Indhold

I dette afsnit introduceres Toldtariffen.

Toldtariffen er som nævnt den danske udgave af TARIC. Både TARIC og Toldtariffen er elektroniske udgaver, og herudover er Toldtariffen også en bogudgave, jf. nedenfor. TARIC er udarbejdet af Kommissionen, se mere i F.A.3.1.

Vareopdelinger i Toldtariffen er identificeret (markeret) med en 10-cifret varekode (positionsnummer).

Opdelingerne i afsnit, kapitler, 4-cifrede varekoder (positioner) og 6-cifrede varekoder (underpositioner) samt de Almindelige tariferingsbestemmelser (ATB) kommer fra HS. Disse dele af toldtariffen er således identiske med toldnomenklaturerne ikke blot i EU's medlemslande, men i alle lande, der anvender HS som grundlag for deres toldtarif.

Opdelingerne i 8-cifrede og 10-cifrede varekoder (underpositioner) stammer fra henholdsvis KN og TARIC. Disse opdelinger er således ens i alle EU's medlemslande.

Ændringer i nummersætningen på Toldtariffens 8-cifrede niveau sker hvert år den 1. januar, mens der ofte sker ændring af informationerne og dermed nummersætningen i TARIC (10-cifrede niveau).

 

Toldtariffens toldsatser er som hovedregel angivet som en procentsats, men kan også være angivet i Euro. En Euro har for tiden en værdi af ca. 7,45 kr. Omregningskursen for Euro fastsættes én gang om måneden den tredjesidste arbejdsdag. Kursen offentliggøres i EU-Tidende, C-serien, den næstsidste arbejdsdag i måneden. Den offentliggjorte kurs anvendes i hele den efterfølgende måned. Der kan dog ske ændringer i kursen i løbet af måneden som følge af særlige bestemmelser ved kursudsving på mere end 5 pct. Se TK art. 18, stk. 1.

Ændringer til Toldtariffen sker løbende ved udsendelse af rettelsesblade. En ajourført Toldtarif udsendes hvert år pr. 1. januar.

Toldtariffen kan købes i boghandelen, og det er muligt at oprette en abonnementsordning for levering af rettelsesblade.

Toldtariffen indeholder de tarifmæssige toldsatser og oplysning om antidumpingtoldsatser mv., men ikke præferencetoldsatser, suspensionstoldsatser og kontingenttoldsatser.

Alle aktuelle toldsatser kan findes i Toldtariffen (TARIC), der kan findes på adressen http://www.tarif.skat.dk/. Endvidere offentliggør Kommissionen en elektronisk udgave af TARIC på alle medlemslandenes sprog. Udgaven på dansk findes på adressen http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp.

De elektroniske udgaver opdateres dagligt.

Anvendelse af Toldtariffen

Varer, som fra lande udenfor EU indføres i det danske toldområde, og varer, som udføres fra det danske toldområde med henblik på udførsel fra EU's toldområde, skal angives for SKAT ved afgivelse af henholdsvis en fortoldningsangivelse og en udførselsangivelse.

Varer, der fortoldes eller udføres, skal for hver varepost indeholde oplysning om varekoden (positionsnummeret) i henhold til Toldtariffen. Der er dog undtagelser fra denne regel. Se afsnit F.A.9 - Fortoldning. Blandt undtagelserne kan nævnes flyttegods, hvor der skal anvendes en særlig varekode som begynder med 99.

Varekoden er grundlaget for opkrævning af told mv., udbetaling af restitutionsbeløb (støttebeløb) og for indsamling af oplysninger til udenrigshandelsstatistikken.

Ved udførsel skal de første 8 cifre angives. I forbindelse med anmodning om udbetaling af restitution skal der i nogle tilfælde yderligere angives en 4-cifret tillægskode.

Ved fortoldning af varer med oprindelse i lande udenfor EU - T1 varer - skal samtlige 10 cifre angives. I særlige tilfælde skal yderligere angives en 4-cifret tillægskode, fx for visse landbrugsvarer og ved antidumpingtold.

Når en indført vares varekode er fundet i Toldtariffen, dvs. når varen er tariferet, kan den tarifmæssige told findes (toldsatsen for varer fra lande uden for EU kaldes tarifmæssig told).

Da satserne i den trykte udgave af Toldtariffen ikke kan forventes at være opdateret på alle tidspunkter, bør man finde de aktuelle satser i den elektroniske udgave på http://www.tarif.skat.dk/ eller i Kommissionens elektroniske udgave http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp, der opdateres dagligt. I de elektroniske versioner kan man også finde antidumpingsatser, præferencesatser, toldsuspensionssatser, mv.

De særlige toldordninger, der kan medføre opkrævning af ekstra told eller en lavere toldsats, er beskrevet i følgende afsnit:

  • Toldsuspension F.A.4
  • Toldkontingent- og importloftordninger F.A.5
  • Antidumpingtold og udligningstol F.A.6
  • End-use F.A.14
  • Toldpræference og oprindelse F.A.26

Toldtariffen indeholder også markeringer i form af bogstaver for de særlige bestemmelser, som af

  • valutamæssige
  • sundhedsmæssige
  • sikkerhedsmæssige
  • veterinære
  • plantepatologiske
  • andre  

grunde er fastsat for visse varer. Se afsnit F.A.11 - Varebestemmelser.

I Toldtariffen findes en udførlig vejledning om indholdet og brugen af tariffen.