Skattestyrelsen har opkrævet 10.000 kr. i afgift af nikotinholdige væsker for en pakke udtaget til kontrol hos G1 den 14. april 2023.
Landsskatteretten stadfæster Skattestyrelsens afgørelse.
Faktiske oplysninger
Klageren har ifølge oplysninger i Det Centrale Personregister (CPR) været registreret på adressen Adresse Y1, By Y1, siden den 1. april 2020.
Klageren er ikke registreret for afgift af nikotinholdige væsker efter forbrugsafgiftsloven.
Toldstyrelsen har den 14. april 2023 udtaget pakken med pakkenummer […84] til kontrol hos G1. Det fremgår af pakken, at den er adresseret til A, Adresse Y1, By Y1, og at afsenderen er G2 GmbH, Adresse Y2, DE-[…]. Der fremgår ikke et telefonnummer af pakken.
Pakken indeholder 500 flasker med nikotinholdige væsker, der er pakket i detailsalgspakninger. Flaskerne indeholder i alt 4.000 ml nikotinholdige væsker med 20 mg nikotin pr. ml. Ingen af flaskerne er forsynet med stempelmærker.
Der foreligger fotodokumentation af pakken og pakkens indhold.
Toldstyrelsen har beslaglagt varerne som sikkerhed for betaling af afgift, sagsomkostninger og eventuel bøde. Sagen er herefter oversendt til Skattestyrelsen til videre sagsbehandling.
Den 26. april 2023 sendte Skattestyrelsen et forslag til afgørelse til klageren om opkrævning af 10.000 kr. i afgift af nikotinholdige væsker som følge af importen af ovennævnte varer.
Det fremgår af Skattestyrelsens afgørelse pkt. 1.2, at klageren den 26. april 2023 har oplyst, at han ikke kender noget til forsendelsen. Klageren har i indsigelsen anført:
"Hej [navn udeladt]. Er uenige i brevet jeg har modtaget der jeg slet ikke kender noget til det"
Den 10. maj 2023 har Skattestyrelsen truffet afgørelse i overensstemmelse med forslaget til afgørelse.
Klageren har den 16. maj 2023 anmodet om aktindsigt, og den 17. maj 2023 sendte Skattestyrelsen billeder af den omhandlede pakke samt Toldstyrelsens indrapportering til klageren.
Den 17. maj 2023 fremsatte klageren følgende bemærkninger til det modtagne materiale:
"Kære [navn udeladt], Tak for de fremsendte dokumenter. Det står mig nu tydeligt, at der er tale om en kæmpe fejl. Jeg har på intet tidspunkt bestilt de omtalte varer. Jeg kan se, at den dokumentation Toldstyrelsen har suppleret min anmodning aktindsigt med, ej er fyldestgørende, da der ingen kontrol er foretaget for at afklare den rette modtager af de omtalte varer. Det må stå tydeligt, at en afgørelse ej kan træffes på det foreliggende grundlag, hvor der intet andet end mit navn og min adresse fremgår, da disse er oplysninger, som er let tilgængelige for alle. I forlængelse af dette vil jeg have bekræftet, om feltet "CPR-nr. (evt. Fødselsdag)" i Toldstyrelsens indrapportering er udfyldt af selve styrelsen? Såfremt dette felt er udfyldt af selve styrelsen, danner det er mere ujævnt grundlag at træffe afgørelse mod mig som part i sagen. Der må og skal være visse kontroller både hos Told og Skattestyrelsen for at afklare den rette part (modtager) af disse varer, da det i værste tilfælde kunne resultere i, at man træffer afgørelse mod en part udelukkende på baggrund af navn og adresse.
Skattestyrelsen har den 23. maj 2023 som svar på indsigelsen fremsat følgende bemærkninger:
"Du har den 17. maj 2023 fremsendt yderligere indsigelse mod fremsendt afgørelse om betaling af afgift for nikotinprodukter, idet du oplyser, at det står tydeligt for dig, at der er tale om en kæmpe fejl.
Du mener ikke, at der kan træffes en afgørelse alene på grundlag af, at dit navn og adresse er anført på pakken.
