Dato for udgivelse
15 Dec 2014 13:42
Til
Virksomheder, som indvinder, fremstiller eller leverer afgiftspligtig biogas mv.
Sagsnummer
14-3796113
Resumé

Den 1. januar 2015 indføres der afgift af gas fremstillet på basis af biomasse efter gasafgiftsloven, når det anvendes til varmefremstilling. For eksempel omfattes forgasningsgas og herunder pyrolysegas, når gassen er baseret på biomasse, samt biogas af afgiftspligten. Produkterne benævnes samlet set som biogas mv. Nyhedsbrevet indeholder en gennemgang af reglerne for dette.


Indledning

Ved lov nr. 555 af 2. juni 2014 har Folketinget bl.a. vedtaget, at gas, som er fremstillet på basis af biomasse, omfattes af afgiftspligten efter gasafgiftsloven.

Skatteministeren har ved

fastsat ensartede regler om, hvordan energiindholdet (GJ) for biogas mv. dokumenteres af virksomhederne som følge af afgiftspligt efter gasafgiftsloven, NOx-afgiftsloven og CO2-afgiftsloven (metanafgift).

Indholdet i nyhedsbrevet:

1. Afgift af gas fremstillet på basis af biomasse efter gasafgiftsloven pr. 1. januar 2015

1.1 Hvad pålægges afgift
1.2 Hvem skal betale afgiften
1.3 Hvor stor er afgiften
1.4 Hvordan opgøres afgiftsgrundlaget og indberettes afgiften
1.5 Verifikation af energiindholdet efter gasafgiftsloven for gas fremstillet på basis af biomasse
1.5.1 Oversigt over metoder
1.5.2 Stempelmotorer - eget forbrug
1.5.3 Kedler og andre anlæg - til eget forbrug
1.5.4 Virksomheder, som leverer gas fremstillet på basis af biomasse
1.6 Måleinstrumenter, dokumentation af målinger og regnskab

2. Afgift af biogas mv. efter NOx-afgiftsloven

2.1 Leverancer af gas til forbrænding i virksomheden (kapitel 2)
2.2 Forbrænding i motoranlæg af egen produktion af gas fremstillet på basis af biomasse (kapitel 3)
2.3 Forbrænding af egen produktion af gas fremstillet på basis af biomasse i andre anlæg end motoranlæg  (kapitel 3)

3. Metanafgift af biogas efter CO2-afgiftsloven

1. Afgift af gas fremstillet på basis af biomasse efter gasafgiftsloven pr. 1. januar 2015.

Gasafgiftsloven omfatter i dag ikke gas fremstillet på basis af biomasse, når gassen anvendes til elektricitets- eller varmefremstilling på stationære motorer og kedler.

Dog skal der betales afgift, når biogas mv. blandes med naturgas eller bygas i gasnet. Der skal desuden betales afgift efter mineralolieafgiftsloven, når gassen anvendes i motorer, bortset fra ved ovennævnte elektricitets- eller varmefremstilling på stationære motorer.

Pr. 1. januar 2015 ændres dette for biogas mv. til varmefremstilling og biogas mv. til elektricitets- og varmefremstilling på stationære motorer.

1.1 Hvad pålægges afgift

Pr. 1. januar 2015 skal der betales afgift af gas, som er fremstillet på basis af biomasse, når gassen

  • er bestemt til anvendelse som brændsel til opvarmning,

  • udbydes til salg som brændsel til opvarmning,

  • anvendes som brændsel til opvarmning, eller

  • når gassen anvendes til elektricitets- og varmefremstilling på stationære motorer i kraftvarmeværker.

Udtrykket biomasse skal forstås i bred forstand, og dækker den bionedbrydelige del af produkter, affald og rester fra landbrug, herunder vegetabilske og animalske stoffer, og skovbrug og tilknyttede industrier, herunder fiskeri og akvakultur, samt den bionedbrydelige del af industriaffald og kommunalaffald.

