Dato for udgivelse | 22 Dec 2008 09:29 |
SKM-nummer | SKM2008.1044.SKAT |
Myndighed | SKAT |
Sagsnummer | 08-176400 |
Dokument type | SKAT-meddelelse |
Overordnede emner | Moms og lønsumsafgift |
Overemner-emner | Momsgrundlag |
Emneord | Moms, normalværdi, interesseforbundne parter, kantinemoms |
Resumé | SKAT præciserer, hvordan virksomheder med delvis fradragsret kan vælge at opgøre fradragsretten for udgifter til kantinedriften, når virksomheden både har momspligtigt salg fra kantinen og gratis anvendelse af kantineydelser til fx forretningsforbindelser, jf. SKM2008.1004.SKAT. |
Hjemmel | LBEK nr. 966/2005 (momsloven) |
Reference(r) | Momsloven § 28, stk. 3 Momsloven § 29 |
Henvisning | Momsvejledningen 2008-4 G.3a |
Henvisning | Momsvejledningen 2008-4 D.4.2.2 |
Henvisning | Momsvejledningen 2008-4 D.4.2.3 |
Henvisning | Momsvejledningen J.3.1.1 |
Henvisning | Momsvejledningen 2008-4 J.3.1.5 |
I SKM2008.1004.SKAT orienterer SKAT om de nye retningslinier for de administrativ forenklede ordninger, som virksomheder pr. 1. januar 2009 kan vælge at anvende ved opgørelse af momsgrundlaget i deres medarbejderkantiner.
Det sidste afsnit i meddelelsen er rettet mod virksomheder med delvis fradragsret, der både anvender kantineydelser til salg til ansatte og til gratis bespisning af fx forretningsforbindelser.
SKAT har erfaret, at afsnittet kan give anledning til tvivlsspørgsmål, hvorfor der her nedenfor skal ske følgende præcisering:
Virksomheder med delvis fradragsret kan også anvende en af de i SKM2008.1004.SKAT nævnte forenklede ordninger.
Sådanne virksomheder har dog ikke fuld fradragsret for udgifter til bespisning i kantinen af forretningsforbindelser og personalet under mødet i arbejdet, idet disse udgifter anses for at være generalomkostninger for virksomheden.
Vælger virksomheden at anvende en af de forenklede ordninger til opgørelse af momsgrundlaget for virksomhedens salg af kantineydelser, kan virksomheden i stedet for at opgøre fradragsretten efter momslovens almindelige regler vælge, at anvende en metode, hvor der tages fuldt fradrag for den del af udgifterne, der kan henføres til salg og tage delvis fradrag for den del af udgifterne, der kan henføres til bespisning af forretningsforbindelser og personale i forbindelse med møder i arbejdet.
Som eksempel kan nævnes, at hvis en virksomhed med en fradragsprocent på 80 anvender 10 % af kantineleverancerne gratis til formål, der ikke er omfattet af reglerne om udtagningsbeskatning efter momslovens § 5 (fx gratis bespisning af forretningsforbindelser eller personalet i forbindelse med møder i arbejdet), har virksomheden ikke fuldt fradragsret for råvarer, interne produktionsomkostninger, køkkenmaskiner, m.v. Virksomheden kan for de 90 % af indkøbene (den del af kantineydelserne, der anvendes til salg til ansatte) fratrække 100 %, men for de 10 % af indkøbene (den del, der anvendes gratis til forretningsforbindelser m.v.) kan virksomheden kun fratrække 80 %.