Klagen skyldes, at Skattestyrelsen ikke har imødekommet foreningens ansøgning om delvis momskompensation for købsmoms på 6.776.779 kr. for kalenderåret 2019.
Landsskatteretten stadfæster Skattestyrelsens afgørelse.
Faktiske oplysninger
H1 (herefter foreningen) udfører aktiviteter af religiøs, social, kulturel, sportslig, debatskabende, undervisningsmæssige (foredragsvirksomhed mv.) og videnskabelig karakter. Foreningen er registreret i Det Centrale Virksomhedsregister, (herefter CVR), med CVR-nr. […] og under branchekoden 949900 Andre organisationer og foreninger i.a.n.
Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet:
"(…)
§3 MEDLEMSKAB AF H2
Stk. 1. Foreningen er medlem af paraplyorganisationen H2 (H2).
Medlemskabet træder i kraft, når der foreligger skriftlig godkendelse fra H2.
Stk. 2. Når foreningen udøver sit virke er den forpligtet til at overholde de i H2’ vedtægter beskrevne formål og bestemmelserne i den til enhver tid gældende medlemskabsaftale.
Stk. 3. Foreningen forpligter sig til at søge om fuldmagt fra H2 i alle byggesager, hvor der kræves byggetilladelse, vedrørende de faste ejendomme tilhørende H2.
Stk. 4. Foreningen anmoder om tilvejebringelse af religiøse forkyndere og fagpersoner, ved at indgå i samarbejde med H2, for derved at gøre det muligt for sine medlemmer at udføre deres religiøse forpligtelser.
Stk. 5. Såfremt foreningen agerer i modstrid med bestemmelserne i §3, stk. 2 kan foreningens medlemskab i H2 ophæves af H2.
(…)"
H2, CVR-nr. […], (herefter H2) er registreret i CVR under branchekoden 949900 Andre organisationer og foreninger i.a.n. og under bibranchen 949100 Religiøse institutioner og foreninger.
H2 indgik med overtagelse den 1. december 2017 en betinget købsaftale med […] Kommune af Adresse Y1/Adresse Y2, By Y1. Ejendommen var ubebygget og blev solgt til opførelse af et foreningshus med mulighed for at etablere én bolig.
H2 og foreningen indgik den 6. marts 2019 en aftale om brugsret til ejendommen. Af aftalen fremgår blandt andet:
"(…)
Byggemodning
Foreningen byggemodner og opfører bygninger på ejendommen for egen regning til brug for brugers projekt, efter forudgående skriftligt samtykke fra H2.
Foreningen har pligt til at fjerne eller omlægge eventuelle ledninger, der ikke længere skal anvendes eller ligger i vejen for Foreningens projekt efter anvisning fra den relevante ledningsejer og uden udgift for ledningsejer.
Ud over Foreningen omkostninger til realisering af Forening projekt og brugers omkostninger ved byggemodning, betaler Foreningen bl.a. følgende omkostninger:
· Tilslutningsafgifter og bidrag til forsyningsselskaber i henhold til gældende takster.
· Fornødne tilpasninger til tilgrænsende anlæg og grønne arealer
· Alle øvrige omkostninger som måtte være nødvendige for realisering af Foreningens byggeri.
· Alle udgifter til private vandrender og stikledninger inden for matriklen eller frem til hovedledninger og fælles vandrender efter gældende lovgivning.
· Anlæg af udearealer indenfor matriklen.
· Evt. nedrivning af eksisterende bygninger.
Bebyggelse
Foreningen er forpligtet til at realisere en bebyggelse på ejendommen, i overensstemmelse med de entrepriseaftaler der er indgået mellem Foreningen og Entreprenøren på byggeprojektet med eventuelle justeringer som er nødvendige for realisering af byggeprojektet.
H2 skal godkende/tiltræde eller være anført som part i entreprenøraftalen.
Byggeprocessen skal koordineres med H2.
Foreningen afholder alle udgifter i forbindelse med bebyggelse, herunder finansiering af byggeriet.
H2 skaber kreditrammen til byggeprojektet, men foreningen bærer den endelige udgift til byggeprojekter på ejendommen.
(…)"
H2 og foreningen indgik i forening den 6. november 2019 en entreprisekontrakt med G1 ApS (herefter entreprenøren) om opførelse af et [hus] beliggende på Adresse Y3, By Y1. Entreprisesummen var 20.000.000,00 kr. inklusive moms.
