Varer med oprindelse i EU skal ved udførsel til lande og områder, som EF har indgået gensidige præferenceaftaler med være ledsaget af oprindelsesbevis, hvis der anmodes om toldpræference i indførselslandet. Tilsvarende gælder for udførsel af varer fra disse lande/områder til EU.
Som hovedregel findes der følgende former for oprindelsesbevis:
- Varecertifikat EUR.1
- Fakturaerklæringer
- Oprindelseserklæring
- Varecertifikat EUR.2
- Varecertifikat EUR-MED
- Oprindelsescertifikat Form A (GSP-certifikat)
- Varecertifikat A.TR. (Tyrkiet)
- Leverandørerklæring
Varecertifikat EUR.1Som hovedregel skal et varecertifikat EUR.1 attesteres af eksportørlandets toldmyndigheder for hver enkelt varesending.
En model af det certifikat, der benyttes i de enkelte aftaler, er optrykt som bilag til aftalen.
Varecertifikat EUR.1 er gengivet i toldvejledningens bilag 14.
Eksportøren behøver ikke i alle tilfælde at udstede et varecertifikat EUR.1 for sine varer, idet visse præferenceaftaler muliggør anvendelsen af enklere former for oprindelsesbevis, nemlig fakturaerklæringer og varecertifikat EUR.2.
Der er mulighed for, at eksportører i visse tilfælde kan autoriseres til selv at udstede varecertifikat EUR.1, se omtalen af forenklet procedure nedenfor. Varecertifikat EUR-MEDSom ovenfor - kan dog kun anvendes i forbindelse med Pan-Euro-Med-aftalerne.
Fakturaerklæring (EUR 1)I stedet for at anvende et vareceritfikat EUR.1 kan der ved handel med bl.a. EØS-landene og Schweiz af varer med oprindelse i disse lande, udarbejdes en erklæring af eksportøren på en faktura, følgeseddel eller ethvert andet handelsdokument, som beskriver de pågældende varer tilstrækkelig detaljeret til, at de kan identificeres - en såkaldt fakturaerklæring.
Erklæringen afgives for hver enkelt varesending og kan udfærdiges uden toldmyndighedernes medvirken.
Der eksisterer to typer af erklæringer:
- Fakturaerklæring 1, hvortil kræves, at eksportøren er autoriseret/godkendt af den kompetente myndighed.
- Fakturaerklæring 2, der uden videre kan anvendes af alle eksportører i lande, der er omfattet af aftaler med regler om fakturaerklæringer, hvis alle varer i en sending har oprindelse, samt hvis værdien holder sig under en given grænse.
Disse grænser fremgår af de enkelte afsnit.
Erklæringens ordlyd varierer fra aftale til aftale og fremgår af de enkelte afsnit.
Erklæringerne, der skal skrives på maskine eller påstemples, skal angive sted og dato for udstedelsen samt underskrives med efterfølgende angivelse af fulde navn på den ansvarlige. Kopi af fakturaen og dokumentationsmaterialet skal opbevares i virksomheden i mindst 3 år.
Ved dokumentationsmateriale forstås f.eks. genparter af fortoldningsangivelser, indkøbsfakturaer, leverandørerklæringer, producenterklæringer, oprindelsescertifikater og andet regnskabsmateriale, som kan bevise, at varerne har fået oprindelse som anført i erklæringen.
Fakturaerklæringer anvendes bl.a. i aftalerne med EØS-landene, Schweiz, Færøerne, PLO, Israel, Ceuta og Melilla, i EFs præferenceaftale med fyrstendømmet Andorra.
Fakturaerklæringen er optrykt som toldvejledningens bilag 19.
EUR-MED-fakturaerklæringSom ovenfor - kan dog kun anvendes i forbindelse med Pan-Euro-Med-aftalerne.
Ceuta og Melilla har dog en speciel fakturaerklæring, se afsnit C.2.1.10.4.
I en del af EFs aftaler er der mulighed for, at eksportører - såkaldte godkendte eksportører - efter ansøgning kan få autorisation/tilladelse til at udstede oprindelsesbeviser uden toldmyndighedernes medvirken.
Autorisationerne udstedes af toldmyndighederne. Det vil i Danmark sige i det Samarbejde, hvor virksomheden er registreret.
Betingelserne for at få autorisation er:
- at eksportøren hyppigt forsender varer i henhold til aftalen, dvs. varer med oprindelse.
