Dato for udgivelse
25 apr 2025 13:09
Dato for afsagt dom/kendelse/afgørelse/styresignal
06 feb 2025 12:54
SKM-nummer
SKM2025.221.LSR
Myndighed
Landsskatteretten
Ansvarlig styrelse
Skattestyrelsen
Sagsnummer
23-0038775
Dokument type
Afgørelse
Overordnede emner
Moms og lønsumsafgift
Overemner-emner
Fradrag
Emneord
Fradrag, købsmoms, diamant, passiv kapitalanbringelse
Resumé

Sagen angik, om et selskab var berettiget til fradrag for indgående moms på 169.000 kr. vedrørende køb af en diamant. Selskabets aktivitet var at eje og forvalte kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder og placering af likvide midler og investering i andre værdipapirer. Landsskatteretten bemærkede, at en aktivitet med køb, besiddelse og salg af kapitalandele ikke udgjorde økonomisk virksomhed og ikke var omfattet af momslovens anvendelsesområde, da afkastet herfra fulgte af ejendomsretten til godet og ikke fra gennemførelse af afgiftspligtige transaktioner, jf. momslovens § 3, stk. 1, og § 4, stk. 1. Selskabet havde ikke indkøbt eller solgt andre investeringsobjekter i registreringsperioden. Landsskatteretten fandt, at selskabets aktivitet med køb og salg af investeringsobjekter var passiv kapitalanbringelse og ikke udgjorde økonomisk virksomhed. Det var således med rette, at Skattestyrelsen ikke havde imødekommet selskabets anmodning om fradrag for indgående moms på 169.000 kr., og Landsskatteretten stadfæstede Skattestyrelsens afgørelse.

Reference(r)

Momslovens § 3, § 3, stk. 1, § 4, stk. 1, § 37, stk. 1

Henvisning

Den juridiske vejledning 2025-1, D.A.3.1.4.2.1

Henvisning

Den juridiske vejledning 2025-1, D.A.11.1.3.1.3

Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har godkendt fradrag for købsmoms på 169.000 kr. for 3. kvartal 2021, idet indkøb af en diamant er anset som passiv kapitalanbringelse, der falder uden for momslovens anvendelsesområde.

Landsskatteretten stadfæster Skattestyrelsens afgørelse.

Faktiske oplysninger
H1 ApS (herefter selskabet) er et anpartsselskab, der siden 28. februar 1994 har været registreret i Det Centrale Virksomhedsregister, CVR, under CVR-nr. […] og branchekode 649900, der omfatter anden finansiel formidling undtagen forsikring og pensionsforsikring, i.a.n.

Selskabet er stiftet af A (herefter hovedanpartshaveren), der ejer 100 % af anpartskapitalen. Hovedanpartshaveren er ligeledes administrerende direktør i selskabet, jf. CVR.

Ifølge Det Centrale Virksomhedsregister, CVR, er selskabets formål at drive handels- og investeringsvirksomhed og anden dermed i forbindelse stående virksomhed.

Videre fremgår det, at selskabet ejer kapitalandele i fire datterselskaber.

Selskabet er registreret for moms fra den 1. august 2021 med kvartalet som afregningsperiode.

Ifølge selskabets årsrapport 2020/21 fremgår det af ledelsesberetningen, at selskabets hovedaktivitet er at eje og forvalte kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder. Dertil kommer placering af likvide midler og investering i andre værdipapirer. Selskabets resultatopgørelse for 2020/21 udviser et resultat på 3.468.400 kr. sammenlignet med 3.025.982 kr. i 2019/20. Selskabets balance pr. 30. september 2021 udviser en egenkapital på 54.448.950 kr. sammenlignet med 60.780.550 kr. pr. 30. september 2020.

