Indhold

Dette afsnit handler om perioder, frister og metoder for at angive og betale punktafgifter, først og fremmest efter hovedreglerne i opkrævningsloven. 

Afsnittet indeholder:

  • Perioder, frist og metoder for at angive og betale punktafgift efter hovedreglerne
  • Angivelse af punktafgift af visse varer ved et dødsbos præklusive proklama
  • Perioder, frister og metoder for at betale visse afgifter af motorkøretøjer
  • Perioder og frister for at angive og betale afgifter af spil.

Perioder, frist og metoder for at angive og betale punktafgift efter hovedreglerne

Perioder og krav til indhold ved angivelse og betaling af punktafgifter

Stort set alle områder for punktafgift af varer eller ydelser er omfattet af opkrævningslovens regler. Se afsnit E.A.1.6 og OPKL bilag 1, Liste A.

Dette indebærer, at punktafgift skal angives for hver kalendermåned som afregnings- eller afgiftsperiode. Se OPKL § 2, stk. 1, 1.-2. pkt

For virksomheder, der er registreret både for moms og for punktafgift af ledningsført vand eller punktafgift af mineralsk fosfor, er afgiftsperioderne de samme som for moms efter ML § 57, dvs. kalendermåneden, kvartalet eller halvåret. Se afsnit E.A.7.5.6.1 og E.A.7.19.6.

For virksomheder, der er registreret for punktafgift af affald og råstoffer eller punktafgift af spildevand, er afgiftsperioden kvartalet eller halvåret. Se afsnit E.A.7.3.6, E.A.7.4.6, E.A.7.13.7.

For hver afgiftsperiode og for hver type punktafgift skal punktafgiften angives med de oplysninger, som følger af reglerne i den enkelte punktafgiftslov. Se OPKL § 2, stk. 1, 3. pkt.

Beløb skal angives i hele kroner. Se BEK nr. 1255 af 9. november 2010 om opkrævning af skatter og afgifter § 1, stk. 2, 2. pkt.

En virksomhed, der er registreret for en eller flere punktafgifter, har uændret pligt til at angive punktafgift for den eller de relevante afgiftsperioder og inden for fristen for angivelse, selv om:

  • Afgiftsgrundlaget er 0 kr.
  • Afgiftsbeløbet for en opgørelsesperiode er på under 50 kr., hvorefter virksomheden kan undlade at betale beløbet, idet beløbet i øvrigt ikke vil blive modregnet på et senere tidspunkt.

Se OPKL § 2, stk. 7.

Forfaldstidspunkt og frist for at angive og betale punktafgift

Skyldig punktafgift forfalder til betaling den 1. i den måned, hvor fristen for betaling udløber. Se OPKL § 2, stk. 4.

Fristen for at angive og betale punktafgift er senest den 15. i måneden efter udløbet af afgiftsperioden. Se OPKL § 2, stk. 2 

For punktafgift af ledningsført vand eller punktafgift af mineralsk fosfor er det er fristen for at angive og betale punktafgifter efter OPKL § 2, stk. 2, der gælder og ikke ML § 57.

Punktafgift er angivet inden for den fastsatte frist, hvis den punktafgiftspligtige virksomhed får kvittering for angivelsen inden udløbet af fristen for at angive punktafgift.

Punktafgift er betalt inden for den fastsatte frist, hvis den punktafgiftspligtige virksomhed

  • betaler den skyldige punktafgift via netbank, og beløbet bliver trukket på den punktafgiftspligtige virksomheds konto senest på dagen for udløbet af fristen for at betale punktafgift, og betalingen i øvrigt er sket efter bankens forretningsbetingelser for tidsfrister for overførsler via netbank,
  • anviser egen bank om at overføre det beløb, der skal betales, i så tilpas god tid, at beløbet overføres fra den punktafgiftspligtige virksomhed konto til SKATs konto senest dagen for udløbet af fristen for at betale punktafgift, eller
  • betaler den skyldige punktafgift via girokort på et posthus, hos en bank eller til SKAT senest dagen for udløbet af fristen for at betale punktafgift.