Samtidig anmoder du om at få oplyst, om det er Toldstyrelsen, der har anført dit cpr-nr. på indrapporteringen. Dette kan bekræftes, idet Toldstyrelsen har fremfundet dir cpr-nr. ved hjælp af navn og adresse på pakken.
Navn og adresse på pakken svarer nøjagtigt til de oplysninger, der fremgår af CPR-registeret.
Jeg kan oplyse, at det er almindelig praksis at træffe afgørelse på grundlag af oplysninger om navn og adresse, anført på pakken, idet det ikke vil give mening, at andre skulle anvende dine oplysninger.
De ville i givet fald have betalt for en vare, men ville ikke modtage pakken, der bliver sendt til dig.
Vi fastholder som følge heraf den fremsendte afgørelse, og du vil blive afkrævet afgiftsbeløbet på 10.000 kr.
Endelig må vi henvise til den klagevejledning, der er angivet i afgørelsen, hvor du har mulighed for at påklage afgørelsen til Skatteankestyrelsen eller indbringe sagen for domstolene."
Herefter har klageren orienteret Skattestyrelsen om, at han har klaget over afgørelsen. Han har i den forbindelse anført:
"Hej [navn udeladt], Jeg har sendt en klage til skattestyrelsen og afventer svar… Jeg synes ikke det er fair jeg skal hæftes for noget, fordi min navn og adresse er misbrugt. venlig hilsen A"
Skattestyrelsens afgørelse
Skattestyrelsen har opkrævet 10.000 kr. i afgift af nikotinholdige væsker.
Skattestyrelsen har som begrundelse anført:
"…
Du står som modtager af en pakke sendt fra Tyskland med indhold af afgiftspligtige nikotinholdige væsker. Nikotinholdige væsker er afgiftspligtige, se forbrugsafgiftslovens § 13 a, stk. 1.
Der er ikke påsat stempelmærker på flaskerne med nikotinholdige væsker og detailsalgspakninger skal påføres et stempelmærke senest ved modtagelsen fra udlandet, se forbrugsafgiftslovens § 13 d, stk. 1.
Afgiften på røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker betales i forbindelse med bestilling af stempelmærker, se forbrugsafgiftslovens § 13 d, stk. 2
Du skulle have været autoriseret som oplagshaver efter forbrugsafgiftslovens § 14 a, stk. 1 og have betalt afgiften af varerne efter forbrugsafgiftslovens § 18 a.
Hvis man ikke er autoriseret som oplagshaver, må man ikke modtage eller opbevare afgiftspligtige varer, der ikke er pakket i forskriftsmæssigt lukket og behørigt stemplede pakninger, se forbrugsafgiftslovens § 13 f.
Du har foretaget køb af 500 stk. flasker med nikotinholdig væske. Hver flaske indeholder 8 ml nikotinholdig væske med 20 mg nikotin pr. ml. Købet er foretaget hos G2 GmbH i Tyskland.
Reglerne om, at vi kan opgøre den afgift, du skal betale efter et skøn, står i forbrugsafgiftsloven § 18 a.
Du har oplyst, at du ikke kender noget til forsendelsen, men da pakken er adresseret til dig med korrekt navn og adresse, afgør vi sagen i overensstemmelse med det fremsendte forslag til afgørelse af 26. april 2023.
Vi har opgjort forbrugsafgiften således:
Nikotinholdige væsker - over 12 mg og til og med 20 mg nikotin pr. ml
Produkt | Ml pr. stk. | Antal stk. | Ml i alt | Afgift i kr. |
QST Puff Flex | 8 | 500 | I4.000 | 10.000 |
Afgiftssatsen er 2,50 kr. pr. ml, hvis indhold af nikotin er højere end 12 mg nikotin pr. ml"
Klagerens opfattelse
Klageren har fremsat påstand om, at afgiften skal nedsættes til 0 kr.
Til støtte for påstanden er anført:
"Kære rette
Jeg håber i kan hjælpe mig.
Jeg har modtaget brev fra Told styrelsen, som mener/fastholder jeg skal betale nikotinafgifter for nogle varer jeg ikke har bestilt..
Min navn og adresse er misbrugt og er i denne anledning bestilte tobak til min adresse. Jeg har været i dialog med told styrelsen som mener varen tilhører mig fordi den er bestilt på min navn og adresse... Jeg synes ikke det er fair, jeg skal hæftes for en regning, fordi min navn og adresse er misbrugt.