Ifølge selskabets årsrapport 2021/22 fremgår det af ledelsesberetningen, at selskabets hovedaktivitet er at eje og forvalte kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder. Dertil kommer placering af likvide midler og investering i andre værdipapirer. Videre fremgår det blandt andet, at selskabets resultatopgørelse for 2021/22 udviser et overskud på 20,3 mio. kr. Resultatet er væsentligt påvirket af fortjeneste fra salg af kapitalandele i H2 A/S via H3 ApS. Egenkapitalen udgør herefter 74,9 mio. kr.

I forbindelse med en udbetalingskontrol af momsangivelsen for 3. kvartal 2021, anmodede Skattestyrelsen om selskabets momsregnskab. 

Selskabets økonomiansvarlig har den 24. oktober 2022 oplyst Skattestyrelsen, at den indgående moms på 169.000 kr. skyldes køb af en diamant, der påtænkes videresolgt på et senere tidspunkt. Selskabet har ikke har haft andre momspligtige aktiviteter.

Selskabet har den 28. oktober 2022 fremsendt faktura 55095 udstedt af G1. Af fakturaen fremgår, at selskabet den 6. august 2021 har betalt 845.000 kr. inkl. moms.

Hovedanpartshaveren har under klagesagen oplyst, at selskabet på erhvervelsestidspunktet har haft til hensigt at drive økonomisk virksomhed med køb og salg af diamanter. Selskabet har ikke videresolgt diamanten, da markedsværdien er så høj, at den ikke kan sælges med fortjeneste. Videre er det oplyst, at selskabet har kendskab til forskellige salgskanaler i Danmark og Antwerpen og har samarbejdet med en gemmolog.

Selskabet har som følge af Skattestyrelsens afgørelse af 7. februar 2023 opgivet forretningsplanerne om at drive virksomhed med køb og salg af diamanter.

Skattestyrelsens afgørelse
Skattestyrelsen har den 7. februar 2023 truffet afgørelse, hvorefter selskabets momstilsvar for 3. kvartal 2021 nedsættes til 0 kr., idet indkøb af en diamant er anset som passiv kapitalanbringelse, der falder uden for momslovens anvendelsesområde.

Af Skattestyrelsens begrundelse fremgår blandt andet:

"…
Det er oplyst, at selskabets aktivitet består i, at opkøbe investeringsobjekter med det formål, at sælge dem igen med fortjeneste. Selskabet har kun haft én aktivitet i registreringsperioden, hvor der er indkøbt én diamant den 6. august 2021. Diamanten er efterfølgende ikke blevet videresolgt, og der er pt. ikke indkøbt flere investeringsobjekter. Derudover er der blevet oplyst, at selskabet ikke har kendte salgskanaler.

Skattestyrelsen vurdering af om der på det momsretlige område er tale om økonomisk virksomhed, træffes på grundlag af en samlet konkret vurdering, hvor alle relevante forhold inddrages.

Der skal betales moms af varer og ydelser, der leveres mod vederlag af en afgiftspligtig person efter momslovens § 4, stk.1.

Afgiftspligtige personer er juridiske eller fysiske personer, der driver selvstændig økonomisk virksomhed, uanset formålet med eller resultatet af den pågældende virksomhed efter momslovens § 3, stk. 1.

Ved "økonomisk virksomhed" forstås alle former for virksomhed som producent, handlende eller tjenesteyder, herunder minedrift og landbrug, samt virksomhed inden for liberale og dermed sidestillende erhverv. "Økonomisk virksomhed" omfatter navnlig udnyttelse af materielle eller immaterielle goder med henblik på opnåelse af indtægter af en vis varig karakter efter momssystemdirektivets artikel 9, stk. 1, 2. afsnit.

Den virksomhed der ønsker momsfradrag har pligt til at dokumentere, at betingelserne for fradrag er til stede. Skattestyrelsen kan kræve den erklærede hensigt bestyrket af objektive momenter. Det fremgår af EF-domstolens dom C-268/83 (Rompelman), og det fremgår af C-110/94 (Inzo), at det påhviler den der anmoder om momsfradrag at godtgøre, at betingelserne herfor er opfyldte.