Der indføres en energiafgift på gas baseret på biomasse, det vil sige gas, som hører under position 2711 i EU's Kombinerede Nomenklatur.  Fx omfattes forgasningsgas og herunder pyrolysegas, når gassen er baseret på biomasse, samt biogas. Produkterne benævnes i det følgende som biogas mv.

1.2 Hvem skal betale afgiften

Virksomheder, som indvinder, fremstiller eller leverer afgiftspligtig biogas mv, skal anmelde sig til registrering efter gasafgiftsloven, jf. § 3, stk. 1 i gasafgiftsloven. Det vil sige, at fx en virksomhed med eget anlæg til fremstilling af biogas, skal registreres hos SKAT og betale afgift.

Se også afsnit E.A.4.4.5 i Den juridiske vejledning om hvilke virksomheder, som er omfattet af reglerne.

Registreringen sker ved brug af blanket 23.020, der anvendes ved anmeldelse til registrering hos Erhvervsstyrelsen på virk.dk.

1.3 Hvor stor er afgiften

Afgiften udgør 9,8 øre/Nm3 for afgiftspligtig biogas mv. med en nedre brændværdi på 39,6 MJ/Nm3, svarende til ca. 0,25 øre/MJ.

Afgiften indekseres ikke. Se gasafgiftslovens § 1, stk. 2, 3. pkt.

For biogas mv., som blandes med andre afgiftspligtige produkter, skal der betales afgift efter den afgiftssats som gælder for den gas i blandingen, som er pålagt den højeste afgiftssats efter gasafgiftsloven, se gasafgiftslovens § 1 a.

For biogas mv., som anvendes til procesformål, godtgøres afgiften bortset fra 4,9 øre/Nm3 gas med en nedre brændværdi på 39,6 MJ. Biogas mv., som anvendes til mineralogiske processer mv. godtgøres, som andre brændsler efter gasafgiftslovens § 10 d, stk. 1-5.

Biogas mv. i sin rene form er ikke omfattet af afgiftspligten efter CO2-afgiftsloven. Ved sammenblanding med produkter, som er afgiftspligtige efter CO2-afgiftsloven, skal der betales afgift efter satsen på det produkt, der har den højeste afgiftssats efter CO2-afgiftsloven, se CO2-afgiftslovens § 2, stk. 3.

For biogas mv. som bruges til motordrift - bortset fra stationære motorer til fremstilling af elektricitets- og kraftvarme hos kraftvarmeværker - er uændret omfattet af afgiftspligten efter mineralolieafgiftslovens § 2, stk. 2, 2. pkt. hvorefter der skal betales afgift som for det tilsvarende motorbrændstof.

1.4 Hvordan opgøres afgiftsgrundlaget og indberettes afgiften

En registreret virksomhed skal opgøre den afgiftspligtige mængde for hver afgiftsperiode. Afgiftsperioden efter gasafgiftsloven er måneden.

Afgiften opgøres og skal indbetales til SKAT senest den 15. i den efterfølgende kalendermåned. Afgiften skal indberettes digitalt til SKAT i TastSelv Erhverv på www.skat.dk.

Mængden opgøres som de leverancer af biogas mv., for hvilke der er udstedt fakturaer, samt eget forbrug af biogas mv., se gasafgiftslovens § 6, stk. 1.

Der kan opnås fradrag i den afgiftspligtige mængde bl.a. ved levering af gas til andre registrerede virksomheder. Se også afsnit E.A.4.4.8 og E.A.4.4.9 i Den juridiske vejledning om opgørelse af den afgiftspligtige mængde.

I det omfang eget forbruget opfylder betingelserne godtgørelse efter gasafgiftslovens § 10 og 10 a, kan det modregnes i den afgiftspligtige mængde. Se afsnit E.A.4.6 i Den juridiske vejledning om godtgørelse af energiafgifter.

I det omfang biogas mv. anvendes til fremstilling af elektricitet, når der skal betales afgift efter elafgiftsloven, ydes der afgiftsfritagelse eller godtgørelse af biogas mv., der medgår til fremstillingen af elektricitet efter bestemmelserne i gasafgiftslovens § 8, stk. 2. Se også Den juridiske vejledning afsnit E.A.4.4.10.