Jeg håber inderligt i kan være behjælpelig.."
Retsmøde
Skatteankestyrelsen har den 17. september 2024 indstillet, at Skattestyrelsens afgørelse ændres og afgiftstilsvaret nedsættes til 0 kr.
Skattestyrelsens udtalelse til Skatteankestyrelsens indstilling
Skattestyrelsen har udtalt følgende til Skatteankestyrelsens indstilling:
"…
Skattestyrelsen er ikke enig i Skatteankestyrelsens indstilling.
Skattestyrelsens begrundelse
…
Afgift af nikotinholdige væsker
…
Skatteankestyrelsen lægger i indstillingen til grund, at der i nærværende sag er tale om varer bestemt til videresalg, og finder derfor at der er tale om import af erhvervsmæssig karakter. Modtageren af pakken skal derfor være autoriseret som oplagshaver efter forbrugsafgiftslovens § 14 a, stk. 1.
Skattestyrelsen kan tiltræde denne del af indstillingen.
Officialprincippet
Skattestyrelsen er underlagt officialprincippet, hvilket betyder, at styrelsen skal sikre, at en sag er tilstrækkeligt oplyst til, at der kan træffes en afgørelse på et korrekt og fyldestgørende grundlag.
Skattestyrelsen skal derfor sikre, at alle relevante oplysninger fremskaffes og inddrages i sagen. Dette gælder både vedrørende de faktiske og de retlige forhold. Oplysningerne kan bl.a. indhentes fra den pågældende person, som sagen angår, andre myndigheder og erhvervsdrivende, såsom transportør og pengeinstitut.
Det er en konkret vurdering, hvornår der foreligger et tilstrækkeligt grundlag til, at Skatteforvaltningen kan træffe en afgørelse.
Det er en forudsætning for at træffe en afgørelse, at sagen forinden er fyldestgørende oplyst, og at Skattestyrelsen har løftet bevisbyrden. Det skal tydeligt fremgå, hvad der træffes afgørelse om, ligesom der skal være en klar og tilstrækkelig begrundelse for afgørelsen. Endelig skal virkningen af afgørelsen tydeligt fremgå.
Forsendelser i dag sker typisk således, at der på forsendelsens pakkelabel er anført modtagers navn og adresse, alternativt pakkeshoppens adresse. I nogle tilfælde er modtagers telefonnummer ligeledes anført. Når pakken forsendes, får man som modtager en sms og/eller e-mail-advisering om, at pakken er på vej. Dette sker også i forbindelse med, at pakken skal afleveres af post- og kurervirksomheden ved hjemmelevering eller ved indlevering hos nærmeste/anførte pakkeshop. Når man som modtager skal have pakken udleveret, kræver det, at man har modtaget en sms eller e-mail, hvori pakkenummeret står, da man typisk skal oplyse de sidste 4 cifre i pakkenummeret samt evt. en hentekode. Man skal endvidere have kendskab til det navn, der står på pakken, da det skal oplyses i forbindelse med afhentning og udlevering.
Skattestyrelsen har truffet afgørelse på baggrund af en formodning om, at den på pakken anførte modtager, er den modtager, der rent faktisk har bestilt indholdet til levering på den angivne adresse. Pakken er afsendt fra en tysk virksomhed, G2 GmbH, til en privatperson i Danmark.
I sagen var der ikke anført et telefonnummer på pakkelabel, men alene korrekt angivet navn og adresse på klager. Skattestyrelsen konstaterede via opslag i CPR-registreret, at navn og adresse passede sammen.
Klager har oplyst, at han ikke kender noget til forsendelsen. Pakken er dog som nævnt adresseret til ham med korrekt navn og adresse. Klager har ikke indsendt dokumentation for, at han ikke har afgivet bestillingen (købt varerne) samt ikke har betalt varerne.
Afsender er i nærværende sag en tysk virksomhed, og købet er derfor med stor sandsynlighed foretaget på en udenlandsk hjemmeside. Det bevirker, at når varerne sendes til den danske modtager, så er der forinden sket betaling for varerne. Der er således ikke tale om en pakke afsendt fra en privatperson i Tyskland til en privatperson i Danmark, men derimod om et køb foretaget af en privatperson hos en udenlandsk virksomhed og afsendt fra en tysk virksomhed, G2 GmbH.
