Indhold

Dette afsnit handler om renter ved SKATs tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter efter OPKL § 12, eller når grundlaget for tilbagebetaling er genoptagelse af tilsvaret af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter efter skatteforvaltningsloven.

Afsnittet indeholder:

  • Renter ved tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter, der sker efter OPKL § 12 
  • Renter ved tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter, der ikke sker efter OPKL § 12.

Renter ved tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter, der sker efter OPKL § 12

Renter ved tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter fra og med dag 22 efter ansøgning

Tilbagebetaling af et negativt tilsvar af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter efter en angivelse af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter, der er indgivet rettidigt, eller af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter, der er indbetalt med et for stort beløb, ligger inden for anvendelsesområde for OPKL § 12. Se OPKL § 12, stk. 1-2.

Dette indebærer i sammenhæng mellem SKATs 3-ugers-frist for tilbagebetaling efter OPKL § 12, stk. 2, at hvis SKAT kommer til at overskride denne frist, skal der beregnes rente af en virksomheds krav på tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter fra og med den 22. dag efter,

  • at SKAT modtog ansøgning om tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter ifølge virksomhedens rettidige angivelse af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter for den relevante afregningsperiode
  • at SKAT modtog ansøgning om tilbagebetaling ifølge virksomhedens henvendelse om indbetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter med et for stort beløb eller
  • SKATs egen konstatering af, at moms, lønsumsafgift eller punktafgifter er indbetalt med et for stort beløb,

til endelig udbetaling finder sted.

Se OPKL § 12, stk. 2, i sammenhæng med, at kravet på tilbagebetaling må anses for "beløb indbetalt som påkrav" efter afsnit A.A.12.3.

Hvis SKAT afbryder udbetalingsfristen efter OPKL § 12, stk. 3, og virksomheden ikke kommer med indsigelser på dette punkt, og hverken Landsskatteretten eller domstolene efterfølgende underkender SKATs afbrydelse af udbetalingsfristen som helt eller delvist uberettiget, skal der først beregnes renter fra og med dagen efter udløb af udbetalingsfristen på 3 uger med tillæg af tiden, hvor udbetalingsfristen har været suspenderet, til endelig udbetaling finder sted.

Dette må anses for en følge af "fristafbrydelsesreglen" i OPKL § 12, stk. 3, i sammenhæng med stk. 2, og idet kravet på tilbagebetaling må anses for "beløb indbetalt som påkrav" efter afsnit A.A.12.3.

Hvis SKAT afbryder udbetalingsfristen, og Landsskatteretten eller domstolene efterfølgende underkender afbrydelsen som helt eller delvist uberettiget, skal SKAT ved en ny beregning af rente se bort fra de perioder, hvor afbrydelsen af udbetalingsfristen anses for helt eller delvist uberettiget.

SKATs afgørelse, der afslår renter ved tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter

Hvis en virksomhed gør indsigelser mod grundlaget for forrentning eller den nærmere beregning af rente ifølge et krav på tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter efter OPKL § 12, skal SKAT i hvert enkelt tilfælde træffe en endelig afgørelse med krav til begrundelse og klagevejledning efter FVL §§ 22-26. Se afsnit A.A.7.4.5 og A.A.7.4.9.

Det kan ske uden krav om udarbejdelse af sagsfremstilling mv., fordi afgørelsen er omfattet af SFL § 19, stk. 5, nr. 3, i sammenhæng med BEK nr. 1200 af 14. december 2011 § 1, nr. 100. Se afsnit A.A.7.4.6.

Hvis SKAT træffer en afgørelse, der ikke fuldt ud imødekommer et krav på renter ved tilbagebetaling af moms efter OPKL § 12, kan virksomheden klage til Landsskatteretten efter reglerne i skatteforvaltningsloven. Se afsnit A.A.10.1.

Renter ved tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter, der ikke sker efter OPKL § 12

Renter ved tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter fra og med dag 31 efter ansøgning

Tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter som følge af ordinær eller ekstraordinær genoptagelse af en virksomheds tilsvar af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter for en tidligere afsluttet afregningsperiode efter SFL §§ 31 eller 32 er uden for anvendelsesområdet for OPKL § 12, men er afledt af de respektive afregningsperioder for moms, lønsumsafgift eller punktafgifter efter ML kap. 15 (§§ 57-65), LAL kap. III (§§ 6-12) og de enkelte punktafgiftslove i sammenhæng med OPKL § 2, stk. 1.

