagnosticere A eller vurdere hendes helbred eller arbejdsevne. Erklæringen i bilag 10 er således afgivet af en (red.fjernet.erhverv), IE, og erklæringen i bilag 11 er afgivet af en (red.fjernet.erhverv2), IF.
Erklæringerne er desuden afgivet af personer, der efter det oplyste bare har haft en forretningsmæssig forbindelse til A, og erklæringerne kan også på den baggrund ikke tillægges særlig vægt.
(red.fjernet.erhverv), IE, der har afgivet erklæringen i bilag 10, kender således A som tegner og grafiker og har som kunde fået udført opgaver fra A’s tegnestue. Erklæringen er dermed afgivet af en person, der udelukkende har haft en professionel relation og ikke et nært kendskab til A, og dermed heller ikke til, hvordan hun har haft det, eller hvad hun nærmere bestemt har foretaget sig i årene 2013-2015.
(red.fjernet.erhverv2), IF, der har afgivet erklæringen i bilag 11, kender A som tegner, grafiker og som en "god veninde" og "har nydt godt af hendes faglige ukuelighed på det kulturelle område". Denne erklæring er dermed også afgivet af en person, der bare har haft en professionel relation til A. Det forhold, at IF derudover også har kendt A som en "god veninde", ændrer ikke på, at det ikke er godtgjort, at A var forhindret i at anmode om genoptagelse på grund af sygdom, når der henses til IF’s professionelle baggrund.
5.2 Skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 1. og sidste pkt. er ikke overholdt
Selv hvis A havde godtgjort, at der forelå en genoptagelsesgrund efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, kan hun ikke få sin skatteansættelse genoptaget. Det kan hun ikke fordi, hun ikke har fremsat genoptagelsesanmodningen rettidigt efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 1. pkt., og fordi hun ikke har godtgjort, at der skulle være et grundlag for at dispensere fra fristoverskridelsen efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, sidste pkt.
Skatteankenævnet har med rette vurderet, at A ikke overholdt fristen for fremsættelse af genoptagelsesanmodning på seks måneder i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 1. pkt.
Fristen regnes fra det tidspunkt, hvor A kom til kundskab om det forhold, der begrundede fravigelsen af fristerne i § 26.
Det tidspunkt, hvor årsopgørelsen var endelig og tilgængelig i A’s skattemappe, anses som kundskabstidspunktet for de forhold, der begrundede fravigelsen af fristerne i skatteforvaltningslovens § 26, jf. herved SKM2013.124.V.
Årsopgørelsen for indkomståret 2013 har været tilgængelig i A’s skattemappe den 13. januar 2015, og dette er derfor kundskabstidspunktet. Fristen i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 1. pkt., er dermed udløbet den 13. juli 2015.
Den ordinære genoptagelsesfrist efter skatteforvaltningslovens § 26, stk. 2, er udløbet den 1. maj 2017.
A har haft mulighed for at anmode om ordinær genoptagelse af skatteansættelsen i tiden fra sin sygdomsperiodes ophør i 2015 og frem til den 1. maj 2017. Lægeerklæringen (bilag 1) og det øvrige, der er oplyst om As forhold, giver således ikke nogen begrundelse for, at der ikke er blevet fremsat anmodning inden for den ordinære genoptagelsesfrist.
Anvendelsen af fristreglen i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, 1. pkt., forudsætter, at den omstændighed, der begrunder fravigelsen af fristen i § 26, stk. 2, skal være indtrådt efter udløbet af den ordinære tidsfrist på fire år, hvilket ikke er tilfældet.
Det forhold, at A ifølge lægeerklæringen (bilag 1) har været sygemeldt med (red.fjernet.sygdom5) i en længere periode fra 2013-2015, godtgør ikke, at hun af helbredsmæssige grunde har været forhindret i at indgive genoptagelsesanmodning inden for den ordinære frist for genoptagelse, der som sagt er udløbet den 1. maj 2017 og i tiden indtil hun den 10. marts 2020 har anmodet om genoptagelse. Der er tale om en periode på mere end fire år.
Det, der er anført ovenfor under pkt. 5.1.om den skønsmæssige ansættelse og A’s synspunkter om privatforbrug (pkt. 5.1.1.) og sygdom (pkt. 5.1.2.2), gøres tilsvarende gældende i relation til spørgsmålet om dispensation efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, sidste pkt.