I sagen er der tale om køb af 500 e-cigaretter (engangs) af mærket QST Puff Flex 2800 2 %. Via Google kan man finde en udenlandsk sælger af netop denne variant. Forsøger man at købe 500 stk. (med tilfældige smagsvarianter), fremkommer den pris, man som forbruger skal betale for 500 stk. De forsendte varer har en oprindelig værdi på 120,23 danske kroner pr. stk., svarende til 60.115 kr. i alt for hele forsendelsen, dog gives der en form for "rabat" (årsag ukendt), hvorefter den endelige pris bliver 20.083,75 kr., se nedenfor.
[billede udeladt]
Det antages derfor, at den danske kunde har betalt mellem 20.083,75 kr. og 60.115 kr. (+ evt. fragt) for de 500 engangs e-cigaretter.
En person, der har betalt et beløb i den størrelsesorden, må antages at have et økonomisk incitament til at henvende sig til afsender eller post- og kurervirksomheden, hvis pakken ikke dukker op, eller efterfølgende kontakte Toldstyrelsen eller Skattestyrelsen, når post- og kurervirksomheden oplyser, at pakken er tilbageholdt. Da der ikke fra anden side er sket efterlysning eller lignende af pakken, taler dette for at klager er rette modtager.
Samtidig er de oplysninger, som den udenlandske sælger har på køber, og derfor har påført pakkens label, oplyst af køberen i forbindelse med afgivelse af bestillingen. Skattestyrelsen mener derfor, at det har formodningen imod sig, at sælger efterfølgende skulle ændre køberens navn til noget andet end det oplyste, og at rette modtager dermed ikke skulle være den, der står på pakkelabelen.
Sammenfattende lægger Skattestyrelsen således til grund, at der er tale om en privatpersons køb på en udenlandsk erhvervsdrivendes hjemmeside, samt at der er sket betaling for købet inden varernes afsendelse, da det har formodningen imod sig, at den udenlandske virksomhed vil afsende varer til en værdi mellem 20.083,75 kr. og 60.115 kr. til en privatperson i Danmark uden forlods at modtage betaling. Der lægges i den forbindelse vægt på, at pakken er påført adresselabel med korrekt angivet navn og adresse på klageren, påsat af den tyske virksomhed, der har fået oplysningerne fra køberen.
På baggrund af ovenstående er det derfor Skattestyrelsens opfattelse, at styrelsen har løftet bevisbyrden for afgiftspligt, og at klageren i denne sag ikke har afkræftet formodningen for, at klageren er rette modtager.
Skattestyrelsen finder derfor, at de oplysninger som foreligger i nærværende sag, ikke uden videre kan resultere i, at afgiftskravet nedsættes til 0 kr.
Det er Skattestyrelsens subsidiære påstand, at Skatteankestyrelsen skal sagsoplyse sagen yderligere eller at sagen skal hjemvises.
Retsmøde
Skattestyrelsen anmoder om retsmøde, hvis Skatteankestyrelsen fortsat indstiller, at klager får medhold.
…"
Klagerens bemærkninger til Skatteankestyrelsens indstilling og Skattestyrelsens udtalelse
Klageren har ikke fremsat bemærkninger til Skatteankestyrelsens indstilling og Skattestyrelsens udtalelse.
Indlæg under retsmødet
Klageren var ikke mødt til retsmødet.
Skattestyrelsen indstillede i overensstemmelse med sin tidligere udtalelse, at afgørelsen stadfæstes.
Skattestyrelsen tiltrådte den del af Skatteankestyrelsens indstilling, hvor Skatteankestyrelsen finder, at der er tale om varer bestemt til videresalg, og at der dermed er tale om import af erhvervsmæssig karakter, navnlig henset til omfanget af de købte varer.
Officialprincippet indebærer, at styrelsen skal sikre, at en sag er tilstrækkeligt oplyst til, at der kan træffes afgørelse, og at det er en konkret vurdering fra sag til sag, hvornår der foreligger et tilstrækkeligt grundlag.
