Dato for udgivelse
02 Dec 2024 08:51
Dato for afsagt dom/kendelse/afgørelse/styresignal
19 Nov 2024 06:18
SKM-nummer
SKM2024.603.SR
Myndighed
Skatterådet
Ansvarlig styrelse
Skattestyrelsen
Sagsnummer
24-1294046
Dokument type
Bindende svar
Overordnede emner
Skat
Overemner-emner
Personlig indkomst
Emneord
Udlodning af ratepension og udskillelse
Resumé

Spørger og Spørgers tidligere ægtefælle havde udarbejdet en bodelingsoverenskomst i anledning af deres separation og senere skilsmisse. Det var bl.a. aftalt i bodelingsoverenskomsten, at der skulle ske udlodning af en del af den tidligere ægtefælles ratepensionsordning til Spørger.

Der skete først udskillelse af den del af den tidligere ægtefælles ratepensionsordning, som blev udloddet til Spørger, efter der var gået mindst 12½ år af ratepensionsudbetalingsperioden.

Skatterådet fandt, at udskillelse af en pensionsordning, som var udloddet til en ægtefælle i en bodelingsoverenskomst, ikke var en betingelse for, at udlodningen var gyldig efter pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2.

Skatterådet kunne derfor bekræfte, at der skete afgiftsfri udlodning til en ægtefælle ved skifte af fællesbo i henhold til pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2 alene som følge af aftalen i bodelingsoverenskomsten om udlodning af en del af den tidligere ægtefælles ratepensionsordning til Spørger.

Skatterådet kunne ikke bekræfte, at udbetalinger fra den tidligere ægtefælles ratepension, som tilkom Spørger i kraft af udlodningen i bodelingsoverenskomsten, var skattefri, idet udbetalingerne var skattepligtige for Spørger efter pensionsbeskatningslovens § 20, stk. 1, nr. 4.

Hjemmel

Pensionsbeskatningsloven

Reference(r)

Pensionsbeskatningslovens §§ 18, 19, 20, og 30

Henvisning

Den juridiske vejledning 2024-2, afsnit C.A.10.2.1.6.1

Offentliggøres i redigeret form

Spørgsmål:

  1. Kan Skatterådet bekræfte, at § 8, linje 2-12 i vedlagte bodelingsoverenskomst udgør en afgiftsfri udlodning til Spørger fra tidligere ægtefælles ratepension i henhold til pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2?
  2. Kan Skatterådet bekræfte, at udbetalinger fra tidligere ægtefælles ratepension, som tilfalder Spørger i kraft af udlodning efter § 8, linje 2-12 i vedlagte bodelingsoverenskomst, ikke er skattepligtige for Spørger efter pensionsbeskatningslovens § 20, stk. 1, nr. 4?

Svar:

  1. Ja
  2. Nej

Beskrivelse af de faktiske forhold

Spørgeren anmoder om, at Skattestyrelsen afgiver bindende svar på skattemæssige virkninger for Spørgeren af konkrete dispositioner, som Spørgeren sammen med andre end Spørgeren selv, herunder tidligere ægtefælle vil foretage vedrørende "Udbetaling fra ratepension tilhørende spørgerens tidligere ægtefælle." Der henvises til Skattestyrelsens tidligere vejledende svar af 28.10.2022 under Sags-id (…) stillet til Spørgeren.

Det følger af vejledende udtalelse ved brev af 28. oktober 2022 fra Skattestyrelsen til Spørger, at en udskillelse skal ske i forbindelse med at fællesboet skiftes, at en udskillelse 12-14 år efter at fællesboet er opløst ikke kan anses for at ske i forbindelse med skifte af fællesbo, og at udskillelsen derfor ikke kan ske uden afgiftsmæssige konsekvenser.

Det fremgår af § 8, linje 1-12 i bodelingsoverenskomsten, at:

"Hvad pensionsrettigheder angår, er vi blevet enige om følgende:

B har hos Nordea en ratepension, der udbetales til ham over en 25-årig periode. Ratepensionskontoen har pr. 2.1.2008 en værdi på kr. 1.637.541,00. Når udbetaling er sket i halvdelen af perioden, eller 12½ år, har A de sidste 12½ år ret til at få udbetalt halvdelen af pensionsydelsen, således at pensionsudbetalinger efter 12½ år deles ligeligt mellem B og A. A får en særskilt pensionskonto oprettet for sit vedkommende.