I afsnit A.A.12.3 er det fastsat, at forrentning ved tilbagebetaling af skatter, afgifter, gebyrer mv., når denne tilbagebetaling finder sted på statens vegne, skal ske efter renteloven, medmindre der findes regler om forrentning i anden lovgivning.  

Forrentning ved tilbagebetaling af moms uden for anvendelsesområdet for opkrævningsloven skal herefter ubetinget ske efter renteloven.

Udsagnet i afsnit A.A.12.3 om beløb, der ikke er indbetalt som påkrav, og rentelovens § 3, stk. 2 indebærer herefter i sammenhæng, at der skal beregnes rente af virksomhedens krav på tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller moms fra og med den 31. dag efter,

  • at SKAT modtog ansøgning om tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter ifølge virksomhedens ansøgning om ordinær genoptagelse af tilsvaret af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter for en tidligere afsluttet afregningsperiode efter SFL § 31, eller
  • at SKAT modtog ansøgning om tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter ifølge virksomhedens ansøgning om ekstraordinær genoptagelse af tilsvaret af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter for en tidligere afsluttet afregningsperiode efter SFL § 32, og

til endelig udbetaling finder sted.

Forrentning bliver kun aktuel, hvis SKAT helt eller delvist kan imødekomme virksomhedens ansøgning om ordinær eller ekstraordinær genoptagelse af tilsvaret af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter, men SKATs sagsbehandlingstid på den anden side kommer til at overskride 30 dage.

Det er i overensstemmelse med udsagnet i afsnit A.A.12.3 om beløb, der ikke er indbetalt som påkrav, at forrentning fastsættes til i givet fald at skulle ske 30 dage efter tidspunktet for SKATs modtagelse af virksomhedens ansøgning om genoptagelse af tilsvaret af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter, og ikke efter tidspunktet for SKATs endelige afgørelse om, helt eller delvist at imødekomme virksomhedens ansøgning om genoptagelse af tilsvaret af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter.

Se også

Se også

Bemærk 

Det gælder særligt for renter ved tilbagebetaling af moms, at hvis SKAT på grund af et skøn over risiko for tab af momsprovenu som følge af svig eller lignende tilbageholder moms, der ellers skulle være tilbagebetalt, har den, der ansøger om tilbagebetaling af moms, ikke efter udsagnet i afsnit A.A.12.3 krav på renter af beløbet i perioden for tilbageholdelse. Se afsnit A.B.4.6 og ML § 63.

SKATs helt eller delvise afslag på krav på renter ved tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter

Hvis virksomheden gør indsigelser mod grundlaget for forrentning eller den nærmere beregning af rente ifølge et krav på tilbagebetaling af moms, der er uden for anvendelsesområdet for OPKL § 12, men er afledt af de respektive afregningsperioder for moms, lønsumsafgift eller punktafgifter efter ML kap. 15 (§§ 57-65), LAL kap. III (§§ 6-12) og de enkelte punktafgiftslove i sammenhæng med OPKL § 2, stk. 1, skal SKAT i hvert enkelt tilfælde træffe en endelig afgørelse med krav til begrundelse og klagevejledning efter FVL §§ 22-26. Se afsnit A.A.7.4.5 og A.A.7.4.9.

Det kan ske uden udarbejdelse af sagsfremstilling mv., fordi afgørelsen er omfattet af SFL § 19, stk. 5, nr. 3, i sammenhæng med BEK nr. 1200 af 14. december 2011 § 1, nr. 96. Se afsnit A.A.7.4.6.

Hvis SKAT træffer en afgørelse, der ikke fuldt ud imødekommer et krav på renter ved tilbagebetaling af moms, lønsumsafgift eller punktafgifter, der er afledt af de respektive afregningsperioder for moms, lønsumsafgift eller punktafgifter efter ML kap. 15 (§§ 57-65), LAL kap. III (§§ 6-12) og de enkelte punktafgiftslove i sammenhæng med OPKL § 2, stk. 1, kan virksomheden klage til Landsskatteretten efter reglerne i skatteforvaltningsloven. Se afsnit A.A.10.1.