I momslovens kapitel 19, §§ 74-76 og opkrævningslovens § 5, er der fastsat regler for told- og skatteforvaltningens kontrolvirksomhed, krav til virksomheder og andre om at yde myndighederne den fornødne bistand i forbindelse hermed.
Lov om retssikkerhed ved forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter (retssikkerhedsloven) blev vedtaget af Folketinget den 9. juni 2004 - lov nr. 442 af 9. juni 2004 - og trådte i kraft pr. 1. januar 2005 og omfatter al offentlig forvaltning.
For told- og skatteforvaltningens vedkommende har retssikkerhedsloven konsekvenser for kontrolarbejdet, idet den væsentligste del af told- og skatteforvaltningens udgående kontrol er omfattet af lovens kapitel 1, § 1, stk. 1, hvorefter der som hovedregel skal ske skriftlig underretning af den part, som tvangsindgrebet er rettet mod. Loven indebærer endvidere, at parten har ret til at fremkomme med indsigelser mod beslutningen om tvangsindgrebet, og at told- og skatteforvaltningen har pligt til at realitetsbehandle eventuelle indsigelser og - i givet fald - skriftligt at begrunde, hvorfor indsigelsen ikke har ændret told- og skatteforvaltningens beslutning.
Retssikkerhedsloven betyder hverken en indskrænkning i eller en udvidelse af de berørte myndigheders beføjelser til at foretage udgående kontrol (tvangsindgreb), men fastsætter alene nogle regler for myndighedernes adfærd i forbindelse med beslutningen om og gennemførelsen af et tvangsindgreb mv., herunder hvordan en myndighed skal forholde sig, når den før eller under et tvangsindgreb bliver opmærksom på strafbare forhold og ved myndighedens anvendelse af oplysningspligter ved mistanke om strafbare forhold (forbud mod selvinkriminering).
Der henvises i øvrigt til Justitsministeriet vejledning til loven af 22.december 2004 (www.retsinfo.dk).
Nedenfor er der endvidere som pkt. T.5 indsat et afsnit om internationalt kontrolsamarbejde.
Told- og skatteforvaltningens opgave er bl.a. at sikre, at moms angives, afregnes og opkræves korrekt.