Navn:Bendt Ladekjær
Adresse:Ved Banen 12
Postnr.:7100
By:Vejle
Email:bendt.ladekjaer@gmail.com
Angiv email igen::bendt.ladekjaer@gmail.com
Øvrige kontaktoplysninger:mobil 24887768
Høringssvar:Den ændrede prakis må følgeligt og rimeligt også medføre, at man ikke pr automatik bedømmer, at en grund kan deles op til to grunde (=dobbelt op på grundværdi) alene udfra grundens størrelse uden bebyggelse delt med en minimums grundstørrelse. Dette når grundens beskaffenhed eller beliggenheden af eksisterende bygning umuliggør en udstykning eller opførelse af endnu en boligenhed. Den hidtidige fortolkning har ikke skelet til, hvad der reelt kan opføres på grunden. I mit konkrete tilfælde har Vejle Kommune endda skriftligt bekræftet, at grunden ikke kan udstykkes i to grunde.
Navn:Susan Bille Andersen
Adresse:Krathusvej 8
Postnr.:2920
By:Charlottenlund
Email:susanbilleandersen@icloud.com
Angiv email igen::susanbilleandersen@icloud.com
Øvrige kontaktoplysninger:Tlf 29226545
Høringssvar:Kære vurderingsstyrelsen,
Det var da på høje tid at I begynder at forholde jer til virkeligheden. Hellere sent end aldrig.
Da min mand og jeg ejer både en villa og et sommerhus som er ramt at “fantasi-vurderinger” baseret på en hypotetisk bedste anvendelse skal jeg opfordre til at I udspecificerer, at en vurdering af en alternativ og “bedre” anvendelse IKKE kan ske i tilfælde hvor realisering af den hypotetiske “bedre” anvendelse kræver at en eksisterende bolig på grunden nedrives med medfølgende massivt værditab til følge for lodsejeren. Det er stærkt krænkende for retsfølelsen hvis man bliver brandbeskattet i sådan et tilfælde. Konkrete eksempler for at oplyse jer om hvordan jeres dilettantiske system (ikke) virker i den virkelige verden:
1)Vores villa i Charlottenlund har I vurderet til 32 mio - i øvrigt et fuldstændig urealistisk tal som nok er ca 35 pct over målet. Men SAMTIDIG vil I brandbeskatte os for en hypotetisk mulighed for at have 2 boliger på grunden. Lokalplan fastsætter at dette kun kan ske ved at lave et 2 families-hus. Dvs at for at realisere grundværdien skal vi nedrive en villa som I selv vurderer til 32 mio. Det er jo rablende knald i låget !!!
2) Vores sommerhus ligger på en kæmpe grund hvoraf langt størstedelen er omfattet af reglerne om strandbeskyttelse. Genierne hos vurderingsstyrelsen sendte først et udkast til vurdering som baserede sig på at man “lige” kunne udstykke til 6 grund og opføre 6 huse. Ren fantasi. Nu har vi så fået et udkast hvor man i det mindste er opmærksom på reglerne om strandbeskyttelse. Med de regler kunne der TEORETISK set udstykkes en ekstra grund og altså være 2 huse på grunden. MEN som de reelle forhold er ville realisering af denne “geniale” plan kræve nedrivning af et sommerhus I selv vurderer til tæt på 10min i værdi. Igen, fuldstændig vanvid.
Så, herfra en opfordring til at det udtrykkeligt anføres at en “reel mulighed” ikke anses at foreligge hvis “optimering” af grundens udnyttelse kræver at man bulldozer sin eksisterende ejendom.
Mvh
Susan Bille Andersen
Navn:Per Strunge
Adresse:Buskhedevej 24, Kragelund
Postnr.:8600
By:Silkeborg
Email:Pstrunge@energimail.dk
Angiv email igen::Pstrunge@energimail.dk
Øvrige kontaktoplysninger:Mobil 51 22 39 11
Høringssvar:Jeg har arbejdet som registreret/godkendt revisor fra 1979 til 2019.
Høringssvar vedr. styresignalets pkt. 5, "Praksisændringen giver ikke adgang til genoptagelse" og pkt. 6, "Gyldighed"
Mine synspunkter fremsættes under ét for de 2 punkter.
Jeg finder det meget forkert/urimeligt, at styresignalet IKKE kan anvendes fra det tidspunkt, hvor ejendomsvurderingsloven trådte i kraft. Og "styresignalet giver derfor ikke mulighed for at anmode om genoptagelse af en 2020-vurdering med henblik på at få vurderingen ændret i overensstemmelse med den nye praksis".
