Indhold
Dette afsnit handler om, hvilke informationer den historiske beskrivelse af koncernen skal indeholde. Se BEK nr. 42 af 24. januar 2006 § 4, stk. 2, nr. 4.
Afsnittet indeholder:
- Beskrivelse af den historiske udvikling i koncernen og virksomheden
- Beskrivelse af eventuelle omstruktureringer
- Forklaring på eventuelle underskud.
Beskrivelse af den historiske udvikling i koncernen og virksomheden
Det er som udgangspunkt kun forhold, som direkte eller indirekte berører virksomheden, der skal beskrives. Beskrivelsen af den historiske udvikling skal særligt være fokuseret på historiske forhold, der har betydning for at forstå og vurdere de kontrollerede transaktioner.
Beskrivelsen kan være en kort historisk gennemgang af forhold omkring koncernens
- etablering
- udvikling og
- situationen i det pågældende indkomstår.
Beskrivelsen af den historiske udvikling i koncernen skal sætte SKAT i stand til bl.a. at fastslå, om der er tale om en ny eller en veletableret virksomhed, og om virksomheden er i en ekspanderende fase eller i gang med rationaliseringer. Dette er væsentligt for at forstå baggrunden for de strategier, virksomheden eller koncernen handler efter.
Væsentlige historiske begivenheder i koncernen skal beskrives. Særligt skal der fokuseres på de historiske begivenheder, som kan have betydning for
- forståelsen af virksomheden
- sammenligningen til andre virksomheder
- prisfastsættelsen af de interne transaktioner.
Eksempelvis kan der være tale om større rationaliseringer, eller hvis der i løbet af virksomhedens levetid er sket væsentlige ændringer i forretningsområdet eller etablering af nye forretningsområder.
Beskrivelse af eventuelle omstruktureringer
Det kan have stor betydning for vurderingen af armslængdeprincippet, hvis der i dokumentationsperioden er sket omstruktureringer og skift i væsentlige funktioner og risici.
Ændringer og konsekvenser ved eventuelle omstruktureringer skal beskrives. Der skal redegøres for, om omstruktureringerne har givet anledning til en ændring af de interne afregningspriser - og i givet fald hvilke.
Historiske ændringer i ejerkreds og fusioner/spaltninger skal ligeledes indgå i den historiske beskrivelse. Tilsvarende gælder andre væsentlige skift i parternes funktioner, aktiver eller risici, herunder eventuelle ændringer, som er sket gradvist.
Desuden skal der redegøres for, om der i forbindelse med omstruktureringerne er afstået eller overført brugsrettigheder til aktiver, herunder immaterielle aktiver.
Forklaring på eventuelle underskud
Efter BEK nr. 42 af 24. januar 2006 § 4, stk. 2, nr. 4 skal dokumentationen indeholde en forklaring på underskud.
Forklaringen på underskud skal, sammen med det øvrige dokumentationsmateriale, gøre det muligt for SKAT at vurdere, om underskuddet på den/de kontrollerede transaktioner er i overensstemmende med armslængdeprincippet.
Forklaringen på underskud skal være konkret. Det bemærkes i den forbindelse, at eksempelvis priskonkurrence, en given størrelse på et marked, gode eller mindre gode ledelsesmæssige beslutninger, løbende omorganiseringer og tilpasning af forretningskoncept mv. ikke i sig selv er usædvanlige forretningsmæssige begivenheder.
Nedenfor er nævnt eksempler på, hvad SKAT mener en beskrivelse af underskud skal indeholde:
Dokumentationskravet ved underskud skal være konkret, men generelt skal forklaringen altid indeholde redegørelse for:
- Årsag(er) til virksomhedens driftsmæssige og/eller finansielle underskud, underskudsgivende aktiviteter eller væsentlige tabsgivende transaktioner.
- Den formelle kontrol over og risiko for de identificerede faktorer, der ligger til grund for underskuddet.
- Aflønningen for virksomhedens funktioner, aktiver og risici set over en længere periode i forhold til det/de underskud, der er realiseret.
Beskrivelsen skal også indeholde en præcis og specificeret angivelse af underskuddets/tabets størrelse samt en oversigt over resultater eller avancer/tab i øvrige relevante koncernenheder. Det skal fremgå af oversigten, eller en tilhørende redegørelse, om virksomheden bærer underskud eller tab på aktiviteter eller transaktioner, som andre virksomheder i samme koncern har overskud eller gevinst på.
Se også
Se også OECD's Transfer Pricing Guidelines (2010-udgaven), kapitel 1, afsnit D3 om underskud (losses).
Forkerte eller uhensigtsmæssige dispositioner
Forklares underskud med fejlslagne dispositioner og strategiske tiltag, forgæves afholdte udgifter mv., skal der desuden redegøres for:
- Hvilke konkrete dispositioner er slået fejl?
- Hvem bærer ansvaret for disse dispositioner?
- Hvor stor en del af virksomhedens underskud kan henføres til disse dispositioner?
Svigtende omsætning mv.
Forklares underskud med udefra kommende forhold såsom svigtende omsætning, recession mv., skal der desuden redegøres for:
- Den konkrete tilstedeværelse af disse forhold (markedsanalyser mv.)
- Hvem bærer risikoen for disse forhold?
- Hvor stor en del af virksomhedens underskud kan henføres til disse forhold?
Opstart, omstilling eller ophør af aktivitet
Forklares underskud med opstart, omstilling eller ophør af aktiviteter i virksomheden mv., skal der desuden redegøres for:
- Baggrunden for opstart, omstilling eller ophør af aktiviteten
- Forventede fremtidige indtægter og udgifter ved aktiviteten
- Hvor stor en del af virksomhedens underskud, der kan henføres til disse aktivitetsændringer.
Se også
Se også afsnit C.D.11.4.2.4 om oversigten over de seneste tre års regnskabstal. SKAT skal bruge oplysninger om de økonomiske forhold i de andre koncernenheder, herunder om de enkelte enheders økonomiske resultat relateret til de pågældende transaktioner.