Indhold
Dette afsnit beskriver regler om renter ved acontoudlodning og renter af boslod eller arvelod.
Se afsnit C.E.14 om definition af boslod, arvelod og legat.
Dødsboer omfattet af reglen
Reglen omfatter skiftede dødsboer, hvor skiftet sker i forbindelse med dødsfaldet, og hvor dødsboet ikke er skattefritaget efter DBSL § 6.
Se afsnit C.E.3.1.5 om, hvornår et dødsbo er skattefritaget.
Regel
Når en ægtefælle, arving eller legatar betaler renter til dødsboet i forbindelse med udlodning af et aktiv, er renteindtægten ikke skattepligtig for dødsboet. Se DBSL § 26, stk. 1.
Renterne kaldes også mellemrenter, der er en almindelig skifteretlig praksis ved acontoudlodning af aktiver. Mellemrenter er karakteriseret ved, at de ville have givet dødsboet et afkast, hvis dødsboet havde beholdt aktiverne indtil skæringsdagen. Hovedeksemplerne er kontanter og værdipapirer. Efter praksis beregnes mellemrenten ud fra, hvad dødsboet kunne have tjent - med fradrag af hvad dødsboet i så fald skulle have betalt i skat. I konsekvens heraf anses mellemrenten efter praksis ikke at have nogen virkning på, hvad dødsboet eller arvingerne skal betale i skat.
Når dødsboet udbetaler et beløb som rente eller udbytte af boslod, arvelod eller legat, har dødsboet heller ikke fradragsret for renterne eller udbyttet. Se DBSL § 26, stk. 2.
Beløbet skal behandles, som om der er tale om henholdsvis boslod, arvelod eller legat.
Bemærk
Udlodningsmodtagere har heller ikke fradragsret for betalte renter i forbindelse med acontoudlodning og er ikke indkomstskattepligtige af modtagne renter af boslod, arvelod eller legat. Se afsnit C.E.3.4.4 om beskatning af udlodningsmodtageres renter ved acontoudlodning og renter af boslod eller arvelod.