Netop 2020- vurderingen kan derfor vise sig at være en bekostelig affære for de ejere, der har en ejendom, hvor der indgår vurderinger som fra 1. januar 2022 er omfattet af styresignalet.
Da der jo i 2020-vurderingen vil indgå en "ny form for grundværdi", vil de for det første bliver afskåret fra at få for meget betalt boligskat tilbagebetalt, hvis de har betalt af en for høj vurdering i årene 2011 til 2020.
Og dernæst vil 2020-vurderingen blive brugt til beregning af ejendomsværdiskatten for årene 2021-2022-2023 og til beregning af grundskyld ligeledes for årene 2021-2022-2023.
Det vil sige at de i alt i 4 år (2020 - 2023) kommer til at betale boligskat af en for høj værdi. Og det vil de - også selv om der er skattestop. Specielt omkring grundskyld, hvor promillen jo sænkes væsentligt, så selv ved samme vurderingsstørrelse, vil der være tale om, at man betaler for meget.
Så helt konkret:
Hvorfor skal nogle boligejere beskattes i 4 år af en urimelig vurdering, lad styresignalet træde i kraft så det gælder for alle vurderinger efter den nye ejendomsvurderingslov!
Med venlig hilsen
Per Strunge
Buskhedevej 24, 8600 Silkeborg, tlf. 51 22 39 11
Navn:Brian Juel Jørgensen
Virksomhed:Landbrug & Fødevarer
Adresse:Agro Food Park 15
Postnr.:8200
By:Aarhus N
Email:bnjj@lf.dk
Angiv email igen::bnjj@lf.dk
Øvrige kontaktoplysninger:30128322
Høringssvar:Vedlagt fremsendes høringssvar fra Landbrug & Fødevarer
Navn:Borgmester Hans Østergaard
Virksomhed:Ringkøbing-Skjern Kommune
Adresse:Ved Fjorden 6
Postnr.:6950
By:Ringkøbing
Email:Borgmester@byr.rksk.dk
Angiv email igen::Borgmester@byr.rksk.dk
Høringssvar:Høringssvar vedr. sagsnummer 24-022002: Ændret praksis for, hvornår en anvendelse anses for mulig efter Ejendomsvurderingslovens § 18 stk. 1
Ringkøbing-Skjern Kommune glæder sig over, at Vurderingsstyrelsens styresignal langt hen ad vejen imødekommer de problemstillinger, som Kommunen gjorde opmærksom på i sin henvendelse den 6. september 2023, samt på de efterfølgende møder med Vurderingsstyrelsen.
Ringkøbing-Skjern Kommune oplever flere steder vækst og udvikling, men samtidig også lange liggetider for fast ejendom. De lokalsamfund, der er i fremgang, ønsker at fastholde momentum, og det vil vi som kommune gerne understøtte. Kommunen, såvel som de lokale bosætningsgrupper, ønsker størst mulig fleksibilitet, altså mulighed for både åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse. Derfor glæder Kommunen sig over, at Vurderingsstyrelsen nu vil fastsætte vurderingen ud fra reelle muligheder, der vurderes at være i overensstemmelse med områdets generelle karakter, eller som det må anses for sandsynligt at kunne få tilladelse til.
Hvis Kommunen rammelægger et større barmarksareal til f.eks. åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse, vil området ikke have en faktisk karakter. Området vil være ubebygget, og den bedste økonomiske anvendelse jf. kommuneplanen vil blive lagt til grund for vurderingen, nemlig tæt-lav boligbebyggelse. Tidligere i styresignalet skriver Vurderingsstyrelsen dog, at der i fraværet af en lokalplan også skal tages højde for, hvorvidt en specifik anvendelse må anses for lokalplanpligtig.
Hertil bemærker Ringkøbing-Skjern Kommune, at det ikke alene er den specifikke anvendelse, der er udslagsgivende for, om et byggeri er lokalplanpligtigt. Ved afgørelsen af, om et byggeri er lokalplanpligtigt, skal der lægges vægt på, om byggeriet i væsentlig grad vil ændre det bestående miljø. Her spiller omfanget af byggeriet en væsentlig rolle. Grundejer kan måske opnå tilladelse til nogle få boliger uden at blive mødt af krav om udarbejdelse af en lokalplan, men hvis området skal udnyttes i større omfang, vil det kræve udarbejdelse af en lokalplan. Hvis grundejer anmoder kommunen om udarbejdelse af en lokalplan i overensstemmelse med kommuneplanen, er kommunen forpligtet til at udarbejde en lokalplan. Lokalplanens indhold er dog kommunens afgørelse. Det er således sandsynligt, at grundejer får tilladelse til byggeri i form af en lokalplan. Ringkøbing-Skjern Kommune anbefaler, at Vurderingsstyrelsen anerkender, at på barmarksarealer, hvor der alene er en kommuneplanramme, skal vurderingen, indtil området omfattes af en lokalplan, baseres på, at der kun kan bygges meget få boliger.