Hvis fristen for at angive og betale punktafgift er en lørdag, søndag eller helligdag, flyttes fristen til den nærmest følgende hverdag. Se OPKL § 2, stk. 3.

Angivelse og betaling ved ophør af registreringspligtig virksomhed

Ved ophør af virksomhed, der er registreret for punktafgift, skal punktafgift angives for perioden fra den 1. i måneden for virksomhedsophøret til ophørsdatoen.

Angivelsen for ophørsperioden skal herefter indgives til SKAT, og punktafgiften skal betales senest den 15. i den efterfølgende måned.

Se BEK nr. 1255 af 09/11/2010 om opkrævning af skatter og afgifter mv. § 3, stk. 2, der henviser til angivelse og betaling efter OPKL § 2.

Elektronisk eller papirbaseret angivelse af punktafgift

Det synes at være hovedreglen, at punktafgift skal angives ved at anvende en papirbaseret blanket, mens der kun undtagelsesvist kan blive tale om angive punktafgift elektronisk. Se OPKL § 3, stk. 1, og BEK nr. 1255 af 9. november 2010 om opkrævning af skatter og afgifter § 1, stk. 1-2, i forhold til stk. 3.

Den praktiske og faktiske hovedregel har dog udviklet sig til, at punktafgift angives elektronisk til SKAT på skat.dk/TastSelv Erhverv.

En punktafgiftspligtig virksomhed, der fx ikke råder over det fornødne tekniske udstyr til elektronisk at angive punktafgift, kan i stedet angive og betale punktafgift ved at benytte en papirudskrift af den elektroniske angivelsesblanket fra skat.dk/TastSelv Erhverv, som SKAT sender til virksomheden.

I givet fald har virksomheden pligt til at angive punktafgift ved at benytte en papirblanket og betale afgiften ifølge et vedhæftet giroindbetalingskort. En virksomhed, der ikke har modtaget et giroindbetalingskort ved udløbet af den opgørelsesperiode, som angivelsen knytter sig til, skal selv rette henvendelse til SKAT for at få indbetalingskortet.

Uanset om en punktafgiftspligtig virksomhed i forvejen angiver punktafgift elektronisk eller ved at benytte papirblanket, skal virksomheden ved

  • efterangivelse eller
  • rettelse af fejl i en angivelse af punktafgift for en afsluttet afgiftsperiode,

benytte en blanket, der kan hentes fra skat.dk/TastSelv Erhverv.  

Uanset om en punktafgiftspligtig virksomhed regulært angiver punktafgift ved at benytte en papirblanket eller efterangiver punktafgifter ved at benytte den særlige blanket herfor, skal en angivelse af punktafgift i kraft en papirblanket være underskrevet af den,

  • der tegner virksomheden, eller
  • som virksomheden har givet fuldmagt til at underskrive angivelsen.

Et fuldmagtsforhold skal efter SKATs anmodning kunne dokumenteres ved at forevise en erklæring om fuldmagt. Se OPKL § 3, stk. 1.

Påbud og daglige bøder for at overholde regler for angivelse og betaling af punktafgifter

SKAT kan give den afgiftspligtige et påbud om at efterleve reglerne om angivelsesperiode samt angivelses- og frister for punktafgifter efter OPKL § 2, stk. 1-2. SKAT kan pålægge den afgiftspligtige person daglige bøder, indtil påbuddet efterleves.

SKATs påbud skal i givet fald henvise til de relevante regler og anvise, hvilke konkrete handlinger eller foranstaltninger virksomheden skal gennemføre for at overholde disse regler. SKAT skal meddele påbuddet skriftligt, og det skal fremgå af den skriftlige meddelelse, at hvis påbuddet ikke efterleves inden for den angivne frist, kan SKAT pålægge modtageren af påbuddet daglige bøder, indtil påbuddet efterleves. Se OPKL § 4 a.