Antallet og omfanget af salg er ikke i sig selv afgørende. Det er dog en forudsætning, at den økonomiske udnyttelse af de materielle eller immaterielle goder sker over en tilstrækkelig periode, der kan begrunde, at kriteriet om, at der opnås "indtægter af en vis varighed", kan anses for opfyldt, jf. C-230/94 (Renate Enkler).

De domme, som Domstolen henviser til i denne forbindelse vedrører såkaldt kapitalanbringelse. Her bliver det fastslået, at køb og salg af værdipapirer ikke udgør økonomisk virksomhed, hvis den pågældende blot forvalter "en investeringsportefølje på samme måde som en privat investor".

I hvilket omfang EU-Domstolens praksis fører til, at transaktioner med værdipapirer ikke kan anses for økonomisk virksomhed i momsreglernes forstand, kan efter vores opfattelse overordnet sammenfattes således, at finansielle aktiviteter i form af udlån, erhvervelse eller salg af kapitalandele og andre værdipapirer samt modtagelse af afkast af sådanne værdipapirer ikke i sig selv udgør økonomisk virksomhed i momsreglernes forstand i det omfang, aktiviteterne udøves for midler, der må henregnes til virksomhedens egenkapital. I sådanne tilfælde er der tale om ren formueplacering og -forvaltning, der kan sidestilles med de tilsvarende aktiviteter, som også private investorer kan foretage, uden at dette kan anses for økonomisk virksomhed i momsreglernes forstand.

Som en undtagelse herfra gælder, at de pågældende former for finansielle aktiviteter vil udgøre økonomisk virksomhed i momsreglernes forstand, selv om de foretages for midler, der må henregnes til virksomhedens egenkapital, når aktiviteten indgår som led i virksomhedens grundlæggende kommercielle aktivitet, der ikke kan karakteriseres som ren formueplacering og opnåelse af afkast heraf.

En lignende fortolkning kan efter Skattestyrelsens opfattelse anvendes, når det herefter skal afgøres, hvorvidt køb og et senere salg en diamant kan anses som en passiv investering, og dermed ikke økonomisk virksomhed i momsmæssig forstand.

Skattestyrelsen bemærker, at finansielle virksomheder markedsfører "investering i diamanter" som et alternativ til investering i aktier mv.

På denne baggrund finder Skattestyrelsen efter en konkret samlet konkret vurdering, at I forvalter egen formue på samme måde som en privat investor, og derfor ikke kan anses for at udøve økonomisk virksomhed i momsmæssig forstand, i forbindelse med køb af én diamant.

Det er derfor vores opfattelse, at køb af én diamant anses for passiv kapitalanbringelse, som falder uden for momslovens anvendelsesområde, idet købet ikke forventes at give indtægter af en vis varighed, men alene og muligvis et afkast af det investerede beløb, når aktivet sælges.

Skattestyrelsen kan som følge af ovenstående ikke godkende fradrag for købsmoms vedrørende køb af diamant på 169.000 kr. Reglerne fremgår af momslovens § 3, stk. 1 og § 37, stk. 1, hvorfor vi nedsætter jeres købsmoms med 169.000 kr. for perioden 1. juli 2021 til 30. september 2021.
…"

Udtalelse fra Skattestyrelsen
I forbindelse med Skatteankestyrelsens klagesagsbehandling har Skattestyrelsen den 11. maj 2023 udtalt følgende:

"…
Klageren oplyser, at sagsbehandleren i Skattestyrelsen ikke har fortolket telefoniske henvendelser korrekt mellem sagsbehandler og klagerens medarbejder. Skattestyrelsen vurderer, at selvom skattestyrelsens sagsbehandler muligvis kan have misforstået samtalerne med klagerens medarbejder, så ændrer det ikke Skattestyrelsens opfattelse af sagens konklusioner.

Yderligere henvises der til Skatteforvaltningens notatpligt, som indebærer, at vi snarest muligt skal gøre notat om indholdet af oplysninger, som vi modtager fra skatteyderen. Referater fra de telefoniske samtaler er beskrevet i bilag 1 (Sagsnotat- og kontrolskema).