- at eksportøren til toldmyndighedens tilfredshed kan give alle nødvendige garantier, så det er muligt, at efterprøve:
- varernes oprindelsesstatus
- at oprindelsesprotokollens øvrige betingelser er opfyldt.
Autorisationen udstedes efter eksportørens skriftlige ansøgning, som skal indeholde en tilstrækkelig beskrivelse af virksomhedens produktions- og handelsforhold, herunder en beskrivelse af de varer, som påtænkes udført med oprindelsesbevis.
Ansøgningen skal endvidere indeholde oplysning om på hvilken måde varerne opnår oprindelse, samt om på hvilken måde virksomheden sikrer sig, at varer med oprindelse i EU eller aftalelandet ikke blandes sammen med varer med oprindelse uden for ovennævnte land/område.
Endelig skal ansøgningen indeholde en redegørelse for, hvordan og på hvilken måde virksomheden vil kunne dokumentere udgangsmaterialernes oprindelsesstatus.
I autorisationen er anført, hvilke handelsaftaler den omfatter.
OprindelseserklæringVed handel med Korea af varer med oprindelse, udarbejdes en oprindelseserklæring af eksportøren på en faktura, følgeseddel eller ethvert andet handelsdokument, som beskriver de pågældende varer tilstrækkelig detaljeret til, at de kan identificeres.
Erklæringen afgives for hver enkelt varesending og kan udfærdiges uden toldmyndighedernes medvirken.
Der eksisterer to typer af erklæringer:
- Oprindelseserklæring for varesendinger med en værdi over 6.000 Euro (45.600 DKK), hvortil kræves, at eksportøren er autoriseret/godkendt af den kompetente myndighed.
- Oprindelseserklæring, der uden videre kan anvendes af alle eksportører i EU eller Korea, hvis alle varer i en sending har oprindelse, samt hvis værdien holder sig under ovennævnte grænse.
Erklæringerne, der skal skrives med maskinskrift, stempling eller trykning, skal underskrives med efterfølgende angivelse af fulde navn på den ansvarlige. Kopi af fakturaen og dokumentationsmaterialet skal opbevares i virksomheden i mindst 3 år.
Ved dokumentationsmateriale forstås f.eks. genparter af fortoldningsangivelser, indkøbsfakturaer, leverandørerklæringer, producenterklæringer, oprindelsescertifikater og andet regnskabsmateriale, som kan bevise, at varerne har fået oprindelse som anført i erklæringen.
Varecertifikat EUR.2I andre af EFs gensidige præferenceaftaler kan eksportører udstede et varecertifikat EUR.2 uden toldmyndighedernes medvirken.
Betingelserne herfor er bl.a.:
- at forsendelsen alene indeholder varer med oprindelse i EU eller aftalelandet, og
- at værdien af forsendelsen ikke må overstige visse beløbsgrænser, som fremgår af oversigt over oprindelsesbeviser i afsnit A.8.10.3.2.
Varecertifikat EUR.2 er gengivet i toldvejledningens bilag 15.
Oprindelsescertifikat Form AAnvendes ved eksport fra et land omfattet af det generelle system af præferencer - dvs. GSP-ordningerne.
Certifikatet skal udstedes af de kompetente myndigheder i eksportlandet.
I de tilfælde hvor aftalernes mulighed for kumulation er benyttet, skal dette markeres i certifikatets rubrik 4 og 12. I følge aftalerne kan der under visse omstændigheder ske ombytning af oprindelsescertifikat Form A i Norge eller Schweiz, se nedenfor.
Oprindelsescertifikatet Form A er optrykt som toldvejledningens bilag 16.
Varecertifikat AT.R.Certifikatet anvendes i handelen mellem EU og Tyrkiet for industrivarer omfattet af toldunionen.
Det skal attesteres af toldmyndighederne for hver enkelt varesending.
Der er mulighed for, at eksportører i visse tilfælde kan autoriseres til selv at udstede A.TR.- certifikater, se omtalen af forenklet procedure nedenfor.
Varecertifikatet er optrykt som toldvejledningens bilag 69.