SKAT kan pålægge ejeren eller den ansvarlige daglige ledelse af en virksomhed daglige bøder, hvis ejeren eller ledelsen af virksomheden ikke efterlever SKATs påbud om at overholde reglerne for angivelsesperiode samt angivelses- og betalingsfrister for punktafgift. De daglige bøder skal i givet fald udgøre mindst 1.000 kr. pr. dag. Se OPKL § 18 a.

Se også

Se også

  • Om konsekvenser, hvis punktafgifter ikke angives inden for de fastsatte frister. Se OPKL § 4, stk. 1-2, og afsnit A.B.4.5.
  • Om tilbagebetaling af punktafgifter og om renter ved tilbagebetaling af punktafgifter. Se OPKL § 12, afsnit A.B.4.6 og afsnit A.B.4.7.

Angivelse af punktafgift af visse varer ved et dødsbos præklusive proklama

Den civilretlige baggrund for særskilt angivelse af punktafgift af visse varer ved præklusivt proklama

Der kan udstedes et proklama, efter der er truffet afgørelse om behandlingsmåden for et dødsbo, og med skifterettens tilladelse før dette tidspunkt. Dog skal et proklama udstedes, hvis boet skiftes privat eller ved bobestyrer. Ved proklama indrykkes en bekendtgørelse i Statstidende, der bl.a. opfordrer enhver, der har en fordring eller andet krav mod afdøde, til at anmelde kravet inden 8 uger efter bekendtgørelsen.

Se dødsboskiftelovens § 81, stk. 1-3, ændret ved lov nr. 516 af 6. juni 2007 og lov nr. 221 af 21. marts 2011.

Proklamaet er præklusivt i den forstand, at den, der ikke får anmeldt sit krav inden for fristen, fortaber sit krav. Se dødsboskiftelovens § 83, stk. 1, ændret ved lov nr. 221 af 21. marts 2011, og afsnit C.E.1.5.

Se også

Se også

Afsnit G.A.3.1.9.2.4 Proklama.

Angivelse af visse punktafgifter, når dødsboet efter en virksomhedsindehaver udsteder proklama

Hvis den personlige indehaver af en virksomhed, som er registreret for punktafgifter af affald og råstoffer, afgår ved døden, og der udstedes proklama efter dødsboskiftelovens § 81, skal arvingerne eller bobestyreren senest 30 dage efter bekendtgørelse af proklama angive punktafgiften af affald og råstoffer efter AFFAL § 16 for perioden fra opgørelsesperiodens begyndelse og indtil dødsdagen. Se AFFAL § 19.

Hvis en personlig indehaver af en virksomhed med spildevandsudledning, der er registreret efter SPILAL § 4, stk. 2, eller den personlige indehaver af et registreret spildevandsanlæg, afgår ved døden, og der udstedes der proklama efter dødsboskiftelovens § 81, skal arvingerne eller bobestyreren senest 30 dage efter bekendtgørelse af proklama angive punktafgiften af spildevand efter SPILAL § 14 for perioden fra afgiftsperiodens begyndelse og indtil dødsdagen. Se SPILDAL § 16 a.

Hvis den personlige indehaver af en virksomhed, som er registreret for punktafgifter af ledningsført vand med kvartalet eller kalenderhalvåret som afgiftsperiode, afgår ved døden, og der udstedes proklama efter dødsboskiftelovens § 81, skal arvingerne eller bobestyreren senest 30 dage efter bekendtgørelse af proklama angive punktafgiften af ledningsført vand efter VANDAL § 13 for perioden fra opgørelsesperiodens begyndelse og indtil dødsdagen. Se VANDAL § 15 a.