Den registrerede virksomhed skal verificere energiindholdet for den mængde gas, hvoraf der skal betales afgift, se gasafgiftslovens § 6, stk. 7.

1.5 Verifikation af energiindholdet efter gasafgiftsloven for gas fremstillet på basis af biomasse

Registrerede virksomheder skal verificere energiindholdet i biogas mv. Det vil være energiindholdet i solgt biogas mv. og i eget forbrug af biogas mv. Virksomheden skal på forlangende overfor SKAT kunne dokumentere energiindholdet.

Skatteministeren har i bekendtgørelse om dokumentation for energiindholdet i gas, som er fremstillet på basis af biomasse, hvoraf der skal betales afgift efter lov om afgift af naturgas og bygas (bekendtgørelse nr. 1042 af 28. september 2014) fastsat regler, som skal benyttes ved opgørelse af energiindholdet i biogas mv.

1.5.1 Oversigt over metoder

Eget forbrug af biogas mv.

Leverancer af biogas (kapitel 2)

Stempelmotor (kapitel 3)

Ikke-stempelmotor (kedelanlæg mv.) (kapitel 4)

-          Måling af brændværdien og mængden

-          Måling af mængden og fast kendt brændværdi

-          Måling af mængde og brændværdi på 23,3 MJ/Nm3

-          Mængde i forhold til tilskud, hvis 1.000 kW eller derunder

-          Metode 1

-          Metode 2

-          Mængde i forhold til tilskud

-          Virkningsgrad for kedler uden elproduktion og alene brug af biogas mv.

-          Måling af energiindholdet

1.5.2 Stempelmotorer - eget forbrug (kapitel 3)

Virksomheder, som selv producerer biogas mv. udelukkende til eget forbrug i motoranlæg, skal kunne dokumentere energiindholdet på basis af

  • måling af den forbrugte mængde gas og brændværdien i gassen (metode 1), eller

  • via en omregning af den producerede elektricitet fra motoranlægget (metode 2).

Bemærk dog, at for motoranlæg med en indfyret effekt på 1.000 kW eller derunder, hvor til der ydes tilskud efter gassens brændværdi, skal energiindholdet i gassen dokumenteres på basis af tilskuddet til virksomheden, når summen af tilskud er større end summen af statsafgifterne af gassens brændværdi i afgiftsperioden.  Se § 3, stk. 2 i bekendtgørelse nr. 1042 af 28. september 2014.

Den indfyrede effekt skal opgøres pr. produktionsanlæg.

Metode 1

Metode 1 kan anvendes, når opgørelsen ikke skal ske med baggrund i tilskud.

Metode 1 kan anvendes, når det kan dokumenteres, at der sker

  • kontinuerlig måling af den forbrugte mængde gas og kontinuerlig måling af brændværdien i gassen,

  • kontinuerlig måling af den forbrugte mængde gas, og gassen brændværdi er konstant, eller

  • kontinuerlig måling af den forbrugte mængde gas og en fast brændværdi på 23,3 MJ/Nm3.

Hvis målerne i en afgiftsperiode er defekte anvendes i stedet metode 2.

Se §§ 4 og 5 i bekendtgørelse 1042 af 28. september 2014.

Metode 2

Metode 2 kan anvendes for elproducerende motoranlæg, når der ikke sker opgørelse efter metode 1 eller på baggrund af offentlig tilskud.

Brug af gas fremstillet på basis af biomasse og ingen brug af andre brændsler

For motoranlæg, som anvender metode 2 og kun fyrer med biogas mv., opgøres den indfyrede energiindhold i gassen som elproduktionen i afgiftsperioden divideret med en virkningsgrad på 37,5 pct.

Eventuel varmeproduktion skal ikke indgå i beregningerne.

Se § 6, stk. 1 og 2 i bekendtgørelse nr. 1042 af 28. september 2014.