Hvis dette ikke er tilfældet, kan det i væsentlig grad forringe investorers villighed til at investere i byudvikling, særligt i landdistrikter med lange liggetider på fast ejendom. Investorerne risikerer at komme til at hæfte for grundskyld på grunde, der værdiansættes højt på grund af plangrundlagets byggemuligheder, men som tager lang tid at udvikle og afsætte. Derfor må det forventes, at de i stedet vil henholde sig til at lave mange små lokalplaner, hvilket er en byrde for de kommunale planafdelinger, ligesom det vil udhule den holistiske planlægning.
En anden problemstilling, som Ringkøbing-Skjern Kommune oplever, kan ligge i de ejendomme, som Vurderingsstyrelsen anvender som sammenligningsgrundlag. De ejendomme, der sammenlignes med, kan have andre herlighedsværdier, f.eks. beliggenhed nær vandet, eller et andet plangrundlag med andre udnyttelsesmuligheder, hvorfor ejendommene ikke reelt er sammenlignelige. Som eksempel kan nævnes, at Ringkøbing-Skjern Kommune er blevet gjort opmærksom på en ejendom, hvor grundværdien er steget markant. Ejendommen er omfattet af en lokalplan, der udlægger området til rekreative formål uden mulighed for bebyggelse. Ejendommen var lovligt opført før lokalplanens vedtagelse. Kommunen har en formodning om, at den nye, høje vurdering kan hænge sammen med, at de ejendomme i nærområdet, som Vurderingsstyrelsen sammenligner med, er planlagt til boligformål og dermed har en højere udnyttelsesværdi. Ringkøbing-Skjern Kommune anbefaler, at Vurderingsstyrelsen kun sammenligner med ejendomme med samme forudsætninger og udnyttelsesmuligheder som den vurderede ejendom.
Ringkøbing-Skjern Kommune glæder sig over, at plandataregistret er blevet forbedret, så der nu er flere muligheder for at indberette udstykningsbestemmelser, herunder maks. grundstørrelse, maks. antal boligenheder, krav om, at udstykning skal følge en udstykningsplan m.v. Dette skaber bedre overensstemmelse mellem kommunernes planer og de data, som Vurderingsstyrelsen indhenter og lægger til grund for vurderingerne.
Vi er fra Ringkøbing-Skjern Kommunes side overbevist om, at den foreslåede praksisændring vil medvirke til mere retfærdige og retvisende vurderinger. Kommunen håber, at der fortsat vil være fokus på optimering af det nye ejendomsvurderingssystem, også når det gælder vurdering af erhvervsejendomme.
Med venlig hilsen
Hans Østergaard
Borgmester, Ringkøbing-Skjern Kommune
Navn:Kristina Ginnerup
Virksomhed:DABYFO
Adresse:Stentoften 44
Postnr.:9550
By:Mariager
Email:info@dabyfo.dk
Angiv email igen::info@dabyfo.dk
Øvrige kontaktoplysninger:Tlf: 4444 5630
Høringssvar:DABYFO har kigget på den fremsendte høring, og vi har besluttet ikke at afgive høringssvar.
Vi takker for at have fået muligheden.
Navn:Charlotte Lisa Jensen
Virksomhed:Økonomistyrelsen
Adresse:Landgreven 4
Postnr.:1301
By:København
Email:oes@oes.dk
Angiv email igen::oes@oes.dk
Høringssvar:ØS har ingen bemærkninger til denne.
Navn:Frederik Vindal Andersson
Virksomhed:Finanstilsynet
Adresse:Strandgade 29
Postnr.:1401
By:København K
Email:ministerbetjening@ftnet.dk
Angiv email igen::ministerbetjening@ftnet.dk
Øvrige kontaktoplysninger:Direkte tlf.: +45 41 93 35 13
Høringssvar:Finanstilsynet har ingen bemærkninger til denne høring.
Navn:Anders Iversen
Virksomhed:Odder Kommune
Adresse:Rådhusgade 3
Postnr.:8300
By:Odder
Email:Anders.Iversen@odder.dk
Angiv email igen::Anders.Iversen@odder.dk
Øvrige kontaktoplysninger:Direkte tlf.: 2966 9431
Høringssvar:De oplysninger man trækker fra Plandata vil ofte være rammeplaner fra kommuneplaner, der ikke altid være i overensstemmelse med byggeretten efter bygningsreglementet.