Skattestyrelsen fastholder, at det er vores opfattelse, at køb af én diamant anses for passiv kapitalanbringelse, som falder uden for momslovens anvendelsesområde, idet købet ikke forventes at give indtægter af en vis varighed, men alene og muligvis et afkast af det investerede beløb, når aktivet sælges.

Det er ikke dokumenteret, at der er undersøgt salgskanaler, fremlagt budgetter eller investeringsstrategi m.v. udarbejdet ved køb af diamanten, som kan underbygge det erhvervsmæssige tiltag.

Selskabet har kun haft én aktivitet i registreringsperioden, hvor der er indkøbt én diamant den 6. august 2021. Diamanter er efterfølgende ikke blevet videresolgt, og der er ikke indkøbt flere investeringsobjekter.

Yderligere indberettes der ikke momsfradrag på tidspunktet for købet af diamanten. Indberetningen af købet af diamanten sker først den 20. oktober 2022 via en momsefterangivelse for 3. kvartal 2021, hvilket kunne tyde på, at der ikke var en klar investeringsplan, da diamanten blev købt.

Skattestyrelsen finder efter en konkret samlet vurdering, at selskabet forvalter egen formue på samme måde som en privat investor, og derfor ikke kan anses for at udøve økonomisk virksomhed i momslovens forstand og selskabet kan derfor ikke fradrage købsmoms vedrørende købet af diamanten.
…"

Selskabets opfattelse
Selskabet har nedlagt påstand om, at selskabets anmodning om fradrag for købsmoms på 169.000 kr. for 3. kvartal 2021 skal imødekommes, idet selskabet har haft til hensigt at drive økonomisk virksomhed med køb og salg af diamanter.

Selskabet har til støtte for sin påstand blandt andet anført:

"…
Vi ønsker sagen revurderet, fordi vi ganske enkelt ikke kan forstå, hvordan en medarbejder hos Skat fortolker en telefonisk henvendelse fra en medarbejder - der overhovedet ikke har haft noget med de pågældende beslutninger at gøre - til at være til Skats fordel.

Skat gør bl.a. gældende, at vi ikke har købt mere end én diamant som årsag til, at det ikke er en erhvervsaktivitet. Svaret på dette spørgsmål giver jo normalt sig selv, fordi ingen ved sine sansers fulde brug ønsker en salgspris på et aktiv, der på forhånd er 25% højere end konkurrenternes. Det har helt klart været selskabets opfattelse, at dette skulle være en erhvervsaktivitet.

Det gøres bl.a. gældende, at selskabet ikke har haft kendskab til salgskanaler, hvilket naturligvis er helt forkert, fordi der er adskillige salgskanaler i Danmark og f.eks. i Antwerpen, som selskabet har arbejdet med som potentielle muligheder.

Vi finder det endvidere betænkeligt, at en medarbejder hos Skat udlægger, hvad en medarbejder hos skatteyderen har sagt, på en sådan måde at det tjener Skats sag, men som er totalt i modstrid med, hvad den pågældende medarbejder er citeret for i R1's skrivelser i denne sag.

Selvfølgelig har man ikke videresolgt aktivet, så længe prisen er 25% højere end konkurrenternes, hvilket betyder, at prisniveauet skal stige med 25%, før et salg går i break-even.

Det kan oplyses, at selskabet har salgskanaler, også igennem samarbejdet med gemmologen, som omtalt i korrespondancen.