Om forsendelse af pakker anførte Skattestyrelsen for, at det normalt er sådan, at der på forsendelsens pakkelabel er anført modtagerens navn og adresse eller alternativt pakkeshoppens adresse, hvis pakken sendes til en pakkeshop. I nogle tilfælde er modtagerens telefonnummer også anført på pakkelabelen. Når pakken afsendes, får modtageren en sms og/eller e-mail-advisering om, at pakken er på vej. Det sker, uanset om pakken skal leveres ved hjemmelevering eller indleveres til afhentning i en pakkeshop.
I denne sag har Skattestyrelsen truffet afgørelse på baggrund af en begrundet formodning om, at den på pakken anførte modtager, også er den faktiske modtager af pakken. På pakkelabelen er der anført korrekt navn og adresse på klageren. Pakken er ikke adresseret til en pakkeshop, hvorfor der må være valgt hjemmelevering. Hvis klagerens navn og adresse er blevet misbrugt af en anden, som klageren har påstået, ville det være en stort sats, fordi klageren ville tage imod pakken, hvis han var hjemme ved leveringen. Idet pakken er afsendt fra udlandet, må det formodes, at betaling for varerne skete ved afsendelsen. Den formodede betaling for varerne på mellem 20.000 kr. og 60.000 kr. taler også imod, at en anden køber ville løbe risikoen ved at påføre klagerens navn og adresse.
Skattestyrelsen har opfyldt officialprincippet og løftet bevisbyrden for afgiftspligt, fordi klageren ikke har afkræftet formodningen for, at han er rette modtager af varerne.
Adspurgt anførte Skattestyrelsen, at produkterne nok ikke ville blive udleveret til klageren, hvis han valgte at betale afgiften. Produkterne ville formentlig blive beslaglagt af Sikkerhedsstyrelsen, fordi de formentlig indeholder duft- og smagsstoffer, der ikke er lovlige i Danmark.
Landsskatterettens afgørelse
Sagen angår, om klageren hæfter for 10.000 kr. i afgift af 4.000 ml nikotinholdige væsker, der af Toldstyrelsen blev fundet i en pakke adresseret til klageren ved et kontrolbesøg hos G1 den 14. april 2023.
Retsgrundlaget
Når der henvises til forbrugsafgiftsloven, er det en henvisning til lovbekendtgørelse nr. 1445 af 21. juni 2021 om forskellige forbrugsafgifter med senere ændringer, som var gældende på kontroltidspunktet den 14. april 2023.
Der skal her i landet betales afgift af nikotinholdige væsker. Afgiften for nikotinholdige væsker, hvis indhold af nikotin er højere end 12 mg nikotin pr. ml, udgør 2,5 kr. pr. ml. Det fremgår af forbrugsafgiftslovens § 13 a, stk. 1, nr. 2.
Følgende fremgår af forbrugsafgiftslovens § 13 d, stk. 1 og 2:
"Afgiftspligtige varer omfattet af § 13, § 13 a, stk. 1, eller § 13 b, stk. 1, skal være pakket i detailsalgspakninger senest 1 måned efter fremstillingen af varen her i landet eller modtagelsen af varen fra udlandet. Detailsalgspakninger skal påføres et stempelmærke ved pakning af varen heri eller senest ved modtagelsen fra udlandet, hvis de afgiftspligtige varer modtages fra udlandet i detailsalgspakninger.
Stk. 2. Betalingen af afgiften skal ske i forbindelse med bestillingen af stempelmærker, medmindre den registrerede oplagshaver har stillet sikkerhed efter § 13 g, stk. 1."
Følgende fremgår af forbrugsafgiftslovens § 14 a, stk. 1:
"Virksomheder, der fremstiller eller fra udlandet modtager afgiftspligtige varer, skal registreres som oplagshaver hos told- og skatteforvaltningen. Virksomheder, der ompakker eller omhælder varer omfattet af afsnit IX, skal ligeledes registreres som oplagshaver hos told- og skatteforvaltningen. Til oplagshavere udstedes et bevis for registreringen."