Samme dag indgik H2 og foreningen en aftale om eventuelt salg af ejendommen. Af aftalen fremgår:
"(…)
H2 kan få ejendommen overdraget til foreningen, overdragelsen skal ske uden omkostninger for H2.
Udgifter til staten, revisor, advokat m.v. forbundet med overdragelsen afholdes af foreningen.
H2 kan overdrage/sælge ejendommen til andre end ovennævnte på markedsvilkår. Uanset ovenstående overdragelse/salg af ejendommen, skal 50 % af salget tilgås Foreningen.
Foreningen står for 50 % af betaling af entrepriseaftalen samt andre udgifter.
Foreningen har mulighed for at tinglyse ovennævnte, dog skal Foreningen meddele H2 herom."
I henhold til den fremlagte opgørelse over og opdeling af udgifter til opførelse af [huset] af 8. september 2020 fremgår det, at H2 har betalt samlet 11.467.942,12 kr. i 2019, og at foreningens andel heraf udgør 50% af beløbet, 5.733.971,06 kr. Det fremgår videre, at foreningen har betalt 5.481.212 kr. til H2 og har en restgæld til H2 på 165.177,53 kr.
Foreningen har den 19. juni 2020 ansøgt om delvis momskompensation for udgifter til købsmoms vedrørende opførelse af [huset] på 6.776.779 kr. for kalenderåret 2019. Egenfinansieringsgraden for kalenderåret var 82,74%. Foreningen har i forbindelse med ansøgningen blandt andet fremsendt kontoudskrifter fra foreningens konti og fakturaer, der indgår i opgørelsen.
Samtlige fremsendte fakturaer er udstedt til H2 af enten entreprenøren eller af R1 (herefter rådgiveren), der agerede som rådgiver i forbindelse med opførelsen af [huset].
Foreningen har over for Skatteankestyrelsen oplyst, at foreningen ikke er i besiddelse af fakturaer udstedt til foreningen vedrørende omkostninger til opførelse af [huset].
Overfor Skattestyrelsen har repræsentanten præciseret, at foreningens anmodning om delvis momskompensation vedrører 1.121.421,55 kr. og ikke 6.776.779 kr. som oprindeligt anført.
Skattestyrelsens afgørelse
Skattestyrelsen har den 10. september 2020 truffet afgørelse, hvorefter foreningens anmodning om momskompensation på samlet 6.776.779 kr. for kalenderåret 2019 ikke imødekommes.
Af Skattestyrelsens begrundelse fremgår blandt andet:
"(…)
Vi har modtaget foreningens anmodning om delvis kompensation af udgifter til købsmoms.
Ved kontrol af foreningens anmodning, har vi konstateret, at det beløb på 6.776.779 kr., der fremgår af ansøgningen som udgifter til købsmoms, udgør de totale omkostninger inkl. moms.
Det beløb foreningen skulle have angivet som udgifter til købsmoms udgør herefter 20 % af 6.776.779 kr. = 1.355.356 kr.
Vi har modtaget bilag på alle omkostninger, der indgår i jeres opgørelse over omkostninger til købsmoms. Ingen af de modtagne bilag er udstedt til foreningen, men til H2.
…
I har fremlagt fakturaer vedrørende opførelse af en ejendom, som ejes af H2, og fakturaerne er også udstedt til H2.
Det er således ikke foreningens omkostninger til købsmoms I har søgt om kompensation for, men derimod H2s. Omkostninger afholdt på vegne af en anden juridisk enhed, og som også er faktureret til en anden juridisk enhed, berettiger hverken til fradrag for købsmoms efter momsloven, eller til momskompensation efter Bekendtgørelse om momskompensation til velgørende foreninger m.v.
Det forhold, at I afholder omkostningerne som led i en aftale om brugsret til ejendommen, ændrer ikke på, at det er på vegne af H2, at I afholder omkostningerne. Skattestyrelsen anser jeres betaling af omkostningerne som et alternativ til at betale en leje til H2. Denne opfattelse mener vi underbygges af, at der flere steder i brugsretsaftalen, henvises til et lejeforhold.
Udlejning af fast ejendom, er som udgangspunkt fritaget for moms efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 8. Dog kan der opnås tilladelse til frivillig registrering for erhvervsmæssig udlejning efter momslovens § 51. H2 har ikke opnået en sådan tilladelse, hvorfor Foreningens betaling af H2s omkostninger, efter Skattestyrelsens opfattelse, ikke kan konverteres til en lejebetaling pålagt moms.
