Indhold

Dette afsnit handler om betaling af personlig indkomstskat mv. som B-skat og foreløbige AM-bidrag.

Afsnittet indeholder:

  • Resumé
  • Definition
  • Opgørelse af AM-bidrag af personalegoder, der er B-indkomst
  • Hel eller delvis betaling af B-indkomst og foreløbige AM-bidrag.

Resumé

Anvendelsesområdet for B-skat og foreløbige AM-bidrag er opkrævning af indkomstskat og AM-bidrag af (de dele af) en skattepligtig fysisk persons forskudsregistrerede skattepligtige og arbejdsmarkedsbidragspligtige indkomst, der ikke er A-indkomst i form lønindkomst, pensioner mv., men den skattepligtiges indkomst af selvstændigt erhverv eller lignende. Se KSL § 40, stk. 2.

Definition

B-indkomst

B-indkomst er skattepligtig indkomst, hvori der hverken skal indeholdes A-skat, udbytteskat eller royaltyskat efter kildeskatteloven.

B-skat

B-skat er foreløbige beløb, der skal betales ved opkrævning hos den skattepligtige.

Foreløbige AM-bidrag

Foreløbige AM-bidrag er AM-bidrag, der skal betales ved opkrævning hos den arbejdsmarkedsbidragspligtige.

Om de materielle regler for AM-bidrag for selvstændigt erhvervsdrivende, se afsnit C.C.8.

Opgørelse af AM-bidrag af personalegoder, der er B-indkomst

SKAT opgør AM-bidragsgrundlaget og AM-bidragets størrelse for

  • personer med indkomster, som er gjort til B-indkomst efter KSL § 45,
  • vederlag mv., der er B-indkomst efter KSL § 44, og
  • vederlag og honorarer mv. efter KSL § 49 A, stk. 2, nr. 7, der ikke kan henføres til selvstændig erhvervsvirksomhed, men som er B-indkomst.

Desuden opgør SKAT på grundlag af de oplysninger, der er lagt til grund ved skatteansættelsen, AM-bidragsgrundlaget og beregner AM-bidragets størrelse for hovedaktionærers personalegoder og udbytte, der er B-indkomst. Det drejer sig om fri bil, fri sommerbolig, fri lystbåd og fri helårsbolig samt vederlag i form af aktier, tegningsretter til aktier eller køberetter til aktier efter KSL § 49 A, stk. 2, nr. 1-6, ændret ved lov nr. 433 af 16. maj 2012, og som henviser til LL § 16, stk. 4-6 og 9, og § 16 A, stk. 5. Se KSL § 49 B, stk. 2.

Hel eller delvis betaling af foreløbig skat som B-skat og foreløbige AM-bidrag

Foreløbig skat, der fuldt ud skal betales som B-skat og foreløbig AM-bidrag

Hvis den skattepligtige forventer at skulle betale foreløbig skat af B-indkomst, men ikke af A-indkomst, opkræver SKAT den foreløbige skat hos den skattepligtige. SKAT opkræver også det foreløbige AM-bidrag hos den arbejdsmarkedsbidragspligtige, der er

  • selvstændigt erhvervsdrivende eller
  • personer, for hvem SKAT opgør grundlaget for AM-bidrag og AM-bidragets størrelse efter KSL § 49 B, stk. 2.

B-skat og foreløbige AM-bidrag beregnes på baggrund af den skattepligtiges forskudsregistrerede B-indkomst for det aktuelle indkomstår. Se KSL § 50, stk. 1.

Betaling af skat delvist som indeholdt A-skat og AM-bidrag og som B-skat og foreløbig AM-bidrag

Hvis den skattepligtige forventes både at få indeholdt A-skat eller AM-bidrag og samtidig skal betale B-skat eller foreløbige AM-bidrag ved opkrævning hos den skattepligtige, bestemmer SKAT, i hvilket omfang den foreløbige skat skal opkræves ved indeholdelse og ved opkrævning hos den skattepligtige. Se KSL § 51, 1. pkt.

Ratevis forfaldstidspunkter og betalingsfrister for B-skat og AM-bidrag

B-skat og foreløbigt AM-bidrag forfalder til betaling i 10 rater den 1. i hver af månederne januar, februar, marts, april, maj, juli, august, september, oktober og november med sidste rettidige betalingsdag for den skattepligtige den 20. i forfaldsmåneden. Se KSL § 57.

Betaling af B-skat og AM-bidrag af en arbejdsgivers indbetaling til pension, som indgår i en ordning uden bortseelsret 

Hvis en arbejdsgiver på vegne af en skattepligtig lønmodtager foretager en samlet indbetaling til en aldersforsikring, aldersopsparing eller supplerende engangssum, der indgår som en del af en pensionsordning uden bortseelsesret efter PBL § 19, jf. PBL § 56, stk. 3 eller 5, skal arbejdsgiveren ikke indeholde A-skat og AM-bidrag af den samlede indbetaling. Arbejdsgiveren kan hos forsikringsselskabet eller pengeinstituttet sikre sig, om den indgåede ordning er omfattet af PBL § 19, jf. PBL § 56, stk. 3 eller 5.

Den del af indbetalingen, som der ikke er bortseelsesret for, er skattepligtig og arbejdsmarkedsbidragspligtig som B-indkomst. Og det er pensionskassen, forsikringsselskabet eller pengeinstituttet, som har modtaget indbetalingen, der i forhold til SKAT skal indeholde og betale AM-bidrag af denne B-indkomst. Indkomstskat af B-indkomsten opkræves, så B-indkomsten indgår i den skattepligtiges årsopgørelse som B-indkomst, der er fritaget for AM-bidrag.

Se KSL § 43, stk. 1, 2. pkt., og KSL § 49 D, stk. 5, der er indsat ved lov nr. 922 af 18. september 2012, og idet KSL § 49 D, stk. 5, henviser til KSL § 49 D, stk. 1.