Parter
Anklagemyndigheden
mod
T
cpr-nummer (red.fjernet.cpr)
Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.
Anklageskrift er modtaget den 13. september 2024.
T er tiltalt for
1.
Skatteunddragelse af særligt grov karakter efter straffelovens § 289, jf. skattekontrollovens § 82, stk. 1, (dagældende § 13, stk.1),
ved med forsæt til skatteunddragelse for indkomståret 2017 at have afgivet urigtige eller vildledende oplysninger til brug for sin skatteansættelse, idet han den 28. marts 2018 via TastSelv godkendte sin skatteansættelse uden at oplyse om yderligere indkomst i form af indsættelser på 682.240 kr. fra vekslingstjenesten G1-tjenneste, hvorved det offentlige blev unddraget 331.090 kr. i skat.
2.
skatteunddragelse af særligt grov karakter efter straffelovens § 289, jf. skattekontrollovens § 82, stk.1,
ved med forsæt til skatteunddragelse for indkomståret 2018 at have afgivet urigtige eller vildledende oplysninger til brug for sin skatteansættelse, idet han den 12. marts 2019 via TastSelv godkendte sin skatteansættelse uden at oplyse om yderligere indkomst i form af indsættelser på 1.351.993 kr. fra vekslingstjenesten G1-tjenneste, hvorved det offentlige blev unddraget 687.218 kr. i skat.
3.
skatteunddragelse af særligt grov karakter efter straffelovens § 289, jf. skattekontrollovens § 82, stk. 1,
ved med forsæt til skatteunddragelse for indkomståret 2019 at have afgivet urigtige eller vildledende oplysninger til brug for sin skatteansættelse, idet han den 23. marts 2020 via TastSelv godkendte sin skatteansættelse uden at oplyse om yderligere indkomst i form ad indsættelser på 1.097.808 kr. fra vekslingstjenesten G1-tjenneste, hvorved det offentlige blev unddraget 558.015 kr. i skat.
Påstande
Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om fængselsstraf og en tillægsbøde.
Tiltalte har nægtet sig skyldig, subsidært at han alene findes skyldig i skatteunddragelse for et mindre beløb ved at have handlet groft uagtsomt.
Sagens oplysninger
Der er afgivet forklaring af tiltalte T og af vidnet V1.
Forklaringerne er lydoptaget og gengives ikke i dommen.
Tiltalte er ikke tidligere straffet.
Tiltalte har om sine personlige forhold forklaret, at han er uddannet (red.fjernet.uddannelse1) og (red.fjernet.uddannelse2). Han har haft ledende stillinger inden for (red.fjernet.område) i en række danske virksomheder og organisationer. Han har de senere år været selvstændig erhvervsdrivende, idet han ejer og driver to virksomheder. Han er (red.fjernet.civilstatus) og har børn og bor i eget hus.
Rettens begrundelse og afgørelse
Tiltalte har erkendt, at han på sine private bankkonti i 2017-2019 modtog indsættelser med de i forhold 1-3 anførte beløb fra vekslingstjenesten G1-tjenneste, og at indsættelserne stammer fra salg af bitcoins. Han har endvidere erkendt, at han godkendte sine skatteansættelser uden at oplyse om de anførte indsættelser, og at det offentlige blev unddraget med de forholdende anførte beløb, såfremt indsættelserne skulle havde været indtægtsført.
Tiltalte har under behandlingen af skattesagen og under behandlingen af straffesagen afgivet skiftende forklaringer om baggrunden for, at han modtog indbetalinger på sine private bankkonti fra G1-tjenneste, og hvad han anvendte de indbetalte beløb til.
Tiltalte har til skattemyndighederne oplyst, at indbetalingerne blev anvendt til at betale kreditorer med, til at få egne indskud ud, til at videreoverføre til tiltaltes kunder og til at indskyde midler i tiltaltes nye selskaber. Vedrørende indbetalinger til G1-tjenneste har tiltalte under skattesagen og under hovedforhandlingen oplyst, at han i 2015 og 2016 overførte i alt 692,550 kr. til G1-tjenneste fra sin private konto.
Det fremgår af de fremlagte kontoudtog, at indbetalingerne til tiltaltes bankkonti fra G1-tjenneste er anvendt til indskud i tiltaltes nye selskaber og til afholdelse af private udgifter, men ikke til overførsel til kunder eller betaling af kreditorer knyttet til tiltaltes virksomhed G2-virksomhed. Tiltalte har i overensstemmelse hermed under hovedforhandlingen forklaret, at erhvervsdriften i G2-virksomhed ophørte allerede i 2014, og han har til kurator i G2-virksomhed under konkurs, der blev opløst den 23. oktober 2018, oplyst at, selskabet ikke havde nogen aktiver.
Tiltalte har først under hovedforhandlingen forklaret, at indbetalinger til hans konti i 2017-2019 fra G1-tjenneste rettelig stammer fra salg af bitcoins, som han minede i 2012.
Retten finder på baggrund af sagens oplysninger, at tiltaltes forklaring om, at indbetalingerne fra G1-tjenneste i 2017-2019 stammer fra salg af bitcoin, som han minede i 2012, må tilsidesættes om utroværdig. Retten lægger herefter til grund, at indbetalingerne til tiltaltes konti fra G1-tjenneste stammer fra salg af bitcoins, som tiltalte havde købt for egne midler indbetalt i G1-tjenneste i 2015 og 2016.
Herefter, og da der til grund for beregningen af beløbene for unddraget skat i forhold 1-3 er sket et fradrag i den samlede indkomst med et beløb på 692.550 kr. svarende til det, som tiltalte efter sin forklaring, indsatte hos G1-tjenneste i 2015 og 2016, findes tiltalte skyldig i overensstemmelse med tiltalen.
Straffen fastsættes til fængsel i 10 måneder og en bøde på 1.575.000 kr., jf. straffelovens § 289, jf. skattekontrollovens § 82, stk. 1 (tidligere til dels skattekontrollovens § 13, stk.1).
Frihedsstraffen skal ikke fuldbyrdes, hvis tiltalte overholder de betingelser, som er angivet nedenfor, jf. straffelovens § 62 og § 63, jf. § 56, stk. 1. Tiltalte skal herunder udføre samfundstjeneste i 150 timer.
Retten har ved strafudmåling navnlig lagt vægt på størrelsen af det beløb, der er uddraget i skat, at tiltalte har gode personlige forhold og på den tid, der er forløbet siden skatteunddragelsen, fandt sted.
Thi kendes for ret
Tiltalte T skat straffes med fængsel i 10 måneder.
Straffen skal ikke fuldbyrdes, hvis tiltalte overholder følgende betingelser:
1. Tiltalte må ikke begå noget strafbart i en prøvetid på 2 år fra endelig dom.
2. Tiltalte skal inden for en længstetid på 1 år fra endelig dom udføre ulønnet samfundstjeneste i 150 timer.
3. Tiltalte skal være under tilsyn af kriminalforsorgen i prøvetiden.
Tiltalte skal betale en tillægsbøde på 1.575.000 kr.
Forvandlingsstraffen for bøden er fængsel i 60 dage.
Tiltalte skal betale sagens omkostninger, dog ikke udgifter til forsvarerens transport regnet fra Retten i Glostrup til Retten i Nykøbing Falster.