…
Skattestyrelsens endelige afgørelse:
Skattestyrelsen træffer på baggrund af ovenstående, afgørelse i overensstemmelse med forslaget, og ændrer foreningens udgifter til købsmoms til 0 kr.
(…)"
Udtalelse fra Skattestyrelsen
Skattestyrelsen har den 8. august 2024 fremsendt bemærkninger til repræsentantens indlæg.
Af bemærkningerne fremgår følgende:
"(…)
Der er ikke i det fremsendt klageskrift fremkommet nye oplysninger i forhold til de oplysninger der lå på tidspunktet for afgørelse.
…
Skattestyrelsen fastholder derfor, at foreningen ikke kan anses for at være rette omkostningsbærer og dermed ikke har krav på at få delvis momskompensation for kalenderåret 2019.
(…)"
Klagerens opfattelse
Repræsentanten har nedlagt påstand om, at foreningen er berettiget til delvis momskompensation af købsmoms på 1.121.421,55 kr. relateret til opførelse af et [hus] i By Y1.
Repræsentanten har til støtte herfor blandt andet anført:
"(…)
Under henvisning til SKATs afgørelse og det heri refererede fra bekendtgørelsen om momskompensation til velgørende foreninger, skal det indledningsvis bemærkes, at de grundlæggende betingelser i bekendtgørelsens § 1, stk. 1-2 er opfyldt, idet min klient er en almennyttig forening, ligesom de udgifter for hvilke der ansøges om momskompensation er afholdt i ansøgningsåret 2019.
Det er - som SKAT anført korrekt - at udgifterne til købsmoms alene udgør 20 % af de afholdte omkostninger og at det beløb for hvilket der søges om købsmoms således må fastlægges i henhold hertil, ligesom der naturligvis skal tages højde for min klients egen finansieringsgrad.
Det beløb for hvilket der søges om delvis momskompensation udgør således kr. 1.121.421,55 ((6.776.779*0,2)*0,8274)).
Som anført i den juridiske vejledning afsnit D.A.23. skal foreningers udgifter opgøres efter de almindelige momsregler, og spørgsmålet bliver herefter om min klient kan anses som værende rette omkostningsbærer efter momslovens § 37.
Hertil bemærkes, at min klient har afholdt de pågældende udgifter med henblik på at varetage foreningens formål, herunder skabe et rum for udøvelsen af medlemmernes […].
Det bemærkes herved, at udøvelsen af min klients formål påkræver faciliteter, hvilke ikke findes i almindelige lejemål og som er en sådan karakter, at disse udgør en særindretning, som min klient, uanset ejer- eller lejeforhold selv må bekoste.
Min klient har endvidere finansieret udgifterne ved særskilte donationer fra foreningens medlemmer, hvilket ligeledes understøtter påstanden om udgifternes tilknytning til foreningens virke.
Det må i sin helhed bestrides, at udgifterne skulle have været afholdt på vegne af H2, ligesom det må afvises, at udgifterne skulle udgøre en kompensation for lejebetaling til H2.
H2 er en fond, som har til formål at fremme og understøtte […] i Danmark og min klients modydelse for brugsretten er således af økonomisk karakter.
Den grundlæggende forudsætning for brugsaftalens indgåelse er således, at min klient er og bibeholder sit medlemskab af H2.
Min klients afholdelse af udgifter til byggeriet var således ikke en betingelse for at opnå eller bibeholde brugsretten og det skal i denne forbindelse fremhæves, at H2 ikke har opnået nogen berigelse ved min klients afholdelse af de omstridte udgifter, idet disse alene er afholdt med henblik på at varetage min klients foreningsudøvelse.
Dette understøttes endvidere af den tidligere fremlagte aftale om salgsvilkår, hvoraf det fremgår, at den opførte bygnings værdi, ikke tilgår H2, idet min klients andel af byggeomkostningerne herved modsvares af min klients ret til at oppebære 50 % af salgsprisen ved et eventuelt senere salg til tredjemand.
Det bemærkes, at aftalen om brugsret er indgået før aftalen om salgsvilkår, hvorfor den senere vedtagne omkostningsfordeling har forrang ved fortolkningen af parternes aftaleforhold.
Det fremgår entydigt af de vedlagte kontooversigt, at min klient har overført de omstridte beløb til entreprisekontoen, samt at kontoens midler er anvendt til betaling af de momsbelagte fakturaer, hvorved min klient er bærer af de omkostninger for hvilke der søges om momskompensation.
