Indhold

Dette afsnit handler om arbejdsgivers indberetning af A-indkomst.

Afsnittet indeholder:

  • Regel
  • Løn, gratiale, provision og andet vederlag
  • Rejse- og befordringsgodtgørelser
  • Udstationering i udlandet
  • Anden A-indkomst efter KSL § 43, stk. 2
  • Personer på orlov
  • Oplysninger ved indberetningen.

Regel

Virksomheder har hver måned indberetningspligt for visse udbetalte og godskrevne beløb som fx lønninger og honorarer. Se SKL §§ 7 og 7 A.

Lønindtægter og anden A-indkomst skal indberettes for den kalendermåned, hvori udbetaling og godskrivning har fundet sted.

Indberetning om fx honorarer og provision skal gives for den kalendermåned, hvori modtageren har erhvervet endelig ret til beløbet.

Løn, gratiale, provision og andet vederlag

Som hovedregel er der indberetningspligtspligt for løn, gratiale, provision og andet vederlag, der er A-indkomst for modtageren efter KSL § 43, stk. 1. Se SKL § 7, stk. 1, nr. 1. Indberetningspligten omfatter alle former for A-indkomst, der er udbetalt for personligt arbejde i tjenesteforhold, herunder løntillæg af enhver art.

Arbejdsgiverens indbetaling til gruppelivsforsikring, aldersforsikring, aldersopsparing og supplerende engangssum, som nævnt i PBL § 56, stk. 3 og 5, anses dog ikke for A-indkomst. Se KSL § 43, stk. 1, 2. pkt., indsat ved lov nr. 922 af 18. september 2012.

Rejse- og befordringsgodtgørelse

Desuden er der som hovedregel indberetningspligt, hvis der udbetales skattepligtige rejse- og befordringsgodtgørelser, og beløbet skal anføres som A-indkomst. Udbetaling af faste månedlige eller årlige beløb anses eksempelvis for at være skattepligtige i deres helhed.

Godtgjorte udlæg (udlæg efter regning) er ikke skattepligtig indkomst for lønmodtageren og er derfor ikke omfattet af oplysningspligten. Se bemærk neden for om rejse- og befordringsgodtgørelser.

Bemærk

Bemærk

Der er skattefrihed for arbejdsgiveres godtgørelser til dækning af lønmodtageres rejse- og befordringsudgifter, hvis godtgørelserne ikke overstiger de satser, som fremgår af LL § 9 A. Hvis der udbetales godtgørelser, der overstiger Skatterådets satser, er det en forudsætning for, at en del af godtgørelsen er skattefri, at der sker en klar opdeling og specificering af, hvad der er skattefri rejse- og befordringsgodtgørelse, og hvad der er supplerende løntillæg.

Se afsnit C.A.7.

Udstationering i udlandet

Hvis medarbejdere udstationeres til arbejdsgiverens faste driftssted eller kontor i udlandet, beholder arbejdsgiveren indberetningspligten, fordi det faste driftssted må antages at være en integreret del af den danske virksomhed.

Ved en medarbejders udstationering til et dansk selskabs udenlandske datterselskab er det afgørende for indberetningen, om datterselskabet er skattepligtigt her til landet. Er dette tilfældet, er selskabet hjemmehørende her i landet og dermed omfattet af reglerne om indberetningspligt. Er dette ikke tilfældet, afgøres indberetningspligten ud fra en vurdering af, hvem der er den reelle arbejdsgiver. Se indberetningsbekendtgørelsens § 1.

Bemærk

For forskere og andre specialister skal der indgives en særlig oplysningsseddel (skriftlig blanket) for A-indkomst, hvis der efter KSL § 48 E vælges 26 pct. bruttobeskatning.

Anden A-indkomst efter KSL § 43, stk. 2

Efter SKL § 7 er der indberetningspligt for visse andre indkomstarter, der skal henregnes til A-indkomst efter KSL § 43, stk. 2. Disse andre indkomstarter er nærmere opregnet i § 18, stk. 1, nr. 1-51, i BEK nr. 1159 af 3. december 2012 om kildeskat (kildeskattebekendtgørelsen), herefter forkortet KSLbek.  

Personer på orlov

Personer, der går på uddannelses- eller forældreorlov, har mulighed for helt eller delvist at ophæve deres kapitalpension for at finansiere deres orlov. Udbetalingerne er skattepligtig indkomst og indgår i beregning af den personlige indkomst. På den måde er udbetalingerne sidestillet med den arbejdsindtægt, de erstatter.

Oplysninger ved indberetningen 

Ved indberetning af A-indkomst efter SKL § 7, stk. 1, skal den indberetningspligtige oplyse:

  • Størrelsen af den samlede udbetaling eller godskrivning vedrørende den enkelte modtager opgjort henholdsvis med og uden arbejdstagerens andel af beløb, som indbetales af en arbejdsgiver til en pensionsordning, der er omfattes af PBL § 19 eller PBL § 56, stk. 3 eller 5.
  • Den del af lønindkomst efter SKL § 7, stk. 1, nr. 1, der udgøres af feriegodtgørelse samt opsparing til søgnehelligdagsbetaling og feriefridagsopsparing.
  • Størrelsen af det samlede beløb af indeholdt A-skat og AM-bidrag samt beløb, der er indeholdt efter § 10 i lov om inddrivelse af gæld til det offentlige vedrørende den enkelte modtager.
  • Den skatteperiode for A-skat og AM-bidrag, som udbetalingerne eller godskrivningerne skal henføres til.
  • I hvilket omfang og i hvilke perioder, modtageren har erhvervet lønindtægt om bord på et dansk skib i henholdsvis uden for begrænset fart, jf. SØBL § 2.

Se SKL § 7, stk. 2, nr. 1-5, idet SKL § 7, stk. 1, nr. 1, der angår oplysninger ved indberetning af arbejdsgiverens indbetalinger på arbejdstagerens pensionsordninger, er ændret ved lov nr. 922 af 18. september 2012

Bemærk

Bemærk

Pengeinstituttet eller forsikringsselskabet skal indeholde foreløbig skat af det hævede beløb og foretage indberetning herom til SKAT.

Se også

Se også

  • Afsnit A.B.4.1.1.3 om perioder, forfaldstidspunkter og frister, når en indeholdelsespligtig arbejdsgiver skal indberette A-indkomst og arbejdsmarkedsbidragspligtig indkomst til eIndkomst og betale A-skat og AM-bidrag til SKAT.
  • Afsnit A.B.4.5 om konsekvenser, hvis A-indkomst, A-skat, arbejdsmarkedsbidragspligtig indkomst og AM-bidrag ikke indberettes inden for fristen.