Punktafgift skal særskilt angives som følge af et præklusivt proklama efter disse tre punktafgiftslove, fordi kvartal anvendes fremfor måned som angivelsesperiode for punktafgift af affald og råstoffer samt spildevand, mens der baseret på afgiftsperioderne efter momsloven anvendes måned, kvartal og halvår som afgiftsperiode for punktafgift af ledningsført vand.

Fosforafgiftsloven indeholder ikke en regel om særskilt angivelse af punktafgift af mineralsk fosfor som følge af et dødsbos præklusive proklama, selv om virksomheder, der er registreret både for moms og for punktafgift af mineralsk fosfor, anvender samme afgiftsperioder som for moms efter ML § 57, dvs. kalendermåneden, kvartalet eller halvåret. Se FOSAL § 5, stk. 1.

Perioder, frister og metoder for at betale visse afgifter af motorkøretøjer

Perioder og frister for at betale vejbenyttelsesafgift af danske eller udenlandske lastbiler

Afgiftsperioden for vejbenyttelsesafgift af danske lastbiler er fast ét år (12 måneder), afhængig af tidspunktet for køretøjets indregistrering. Så de 12 måneder kan være forskudt i forhold til et kalenderår.

Afgiften skal betales til SKAT ved indregistreringen. For efterfølgende afgiftsperioder bliver afgiften opkrævet af SKAT sammen med vægtafgiften. Afgiften betales senest den sidste hverdag (bankdag) i måneden før den måned, hvori den ny afgiftsperiode begynder, medmindre anden dato er anført på indbetalingskortet.

Afgiftsperioden for vejbenyttelsesafgift af udenlandske lastbiler fra fremmede lande, der er uden for Danmarks internationale Eurovignette-samarbejde med Sverige og Benelux-landene, kan efter den afgiftspligtige parts valg og behov for køretid på det danske motorvejsnet være måneden, ugen eller dagen. Afgiftsperioden starter ved døgnets begyndelse. Hvis der køres både før og efter kl. 24.00, skal der betales for 2 dage.

Afgiften skal betales hos de færgeselskaber og rederier, der driver færgetrafik til andre lande end Sverige samt hos visse tankstationer, idet afgiften som frist skal betales, før den afgiftspligtige kørsel påbegyndes.

Se afsnit E.A.8.2.1 og E.A.8.2.5 samt VEJAL § 7, stk. 3.  

Perioder og frister for at betale brændstofforbrugsafgift og vægtafgift af motorkøretøjer

Afgiftsperioden for brændstofforbrugsafgift af motorkøretøjer er 6 måneder, og afgiftsperioden for vægtafgift af motorkøretøjer er enten 3 måneder, 6 måneder eller 12 måneder, afhængig af type køretøj og tidspunktet for køretøjets første indregistrering. De 3, 6 eller 12 måneder kan være forskudt i forhold til kalenderkvartal (fx januar-marts inkl.), halvår (fx januar-juni inkl.) eller kalenderår.

Ved registrering af et køretøj fastsættes en hovedforfaldsmåned for brændstofforbrugsafgift eller vægtafgift. Sidste rettidige betaling er den 8. i måneden efter afgiftens forfaldstid, medmindre anden dato er anført på indbetalingskortet. Dvs., at en afgift, der forfalder til betaling i februar måned, skal betales senest den 8. marts.

Se

Perioder og frister for at angive og betale afgifter af spil         

Periode og frist for at angive og betale afgifter af puljevæddemål om heste- og hundeløb, landbaseret kasino, spil på spilleautomater og spil ved offentlige forlystelser

Afgiftsperioden er kalendermåneden for spil i form af

Angivelse og indbetaling af afgiften skal ske senest den 15. i måneden efter udløbet af afgiftsperioden.

SKAT kan afkorte afgiftsperioden og betalingsfristen for en registreret virksomhed med kalendermåneden som afgiftsperiode, hvis afgift ikke bliver betalt rettidigt.

Se SPILAL § 21.

