åben Vis oversigt med domme, kendelser og afgørelser, som Skatteforvaltningen har valgt ikke at indarbejde i vejledningens tekst. Vi gør opmærksom på, at materialet i denne oversigt ikke nødvendigvis er udtryk for gældende ret.

Det er boets kurator, der træffer beslutning om, hvorvidt der på boets vegne skal anlægges erstatningssag.

De enkelte kreditorer, herunder SKAT, kan også anlægge et erstatningssøgsmål, hvis selskabets aktionær, anpartshaver, bestyrelsesmedlem eller direktion direkte har påført SKAT et selvstændigt tab. Det er dog en forudsætning, at de øvrige kreditorer ikke har lidt noget tab eller alene har lidt uvæsentlige tab i forhold til SKAT. RIM kan dog ikke kræve erstatning for sit tab, hvis kurator på selskabets vegne samtidig for konkursboet fører en erstatningsag, der omfatter alle kreditorer.

Beslutning om at anlægge retssag efter selskabslovens §§ 361 og 362 træffes i tilfælde af konkurs af konkursboet, jf. selskabslovens § 364, stk. 4. Er selskabet ikke erklæret konkurs, er det generalforsamlingen, der beslutter, om erstatningssag skal anlægges, jf. selskabslovens § 364, stk. 1. Efter bestemmelsen kan generalforsamlingen også undlade at rejse en erstatningssag, ligesom den kan meddele skadevolderen frihed for ansvar. Disse beslutninger kan et eventuelt senere konkursbo se bort fra, hvis fristdagen indtræder senest 24 måneder efter dagen for den generalforsamling, der har givet ansvarsfrihed eller undladt at rejse en erstatningssag.

Hvis kurator opgiver et muligt krav, uden at der er opnået forlig, og RIM mener, at kravet bør forfølges, hjemler KL § 137 mulighed for myndigheden til på egen hånd at anlægge erstatningssag. Det forudsætter dog, at skifteretten uden ugrundet ophold efter kurators beslutning anmodes om at fastsætte en frist, hvor en erstatningssag kan anlægges. RIM kan anmode skifteretten herom.