Indhold

Dette afsnit indeholder en beskrivelse af reglerne om regnskab, prismærkeregnskab, faktura og prismærker og prismærkning i udlandet.

Afsnittet indeholder:

  • Regnskab
  • Prismærkeregnskab
  • Faktura
  • Prismærker
  • Prismærkning i udlandet.

Regnskab

På grund af prismærkerne gælder der særlige regnskabsregler for bekæmpelsesmidler. Udgangspunktet er, at regnskabet kan føres i virksomhedens almindelige forretningsregnskab eller i tilslutning til dette.

Der skal føres særskilt tilgangs- og afgangsregnskab for:

  • Prismærkede A- og B-varer
  • Ikke-prismærkede A- og B-varer
  • C-varer.

Hvis tilgangs- og afgangskonti bliver ført med summariske posteringer, skal der foreligge specifikationer (journaler, kladder, tællestrimler eller lignende), hvoraf fremgår, hvordan de summariske poster er sammensat af enkeltposter.

Posteringerne i regnskabet skal ved nummerhenvisning kunne sammenholdes med købs- og salgsbilagene samt med eventuelle produktionsbilag og interne bilag.

Kreditnotaer for varer, der er modtaget retur, skal noteres under afgang som en negativ postering.

Regnskabet omfatter til- og afgang af A- og B-varer, som virksomheden har prismærket.

Tilgang er:

  • Varer af egen fremstilling
  • Varer af egen import.

Til varer af egen fremstilling medregnes varer, der er færdiggjort i virksomheden efter at være modtaget i ubeskattet stand fra en anden registreret virksomhed.

Afgang er:

  • Varer, der er omarbejdet, tilintetgjort, ommærket mv., herunder brækage (beskadiget inden modtagelsen)
  • Varer, der er beskattet, dvs. er medtaget på den månedlige afgiftsangivelse.

Regnskabet føres på grundlag af varernes prismærkeværdi ekskl. moms.

Regnskabet omfatter til- og afgang af ikke-prismærkede A- og B-varer. Varer af egen fremstilling bliver dog kun taget med som tilgang, hvis varerne ikke er bestemt til prismærkning, fx varer til udførsel eller til anden registreret virksomhed. Regnskabet føres på grundlag af fremstillingspris eller købspris.

Regnskabet omfatter til- og afgang af C-varer. Tilgang er fremstilling og indkøb af varer. Afgang er al udlevering, herunder gratis udlevering. Der skal oprettes mindst én konto for varer, der bliver udleveret ubeskattet, og én konto for varer, der bliver beskattet ved udleveringen.

Tilgangsregnskabet bliver ført på grundlag af fremstillingsprisen eller købsprisen. Afgangsregnskabet skal være opdelt i ubeskattet salg (salgspris ekskl. moms) og beskattet salg (salgspris inkl. miljøafgift, ekskl. moms).

Den afgiftspligtige værdi af C-varer skal opgøres og angives til SKAT i danske kroner. Se bekendtgørelse nr. 984 af 18. oktober 2005 om omregning til danske kroner ved fastsættelsen af den afgiftspligtige værdi efter lov om afgift af bekæmpelsesmidler. Ved omregning mellem et regnskab i fremmed valuta og fastsættelsen af den afgiftspligtige værdi i danske kroner følges reglerne på momsområdet. Se momsvejledningen afsnit N.5.1 "Generelt § 55".

Prismærkeregnskab

Virksomheden skal føre regnskab over indkøb og forbrug af prismærker. Regnskabet skal føres specificeret for hver afgiftsgruppe (A og B) og med angivelse af dato og den samlede påtrykte pris.

Posteringerne i regnskabet føres på grundlag af virksomhedens eksemplar af bestillingssedlen samt interne fabrikationssedler, pakkesedler og lignende.

Prismærker, som virksomheden ikke får brug for, herunder beskadigede prismærker, kan skrives fra i virksomhedens prismærkeregnskab, hvis mærkerne bliver returneret til SKAT sammen med en specificeret fortegnelse over mærkerne. SKAT returnerer fortegnelsen med attest om modtagelsen. Fortegnelsen skal opbevares som bilag til prismærkeregnskabet.

Prismærkeregnskabet skal afsluttes ved udgangen af hvert kvartal. Den regnskabsmæssige beholdning opgøres og afstemmes med den faktiske beholdning. Eventuelle differencer noteres, og regnskabet bliver videreført med den faktiske beholdning. Større differencer i prismærkebeholdningen skal straks anmeldes til SKAT.

Faktura

Virksomheden skal ved enhver udlevering af varer udstede faktura i overensstemmelse med SKATs regler herom. Fakturaer skal også indeholde oplysninger om:

  • Enhedsstørrelse
  • For A- og B-varer: Detailenhedspris inkl. miljøafgift og moms (prismærkeværdien)
  • For C-varer: Afgiftsværdien.