Periode og frist for at angive og betale afgifter af lotteri, visse væddemål og on-line-kasino

Afgiftsperioden er ugen (mandag-søndag) for spil i form af

Afgiften skal angives og betales senest 5 dage efter afgiftsperiodens udløb. Hvis angivelses- og betalingsfristen falder på en helligdag, skal afgift angives og betales senest den førstkommende hverdag. Se SPILAL § 22

Periode og frist for at angive og betale afgifter af visse væddemål ved heste- og hundeløb mv.

Afgiftsperioden er ugen (mandag-søndag) for spil i form af lokale puljevæddemål ved

  • heste- og hundevæddemål,
  • cykelløb på bane og
  • kapflyvning med duer

efter SPILAL § 8.

Afgiften skal angives og betales senest 15 dage efter afgiftsperiodens udløb, hvis der har været afholdt spil i perioden. Hvis angivelses- og betalingsfristen falder på en helligdag, skal afgift angives og betales senest den førstkommende hverdag. Se SPILAL § 23.

Periode og frist for at angive og betale afgifter af almennyttigt lotteri, spil uden indsats og gevinstopsparing

Afgiftsperioden er varigheden af det enkelte spil, når det gælder

Afgiften skal angives og betales senest 15 dage efter, at resultatet af spillet foreligger. Hvis angivelses- og betalingsfristen falder på en lørdag, søndag eller helligdag, skal afgift angives og betales senest den førstkommende hverdag.

Personer og selskaber mv. (juridiske personer), der udbyder spil efter SPILAL §§ 5, 15 og 17, kan ved registrering hos SKAT vælge måneden som afgiftsperiode, hvorefter fristerne for at angive og betale afgift efter SPILAL § 21 gælder.

Se SPILAL § 24.  

Periode og frist for at angive og betale afgifter af spil hos klasselotteriet

Afgiftsperioden er varigheden af lotteriet, når det gælder klasselotteriet efter SPILAL § 3.

Afgiften skal angives og betales senest 5 dage efter den sidste trækning i lotteriets sidste klasse. Hvis angivelses- og betalingsfristen falder på en lørdag, søndag eller helligdag, skal afgift angives og betales senest den førstkommende hverdag.

Se SPILAL § 25.

Spiludbyders indeholdelsespligt, afgiftsberegning og SKATs meddelelsespligt til Spillemyndigheden

Personer og selskaber mv. (juridiske personer), der udbyder spil, der skal betales gevinstafgift af, skal indeholde afgiften af kontante gevinster ved udbetaling. Ved udbetalingen af gevinster til spillerne afrundes det udregnede afgiftsbeløb nedad til nærmeste hele krone.

Afgiften af en lotterigevinst, der falder på et nummer, der er delt i halve, fjerdedele, ottendedele eller andre brøkdele, beregnes selvstændigt for hvert af gevinstbeløbene, der falder på delsedlerne. Det er uden betydning for afgiftsberegningen, om flere personer i forening spiller på samme lodseddel (en hel seddel eller en delseddel).

Afgiften af varegevinster beregnes på grundlag af gevinstens handelsværdi ved salg til forbrugere.

Afgiftspligten omfatter alle gevinster, uanset om disse afhentes eller ej. Dog skal der ikke betales afgift af lotterigevinster, der falder på ikke solgte lodsedler. Der skal heller ikke betales afgift af uafhentede lotterigevinster, hvis de efterfølgende genanvendes som gevinster i tilsvarende lotterispil.

Afgiftsangivelsen skal ud over afgiftsbeløbet indeholde oplysninger om det eller de beløb, som har dannet grundlag for beregningen af afgiften (afgiftsgrundlaget).

Hvis afgift ikke angives og betales rettidigt, skal SKAT meddele dette til Spillemyndigheden.

Se SPILAL §§ 26-27 og bekendtgørelse nr. 1139 af 5. december 2011 om afgifter af spil § 14.

Se også

Se også

Afsnit J.A om regulering af spil efter lov om spil.