Endvidere forstår vi, at Skat er af den opfattelse, at selskabet påtænkes likvideret, når diamanten er solgt, hvilket er grebet ud af luften. Overvejelser af den art har ikke på noget tidspunkt været eksisterende. De eksisterer udelukkende hos medarbejderen hos Skat.
…"

Selskabets bemærkninger til Skattestyrelsens udtalelse
Selskabet har den 30. juni 2023 fremsendt bemærkninger til Skattestyrelsens udtalelse, hvoraf det blandt andet fremgår:

"…

· Det fremgår af sagen, at Skattestyrelsen fuldstændigt undlader at forholde sig til, at et aktiv, der har en kostpris, der er 25% højere end markedsprisen, ikke kan sælges, før markedsprisen er steget med de 25%; og så er det således kun break-even. Hvis man også forestiller sig en fortjeneste - og det gør vi - vil det vare endnu længere end frem til break-even, før aktivet kan sælges.

· Det er korrekt, at der ikke er købt mere end det ene aktiv, hvilket skyldes at moms problemet, ikke er løst. Det kan ikke lade sig gøre at tjene penge på denne aktivitet, hvis vores salgspriser uden fortjeneste på forhånd er 25% højere end markedets priser, men den observante læser vil kunne konstatere, at vi har midler til at købe flere aktiver på denne front, og at det ville ske, såfremt moms problemet ville være løst.

· Med hensyn til salgskanaler så er det hele processens mindste problem. Vi er i stand til ud fra vores viden om markedet meget hurtigt at kunne etablere en database med potentielle salgskanaler, som vi vil bruge i vores salgsarbejde, når vi er nået til et stadie, hvor vi har et konkurrencedygtigt produkt, som vi kan udbyde til salg.

· Der er for vores vedkommende ikke tale om en passiv investering, som bare skal ligge men derimod om en aktiv aktivitet, der heller i dag end i morgen skal omsættes med henblik på fortjeneste som kan beskattes.

· Enhver forretning starter i det små, og såfremt man har succes med det, dannes der på den baggrund basis for at øge omfanget og størrelsen. Den kendsgerning, sammenholdt med alle argumenterne om datoer og handlinger, som forskellige start-ups har været ude i, kan der både dokumenteres og gøres rede for.

· Med hensyn til notatpligten skal jeg tilføje, at hvis medarbejderen hos Skat har misforstået [navn udeladt], så vil notaterne naturligvis også afspejle denne misforståelse og være forkerte.

· Skattestyrelsen gør rede for en undren over, at der først er indberettet momsfradrag den 20.10.2022. Det skyldes, at jeg var rådgivet af R1's statsautoriserede revisorer og skatteeksperter om, at momsfradraget var en formalitet inden for de tre år, der er angivet i momsloven. Så da aktiviteten på økonomiområdet og datterselskabet har været meget høj på daværende tidspunkt, valgte vi at indberette momsfradraget på det tidspunkt, hvor det faldt naturligt for den arbejdsrytme, der var i afdelingen; men dog inden for de tre års frist, der er angivet i momsloven.
…"

Klagerens yderligere bemærkninger til sagen
Selskabet har den 17. december 2024 fremsat yderligere bemærkninger til sagen, hvoraf fremgår:

"…
Det har hele tiden, siden før anskaffelsen af diamanten i august 2021, været hensigten, at dette skulle være et forretningsområde. Imidlertid har sagsbehandlingen hos Skat varet så længe, at vi opgiver hele projektet.

Vi har investeret tid og interesse i dette projekt, men er naturligvis ikke en seriøs partner for branchen, når man ikke kan være aktiv i mere end tre år.

Vi har på grund af Skats ageren i denne sag valgt at stoppe vores aktiviteter og må efter alt at dømme se i øjnene, at det vi anså for at være et interessant forretningsområde droppes.
…"

Landsskatterettens afgørelse
Landsskatteretten skal tage stilling til, om det er med rette, at Skattestyrelsen har nedsat selskabets momstilsvar til 0 kr. for 3. kvartal 2021, idet indkøb af diamant er anset som passiv kapitalanbringelse.

Retsgrundlaget
Af momslovens § 3, stk. 1, fremgår:

"Afgiftspligtige personer er juridiske eller fysiske personer, der driver selvstændig økonomisk virksomhed."

Momslovens § 3 gennemfører blandt andet bestemmelsen i momssystemdirektivets artikel 9 og skal fortolkes i overensstemmelse hermed.