LeverandørerklæringRådets forordning (EØF) nr. 1207/2001 af 11. juni 2001 indeholder bestemmelser om anvendelse af leverandørerklæringer. Forordningen er offentliggjort i EU-Tidende nr. L 165/01. EU-virksomheder, som skal udføre vare fra EU enten i uforarbejdet stand eller efter bearbejdning eller forarbejdning, kan i visse tilfælde afgive en leverandørerklæring om de leverede varers status i forhold til EU´s præferenceoprindelsesregler.
Leverandørerklæringer kan af ekportørerne benyttes som dokumentation blandt andet ved ansøgning om udstedelse af varecertifikat EUR.1, som grundlag for udfærdigelse af varecertifikat EUR.2 eller som grundlag for udstedelse af fakturaerklæringer.
Hvis leverandøren regelmæssigt forsyner en kunde, kan der under visse omstændigheder udstedes en langtidsleverandørerklæring. Denne erklæring vil normalt være gyldig i op til ét år.
Herudover indeholder afgørelse nr. 1/1999 truffet af Toldsamarbejdsudvalget EF/Tyrkiet af 28. maj 1999 bestemmelser om anvendelse af leverandørerklæringer i samhandel mellem EU og Tyrkiet og visse europæiske lande. Afgørelsen er offentliggjort i EU-Tidende nr. L 204/99.
Også for så vidt angår OLT og AVS kan der i givne situationer anvendes leverandørerklæringer. Det samme gælder i forhold til anvendelsen af fuld kumulation mellem Marokko, Algeriet, Tunesien og Fællesskabet.
Leverandørerklæringen for EØS og Tyrkiet er optrykt som toldvejledningens bilag 108, bilag 109, bilag 110 0g bilag 111. OLT/AVS m.v. er endnu ikke optrykt som bilag til denne vejledning.
INF 4I medfør af Rådets forordning (EØF) nr. 1207/2001 af 11. juni 2001, kan toldmyndigheder i EU kræve, at eksportører skal fremlægge et oplysningscertifikat INF 4 med henblik på at efterprøve rigtigheden af oplysninger i afgivne leverandørerklæringer.
INF 4 er optrykt som toldvejledningens bilag 32.
Efterfølgende udstedelseVisse oprindelsesbeviser kan undtagelsesvis udstedes efter varernes udførsel f.eks.:
- når der ved en fejltagelse, uforsætlig undladelse eller særlige omstændigheder ikke er udstedt et oprindelsesbevis ved udførslen.
- når et udstedt oprindelsesdokument af tekniske grunde er blevet afvist i bestemmelseslandet.
I ansøgningen om udstedelse af et oprindelsesbevis skal eksportøren redegøre for årsagen til anmodningen, jf. ovenfor. Endvidere skal han anføre sted og dato for udførslen anføres.
I rubrik 7 anføres påtegningen Udstedt efterfølgende på dansk eller på et at de sprog, som er anført i aftalen.
En eksportør kan også afgive en fakturaerklæring efterfølgende, forudsat at den forelægges i indførselslandet senest 2 år efter indførslen af de varer, den vedrører.
ErstatningscertifikatHvis en varesending, der er ankommet til en dansk virksomhed fra et præferenceberettiget land, helt eller delvist skal videresendes i ufortoldet stand til en anden EU-virksomhed, kan der, efter skriftlig anmodning fra den virksomhed, der står for videresendelsen, udstedes erstatningscertifikater på den eller de dele af sendingen, som skal videresendes.
I certifikatet, som er en afskrift eller opsplitning af det originale certifikat, skal den danske virksomhed anføres som eksportør, og i rubrik 7 refereres til det oprindelige certifikats nummer og udstedelsesdato.
Erstatningscertifikater skal attesteres af den toldmyndighed, hvis kontrol varerne er undergivet.
Erstatningscertifikat vedr. GSPVaremodtagere i EU som reeksporterer varer med oprindelse i et GSP-land til Norge eller Schweiz, kan efter skriftlig anmodning til toldmyndighederne i EU, få det eller de oprindelsescertifikater, der er udstedt for varerne, erstattet med et eller flere oprindelsescertifikater. Tilsvarende gælder for varer, der ankommer til Norge eller Schweiz og som reeksporteres til EU.
Det er dog udelukkende muligt at få udstedt erstatningscertifikater for varer fra præferenceberettigede lande.
Reglerne om disse erstatningscertifikater er indeholdt i Rådets afgørelse af 5. december 2000 (2001/101/EF),optrykt i EU-Tidende nr. L 38 af 8.2.2001. Se endvidere EU-Tidende nr. C 104 af 4.4.2001.
