Dette afsnit handler om de krav, der gælder for SKATs meddelelser om genoptagelse efter SFL § 32, stk. 1, nr. 1.

Afsnittet indeholder:

  • Genoptagelse er et retskrav
  • SKATs udsendelse af genoptagelsesmeddelelse
  • Genoptagelse uden genoptagelsesmeddelelse.

Genoptagelse er et retskrav

Med bestemmelsen i SFL § 32, stk. 1, nr. 1, er genoptagelse blevet gjort til et retskrav. Ekstraordinære reguleringer kan foretages uanset fristbestemmelsen i SFL § 31. Alle afgiftspligtige eller godtgørelsesberettigede, der har opgjort deres afgiftstilsvar under anvendelse af en praksis, der er endeligt tilsidesat, har et direkte krav på at få rettet deres afgiftstilsvar. De er ikke afhængige af, at SKAT udsender en meddelelse om genoptagelse.

SKATs udsendelse af genoptagelsesmeddelelse

Der er etableret en ordning, hvorefter SKAT løbende gennemgår landsskatteretskendelser og domme med henblik på at konstatere, om der er sket endelig underkendelse af en administrativ praksis.

Hvis dette konstateres, offentliggør SKAT en meddelelse om genoptagelse, der indeholder beskrivelse af afgørelsen, samt en angivelse af, hvilke afgiftsperioder, der var til prøvelse i den første endeligt underkendende kendelse eller dom.

I meddelelsen om genoptagelse vil der endvidere indgå en beskrivelse af, hvilken ny retstilstand kendelsen eller dommen medfører.

Disse meddelelser kan såvel den afgiftspligtige henholdsvis den godtgørelsesberettigede, som SKAT lægge til grund for en vurdering af, om der er grundlag for at gennemføre ekstraordinære genoptagelser, der er begrundet i at praksis er endeligt underkendt.

Genoptagelse uden genoptagelsesmeddelelse

Genoptagelsesmuligheden kan ikke begrænses administrativt ved, at SKAT beslutter sig til ikke at udsende en meddelelse. SKAT vil således ikke være bundet til kun at følge meddelelser om genoptagelse. SKAT vil således kunne imødekomme en anmodning om ekstraordinær genoptagelse, der er begrundet med underkendt praksis, selvom der ikke er udsendt meddelelse herom.

I tilfælde, hvor SKAT påtænker at foretage ekstraordinær genoptagelse begrundet i underkendt praksis, selvom der ikke er udsendt meddelelse herom, skal SKAT orientere Koncerncenteret herom, før der foretages en ændring af afgiftstilsvaret. Denne orientering har ikke opsættende virkning for SKATs afgørelse om ekstraordinær genoptagelse.

For så vidt angår praksisændringer som følge af EU-Domstolens afgørelser gælder der noget særligt. Se A.A.8.3.6.5 om praksis underkendt ved dom/landsskatteretskendelse.