Bestemmelsen angår afdødes indkomst i mellemperioden, jf. herved definitionen i § 96, stk. 3.

Det fastslås ved § 62, stk. 1, 1. pkt., at den efterlevende ægtefælle er skattepligtig af afdødes indkomst i mellemperioden. Dog skal den efterlevende ægtefælle efter 2. pkt. ikke beskattes af afdødes indkomst, der er beskattet efter KSL § 48 E. Endvidere gælder det, at betalinger af ejendomsværdiskat, som forfaldt før dødsfaldet, anses for at være endelige, jf. EVSL § 15, stk. 2, 1. pkt.

Såfremt afdøde ikke har betalt foreløbig ejendomsværdiskat i mellemperioden finder reglerne om hæfte m.v. i DBSL § 88, stk. 1-3 og 5 tilsvarende anvendelse, jf. EVSL § 15, stk. 2, 3. pkt. Afdødes indkomst skal efter § 62, stk. 2, opgøres efter de almindelige regler for personer med de undtagelser, der følger af stk. 3-6, § 59, stk. 4, og § 60, stk. 2. Se om arbejdsmarkedsbidrag for afdød medarbejdende ægtefælle, SKM2003.573.LSR.

Om skatteberegningen for dødsåret gælder der særlige regler, jf. § 63, se afsnit B.C.1.6.

Efter DBSL § 62, stk. 3 beregnes beskæftigelsesfradrag efter LL § 9 J og særligt befordringsfradrag efter LL § 9 C, stk. 4 på grundlag af de faktiske indkomster i mellemperioden efter de regler, der ville have været gældende, hvis dødsfaldet ikke var indtrådt.

Efter DBSL § 62, stk. 4 indgår afdødes indskud på etableringskonto og iværksætterindskud inklusivt tillæg efter etableringskontolovens § 11, stk. 1 i afdødes indkomst for mellemperioden, når den efterlevende ægtefælle ikke ønsker at overtage indskuddene jf. DBSL § 59, stk. 2 nr. 2.

DBSL § 62, stk. 5 er en særlig definitionsbestemmelse, der bestemmer, at i tilfælde, hvor afdøde havde et forskudt indkomstår, der udløb inden udgangen af det kalenderår, det trådte i stedet for (bagudforskudt indkomstår), er mellemperioden og dødsåret sammenfaldende. Definitionen skal alene anvendes i tilfælde, hvor dødsfaldet er sket i perioden mellem udløbet af det bagudforskudte indkomstår og udløbet af kalenderåret.

Såvel mellemperiode som dødsår er i disse tilfælde defineret som perioden fra slutningen af det sidst afsluttede indkomstår til og med dødsdagen.

Definitionen strider imod den særlige definition af dødsåret ved bagudforskudt indkomstår i dødsboskattelovens § 96, stk. 2, hvor det fastslås, at dødsåret her omfatter både det seneste afsluttede indkomstår og mellemperioden. Den særlige definition muliggør, at man - i disse særlige tilfælde - undlader at genoptage det afsluttede bagudforskudte indkomstår. Lovgivningen er hermed formelt bragt i overensstemmelse med en praksis, der har eksisteret før dødsboskatteloven, og som er videreført under dødsboskatteloven med reference til dennes generelle bemærkninger, afsnit 3, om, at ».foreslås reglerne om uskiftet bo og boudlæg (begravelsesudlæg) videreført uden væsentlige ændringer.«

DBSL § 62, stk. 6 handler om overførsel af underskud fra den længstlevende ægtefælle til den afdøde ægtefælles indkomst i mellemperioden. De underskud, der kan overføres, er længstlevendes underskud i afdødes dødsår og i årene forinden. Ved underskudsfremførslen gælder de regler, der ville have været gældende, hvis afdøde havde været i live ved indkomstårets udløb. Det drejer sig om regler om underskudsfremførsel i PSL og VSL.