Brug af gas fremstillet på basis af biomasse og brug af naturgas

For motoranlæg, som anvender metode 2 og anvender både biogas mv. og naturgas, opgøres det indfyrede energiindhold i biogas mv. som elproduktionen i afgiftsperioden divideret med en virkningsgrad på 37,5 pct., og herefter reduceret med det målte forbrug af naturgas.

Hvis resultatet af beregningen er negativt eller 0, så der ikke betales afgift af biogassen mv.

Eventuel varmeproduktion skal ikke indgå i beregningerne.

Se § 6, stk. 1, 3 og 4 i bekendtgørelsen om fastsættelse af energiindholdet for biogas mv. efter gasafgiftsloven.

Regneeksempel på metode 2 (brug af gas fremstillet på basis af biomasse)

1.

Fremstillet elektricitet

150.000

kWh

2.

Indfyret energiindholdet gas

(1. delt med 0,375)

400.000

kWh

3.

Omregnet til MJ

(2. gange 3,6)

1.440.000

MJ

4.

Afgift

9,80

øre/Nm3 ved 39,6 MJ/Nm3

5.

Afgift pr. MJ

0,25

øre/MJ

6.

Afgift af biogas

(5. gange med 2.)

3.564

kr.

Regneeksempel på metode 2 (brug af gas fremstillet på basis af biomasse og brug af naturgas)

1.

Fremstillet elektricitet

300.000

kWh

2.

Indfyret energiindhold naturgas efter måling

100.000

kWh

3.

Indfyret energiindhold biogas mv. og naturgas

(1. delt med 0,75)

800.000

kWh

4.

Indfyret energiindhold biogas mv. 

(3. - 2.)

700.000

kWh

5.

Omregnet til MJ

(4. gange 3,6)

2.520.000

MJ

6.

Afgift

9,80

øre/Nm3 ved 39,6 MJ/Nm3

7.

Afgift pr. MJ

0,25

øre/MJ

8.

Afgift af biogas mv

(5. gange med 7.)

6.236

Kr.

Er forbruget af naturgas i ovenstående eksempel fx 900.000 kWh, da giver beregningen et negativt energiindholdet for biogas mv. (800.000 kWh - 900.000 kWh), hvorfor afgiftsgrundlaget for biogas mv. da skal sættes til 0.

1.5.3 Kedler og andre anlæg - til eget forbrug (kapitel 4)

Energiindholdet i gassen skal dokumenteres på basis af grundlaget for tilskud til virksomheden, hvor tilskuddet ydes efter gassens brændværdi i perioden, når summen af tilskud er større end summen af statsafgifterne af gassens brændværdi i afgiftsperioden. Dvs. at i det tilfælde, hvor summen af tilskud overstiger afgiftsbetalingen, kan afgiftsgrundlaget ikke fastsættes på anden vis.

Se 7, stk. 4 i bekendtgørelse nr. 1042  af 28. september 2014.

Kedler - ingen elproduktion - alene brug af gas fremstillet på basis af biomasse.

For kedler, der kun producerer varme ved brug af gas fremstillet på basis af biomasse, opgøres det indfyrede energiindhold i biogassen mv. som kedlens varmeproduktion i afgiftsperioden divideret med en virkningsgrad på 90 pct. Det er forudsat, at energiindholdet i gassen ikke måles.

Se § 7, stk. 3 i bekendtgørelse nr. 1042 af 28. september 2014.

Andre anlæg

Virksomheder, som producerer biogas mv. til eget forbrug, skal dokumentere energiindholdet i den gassen på basis af måling af forbrugte mængde gas og brændværdien.

Kan brændværdien i biogassen mv. ikke dokumenteres ved måling, anvendes i stedet en brændværdi på 23,3 MJ/Nm3.

Se § 7, stk. 1 og 2 i bekendtgørelse nr. 1042 af 28. september 2014.

1.5.4 Virksomheder, som leverer gas fremstillet på basis af biomasse (kapitel 2)

Virksomheder, som udover et eventuelt eget forbrug, leverer gas fremstillet på basis af biomasse til varmefremstilling mv. skal dokumentere energiindholdet i gassen på basis af måling af mængden af biogas og brændværdien i gassen.

