Indhold

Dette afsnit indeholder en kort oversigt over opgørelse af godtgørelse af energiafgifter af el, olie, kul og naturgas samt CO2-/energispare/afgift.

For en mere detaljeret beskrivelse af godtgørelsesreglerne henvises til afsnittene vedrørende de enkelte procesformål og CO2-/energispareafgiften.

Afsnittet indeholder:

  • Godtgørelse af afgift af elektricitet til proces og rumvarme mv.
  • Godtgørelse af afgift af brændsler til proces
  • Godtgørelse ved mineralogiske processer mv.
  • Godtgørelse ved kvoteomfattet virksomhed
  • EU's minimumsafgifter.

Godtgørelse af afgift af elektricitet til proces og rumvarme mv.

For elektricitet anvendt til procesformål opgøres godtgørelsen som den aktuelle afgiftssats nedsat med 3,6 øre pr. kWh (2015-niveau). Indtil 2016 udgør nedsættelsen af godtgørelsen 3,5 øre pr. kWh i 2013 og 2014 og 3,6 øre pr. kWh i 2015. Fra og med 2016 reguleres satsen efter MINAL § 32 a.

I 2010, 2011 og 2012 udgjorde nedsættelsen henholdsvis 1,6 øre pr. kWh, 1,6 øre pr. kWh og 3,0 øre pr. kWh.

Godtgørelsen nedsættes yderligere med 1 øre pr. kWh til eldistributionsbidrag, så længe forbruget i virksomheden er under 15 mio. kWh. Se ELAL § 11, stk. 1 og 15, og § 11 c, stk. 1.

Landbrug, gartnerier og skovbrug mv. kan få godtgjort afgiften fuldt ud på elektricitet undtagen 1 øre pr. kWh til eldistributionsbidrag. Disse virksomheder kan som hovedregel ikke få godtgørelse af energispareafgiften. Se CO2AL § 9, stk. 5-11.

For forbrug af elektricitet anvendt til visse processer omfattet af proceslisten godtgøres energispareafgiften af elektricitet med 57,3 pct.

Fra 2012 er der for momsregistrerede virksomheder, herunder momsregistrerede liberale erhverv omfattet af bilag 1 til elafgiftsloven, adgang til delvis godtgørelse af afgift af elektricitet anvendt til rumvarme, varmt brugsvand eller komfortkøling.

xVed lov nr. 1395 af 23. december 2012 blev satsen for delvis godtgørelse af elafgiften af elektricitet anvendt til rumvarme, varmt brugsvand og komfortkøling forhøjet for perioden 2013-2015 x.

xSatser for delvis godtgørelse for 2013-2015x:

År

Godtgørelse

2013

41,3 øre/kWh

2014

42,0 øre/kWh

2015

42,9 øre/kWh

Satsen for delvis godtgørelse af elafgiften af elektricitet anvendt til rumvarme, varmt brugsvand og komfortkøling udgjorde i 2012 11,8 øre pr. kWh.

Der er ingen mulighed for godtgørelse af energispareafgift.

Godtgørelse af afgift af brændsler til proces

For brændsler (gas, kul og mineralolie), der er anvendt til procesformål opgøres godtgørelsen til den aktuelle afgiftssats nedsat med 14,8 pct. for 2013 og fremadrettet.

I 2010, 2011 og 2012 udgjorde nedsættelsen af godtgørelsen henholdsvis 7,8 pct., 7,7 pct. og 13,1 pct.

For forbrug af brændsler, der er anvendt til processer omfattet af proceslisten, er der eventuelt mulighed for at opnå et bundfradrag i betalingen af CO2-afgift. Se afsnit E.A.4.6.5 om bundfradrag ved opgørelse af CO2-afgift.

Landbrug, gartnerier og skovbrug mv. kan ved forbrug af brændsler til proces få godtgjort den aktuelle energiafgiftssats nedsat med 1,8 pct., mens der ikke er godtgørelse for CO2-afgift. Se GASAL § 10 b, stk. 1, KULAL § 8 b, stk. 1, og MINAL § 11 b, stk. 1.

Væksthuse på mindst 200 2, og hvorfra der ikke foregår detailsalg, er ikke omfattet af ovennævnte nedsættelse af tilbagebetalingen med 1,8 pct. af energiafgiften, men kan ved forbrug af brændsler få godtgjort forskellen mellem den aktuelle energiafgiftssats og EU's minimumsafgift, og disse virksomheder har eventuelt mulighed for et bundfradrag i betalingen af CO2-afgift.

Godtgørelse ved mineralogiske processer mv.

Ved mineralogiske processer mv. forstås kemisk reduktion, elektrolyse, metallurgiske og mineralogiske processer.

Se også

Se også afsnit E.A.4.6.6 om mineralogiske processer mv. og definition og afgrænsning af disse.

Energiafgift af både elektricitet og brændsler, der er anvendt til mineralogiske procesformål godtgøres 100 pct. Eldistributionsbidraget godtgøres med 75 pct., svarende til 3 øre pr. kWh, indtil et forbrug af elektricitet på 15 mio. kWh pr. kalenderår. Over denne grænse godtgøres 4 øre pr. kWh.

Godtgørelse ved kvoteomfattet virksomhed

Ved en kvoteomfattet virksomhed forstås en momsregistreret virksomhed, som efter CO2-kvoteloven har fået tilladelse af Energistyrelsen til at udlede CO2.

Kvoteomfattede virksomheder kan opnå fuld godtgørelse af CO2-afgiften af kvoteomfattet varme og forbrug af gas, kul og mineralolieprodukter. Virksomheder, der indkøber varme fra en kvoteomfattet leverandør, kan opnå fuld godtgørelse af CO2-afgiften af den producerede varme. Se CO2AL § 9 a og § 9 b.

Derimod er afgifterne af virksomhedernes forbrug af elektricitet og brændsler ikke specielt reguleret af reglerne for kvoteomfattede virksomheder. Her gælder i stedet de almindelige regler for godtgørelse af afgift af energiprodukter anvendt til procesformål.

Se også

Se også afsnit E.A.4.6.8.1 om regel, definition og anvendelsesområde for godtgørelse af afgifter til kvoteomfattede virksomheder.

EU's minimumsafgifter

Det følger af energibeskatningsdirektivet "Rådets direktiv 2003/96/EF af 27. oktober 2003 om omstrukturering af EF-bestemmelser for beskatning af energiprodukter og elektricitet", at virksomheder skal betale afgifter efter satser, der opfylder EU's minimumsafgifter for energiforbrug.

Dvs. at virksomhedernes betaling af procesafgift som hovedregel opfylder kravet om betaling af EU's minimumsafgift.

EU's minimumssatser anvendes bl.a. ved beregning af nedsættelse af godtgørelse af brændselsafgifter for brændsler, der er anvendt i væksthuse på mindst 200 m2 og hvorfra der ikke foregår detailsalg. Se GASAL § 10 C, stk. 1, KULAL § 8 c, stk. 1, og MINAL § 11 c, stk. 1.

Der skal ikke betales minimumsafgift af energi, der anvendes direkte til mineralogiske processer, metallurgiske processer, kemisk reaktion og elektrolyse.