Hvis B sælger ejendommen, beliggende på (…), inden der er gået 12½ år af ratepensionsudbetalingerne, fremrykkes tidspunktet for A’s ret til at få halvdelen af ratepensionsudbetalingerne til det tidspunkt, hvor ejendommen bliver solgt (ejendomskøbers overtagelsesdag). A får en særskilt pensionskonto oprettet for sit vedkommende."

Spørgers opfattelse og begrundelse

Det er min klare vurdering, at der kan ske skatte- og afgiftsfri udbetaling af ratepensionen til Spørgeren i overensstemmelse med bodelingsaftalen, selvom Spørgeren først nu får oprettet en ratepensionskonto, da det ikke i pensionsbeskatningsloven er et krav, at ratepensionskontoen rent administrativt skal oprettes samtidig med indgåelsen af bodelingsoverenskomsten, men blot at den mellem parterne gældende aftale om skifte af fællesboet, skal indeholde stillingtagen til delingen af pensionsrettighederne.

Skattestyrelsens indstilling og begrundelse

Spørgsmål 1

Kan Skatterådet bekræfte, at § 8, linje 2-12 i vedlagte bodelingsoverenskomst udgør en afgiftsfri udlodning til Spørger fra tidligere ægtefælles ratepension i henhold til pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2?

Begrundelse

I henhold til pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 1, skal der som hovedregel betales afgift på 60 pct. ved overdragelse eller anden overførsel til eje, eller andre dispositioner, der medfører at en pensionsordning ikke længere opfylder betingelserne i kapitel 1.

Efter pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2, skal der dog ikke betales afgift af udlodning til ægtefælle ved skifte af fællesbo.

Efter pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 3, betragtes det ikke som en afgiftspligtig disposition, hvis ægtefællen foretager følgende dispositioner for den efter stk. 2 udloddede del:

  1) Indsætter begunstigede efter reglerne i pensionsbeskatningsloven.
  2) Indtræder som ejer af den udloddende del i relation til pensionsbeskatningslovens §§ 18 og 19, således at ægtefællens indbetalinger kan fradrages og ægtefællens arbejdsgivers indbetalinger ikke skal medregnes ved opgørelsen af  ægtefællens skattepligtige indkomst. 
  3) Indtræder ved udlodningen som forsikret og ejer eller kontohaver i relation til den udloddede del. 

Pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 3, angiver de tre forskellige former for udlodning, der kan ske uden afgiftsmæssige konsekvenser, jf. Den juridiske vejledning, 2024-2, afsnit C.A.10.2.1.6.2. Den første form for udlodning, jf. § 30, stk. 3, nr. 1, er udgangspunktet, og de to følgende former for udlodning i § 30, stk. 3, nr. 2 og 3, er trinvise udbygninger.

Der kan ikke ske afgiftsfri udlodning i tilfælde, hvor ægtefællerne lever faktisk adskilt uden at have skiftet fællesboet, jf. Den juridiske vejledning, 2024-2, afsnit C.A.10.2.1.6.1.

I afgørelsen TfS 1994, 691 fandt Landsskatteretten, at afgiftsfritagelsen i pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2, ikke omfatter overførsel af pensionsordninger, der sker ved særejeægtepagt, idet bestemmelsen anvender udtrykket "udlodning ved skifte", hvilket ikke omfatter deling ved ægtepagt.

I henhold til afgørelsen i TfS 1994, 691, finder § 30, stk. 2, udelukkende anvendelse i de tilfælde, hvor en deling af fællesboet er lovpligtig.

Det fremgår af den fremsendte bodelingsoverenskomst, at bodelingsoverenskomsten er indgået mellem A og B i anledning af deres separation i henhold til Statsforvaltningen Hovedstadens separationsbevilling af 10. december 2007. Som skæringsdag og opgørelsesdag for bodelingen er aftalt den 1. februar 2008. Bodelingsoverenskomsten er underskrevet af B den 1. januar 2008 og af A den 14. januar 2008. Der sker i henhold til bodelingsoverenskomsten deling af parternes fællesbo i form af bankindeståender, værdipapirer, ejendommen (…), indbo, løsøre, pensionsrettigheder mv.