Fastsættelsen af energiindholdet i gassen til eget forbrug kan fastsættes på tilsvarende vis, som for virksomheder, der alene fremstiller til eget forbrug.

Se § 2 i bekendtgørelse nr. 1042 af 28. september 2014.

1.6 Måleinstrumenter, dokumentation af målinger og regnskab

Når der anvendes målere til måling af den forbrugte mængde gas, skal det være typegodkendte gasmålere, som opfylder kravene i bekendtgørelse nr. 436 af 16. maj 2006 om ikrafttræden af EF-direktiv om måleinstrumenter (MID) og om udpegning af notificerede organer, eller gasmålere, der giver tilsvarende sikkerhed med hensyn til målingens nøjagtighed. Dvs. der kan benyttes andre målere end typegodkendte målere, når det kan dokumenteres, at disse andre målere er tilstrækkeligt præcise.

Når der sker måling af brændværdien i gassen, anvendes målere, som måler gassens indhold af metan, og således at det opgjorte energiindhold opgøres med en nøjagtighed, hvorefter afvigelsen ikke overstiger +/- 3 pct.

Når der sker måling af produktionen af elektricitet eller varme, skal der anvendes målere, som opfylder kravene i bekendtgørelse nr. 436 af 16. maj 2006 om ikrafttræden af EF-direktiv om måleinstrumenter (MID) og om udpegning af notificerede organer.

Det kan fx anvendes målere, baseret på ultralydsteknologi. Ved brug af denne type målere, skal det dokumenteres, at måleren har tilsvarende nøjagtighed som typegodkendte målere i forhold til måling af gasmængden, og at fastsættelsen af metan indholdet i gassen sker med en nøjagtighed på +/- 3 pct. til opgørelse af energiindholdet i biogassen.

SKAT vil som led i kontrolforanstaltninger kunne forlange, at måleudstyr verificeres af et eksternt laboratorium, som er akkrediteret til at foretage sådanne målinger, eller en anden virksomhed, som har de samme kompetencer. Udgiften hertil afholdes af virksomheden.

Se § 8, stk. 1, 2, 4 og 6 i bekendtgørelse nr. 1042 af 28. september 2014.

Virksomheden skal kunne dokumentere resultatet af de gennemførte målinger, føre regnskab herover, og dokumentere målemetoden.

Virksomhedens regnskab skal indeholde en beskrivelse af den anvendte målemetode, der danner grundlag for opgørelsen. SKAT kan forlange, at et laboratorium, som er akkrediteret til at foretage sådanne målinger, eller en anden virksomhed, som har de samme kompetencer, bekræfter, at den anvendte metode, herunder kvalitetssikringen m.m., opfylder de krav, der stilles. Udgiften hertil afholdes af virksomheden.

SKAT vil som led i kontrolforanstaltninger kunne forlange, at måleprocedure verificeres af et eksternt laboratorium, som er akkrediteret til at foretage sådanne målinger, eller en anden virksomhed, som har de samme kompetencer. Udgiften hertil afholdes af virksomheden.

Virksomheder, der dokumenterer mængden af gas og eventuelt brændværdien i gassen på basis af en måling, skal føre journal over samtlige målinger, herunder med henvisning til målerudskrifter eller anden tilsvarende dokumentation. Journalen skal også indeholde oplysninger om kalibrering, eftersyn, reparation, udfald og andre forhold, der er af betydning for målingen. Der skal endvidere føres regnskab over andre forhold, der direkte eller indirekte har indflydelse på opgørelsen af mængden af biogas og brændværdien i gassen.

Virksomheden skal for hver afgiftsperiode kunne dokumentere, hvorledes den afgiftspligtige mængde gas er beregnet samt afgiften heraf. Regnskabet skal tilrettelægges på en sådan måde, at der kan føres kontrol med afgiftens erlæggelse.

Se §§ 8 og 9 i bekendtgørelse nr. 1042 af 28. september 2014.

