Indhold

Dette afsnit handler om fastsættelse af ordensbøde for at undlade rettidigt at opfylde de indberetnings­pligter, der er nævnt i SKL § 14, stk. 2, som indberettes til indkomstregistret.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Indberetninger omfattet af reglen
  • Genindberetning
  • Bødeudmåling
  • Bødeudmåling ved grove overtrædelser
  • Prøvesager

Regel

Ved udmålingen af bødestraf efter SKL § 14, stk. 2 og 3, skal der tages hensyn til antal ansatte i den indberettende virksomhed. Bestemmelsen gælder for de indberetninger, der foretages til ind­komst­registret. Se SKL § 14, stk. 5 (link til ændringslov, se § 8, nr. 3).

§ 14, stk. 5 er indsat ved lov nr. 591 af 18. juni 2012.

Se også

Afsnit A.C.3.2.1.2.5 Forskellige oplysningspligter, SKL § 14.

Indberetninger omfattet af reglen

Bestemmelsen omfatter indberetninger til indkomstregistret. Disse foretages månedligt og vedrører indberetninger fra arbejdsgiver om de ansattes forhold. Se indkomstregisterlovens (INDKOMREGL) § 3.

Det fremgår af INDKOMREGL § 3, at følgende bestemmelser i skattekontrolloven er omfattet af indberetningspligten til indkomstregistret:

§ 7, § 7 A, stk. 2 og 3, § 7 B, stk. 1, § 7 C, § 7 D, § 7 J.

Rettidig indberetning til indkomstregistret skal foretages senest den 10. i måneden efter udløbet af den kalendermåned, oplysningerne vedrører. I januar måned skal indberetningerne dog foretages senest den 17. januar. Se INDKOMREGL § 4, stk. 1.

Genindberetning

Har den indberetningspligtige forsøgt indberetning, og har told- og skatteforvaltningen meddelt den indberetningspligtige, at indberetningen ønskes genind­beret­tet som følge af fejl eller lignende, skal den indberetningspligtige foretage genindberetning inden en frist, som meddeles af told- og skatteforvaltningen. Se INDKOMREGL § 4, stk. 3 (link til ændringslov, se § 3, nr. 2).

Overtræder den indberetningspligtige den frist, som told- og skatteforvaltningen har fastsat, finder INDKOMREGL § 11, anvendelse. 

Se også

Afsnit A.C.3.2.1.3 Straffebestemmelser i indkomstregisterloven, § 11.

Bødeudmåling

Det fremgår af bestemmelsen i SKL § 14, stk. 5, at der ved bødeudmålingen skal tages hensyn til antal ansatte i den indberettende virksomhed. Det følger af bemærkningerne til lovforslaget til bestemmelsen, at bøden skal gradueres således:

Hvis antallet af ansatte er...

...da er bøden

1-4

5.000 kr.

5-19

10.000 kr.

20-49

20.000 kr.

50-99

40.000 kr.

100 +

80.000 kr.

Der henvises til lovforslag L 173 (2011-2012), afsnit 3.3.2.


Bødeudmålingen ved grove overtrædelser

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at bestemmelsen giver hjemmel til at forhøje den normale bødestraf, når der er tale om skærpede omstæn­dig­heder ved overtrædelsen. Dette kan f.eks. være tilfældet, når der er tale om en række forskellige over­trædelser, der skal bedømmes samtidig, og som samlet vurderet må anses for at være en grovere over­træd­else af skattelovgivningen. Der kan være tale om flere overtrædelser af samme straffebestemmelse, f.eks. hvor samme forhold gør sig gældende i flere indkomstår. Der kan også være tale om overtrædelse af forskellige straffebestemmelser. Desuden kan en gradueret bødestraf anvendes i situationer, hvor straffens præventive formål ikke kan sikres gennem en mindre ordensbøde.

Bemærk

En bøde kan nedsættes, hvis en eller flere af de i straffeloven angivne strafnedsættelsesgrunde foreligger, ligesom en bøde tilsvarende kan forhøjes, hvis der foreligger skærpende omstændigheder, som angivet i straffeloven. Se afsnit A.C.3.5.5 Strafnedsættelsesgrunde og A.C.3.5.6 Strafskærpelsesgrunde.

Prøvesager

Det er domstolene, der skal fastlægge principperne for udmåling af bøden. Der skal derfor anlægges prøvesager for at få fastlægge et ensartet bødeniveau, inden SKAT i en administrativ afgørelse i form af et bødeforelæg kan udmåle en bøde efter SKL § 14, stk. 5.