Prismærker

A-    og B-varer skal før udlevering til forbrug her i landet være emballeret i fuldstændigt lukkede pakninger, der er forsynet med et SKAT-prismærke. Se BEKÆMPAL § 6.

Det er forbudt virksomheder, der ikke er registrerede at modtage A- og B-varer uden prismærke. Hvis varerne bliver leveret uden prismærke, skal virksomheden straks underrette SKAT om dette.

Varer, der er udført til udlandet eller udleveret ubeskattet, må ikke være forsynet med prismærke. Der kan dog gives afgiftsgodtgørelse ved udførsel af prismærkede varer, når prismærket er stemplet ugyldig.

Prismærkerne bliver leveret som selvklæbende runde mærker (Ø 22 mm) med følgende påtryk:

  • SKAT-logo, afgiftsgruppe (A/B) og pris.

Prismærkerne kan leveres med alle værdipåtryk.

Prismærker kan blive leveret i ruller á 2.000, 5.000 eller 15.000 stk. med samme værdipåtryk. Bestillinger under 2.000 mærker med samme værdipåtryk kan blive leveret i strimler med et variabelt antal mærker, der er deleligt med 100. Bestillinger under 100 mærker med samme værditryk leveres i strimler med et variabelt antal mærker, der er deleligt med 10.

Prismærkerne bestilles hos SKAT. Blanket 24.022 skal anvendes. Leveringstiden for prismærker er 10 - 12 arbejdsdage. Der kan højst bestilles mærker til 6 måneders forbrug. Prismærkerne kan bestilles elektronisk på prismaerker.bestilling@skat.dk.

Prismærkerne må kun bruges af den virksomhed, der har fået prismærkerne leveret. Prismærkerne må således ikke udlånes eller sælges til en anden virksomhed.

Prismærker i ruller bliver leveret indsvejset i en plastpose, hvor der er oplysninger om antal prismærker i rullen og produktionsdato. På rullen sidder en oblat uden pris. Af hensyn til prismærkeoptællingen er der på bagsiden af basispapiret for hver 50 mærker et påtryk, der angiver hvor mange mærker, der er tilbage i rullen.

Prismærkerne må ikke blive udsat for større temperaturudsving. Leverandøren af prismærkerne garanterer at klæbeevnen for ikke-anvendte mærker, der bliver opbevaret ved normal stuetemperatur, holder i mindst 2 år. Det betyder, at mærker, der er mere end 2 år gamle, ikke må bruges. Når prismærket er sat på, er klæbeevnen ubegrænset.

Prismærkerne skal anbringes på emballagen umiddelbart om varen (dunk, flaske, krukke, tube mv.) på en sådan måde, at de ikke kan løsnes uden at blive ødelagt. Prismærker til varer, der i detailhandlen altid bliver solgt omgivet af en bestemt ydre emballage (æske, karton mv.), kan dog sættes på den ydre emballage.

Prismærkerne skal anbringes synligt på pakningerne, og må ikke være skjult af omsvøb eller lignende. Hvis pakningerne er omgivet af cellofan eller lignende, skal dette være så gennemsigtigt, at prismærket let kan ses, og prisen læses uden vanskelighed. Hver pakning må kun være forsynet med ét prismærke.

Påsætningen af prismærker skal ske, før varerne bliver udleveret fra virksomheden. Virksomheder, der kun har ét detailudsalg, og som sælger alle varer gennem dette udsalg fx apoteker, skal forsyne varerne med prismærke straks efter varernes færdiggørelse eller modtagelse.

Ommærkning

Hvis en vare ønskes afsat til en højere pris end den, der er påtrykt det oprindeligt påsatte prismærke, skal der ske ommærkning af varen. Ommærkning kan også ske i tilfælde, hvor en vare ønskes afsat til en lavere pris end den, der er påtrykt det oprindeligt påsatte prismærke. Virksomheden kan dog kun ommærke varer, som den selv har forsynet med prismærke.

Ommærkningen skal foregå i virksomheden, og sker ved, at det oprindeligt påsatte prismærke bliver fjernet og tilintetgjort (makuleres), hvorefter nyt prismærke bliver påsat.

SKAT kan tillade, at virksomheder, der foretager ommærkning, bliver fritaget for at fjerne det oprindeligt påsatte prismærke, fx i tilfælde, hvor mærket kun vanskeligt kan fjernes, uden at emballagen bliver beskadiget. Tilladelser af denne art er betinget af, at det oprindeligt påsatte mærke bliver annulleret (ved bortkradsning af prisangivelsen), og at det nye mærke bliver sat på over det annullerede mærke.

Makulering

Før makulering af prismærker, herunder makulering ved ommærkning af varer, skal virksomheden skriftligt anmelde dette til SKAT. Anmeldelsen skal indsendes 1 uge før makuleringen, så SKAT har mulighed for at tilrettelægge en kontrol.