2. Afgift af biogas mv. efter NOx-afgiftsloven

Ved bekendtgørelse om dokumentation for energiindholdet i gas, som er fremstillet på basis af biomasse, hvoraf der skal betales afgift efter lov om afgift af kvælstofoxider (bekendtgørelse nr. 1043 af 28. september 2014) fastsættes, hvordan virksomhederne skal opgøre energiindholdet efter NOx-afgiftsloven for gas fremstillet på basis af biomasse.

Afgrænsningen af disse energiprodukter og afgiftssatsen efter NOx-afgiftsloven fremgår af NOx-afgiftslovens bilag 1, nr. 17 og 18, og vedrører biogas mv., som afbrændes i anlæg - herunder motorer - med en indfyret effekt på over 1.000 kW. Virksomhederne skal opgøre NOx-afgift af forbruget af disse energiprodukter efter produkternes energiindhold (GJ).

Den indfyrede effekt skal opgøres pr. produktionsanlæg.

2.1 Leverancer af gas til forbrænding i virksomheden

Virksomheder, som forbrænder biogas mv., skal registreres efter NOx-afgiftsloven, se NOx-afgiftslovens § 3, stk. 3, når et anlæg har en indfyret effekt på over 1.000 kW.

For leverancer af gas til forbrænding i virksomheden kan det afgiftspligtige energiindhold dokumenteres på grundlag af fakturaer vedrørende gasleverancerne på betingelse af, at fakturaen udelukkende vedrører en leverance af gas til anlæg, som er omfattet af lovens bilag 1, nr. 17, eller udelukkende vedrører en leverance af gas til anlæg, som er omfattet af lovens bilag 1, nr. 18. Denne opdeling er nødvendig, da afgiftssatserne efter henholdsvis nr. 17 og nr. 18 ikke er lige store.

Ved fakturaen forstås en faktura, som er omfattet af § 14, stk. 2, 1. eller 2. pkt., i lov om afgift af naturgas og bygas m.v. Efter gasafgiftslovens § 14, stk. 2, 1. pkt. skal der foreligge en faktura, hvis leverandøren er en registreret virksomhed. Fakturaen skal indeholde oplysning om udstedelsesdato, leverandørens navn, varemodtagerens navn, leveringsstedet, art og mængde af den afgiftspligtige gas samt afgiftens størrelse. Hvis udlevering finder sted fra andre end registrerede virksomheder, skal leverandøren efter § 14, stk. 2, 2. pkt., såfremt modtageren er registreret efter merværdiafgiftsloven, på forlangende udstede en faktura med de nævnte oplysninger.

Fakturering kan fx ikke anvendes som opgørelse, hvis den registrerede virksomhed anvender biogassen mv. i 2 anlæg, hvor det ene anlæg har en effekt på mindre end 1.000 kWh, da det mindre anlæg ikke er omfattet af afgiftspligten efter NOx-afgiftsloven.  

2.2 Forbrænding i motoranlæg af egen produktion af gas fremstillet på basis af biomasse

Virksomheder, som producerer gas til egetforbrug i motoranlæg med en indfyret effekt på over 1.000 kW, skal opgøre det afgiftspligtige energiindhold i gassen efter regler for opgørelse af energiindhold i gas til egetforbrug for sådanne anlæg, som er fastsat i målebekendtgørelsen efter gasafgiftsloven for biogas mv., jf. § 3, stk. 1 i målebekendtgørelsen efter NOx-afgiftsloven for biogas mv. og se afsnit 1.5.2.

Det er ikke en forudsætning, at gassen også er afgiftspligtig efter gasafgiftsloven.

Reglerne i § 8 og § 9 bekendtgørelse nr. 1042 af 28. september 2014 om dokumentation for energiindholdet i gas, som er fremstillet på basis af biomasse, hvoraf der skal betales afgift efter lov om afgift af naturgas og bygas m.v. finder tilsvarende anvendelse, se § 3,stk. 3 i bekendtgørelsen om måling af energiindholdet for biogas mv. efter NOx-afgiftsloven og afsnit 1.7.

