Parter
H1 A/S
(advokat Robert Mikelsons)
mod
Skatteministeriet
(kammeradvokaten ved advokat Per Michael Klausen)
Afsagt af højesteretsdommerne
Marie-Louise Andreasen, Wendler Pedersen, Per Sørensen, Asbjørn Jensen og Jens Peter Christensen.
I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 10. september 2003.
Påstande
Appellanten, H1 A/S, har nedlagt følgende påstande:
Principalt
Indstævnte, Skatteministeriet, skal anerkende, at H1 A/S kan fradrage momsen af det fulde beløb, som denne betaler i henhold til sponsorkontrakter svarende til de sponsorkontrakter, der er omfattet af Landsskatterettens kendelse af 16. februar 2001.
Subsidiært
Som principalt påstået, dog at beløbet reduceres med de ansatte værdier for "landskampbilletter" og for "fodboldrejser til udlandet".
Mere subsidiært
Som subsidiært påstået, dog at beløbet reduceres med de ansatte værdier for "diverse arrangementer, herunder VIP-arrangementer", idet 25 % af momsen af udgifterne hertil dog kan fradrages.
Endnu mere subsidiært
Som mere subsidiært påstået, dog reduceret med et beløb for "siddepladsbilletter" og for "ståpladsbilletter", der er mindre end de ansatte værdier.
Mere subsidiært end den endnu mere subsidiære påstand
Som endnu mere subsidiært påstået, men uden fradrag af 25 % af momsen af udgifterne til "diverse arrangementer, herunder VIP-arrangementer".
Mest subsidiært
Stadfæstelse.
Skatteministeriet har principalt påstået frifindelse, subsidiært stadfæstelse og mere subsidiært hjemvisning til fornyet behandling ved skattemyndighederne.
Anbringender
H1 har til støtte for sin principale påstand yderligere gjort gældende, at der er tale om en enkelt ydelse, hvor reklameelementet er hovedydelsen, mens de øvrige ydelser er sekundære ydelser, der momsmæssigt skal stilles som hovedydelsen.
Til støtte for den mere subsidiære påstand har H1 yderligere gjort gældende, at de pågældende ydelser er restaurationsydelser, og at udgiften, der kan henføres til disse ydelser, er af strengt erhvervsmæssig karakter, jf. momslovens § 42, stk. 1, nr. 5, jf. § 42, stk. 2.
Skatteministeriet har i første række gjort gældende, at alle billetter mv. giver adgang til underholdning, hvorfor der ikke er fradragsret, jf. momslovens § 42, stk. 1, nr. 5.
Supplerende sagsfremstilling
For Højesteret er der fremkommet yderligere oplysninger, herunder om en række sponsorkontrakter med fodboldklubber.
Forklaringer
Til brug for Højesteret er der afgivet supplerende forklaringer af RL, KN og BP og forklaringer af RD, BC, NR og DL.
Højesterets begrundelse og resultat
Højesteret tiltræder, at afgørelsen af, i hvilket omfang der kan foretages fradrag for moms af det beløb, som H1 A/S har betalt for billetter mv. i forbindelse med sponsorkontrakter, må træffes på grundlag af den brug, sponsor har gjort af billetterne.
Det forhold, at billetterne giver adgang til underholdning i form af fodboldkampe, medfører ikke i sig selv, at købet af dem vedrører "underholdning", jf. momslovens § 42, stk. 1, nr. 5.
Også efter det, der er fremkommet for Højesteret, må de billetter mv., som er givet til udvalgte kunder, anses for anvendt til repræsentation, jf. momslovens § 42, stk. 1, nr. 5. Der kan således ikke gives H1 medhold i, at nogen af arrangementerne kan anses for restaurationsydelser.
Højesteret tiltræder endvidere, at billetter givet til egne ansatte må anses for naturalaflønning, jf. momslovens § 42, stk., 1, nr. 3.
Tre dommere - Marie-Louise Andreasen, Wendler Pedersen og Asbjørn Jensen - udtaler herefter:
De billetter, herunder til landskampe, VIP-arrangementer og rejser til udlandet, som udloddes i forbindelse med salgskampagner eller anvendes som præmier ved konkurrencer, kan efter vores opfattelse - uanset deres værdi - ikke sidestilles med reklameartikler, men har karakter af gaveydelser, jf. momslovens § 42, stk. 1, nr. 5.
Heller ikke efter det, der er fremkommet for Højesteret, finder vi, at der er grundlag for at tilsidesætte myndighedernes værdiansættelse.
Vi stemmer herefter for at tage Skatteministeriets frifindelsespåstand til følge.
Dommerne Per Sørensen og Jens Peter Christensen udtaler:
Vi er enige med flertallet i, at de billetter, der vedrører VIP-arrangementer og rejser til udlandet - på grund af deres værdi - må anses for gaver.
Derimod finder vi som landsretten, at de billetter til stå- eller siddepladser, som udloddes i forbindelse med salgskampagner eller anvendes som præmier ved konkurrencer, og som har lav værdi, indgår som en integreret del af H1s reklame- og markedsføringsaktivitet for ... produktet på en sådan måde, at betalingen for disse billetter må anses for en reklameudgift.
Vi er enige med flertallet i, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte myndighedernes værdiansættelse.
Vi stemmer herefter for at stadfæste landsrettens dom.
Afgørelsen træffes efter stemmeflertallet.
T h i k e n d e s f o r r e t
Skatteministeriet frifindes.
I sagsomkostninger for landsret og Højesteret skal H1 A/S betale 140.000 kr. til Skatteministeriet.
Sagsomkostningsbeløbet skal betales inden 14 dage efter denne højesteretsdoms afsigelse og forrentes efter rentelovens § 8 a.