Hverken A’s bopælsforhold eller hendes "manglende viden om komplicerede momsregler og skatteprocessuelle regler", udgør særlige omstændigheder i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2’s forstand. Det følger således af retspraksis, jf. herved SKM2012.170.ØLR, at en skatteyders forklaring om de problemer, som vedkommende har haft, og skatteyderens forventninger om, hvordan skattemyndighederne vil reagere, der beror på en misforståelse fra skatteyderens side, ikke udgør særlige omstændigheder efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2.
Skatteankenævnet har derfor med rette vurderet, at der ikke foreligger særlige omstændigheder, der taler for, at anmodningen om ekstraordinær genoptagelse behandles i henhold til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, sidste pkt.
-o0o-
A har anført en række synspunkter om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, EU's Charter om Grundlæggende Rettigheder og Grundloven. Synspunkterne er uden retlige holdepunkter, og giver ikke grundlag for tilsidesættelse af Skatteankenævn Hovedstadens afgørelse (bilag 9).
-o0o-
Skatteministeriet skal derfor frifindes.
5.3 A’s subsidiære påstand om annullation eller hjemvisning
Skatteministeriet bemærker vedrørende A’s mere subsidiære påstand - udover de processuelle bemærkninger ovenfor - at en fornyet behandling ved skattemyndighederne må forudsætte, at de allerede trufne afgørelser er ugyldige, men A har ikke nogen anbringender herom, og påstanden kan også af denne grund ikke tages til følge.
…"
Parterne har under hovedforhandlingen nærmere redegjort for deres opfattelse af sagen.
Rettens begrundelse og resultat
Sagen angår spørgsmålet om, hvorvidt betingelserne for ekstraordinær genoptagelse er opfyldt.
Denne sag vedrører indkomståret 2013.
Det lægges til grund, at årsopgørelsen for 2013 var tilgængelig i sagsøgerens skattemappe den 13. januar 2015.
Det lægges endvidere til grund, at sagsøgeren i en længere periode fra 2013 til 2015 var langtidssygemeldt med (red.fjernet.sygdom5).
Fristen for at indgive anmodning om genoptagelse inden for den ordinære frist udløb den 1. maj 2017.
Sagsøgeren anmodede om genoptagelse den 10. marts 2020 med henblik på at få ændret den skønsmæssige ansættelse af overskud af virksomhed på 145.000 kr.
Skattestyrelsen meddelte den 31. juli 2020 sagsøgeren afslag på genoptagelse af skatteansættelsen for 2013.
Skatteankenævn Hovedstaden Syd stadfæstede med en flertalsafgørelse Skattestyrelsens afgørelse den 15.maj 2023.
Efter skattekontrollovens § 27, stk. 1, nr. 8, om ekstraordinær ansættelse, kan Told- og skatteforvaltningen efter anmodning fra den skattepligtige give tilladelse til ændring af skatteansættelsen som følge af, at der foreligger særlige omstændigheder.
Efter § 27, stk. 2, 1. pkt. skal en genoptagelsesanmodning fremsættes af den skattepligtige senest 6 måneder efter, at den skattepligtige er kommet til kundskab om det forhold, der begrunder fravigelsen af fristerne i § 26. Told og skatteforvaltningen kan behandle en anmodning om genoptagelse, der er modtaget efter udløbet af fristen denne frist, hvis særlige omstændigheder taler derfor, jf. § 27, stk. 2, sidste pkt.
Skattekontrollovens § 27 er en videreførelse af skattestyrelseslovens § 35. Det fremgår af forarbejderne (LFF 2003-03-12 nr. 175) til skattestyrelseslovens § 35 blandt andet:
"…
Genoptagelse vil endvidere kunne ske efter bestemmelsen i de tilfælde, der er omfattet den gældende § 35, stk. 1, nr. 9, i skattestyrelsesloven, hvorefter en ansættelse kan foretages eller ændres i det omfang, der er begået ansvarspådragende fejl af skattemyndighederne. Den foreslåede bestemmelse vil dog yderligere finde anvendelse, hvor der er begået fejl af den skatteansættende myndighed, uden at fejlene kan anses for ansvarspådragende, når fejlen har medført en materielt urigtig ansættelse, og det efter en konkret bedømmelse må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen.
