Dato for udgivelse
02 mar 2012 10:30
Resumé

SKAT er nu klar med ejendomsvurderingerne pr. 1. oktober 2011 af ejerboliger. De er på niveau med de seneste vurderinger fra 2009. De endelige vurderinger bliver lagt i borgernes skattemappe 5. marts 2012


SKAT er nu klar med ejendomsvurderingerne for 2011 for ejerboliger. Tallene viser, at vurderingerne generelt set er på niveau med 2009, men at der er regionale udsving. Vurderingerne er SKATs skøn over, hvad ejendommene kunne sælges for kontant den 1. oktober 2011.

Boligejerne får besked om ejendomsvurderingen sammen med årsopgørelsen, som lægges i borgernes skattemappe 5. marts 2012. Borgere, der har valgt papirudgave af årsopgørelsen, får oplysningerne senest midten af april. Den 16. april offentliggøres alle vurderingerne på SKATs hjemmeside.

Ejendomsværdierne er set under ét stort set uændret, mens grundværdierne i gennemsnit stiger med mellem 5 og 10 procent.  

Produktionsdirektør Steffen Normann Hansen har følgende kommentar til resultatet:

- Vores vurdering sker på baggrund af de registrerede salgspriser for ejendomme. Og de priser ligger stort set på samme niveau som ved vurderingen i 2009. Det kommer måske bag på nogen, især under indtryk af de mange historier, vi har set i medierne på det seneste om faldende boligpriser.

- Vi har i sagens natur ikke indregnet det prisfald på ejerboliger, der måtte have fundet sted de seneste fem måneder, da det er i niveau pr. 1. oktober 2011 vi vurderer ejendommene.

De største afvigelser mellem 2009- og 2011-vurderingerne finder man i grundværdierne. Her kan man finde stigninger på i gennemsnit 49 procent, som det er tilfældet i de ni kommuner, herunder København og Frederiksberg, som SKAT definerer som hovedstaden.

- Det skyldes først og fremmest et stort efterslæb, fordi grundværdierne blev sat for lavt i 2009, hvor vi dels var for forsigtige, dels tog lidt for meget hensyn til de generelt set meget negative økonomiske udsigter for de nærmeste år, siger Steffen Normann Hansen.

- Konsekvensen af de stigende grundvurderinger er ikke tilsvarende stigninger i ejendomsbeskatningen. Lovgivningen er indrettet, så der er et loft over, hvor meget beskatningen af grundværdierne kan stige fra år til år. Det giver boligejere en sikkerhed for, at deres ejendomsskat ikke pludseligt stiger voldsomt. Der vil derimod ske en gradvis indfasning som følge af en stigning i boligpriserne. Den tilladte stigning er på 4,3 procent i forhold til 2011, hvis ikke kommunen har hævet grundskyldspromillen, forklarer han videre.

Den anden skat, der beregnes på grundlag af ejendomsvurderingen - ejendomsværdiskatten - vil slet ikke stige. Det betyder, at langt de fleste stadig skal betale ejendomsværdiskat efter 2001-vurderingen plus fem procent eller 2002-vurderingen.

Der vil være husejere, der når de får deres nye ejendomsvurderinger, ikke vil opleve, at vurderingen passer med deres egen fornemmelse af, hvad huset var værd den 1. oktober 2011.

Hvis man på den baggrund overvejer at klage over vurderingen, opfordrer SKATs produktionsdirektør til, at man først ringer til SKAT for at afklare eventuelle misforståelser. Der er oprettet et særligt telefonnummer - tlf. nr. 72 22 12 40 - som vil være bemandet med ekstra mandskab til besvarelse af henvendelser fra borgere fra mandag den 5. marts.  

Grafen nedenfor viser den gennemsnitlige ejendomsvurdering af enfamiliehuse 2003-2011. Vurderingerne er nu stort set på niveau med vurderingerne før boligboblen.

Se udviklingen i ejendoms- og grundværdi 2003-2011
Se mere om ejendomsvurdering

Yderligere oplysninger:
Journalister:
SKATs pressefunktion, tlf. 72 37 09 00.
Henvendelser fra borgere vedr. ejendomsvurdering 2011: Tlf. 72 22 12 40 (fra 5. marts)