Hvis det konstateres, at en virksomhed har afgivet urigtig momsangivelse, således at virksomheden har betalt for lidt i moms eller fået udbetalt for meget i godtgørelse, afkræves virksomheden det skyldige beløb til betaling senest 14 dage efter påkrav.

Det samme gælder, når en virksomhed ikke har indsendt angivelsen, og det foreløbigt fastsatte momstilsvar har været for lavt, jf. opkrævningsloven § 4, stk. 1.

Det korrekte momstilsvar opgøres på grundlag af virksomhedens regnskaber i den udstrækning, disse kan godtages som opgørelsesgrundlag.

Told- og skatteforvaltningen kan hyre en revisor for virksomhedens regning

Hvis det konstateres, at en virksomhed ikke har ført et regnskab, der kan danne grundlag for virksomhedens afgiftstilsvar, eller kan størrelsen af det tilsvar, der påhviler virksomheden, ikke opgøres på grundlag af virksomhedens regnskab, kan told- og skatteforvaltningen efter opkrævningslovens § 5a for virksomhedens regning indgå aftale med en statsautoriseret eller registreret revisor om at udarbejde et regnskab for virksomheden. Told- og skatteforvaltningen skal ved beslutning herom tage hensyn til virksomhedens forhold og betalingsevne. Før told- og skatteforvaltningen indgår aftale med en revisor, skal virksomheden skriftlig underrettes om beslutningen, herunder at beslutningen bortfalder, hvis virksomheden inden 2 måneder fra underretningen indsender et regnskab, der kan danne grundlag for virksomhedens tilsvar. Hvis særlige omstændigheder taler herfor, kan told- og skatteforvaltningen forlænge denne 2 måneders frist.

Virksomheden har inden udløbet af 2 måneders fristen mulighed for at stille forslag om, hvilken revisor, der skal udarbejde regnskabet. Kan told- og skatteforvaltningen ikke godkende virksomhedens valg af revisor, skal afslaget begrundes. Fravalget kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.

Told- og skatteforvaltningen betaler i første omfang honoraret til revisor for udarbejdelse af regnskabet, men virksomheden har pligt til at indbetale revisionshonoraret til told- og skatteforvaltningen, som også kan bestemme, at virksomheden kun skal betale en del af honoraret, hvis særlige omstændigheder taler herfor.

Told- og skatteforvaltningens udlæg til revisor omfattes af opkrævningslovens almindelig regler om opkrævning og inddrivelse af skatte- og afgiftskrav, ligesom der kan foretages modregning med eventuelle statslige og kommunale tilgodehavender.