Af artikel 9 fremgår:

"Ved »afgiftspligtig person« forstås enhver, der selvstændigt og uanset stedet udøver økonomisk virksomhed uanset formålet med eller resultatet af den pågældende virksomhed.

Ved »økonomisk virksomhed« forstås alle former for virksomhed som producent, handlende eller tjenesteyder, herunder minedrift og landbrug, samt virksomhed inden for liberale og dermed sidestillede erhverv. Ved økonomisk virksomhed forstås navnlig udnyttelse af materielle eller immaterielle goder med henblik på opnåelse af indtægter af en vis varig karakter."

Af momslovens § 4, stk. 1, fremgår:

"Der betales afgift af varer og ydelser, der leveres mod vederlag her i landet.

Af momslovens § 37, stk. 1, fremgår:

"Virksomheder registreret efter §§ 47, 49, 51 eller 51 a kan ved opgørelsen af afgiftstilsvaret som indgående afgift, jf. § 56, stk. 3, fradrage afgiften efter denne lov for virksomhedens indkøb mv. af varer og ydelser, der udelukkende anvendes til brug for virksomhedens leverancer, som ikke er fritaget for afgift efter § 13, herunder leverancer udført i udlandet, jf. dog stk. 6."

Ifølge EU-Domstolens praksis udgør erhvervelse, besiddelse og afhændelse af kapitalandele i andre selskaber ikke økonomisk virksomhed i momssystemdirektivets forstand. Det skyldes, at ejerskab af kapitalandele i andre selskaber ikke i sig selv indebærer udnyttelse af et gode med henblik på opnåelse af indtægter af en vis varig karakter. Således er opnåelse af et eventuelt udbytte eller afkast ved salg af kapitalandelene, en følge af den blotte ejendomsret over godet, jf. eksempelvis sag C-60/90 (Polysar Investments), præmis 13.

EF-Domstolen har blandt andet i sag C-268/83 (Rompelman) udtalt, at det påhviler den, der anmoder om
momsfradrag at godtgøre, at betingelserne herfor er opfyldte, herunder at den pågældende opfylder betingelserne for at anses som en afgiftspligtig person, jf. præmis 24.

Landsskatterettens begrundelse og resultat
Selskabets aktivitet er at eje og forvalte kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder. Dertil kommer placering af likvide midler og investering i andre værdipapirer.

En sådan aktivitet med køb, besiddelse og salg af kapitalandele udgør ikke økonomisk virksomhed og er ikke omfattet af momslovens anvendelsesområde, da afkastet herfra følger af ejendomsretten til godet og ikke fra gennemførelse af afgiftspligtige transaktioner, jf. momslovens § 3, stk. 1 og § 4, stk. 1.

Selskabet har den 6. august 2021 købt en diamant. I forbindelse hermed har selskabet angivet fradrag for købsmomsen på 169.000 kr. for 3. kvartal 2021. Der er ikke indkøbt andre investeringsobjekter, og selskabet har heller ikke solgt investeringsobjekter i registreringsperioden.

En sådan aktivitet bestående i opkøb af ét investeringsobjekt med det formål at sælge den igen med en eventuel fortjeneste er sammenlignelig med den måde, hvorpå en privat investor forvalter egen formue, da købet ikke forventes at give indtægter af en vis varighed, men alene et muligt afkast af det investerede beløb, når investeringsobjektet sælges.

Henset hertil finder Landsskatteretten i overensstemmelse med Skattestyrelsen, at selskabets aktivitet med køb og salg af investeringsobjekter er passiv kapitalanbringelse og ikke udgør økonomisk virksomhed, jf. momslovens § 3, stk. 1, jf. § 4, stk. 1.

Det er således med rette, at Skattestyrelsen ikke har imødekommet selskabets anmodning om fradrag for indgående moms på 169.000 kr. for 3. kvartal 2021.

Landsskatteretten stadfæster Skattestyrelsens afgørelse.