Sammen med anmeldelsen skal virksomheden sende følgende til SKAT:

En fortegnelse over prismærker til makulering med oplysning om:

  • Vareart og mærke
  • Mængde
  • Prismærkepris pr. pakning eller stk.
  • Den samlede prismærkepris.

Forslag om sted og tidspunkt for makuleringen skal fremgå af anmeldelsen.

Hvis SKAT ønsker at overvære makuleringen, vil virksomheden blive kontaktet senest dagen før dette tidspunkt. I modsat fald kan anmeldelsen betragtes som godkendt, og den skal opbevares som bilag til prismærkeregnskabet. Prismærkerne kan herefter fraskrives i regnskabet.

Anmeldelsen sendes til www.skat.dk/kontakt. SKAT vil kvittere for modtagelsen og eventuelt godkende makulering samtidigt hermed.

Pakketvang Varer skal ved udleveringen fra den virksomhed, der har fremstillet eller indført dem, være pakket i fuldstændigt lukkede pakninger (dunke, flasker, krukker, æsker, hylstre, tuber og lignende). Der kan dog ske ubeskattet overførsel mellem registrerede virksomheder af upakkede varer. Se BEKÆMPAL § 5.

Pakketvangen omfatter også varer, der kun bliver fremstillet til brug i selve virksomheden.

Pakningerne skal ved udleveringen være forsynet med oplysning om navn og adresse på enten den registrerede virksomhed eller den virksomhed, der har eneforhandling af den pågældende vare her i landet. Oplysningerne skal tydeligt være påtrykt selve pakningen eller etiketten.

Der er i Miljøministeriets bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler fastsat yderligere bestemmelser om emballering af mærkning af varer.

Prismærkning i udlandet

SKAT kan give registrerede virksomheder tilladelse til, at A- og B-varer bliver prismærket på produktionsstedet i udlandet. Betingelserne for en sådan tilladelse er følgende:

  • Varepartiet er på mindst 500 enheder (dvs. mindst 500 prismærker)

 

  • For hver enkelt udenlandsk virksomhed, der træffes aftale med, skal der være en skriftlig bekræftelse på, at denne forpligter sig til at optælle prismærkebeholdningen ved udgangen af hvert kvartal og meddele indehaveren af tilladelsen resultatet af optællingen

 

  • En kopi af aftalen skal sendes til SKAT, idet den skal være bilag til tilladelsen.

 

Ved overførsel af prismærker, der sker ved virksomhedens egen foranstaltning, skal der udfærdiges en proformafaktura eller en følgeseddel i 2 eksemplarer. Det ene eksemplar bliver i virksomheden, og det andet følger prismærkerne.

 

Fakturaen/følgesedlen skal indeholde oplysning om:

  • Afsenderens og modtagerens navn og hjemsted
  • Antallet af prismærker inden for hver art og værdi samt mærkernes samlede pålydende værdi
  • Til hvilke varer de pågældende mærker er bestemt.

De udførte prismærker bogføres særskilt i regnskabet.

Ved modtagelsen af prismærkede varer tilskrives disse både i det almindelige tilgangsregnskab, og i det nedenfor beskrevne regnskab. Tilskrivningen sker på grundlag af købsfakturaen. For varer fra ikke-EU-lande skal der være et enhedsdokument.

Virksomheden skal føre et regnskab for hver udenlandsk virksomhed, som den har aftale med. Regnskabet skal indeholde konti for henholdsvis udførte prismærker og indførte prismærkede varer. Af posteringerne skal fremgå oplysning om vareart, varenavn og samlet prismærkeværdi.

Eventuelle returnerede ubenyttede/beskadigede prismærker bogføres her som en minuspostering med antal og samlet prismærkeværdi.

Ved slutningen af hvert kvartal skal værdien af udførte prismærker og værdien af brugte prismærker (prismærkede varer) tælles sammen.

Afslutningen bliver herefter foretaget med anførsel af samlet prismærkeværdi for hver afgiftsgruppe således:

Den prismærkende (udenlandske) virksomheds

  • begyndelsesbeholdning
  • + overførte prismærker
  • - brugte prismærker
  • Regnskabsmæssig beholdning
  • - optalt beholdning ved kvartalets slutning
  • Difference +/- prismærkeværdi.

Større differencer i prismærkebeholdningen skal straks anmeldes til SKAT.

Den optalte beholdning af prismærker bliver overført som ny begyndelsesbeholdning.

Tilladelsen til prismærkning i udlandet kan ikke overføres til andre. Tilladelsen er gyldig indtil videre.

Ændring af de anmeldte forhold skal straks meddeles til SKAT. Overtrædelse eller tilsidesættelse af tilladelsens betingelser kan medføre, at tilladelsen bliver inddraget med øjeblikkelig virkning.