| Persondatalovens § 17 Persondatalovens § 17 stiller nogle yderligere krav med hensyn til at orientere skyldneren, inden myndigheden indberetter en skyldner til RKI.
Det betyder, at de betingelser, der er beskrevet i persondatalovens § 16, jf. ovenfor under afsnit D.5.2, skal være opfyldt, før RIM må orientere skyldneren om en påtænkt indberetning efter de regler, der beskrives i det følgende. Persondatalovens § 17, stk. 1 Ifølge persondatalovens § 17, stk. 1, skal myndigheden give skyldneren skriftlig meddelelse om, at man agter at indberette den pågældende til RKI.
Herefter skal der gå mindst 4 uger, før myndigheden må indberette skyldneren til RKI.
Formålet med denne varselsskrivelse er, at skyldneren får mulighed for at opklare og rette eventuelle fejl og misforståelser. Endvidere giver varslet skyldneren mulighed for at undgå at blive indberettet til RKI ved at betale gælden eller ved at indgå en aftale om afdragsvis betaling af gælden.
Persondatalovens § 17, stk. 2 Varselsbrevet skal ifølge persondatalovens § 17, stk. 2, indeholde følgende oplysninger:
- hvilke oplysninger, myndigheden vil indberette
- til hvilket kreditoplysningsbureau oplysningerne vil blive indberettet
- hvornår oplysningerne vil blive indberettet
- at debitor ikke bliver indberettet, hvis han betaler gælden inden 4 uger, eller han opnår henstand med betalingen eller indgår og overholder en aftale om afdragsvis betaling med myndigheden
Med hensyn til hvilke oplysninger, RIM i givet fald må videregive til RKI, henvises til afsnit D.5.5.
Det skal dog pointeres, at RIM i varselsbrevet til restanten tydeligt skal redegøre for, hvilke restancer - angivet i beløb og art - man agter at indberette.
Persondataloven foreskriver, at skyldneren skal orienteres om, hvilket kreditoplysningsbureau der vil få tilsendt oplysningerne om restance mv. Da det offentlige, som tidligere nævnt, har abonnement hos kreditoplysningsbureauet RKI, skal restanten følgelig have oplysning om navnet på bureauet (RKI Kreditinformation A/S) for at opfylde lovens krav.
I varselsskrivelsen til skyldneren skal RIM også oplyse restanten om, at indberetningen vil blive foretaget 4 uger efter, at meddelelsen er givet.
Beslutningen om at videregive oplysninger til RKI ikke er en afgørelse i forvaltningslovens forstand, hvorfor denne beslutning ikke kan påklages i det administrative rekurssystem.
Klage kan dog i sædvanligt omfang indgives til en overordnet myndighed i kraft af over-/underordnelsesforholdet. Ifølge persondatalovens § 40 kan en registreret person tillige klage til vedkommende tilsynsmyndighed, dvs. Datatilsynet, over behandling af oplysninger vedrørende den pågældende, jf. nedenfor.
I Datatilsynets vejledning, punkt 8, er det anført, at Datatilsynet afgør klager over registreringer, og at Datatilsynet i videst muligt omfang behandler klagen som en sag mellem Datatilsynet og den pågældende myndighed, dvs. RIM.
Skyldneren skal i varselsbrevet endvidere have at vide, at den pågældende kan afværge indberetning til RKI, hvis han betaler sin gæld inden for de 4 uger, som fristen (normalt) er fastsat til, eller hvis RIM bevilger den pågældende henstand, eller restanten indgår og overholder en afdragsaftale.
Det bør ydermere fremgå af varselsbrevet, at RIM vil foretage indberetning til RKI uden yderligere varsel, hvis skyldneren misligholder en afdragsordning, han indgår netop med henblik på at afværge at blive indberettet til RKI.
Når der er forløbet 4 uger fra meddelelsen, uden der er kommet en aftale om betaling af gælden i stand, kan RIM uden videre indberette restanten til RKI.
Indberetningen bør foretages umiddelbart efter, at 4-ugers fristen er udløbet. I modsat fald skal RIM give debitor en ny varselsskrivelse, hvis man nu ønsker at indberette restanten til RKI, forudsat at "forsinkelsen" ikke skyldes restantens forhold. Indberetningen skal med andre ord normalt foretages uden ugrundet ophold efter, at der er gået 4 uger. Fristen regnes fra det tidspunkt, hvor varselsbrevet er kommet frem til restanten, da en sådan skrivelse efter aftalelovens systematik anses for et påbud.
Hvis skyldneren derimod på foranledning af varselsbrevet har indgået en betalingsaftale med RIM inden for fristen, men misligholder aftalen, kan RIM indberette skyldneren omgående. I dette tilfælde skal der således ikke sendes en ny varselsskrivelse til restanten.
Når RIM har indberettet en restant til RKI, meddeler RKI selv skyldneren, at han er blevet registreret i RKI's register. RIM skal derfor ikke orientere skyldneren om, at man nu har videregivet sine oplysninger til RKI. Det er skyldneren jo blevet varslet om tidligere, jf. ovenfor.
Ud over at meddele restanten, at han er registreret, giver RKI klagevejledning, herunder oplysning om, at Datatilsynet er klageinstans.
Hvis RIM udsender en varselsskrivelse, der ikke opfylder kravene i persondatalovems § 17, vil det typisk betyde, at RIM er forpligtet til midlertidigt at få slettet registreringen hos RKI, indtil man har udsendt en meddelelse, der opfylder lovens krav, og der er forløbet 4 uger, uden at restanten har indgået aftale om henstand eller afdragsvis betaling af sin gæld. |