I Danmark skal erstatningen foretages af den toldmyndighed under hvis kontrol varerne befinder sig. Det toldsted som udsteder erstatningscertifikatet skal færdigbehandle det originale oprindelsescertifikat Form A ved at anføre det eller de pågældende erstatningscertifikaters løbenummer.
Der kan ikke ske erstatning af certifikater for varer, som er i fri omsætning/frit forbrug, dvs. varer med toldmæssig status T-2 - varer som i EU allerede er fortoldet med tarifmæssig told, subsidiært præferencetold. De pågældende varer må ikke været omfattet af en undtagelse fra oprindelsesreglerne.
Erstatningscertifikatet udfærdiges således:
- I rubrikken øverst til højre angives navnet på det transitland f.eks. Danmark, hvor erstatningscertifikatet udstedes
- I rubrik 1 anføres navnet på den eksportør, der genudfører/reeksporterer varerne
- I rubrik 2 kan anføres navnet på den endelige varemodtager
- I rubrik 3 til 9 anføres alle de oplysninger fra det originale oprindelsescertifikat Form A, der vedrører de genudførte varer
- I rubrik 4 anføres en af følgende påtegninger: REPLACEMENT CERTIFICATE eller CERTIFICAT DE REMPLACEMENT samt datoen for udstedelse af det originale oprindelsesbevis og løbenummer
- I rubrik 10 henvises til fakturaerne fra den eksportør, der genudfører varerne
- Rubrik 11 påtegnes af den toldmyndighed, som udsteder erstatningscertifikatet. Denne myndighed er kun ansvarlig for udstedelsen af erstatningscertifikatet
- I rubrik 12 anføres det oprindelsesland og det bestemmelsesland, som er anført på det originale oprindelsescertifikat Form A. Denne rubrik underskrives af den eksportør, der genudfører varerne.
Den toldmyndighed, som foretager ekspeditionen, anfører på det origniale oprindelsescertifikat Form A, de genudførte kollis vægt, nummer og art samt det eller de pågældende erstatningscertifikaters løbenummer. Det originale oprindelsescertifikat Form A samt ansøgningen om erstatningscertifikat, opbevares i mindst tre år af den ansvarlige toldmyndighed.
En fotokopi af det originale oprindelsescertifikat Form A kan vedhæftes erstatningscertifikatet.
Oprindelsesbevisets gyldighed ved forsinketfremlæggelse
Et oprindelsesbevis kan kun anses for at være "fremlagt" i overensstemmelse med Fællesskabets gældende bestemmelser, hvis det forelægges toldmyndighederne i forbindelse med en angivelse til overgang til fri omsætning for de pågældende vaerr, på grundlag af hvilken der anmodes om eller kan anmodes om præferencebehandling.
Oprindelsesbeviser vedrørende varer, der anbringes under en suspensionsprocedure, i en frizone eller på et frilager, skal ikke forelægges toldmyndighederne og kan derfor ikke anses for at være "fremlagt inden for deres gyldighedsperiode", på det tidspunkt, hvor varerne anbringes under den nævnte procedure, i en frizone eller på et frilager.
For at toldmyndighederne i disse tilfælde har mulighed for at godtage forsinket fremlæggelse af oprindelsesbevis, skal følgende betingelser være opfyldt: på tidspunktet for varernes anbringelse under suspensionsproceduren, i frizone eller på frilager skal oprindelsesbeviset foreligge, være gyldigt, være behørigt registreret i importørens fortegnelser samt frembydes for toldmyndighederne inden for bevisets gyldighedsperiode. På tidspunktet for varernes overgang til fri omsætning skal det utvetydigt konstateres at beviset vedrører de pågældende varer.
En forsinket fremlæggelse godtages ikke efter en maksimumsperiode på 2 år fra datoen for udstedelsen eller udfærdigelsen af beviset.
DuplikatcertifikatEr et varecertifikat EUR.1 bortkommet, blevet stjålet eller blevet ødelagt, kan der hos den myndighed, der oprindelig attesterede certifikatet, udstedes et duplikat af dette.
Duplikatcertifikater påføres det oprindelige certifikats udstedelsesdato og forsynes i rubrik 7 med påtegningen "Duplikat" skrevet på dansk eller på et at de sprog, som er anført i aftalen. |