Aktiver, hvori der ikke kan foretages udlæg for skyldnerens gæld, indgår kun i konkursmassen, når dette er særligt bestemt, jf. KL § 36. Hermed er der skabt overensstemmelse mellem konkursloven og den øvrige lovgivnings bestemmelser om aktiver, der ikke kan gøres til genstand for kreditorforfølgning.

Som eksempel på aktiver, hvori der ikke kan foretages udlæg, kan bl.a. nævnes følgende:

  • Genstande, som er omfattet af reglerne om trangsbeneficiet i RPL § 509.
  • Endnu ikke udbetalt løn, medmindre der er forløbet mere end 7 dage efter slutningen af den periode, i hvilken lønnen er indtjent, eller efter at vederlaget er fortjent, jf. RPL § 511. Pensioner og understøttelser, jf. RPL § 512, erstatning og godtgørelse for invaliditet og tab af forsøger, jf. RPL § 513, båndlagt arv. jf. arvelovens § 55, båndlagte gaver og andre båndlæggelser, jf. RPL § 514, genstande af affektionsværdi for skyldneren og særlige hjælpemidler, jf. RPL § 515.
  • Retten i henhold til livsforsikringer, private ulykkesforsikringer og sygeforsikringer, jf. forsikringsaftalelovens §§ 116 og 123. Disse rettigheder kan dog under visse omstændigheder omstødes efter forsikringsaftalelovens § 117, jf. nærmere herom afsnit H.3.12.15.2.
  • Selve ophavsretten, dvs. råderetten, til værker som fx manuskripter og kunstværker er undtaget fra kreditorforfølgning. Ophavsmandens ret til at råde over sine værker kan ikke gøres til genstand for kreditorforfølgning, jf. ophavsretslovens § 62, stk. 1.

Indestående på etableringskonti og investeringsfonds indgår i konkursen, selv om der ikke kan foretages udlæg i kontiene. Den værdi, der indgår i konkursboet, opgøres til kontienes indestående med fradrag af skattekravet, jf. etableringskontolovens § 11, stk. 1, og investeringsfondslovens § 10, stk. 1.