…"
Den, der anmoder om ekstraordinær genoptagelse, skal således for det første godtgøre eller sandsynliggøre, at ansættelsen materielt er urigtig.
Sagsøgeren har ikke godtgjort, at hun har indgivet selvangivelse for resultatet af sin enkeltmandsvirksomhed for regnskabsåret 2013, og retten finder derfor, at det har været berettiget at foretage en skønsmæssig ansættelse.
Det lægges til grund, at sagsøgeren i 2013 modtog sygedagpenge med i alt 80.368 kr.
Skattemyndighederne ansatte skønsmæssigt sagsøgerens overskud af virksomhed til 145.000 kr. Ved skønnet blev der lagt vægt på, at der skulle være plads til et passende privatforbrug. Skattestyrelsen har i den forbindelse anvendt oplysninger fra Danmarks Statistik om det gennemsnitlige privatforbrug for en person. I skønnet blev der lagt vægt på, at sagsøgeren havde modtaget dagpenge med 80.368 kr.
Et skøn kan tilsidesættes, hvis det er åbenbart urimeligt eller hviler på et forkert grundlag.
Det er sagsøgeren, der har bevisbyrden for, at betingelserne for ekstraordinær genoptagelse er opfyldt.
Sagsøgeren har i forbindelse med sagen i 2022 udarbejdet en privatforbrugsopgørelse for 2013, som imidlertid ikke er understøttet af kontoudskrifter mv. Der er til støtte for de i opgørelsen anførte beløb om forskudsarv og privatlån fremlagt en tro- og love erklæring af 15. august 2022 fra sagsøgerens mor om blandt andet, at sagsøgeren i 2013 modtog forskudsarv og optog mindre privatlån hos hende. Der foreligger ikke kontoudskrifter eller anden objektiv dokumentation for dette.
Retten finder herefter ikke, at det herved er godtgjort, at sagsøgeren ikke havde et privatforbrug svarende til det gennemsnitlige.
Retten finder således ikke, at det er godtgjort eller sandsynliggjort, at en genoptagelse vil føre til en ændret ansættelse. Det findes herefter endvidere ikke godtgjort, at skattemyndighedernes skøn er åbenbart urimeligt eller hviler på et forkert grundlag.
Der skal derudover foreligge særlige omstændigheder.
Det er ikke godtgjort, at sagsøgeren i hele perioden frem til tidspunktet for fremsættelse af anmodningen om genoptagelse har været forhindret i at anmode om genoptagelse, jf. nærmere herom nedenfor. Som følge af det ovenfor anførte er det endvidere ikke godtgjort, at skattemyndighederne har begået ansvarspådragende fejl, eller anden fejl, som har medført en materiel urigtig ansættelse, som det må anses for urimeligt at opretholde.
Retten finder herefter ikke, at betingelserne for ekstraordinær genoptagelse i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, er opfyldt.
Retten bemærker, at selv om betingelsen i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8 , havde været opfyldt, finder retten, at uagtet det på baggrund af sagsøgerens forklaring, der understøttes af udskriften fra sundhed.dk, lægges til grund, at sagsøgeren også efter 2015 har haft flere sygdomsperioder på grund af andre lidelser end (red.fjernet.sygdom5), er det ikke under sagen godtgjort, at sagsøgeren af helbredsmæssige grunde har været forhindret i at anmode om genoptagelse inden for den ordinære frist og i tiden herefter indtil den 10. marts 2020. Da der ej heller er godtgjort andre omstændigheder, der kan føre til, at der foreligger særlige omstændigheder efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, sidste punktum, er der ej heller grundlag for at dispensere for fristoverskridelsen.
Sagsøgeren har endelig ikke godtgjort, at der er begået sagsbehandlingsfejl, der kan medføre afgørelsens ugyldighed.
Idet det af sagsøgeren i øvrigt anførte, ikke kan føre til andet resultat, frifindes Skatteministeriet herefter i det hele for sagsøgerens påstande.
Sagsomkostningerne er efter sagens værdi, forløb og udfald fastsat til dækning af advokatudgift med 30.000 kr. Skatteministeriet er ikke momsregistreret.
THI KENDES FOR RET:
Skatteministeriet frifindes.
Sagsøgeren A skal betale sagsomkostninger med 30.000 kr. til Skatteministeriet.
Beløbet skal betales inden 14 dage.
Sagsomkostningerne bliver forrentet efter rentelovens § 8 a.