Derfor kan der f. eks. godt stå i en rammeplan, at en grund kan bebygges med 40%, hvor byggeretten kun siger 30%.
Dette bør tilrettes, da rammeplaner, er et planlægningsværktøj, og ikke decideret lovgivning.
Ydermere vil der ofte skulle udarbejdes lokalplanen, såfremt de oplysninger man trækker fra Plandata, kan realiseres, hvorfor de oplysninger man trækker fra Plandata ikke uden yderligere vurdering, bør lægge til grund for en kortlægning af, hvordan en grund reelt set i dag, kan udnyttes.
Navn:Lone Nielsen
Virksomhed:Ankestyrelsen
Adresse:Teglholmsgade 3
Postnr.:2450
By:København
Email:lsekr@ast.dk
Angiv email igen::lsekr@ast.dk
Øvrige kontaktoplysninger:Direkte telefon: 61 89 75 81
Høringssvar:Ankestyrelsen har ingen bemærkninger.
Navn:Lene Nielsen
Virksomhed:Dansk Industri
Adresse:H. C. Andersens Blvd. 18
Postnr.:1553
By:København
Email:LNI@DI.DK
Angiv email igen::LNI@DI.DK
Høringssvar:Se vedlagte bilag.
Navn:Susanne Bager
Virksomhed:Danske Advokater
Adresse:Vesterbrogade 32
Postnr.:1620
By:København V
Email:sub@danskeadvokater.dk
Angiv email igen::sub@danskeadvokater.dk
Øvrige kontaktoplysninger:Telefon 30 21 00 77
Høringssvar:Se vedlagte bilag.
Navn:Jon Reinhold Jensen
Virksomhed:FSR–danske revisorer
Adresse:Slotsholmsgade 1, 4. sal
Postnr.:1216
By:København K
Email:jorj@fsr.dk
Angiv email igen::jorj@fsr.dk
Høringssvar:Se vedlagte bilag.
Navn:Lone Abild
Virksomhed:Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø
Adresse:Pionér Allé 9
Postnr.:6270
By:Tønder
Email:LOAB@lbst.dk
Angiv email igen::LOAB@lbst.dk
Høringssvar:Se vedlagte bilag.
Navn:Anne Kristensen
Virksomhed:ABF (Andelsboligforeningerns Fællesrepræsentation)
Adresse:Vester Farimagsgade 1, 8. sal
Postnr.:1606
By:København V
Email:ak@abf-rep.dk
Angiv email igen::ak@abf-rep.dk
Høringssvar:Tak for fremsendte udkast til styresignal om, hvornår en anvendelse anses for mulig efter plangrundlaget efter ejendomsvurderingslovens § 18, stk. 1.
Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation er positiv over for praksisændringen, og har ikke yderligere bemærkninger.
Navn:Mette Nørgaard Larsen
Virksomhed:BL – Danmarks Almene Boliger
Adresse:Studiestræde 50
Postnr.:1554
By:København
Email:mel@bl.dk
Angiv email igen::mel@bl.dk
Høringssvar:Se vedlagte bilag.
Navn:Mathias Green
Virksomhed:EjendomDanmark
Adresse:| Vester Farimagsgade 41
Postnr.:1606
By:København V
Email:mag@ejd.dk
Angiv email igen::mag@ejd.dk
Høringssvar:Se vedlagte bilag.
Navn:Troels Øhlenschlæger Graversen
Virksomhed:KL (Kommunernes Landsforening)
Adresse:Weidekampsgade 10
Postnr.:2300
By:København
Email:trgr@kl.dk
Angiv email igen::trgr@kl.dk
Høringssvar:Se vedlagte bilag.
Navn:Simon Bay
Virksomhed:Dansk Ejendomsmæglerforening
Adresse:Gl. Kongevej 60
Postnr.:1850
By:Frederiksberg
Email:sbn@de.dk
Angiv email igen::sbn@de.dk
Høringssvar:Tak for nedenstående mulighed for at kommentere på den påtænkte ændring af praksis. Vi har ingen ændringsforslag hertil.
Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) vil gerne kvittere for, at Vurderingsstyrelsen arbejder kontinuerligt for en saglig og realistisk tilgang i vurderingsarbejdet, og dermed også løbende ser på, om praksis er hensigtsmæssigt og overensstemmende med rimelighed og fornuft. Også særligt, når det må anerkendes, at det kan være vanskeligt at automatisere i den grad, man kunne ønske, og når det tilgængelige data fordrer en højere grad af manuel behandling.
Vi vil fra DE’s side arbejde for at udbrede kendskabet til vigtigheden af, at ejerne er opmærksomme på den påtænkte, anvendte anvendelse, når deklarationen udsendes.