Betingelser for fradrag med standard-
satserne
Der kan foretages fradrag ved indkomstopgørelsen for udokumenterede rejseudgifter til kost, småfornødenheder og logi med standardsatserne i LL § 9 A, stk. 2 - 3, hvis de fælles betingelser, der er nævnt ovenfor i afsnit A.F.1.1.1, er opfyldt m.h.t. rejse, ikke dækkede rejseudgifter og persongrupper.

På samme betingelser kan der foretages fradrag for differencen mellem satserne og en modtagen skattefri godtgørelse, der er udbetalt med et lavere beløb end satserne, det såkaldte "differencefradrag", jf. LL § 9 A, stk 7, 4. pkt. og for 2009 meddelelsen ►SKM2009.169.SKAT◄,  pkt. 3.1.1.

Udover de i afsnit A.F.1.1.1 ovenfor nævnte fælles fradragsbetingelser skal som hovedregel også de øvrige betingelser, der gælder for anvendelse af standardsatserne i LL § 9 A, stk. 2 og 3, være opfyldt, se afsnit A.B.1.7.1.1 og A.B.1.7.1.2 herom.

Undtaget fra denne hovedregel er alene, at værnepligtige og lignende ikke kan foretage fradrag med standardsatserne, selvom de kan benytte standardsatserne til skattefri rejsegodtgørelse, jf. LL § 9 A, stk. 11, 2. pkt. ►Konstabelelever, der har aftjent deres værnepligt, er ikke omfattet af LL § 9 A, stk. 11, 2. pkt., se SKM2009.337.LSR.◄

Fradrag med standardsatserne er - ligesom godtgørelse med standardsatserne - betinget af, at der er dokumentation for det faktiske antal rejsedage med overnatning samt antallet af efterfølgende timer, hvorimod udgifterne ikke skal dokumenteres.

Se om de øvrige betingelser for fradrag med standardsatserne for udokumenterede rejseudgifter til kost og småfornødenheder i afsnit A.F.1.1.1.1.1. Om de øvrige betingelser for fradrag med standardsatsen for udokumenterede rejseudgifter til logi, se i afsnit A.F.1.1.1.1.2.

SKM2005.49.LSR vedrørte en kaptajn ved Hærens Operative Kommando i Karup, som blev beordret til optagelse på Forsvarsakademiet i København med henblik på at gennemgå kurset VUT HL-STK1. Der blev godkendt differencefradrag mellem den udbetalte godtgørelse og standardsatserne i ligningslovens § 9 A. I SKM2005.285.DEP har Skatteministeriet kommenteret afgørelsen, se nærmere herom i afsnit A.F.1.4.

SKM2006.793.LSR: en kontraktsansat i Forsvaret, der havde bopæl på Bornholm, gennemgik en civiluddannelse for kontraktsansatte som bygningskonstruktør i København. Den ansatte blev ikke anset for berettiget til differencefradrag i forbindelse med uddannelsen, idet uddannelsen som bygningskonstruktør ikke blev anset som en efteruddannelse. Der blev lagt vægt på, at uddannelsen til bygningskonstruktør måtte anses for en videreuddannelse, der ikke var foretaget med henblik på fortsat ansættelse i Forsvaret.

Fradrag når
udgifterne
dækkes del-
vist efter
regning:

1. Udgifter
til kost og
småfornøden-
heder
Hvis rejseudgifter til kost og småfornødenheder kun er dækket delvist som udlæg efter regning, f.eks. kun udgifter til ét eller flere måltider på rejsen, kan fradrag for de øvrige, ikke dækkede kostudgifter ikke foretages med standardsatserne, men kun med de dokumenterede kostudgifter. Se om fradragsprincip ved kostudgifter i afsnit A.F.1.1.1.

Såfremt der ikke er udbetalt 25 pct.-godtgørelse, jf. LL § 9 A. stk. 4, kan der foretages standardfradrag for småfornødenheder med 25 pct. af den aktuelle kostsats beregnet for den samlede rejse, jf. LL § 9 A, stk. 7, 3. pkt. Se nærmere herom i afsnit A.F.1.1.1.1.1.

2. LogiudgifterHvis rejseudgifter til logi kun er dækket delvist efter regning, dvs. hvis der kun er dækket en del af udgiften ved den enkelte overnatning på rejsen, kan der ikke foretages fradrag med logisatsen for den ikke dækkede del af logiudgiften, men kun foretages fradrag for den dokumenterede logiudgift. Er derimod overnatningsudgifterne dækket efter regning for nogle rejsedøgn, mens dette ikke er sket for andre rejsedøgn, kan der foretages fradrag med logisatsen for de døgn, hvor overnatningsudgiften ikke er dækket efter regning, jf. dækningsprincip for logiudgifter i afsnit A.F.1.1.1.