Reglerne om dokumentation beskrevet i afsnit 1.6 finder tilsvarende anvendelse ved måling af energiindholdet for biogas mv. efter NOx-afgiftsloven.

2.3 Forbrænding af egen produktion af gas fremstillet på basis af biomasse i andre anlæg end motoranlæg

Virksomheder, som producerer gas til egetforbrug i andre anlæg end motoranlæg, hvor anlægget har en indfyret effekt på over 1000 kW, skal opgøre det afgiftspligtige energiindhold i gassen efter regler for opgørelse af energiindhold i gas til egetforbrug for sådanne anlæg, som er fastsat i bekendtgørelsen om fastsættelse af energiindholdet for biogas mv. efter gasafgiftsloven.

Se § 3, stk. 2 i bekendtgørelse nr. 1043 af 28. september 2014 og afsnit 1.6.3.

Det er ikke en forudsætning, at gassen også er afgiftspligtig efter gasafgiftsloven.

Reglerne i § 8 og § 9 bekendtgørelse nr. 1042 af 28. september 2014 om dokumentation for energiindholdet i gas, som er fremstillet på basis af biomasse, hvoraf der skal betales afgift efter lov om afgift af naturgas og bygas m.v. finder tilsvarende anvendelse, se § 3, stk. 3 i bekendtgørelse nr. 1043 af 28. september 2014 og afsnit 1.8.

Reglerne om dokumentation beskrevet i afsnit 1.7 finder tilsvarende anvendelse ved måling af energiindholdet for biogas mv. efter NOx-afgiftsloven.

3. Metanafgift af biogas efter CO2-afgiftsloven

Efter CO2-afgiftslovens § 1, stk. 2 skal der betales en metanafgift af biogas, der anvendes som motorbrændstof i stationære stempelmotoranlæg med en indfyret effekt på over 1.000 kW. Afgiften følger biogassens energiindhold, hvorfor registrerede virksomheder skal kunne dokumentere energiindholdet.

Bemærk, at afgiftspligten for metan efter CO2-afgiftsloven alene omfatter af biogas, og ikke andre gasser fremstillet på basis af biomasse.

Efter CO2-afgiftslovens § 3, nr. 4 og § 5, stk. 1, nr. 5 skal virksomheder, som forbrænder biogas i de ovennævnte stempelmotoranlæg registreres og betale afgiften.

Ved bekendtgørelse nr. 1462 af 15. december 2010 og senere ændringer er fastsat, hvordan virksomheder, som forbruger biogas som motorbrændstof i stationære stempelmotoranlæg med en indfyret effekt på over 1.000 kW, skal dokumentere energiindholdet i biogassen enten på basis af en måling af den forbrugte mængde gas og brændværdien (metode 1) eller via en omregning af den producerede elektricitet fra stempelmotoren (metode 2).

Ved bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om dokumentation for energiindholdet i den forbrugte mængde af biogas og om godtgørelse af afgiften på andre klimagasser end CO2 (bekendtgørelse nr. 1059 af 28. september 2014) ændres bekendtgørelse nr. 1462 på følgende punkter:

  • Leverancer til forbrænding i stempelmotoranlæg, og hvor leverancen udelukkende består at biogas, kan energiindholdet i biogassen dokumenteres på grundlag af fakturaer vedrørende gasleverancerne, når der er sammenfald mellem den afgiftspligtige mængde og den fakturerede mængde. Ved fakturaer forstås fakturaer omfattet af gasafgiftslovens § 14, stk. 2, 1. og 2. pkt., se afsnit 2.1

  • Der kan udover typegodkendte gasmålere, som opfylder kravene i bekendtgørelse nr. 436 af 16. maj 2006 om ikrafttræden af EF-direktiv om måleinstrumenter (MID) og om udpegning af notificerede organer, i stedet anvendes gasmålere, der giver tilsvarende sikkerhed med hensyn til målingens nøjagtighed.Gassens indhold af metan måles således, at det opgjorte energiindhold opgøres med en nøjagtighed, hvorefter afvigelsen ikke overstiger +/- 3 pct.