Følgende fremgår af forbrugsafgiftslovens 18 a:
Enhver virksomhed, der overdrager, erhverver, tilegner sig, opbevarer eller anvender varer, hvoraf der ikke er betalt afgift, som skulle være betalt efter § 13, § 13 a, stk. 1, eller § 13 b, stk. 1, afkræves det skyldige beløb til betaling senest 14 dage efter påkrav. Kan størrelsen af det skyldige beløb ikke opgøres på grundlag af virksomhedens regnskaber, kan told- og skatteforvaltningen foretage en skønsmæssig ansættelse af beløbet. Opkrævningslovens §§ 6 og 7 og § 8, stk. 1, nr. 2 og 3, finder tilsvarende anvendelse.
Landsskatterettens begrundelse og resultat
Under kontrollen hos G1 den 14. april 2023 udtog Toldstyrelsen pakken, der var sendt fra Tyskland og indeholdt 500 flasker med i alt 4.000 ml nikotinholdige væsker. Den nikotinholdige væske er afgiftspligtig efter forbrugsafgiftslovens § 13 a, stk. 1.
Detailsalgspakningerne med nikotinholdige væsker er ikke forsynet med stempelmærker. Afgiften for nikotinprodukterne er derfor forfalden til betaling. Det følger af forbrugsafgiftslovens § 13 d, stk. 1 og 2.
Da der er tale om import af 500 flasker med i alt 4.000 ml nikotinholdige væsker, finder Landsskatteretten, at der er tale om import af varer i et omfang, der har erhvervsmæssig karakter. Modtageren af pakken skal derfor være autoriseret som oplagshaver efter forbrugsafgiftslovens § 14 a, stk. 1.
Spørgsmålet er, om klageren som erhverver hæfter for den manglende afgift på 10.000 kr. i henhold til forbrugsafgiftslovens § 18 a.
Afsenderen af pakken er angivet som G2 GmbH, Adresse Y2, DE-[…], og pakken er adresseret til A, Adresse Y1, By Y1. Det tyske selskab har således sendt pakken til klageren på hans adresse. Under disse omstændigheder er der en formodning for, at klageren har erhvervet varerne, jf. forbrugsafgiftslovens § 18 a. Som udgangspunkt har klageren derfor bevisbyrden for, at dette ikke er tilfældet.
Herefter - og da der ikke foreligger konkrete omstændigheder, der giver grundlag for at antage, at Skattestyrelsen kunne have tilvejebragt et bedre grundlag for at træffe afgørelsen - må klageren for at løfte sin bevisbyrde i fornødent omfang dokumentere eller i hvert fald sandsynliggøre, at han ikke har erhvervet varerne.
Klageren har anført, at andre har misbrugt hans navn og adresse i forbindelse med forsendelsen af pakken. Der foreligger ingen konkrete oplysninger om eller indikationer for, at dette er tilfældet.
Klagerens kortfattede angivelse over for Skattestyrelsen den 26. april 2024 om, at han "slet ikke kender noget til det" er ikke nærmere begrundet eller uddybet.
Den 16. maj 2023 anmodede klageren Skattestyrelsen om aktindsigt. Efter at Skattestyrelsen havde imødekommet anmodningen, fremkom klageren med bemærkninger til Skattestyrelsen den 17. maj 2023. Disse bemærkninger indeholder i det væsentlige alene en række formelle betragtninger om, hvorfor klageren mener, at styrelsens afgørelse ikke er rigtig, men ingen objektive kendsgerninger eller nærmere konkretiseret argumentation til støtte for, at han ikke har erhvervet varerne.
Klageren er ikke, herunder heller ikke for Landsskatteretten, fremkommet med oplysninger om, hvorvidt han har modtaget opkrævning, betalingspåmindelser eller har afvist betaling over for afsenderen. Klageren har heller ikke fremlagt korrespondance eller lignende mellem klageren og afsenderen, hvorved klageren afviser, at han har erhvervet varerne.
Som sagen foreligger for Landsskatteretten, har klageren således - til trods for Skattestyrelsens afgørelse og klagebehandlingen - ingen relevante bevisskridt foretaget med henblik på i fornødent omfang at dokumentere eller i hvert fald at sandsynliggøre, at han ikke har erhvervet de varer, som det tyske selskab har sendt til ham på hans adresse i By Y1.
Herefter må det lægges til grund, at klageren har erhvervet varerne og dermed hæfter for afgiften, jf. forbrugsafgiftslovens § 18 a.
Med denne begrundelse stadfæster Landsskatteretten Skattestyrelsens afgørelse.