Det følger af bemærkningerne til § 1, nr. 4, i LFF 1996-01-24 nr. 188, at der kan ske skifte af et fællesbo ved, at ægtefællerne indgår en aftale om skifte (deling) af deres fællesbo: "Ved skifte forstås såvel privat skifte, det vil sige ægtefællernes egen aftale, og offentligt skifte. (…)"

Deling af et fællesbo er lovpligtig ved separation. Det følger således af § 5, stk. 1, i lov om ægtefællers økonomiske forhold: "Ved separation eller skilsmisse deler ægtefællerne deres formuer lige, medmindre de har indgået en aftale om delingen efter § 32 (…)."

Forarbejderne til pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2, jf. bemærkningerne til § 1, nr. 4, i LFF 1996-01-24 nr. 188, omtaler "skifte af fællesbo i tilfælde af separation, skilsmisse, eller bosondring".

Skattestyrelsen finder på ovenstående baggrund, at idet A og B i bodelingsoverenskomsten indgår aftale om deling af deres fællesbo i anledning af deres separation, sker der med bodelingsoverenskomsten "skifte af fællesbo" i henhold til pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2.

Ifølge bemærkningerne til § 1, nr. 47, i LFF 1986-02-20 nr. 111, er en udlodning en overdragelse: "Efter lovens § 30, stk. 1, er det hovedreglen, at overdragelse af en pensionsordning medfører afgiftspligt (…). I lovens § 30, stk. 2, er der gjort undtagelse herfra i tilfælde, hvor en pensionsordning udloddes til en ægtefælle ved skifte af fællesbo med respekt af udbetalingsvilkårene."

I praksis inddrages ikke alle pensionsordninger under delingen af et fællesbo. Ved lov nr. 483 af 7. juni 2006 om ændring af lov om ægteskabets retsvirkninger og lov om skifte af fællesbo m.v. med flere love, er der lovgivet om pensionsrettigheders behandling ved død samt separation og skilsmisse. Udgangspunktet er herefter, at ved skifte i anledning af separation, skilsmisse eller bosondring udtager ægtefællerne egne rimelige pensionsrettigheder forlods af fællesboet, jf. lovens § 16 b. Dette indebærer, at værdien af en rimelig ordning ikke indgår på skiftet mellem ægtefællerne, selv om ordningen er omfattet af formuefællesskabet. Loven omfatter alle pensionsrettigheder, herunder ratepension.

Det følger af LFF 1996-01-24 nr. 188, at, "Efter gældende praksis inddrages ikke alle pensionsordninger under delingen af et fællesbo. I det omfang, der kan ske deling, findes reglerne om beskatningen i pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2."

Det fremgår af § 8, linje 1-12 i bodelingsoverenskomsten, at:

"Hvad pensionsrettigheder angår, er vi blevet enige om følgende:

B har hos Nordea en ratepension, der udbetales til ham over en 25-årig periode. Ratepensionskontoen har pr. 2.1.2008 en værdi på kr. 1.637.541,00. Når udbetaling er sket i halvdelen af perioden, eller 12½ år, har A de sidste 12½ år ret til at få udbetalt halvdelen af pensionsydelsen, således at pensionsudbetalinger efter 12½ år deles ligeligt mellem B og A. A får en særskilt pensionskonto oprettet for sit vedkommende.

Hvis B sælger ejendommen (…), inden der er gået 12½ år af ratepensionsudbetalingerne, fremrykkes tidspunktet for A’s ret til at få halvdelen af ratepensionsudbetalingerne til det tidspunkt, hvor ejendommen bliver solgt (ejendomskøbers overtagelsesdag). A får en særskilt pensionskonto oprettet for sit vedkommende."

Det må lægges til grund, at § 8, linje 2-7 i bodelingsoverenskomsten skal forstås således, at halvdelen af summen af de sidste 12½ års pensionsydelser af B’s ratepensionsordning skal overdrages til en af A særskilt ejet pensionskonto. Dette skal ske, når udbetalingerne er sket i 12½ år.

