A.C.3.1.1.1 SKAT's bistand til politiet i sager, der skal indbringes for retten

Indhold

Dette afsnit beskriver krav til anmeldelse til politiet i sager, der skal indbringes for retten, og SKAT's bistand under efterforskningen og domsforhandlingen.

Afsnittet indeholder

  • Indledning
  • Anmeldelse
  • Tiltalebegæring
  • Vidneførelse under domsforhanlingen

Indledning

I de sager, hvor SKAT ikke har kompetencens til at afslutte sagen med et bødeforelæg, skal overtrædelsen anmeldes til politiet. Der kan både være tale om sager, hvor dokumentationen for overtrædelsen foreligger, og der er lavet en ansættelsesændring, og sager, hvor en endelig ansættelsesændring ikke kan foretages uden en yderligere politimæssig efterforskning, og hvor SKAT derfor i løbet af efterforskningen på politiets foranledning foretager en ansættelsesændring eller opgør det krav på erstatning, som svarer til de unddragne skatter og afgifter. I de sager, hvor SKAT har foretaget en endelig ansættelse, fremsender SKAT en tiltalebegæring til politiet med henblik på, at sagen bliver indbragt for retten af anklagemyndigheden.

Anmeldelse

En anmeldelse skal indeholde:

  • En beskrivelse af hvilke bestemmelser, der anses for overtrådt og selve overtrædelsen, dvs. det faktum/de handlinger, der udgør den strafbare overtrædelse
  • En beskrivelse, der viser, at de beløb sagen vedrører, er skatte- eller afgiftspligtige.
  • En foreløbig opgørelse af skatte- og/eller afgiftskravet.
  • En beskrivelse af sagsbehandlingen ved SKAT indtil anmeldelsen.
  • Oplysninger om indtægts- og formueforhold. Hvad er der selvangivet eller afgiftsberigtiget i de forudgående år?
  • Hvor og hvordan er de urigtige eller vildledende oplysninger afgivet?
  • Hvornår skulle oplysningerne være indsendt?
  • Bilageret dokumentation med bilagsfortegnelse, hvoraf det fremgår, hvorfra hvert enkelt bilag er fremskaffet.

Tiltalebegæring

Når SKAT fremsender en tiltalebegæring til politiet, skal den være ledsaget af en ansvarsredegørelse, der gennemgår sagen med bilagshenvisninger, bevismæssige overvejelser og vurdering af det strafferetlige ansvar. I den forbindelse skal det fremgå, om den sigtede har tilkendegivet sin holdning til sigtelsen, herunder specielt hvilke forhold i sagsfremstillingen den sigtede er uening i - faktum eller tilregnelse - og med hvilke argumenter.

Se også

Se afsnit A.C.3.4.5 om bevisvurdering og sagstilskæring

Vidneførelse under domsforhandlingen

I forbindelse med fremsendelse af tiltalebegæring til politiet bliver det oplyst, hvilken eller hvilke sagsbehandlere, der fx. har foretaget kontrolbesøg og udarbejdet ansættelsesændringer. Oplysning af sagsbehandlernes navne til politiet må anses for et samtykke fra myndigheden (SKAT), om at de pågældende kan vidne. Se RPL § 169.

Det er almindelig praksis, at sagsbehandleren/sagsbehandlerne indkaldes som vidne under domsforhandlingen i straffesagen med det formål at forklare sagsforløbet og de observationer, som den pågældende har gjort i forbindelse med ansættelsessagen. Som vidne kan sagsbehandleren ikke overvære domsforhandlingen før den pågældende selv er blevet afhørt.

Det kan anbefales, at den medarbejder, der har udarbejdet tiltalebegæringen og ansvarsredegørelsen, overværer hele domsforhandlingen og således kan fungere som bisidder for anklageren. Alternativt kan anklagemyndigheden indkalde den pågældende som sagskyndigt vidne.

Se også

Se også afsnit A.A.10.3.6 om RPL § 169.