Formelle omstændigheder, som eksempelvis fakturaernes adressat, indebærer ikke en ændring af hvem der reelt er omkostningsbærer, idet det ligeledes bemærkes, at den mellem parternes etablerede praksis over for tredjemand i relation til fakturering fremstår velbegrundet henset til parternes aftaleforhold og vedtagne omkostningsfordeling inter partes.
Der foreligger ej heller omgåelseshensyn eller risiko for dobbeltkompensation, som kunne begrunde, at min klient nægtes delvis momskompensation.
Jeg skal således henstille til, at Skatteankestyrelsen omgør SKATs afslag på momskompensation.
(…)"
Landsskatterettens afgørelse
Landsskatteretten skal tage stilling til, om det er med rette, at Skattestyrelsen ikke har imødekommet foreningens anmodning om momskompensation for kalenderåret 2019 på samlet 1.121.421,55 kr.
Afgørende herfor er, om foreningen har afholdt udgifter til købsmoms i forbindelse med deres momsfri almenvelgørende aktiviteter.
Retsgrundlaget
Af § 1, stk. 1 i bekendtgørelse nr. 111 af 2. februar 2015 om momskompensation til velgørende foreninger m.v. fremgår følgende:
"Stk. 1. Almennyttige og velgørende foreninger m.v. godkendt i henhold til ligningslovens § 8 A eller § 12, stk. 3, kan ansøge om delvis kompensation for udgifter til købsmoms i forbindelse med deres momsfri almenvelgørende aktiviteter fra den pulje, som er afsat hertil i Finanslovens § 9".
Af samme bekendtgørelses § 5 fremgår følgende:
"Skatteforvaltningen har adgang til at kontrollere materiale, der ligger til grund for udbetalingen af kompensationen. Foreningen skal efter anmodning udlevere eller indsende materialet til Skatteforvaltningen. Momslovens almindelige kontrolbestemmelser i §§ 74 - 76 samt skattekontrollovens § 6 finder anvendelse ved denne kontrol. Momsbekendtgørelsens almindelige regler om opbevaringspligt for materiale i § 91 finder tilsvarende anvendelse."
Landsskatterettens begrundelse og resultat
Foreningen er en almennyttig forening, der er godkendt efter LL § 8A i 2019. Foreningen kan dermed anmode om delvis kompensation af udgifter til købsmoms i forbindelse med foreningens momsfri almenvelgørende aktiviteter, jf. § 1, stk. 1, i bekendtgørelse om momskompensation til velgørende foreninger m.v.
Det er foreningen, der skal godtgøre, at udgifterne til købsmoms er afholdt af foreningen i forbindelse med foreningens momsfri almenvelgørende aktiviteter, jf. § 1, stk. 1, i bekendtgørelse om momskompensation til velgørende foreninger m.v.
Som bilag til anmodningen om delvis kompensation har foreningen fremlagt fakturaer udstedt af entreprenøren eller rådgiveren til H2 i perioden 30. april 2019 til 13. november 2019. I henhold til beskrivelsen på fakturaerne er der leveret bygge- og anlægsydelser samt rådgivningsydelser i forbindelse med opførelsen af [huset], Adresse Y1, By Y1. Ejendommen var på dette tidspunkt ejet af H2.
Videre er der fremlagt en opgørelse af 8. september 2020 over fordelingen af udgifter til opførelsen af [huset] mellem H2 og foreningen. Det fremgår heraf, at H2 i 2019 har betalt samlet 11.467.942,12 kr.
Videre fremgår det, at foreningens andel heraf udgør samlet 5.733.971,06 kr., jf. aftale om evt. salg af ejendom af 6. november 2019.
Henset hertil finder Landsskatteretten, at foreningen ikke har godtgjort, at udgifterne til købsmoms er afholdt af foreningen, idet fakturaerne er udstedt til og betalt af H2.
Det forhold, at H2 og foreningen den 6. november 2019 har aftalt, at foreningen skal betale 50 % af omkostningerne til opførelsen af [huset] ændrer ikke herved.
Landsskatteretten finder, at det er med rette, at Skattestyrelsen ikke har imødekommet foreningens ansøgning om delvis momskompensation for købsmoms på samlet 1.121.421,55kr. for kalenderåret 2019 jf. § 1, stk. 1, i bekendtgørelse om momskompensation til velgørende foreninger m.v.
Landsskatteretten stadfæster herefter Skattestyrelsens afgørelse.