Det må endvidere lægges til grund, at § 8, linje 8-12 skal forstås således, at hvis den angivne ejendom sælges, inden der er gået 12½ år af ratepensionsudbetalingerne, skal halvdelen af summen af de pensionsydelser, der resterer af B’s ratepensionsordning, overdrages til en af A særskilt ejet pensionskonto. Dette skal i så fald ske pr. ejendomskøbers overtagelsesdag.

Eftersom der i henhold til bodelingsoverenskomsten skal ske overdragelse af en del af B’s ratepensionsordning til A, er der i bodelingsoverenskomsten en aftale om udlodning af en del af ratepensionsordningen.

Det er ifølge bodelingsoverenskomsten fortsat B’s alder og liv, som er afgørende for tidspunktet for udbetaling af ratepensionen. Derudover fremgår det ikke af oplysningerne, at A skal kunne foretage fradragsberettigede indbetalinger på den udloddede del af pensionsordningen. Det må på denne baggrund lægges til grund, at aftalen er en udlodning efter pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 3, nr. 1.

For udlodning efter pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 3, nr. 1, gælder generelt, at den fraseparerede ægtefælle er selvstændigt afgiftspligtig og indkomstskattepligtig af den udloddede del og kan indsætte begunstigede. Den udloddede del er stadig en del af ejerægtefællens pensionsordning, og retten til udbetaling er derfor afhængig af den oprindelige ejers pensionsalder, død mv. Den fraseparerede ægtefælle er berettiget til at flytte sin konto vedrørende den udloddede del til et andet pensionsinstitut, med respekt af de for den udloddede del gældende vilkår. Den fraseparerede ægtefælle har samme adgang til at træffe aftaler, som den oprindelige ejer havde på udlodningstidspunktet, medmindre andet er fastsat i bodelingsaftalen. Der er ikke tale om en ny pensionsordning. Se bemærkningerne i LFF 1986-02-20 nr. 111 og LFF 1996-01-24 nr. 188.

Den udloddede del af pensionen overgår efter pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 3, nr. 1, som en "særlig bestanddel" (fripolice i forsikring eller særlig konto i banker), jf. "Pensionsbeskatningsloven" (2005) af Ole Andreasen m.fl. s. 333.

Ordlyden af pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2, "ved skifte af fællesbo" betyder, at udlodningen skal ske som et led i delingen (skiftet) af fællesboet, jf. "Pensionsbeskatningsloven" (2005) af Ole Andreasen m.fl. s. 332.

Det fremgår af sagens oplysninger, at B først opretter en særskilt pensionskonto, når der er gået (mindst) 12½ år af ratepensionsudbetalingsperioden.

Af de almindelige bemærkninger i LFF 1996-01-24 nr. 188, fremgår om udskillelse i forbindelse med en beskrivelse af gældende ret, at: "I praksis udskilles den udloddede del fra ejerægtefællens konto således at den fraskilte eller fraseparerede ægtefælle civilretligt står som ejer af den udloddede del."

Af bemærkningerne til § 1, nr. 4, i LFF 1996-01-24 nr. 188 fremgår: "Ved udlodning efter de gældende regler, sker der i praksis det, at den udloddede del udskilles og den fraseparerede eller fraskilte ægtefælle registreres som civilretlig ejer, men ikke som forsikringstager eller kontohaver i skattemæssig henseende."

Bemærkningerne i LFF 1996-01-24 nr. 188 kan ikke fortolkes således, at udskillelse er en gyldighedsbetingelse efter pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2, idet bemærkningerne udelukkende beskriver, hvad der sker "i praksis".

Af de specielle bemærkninger til § 1, nr. 4, i LFF 1996-01-24 nr. 188 fremgår under beskrivelsen af de foreslåede regler, som findes i nugældende § 30, stk. 3, nr. 2: "Ved deling af en pensionsordning skal den udloddede del udskilles på en konto for sig af hensyn til indberetningspligten. Branchen har oplyst, at dette allerede sker i dag."

Bemærkningerne kan ikke fortolkes således, at udskillelse er en gyldighedsbetingelse efter pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2. Ifølge bemærkningerne skal der således udelukkende ske udskillelse af hensyn til indberetningspligten, og ikke af hensyn til gyldigheden af udlodningen. Derudover vedrører disse bemærkninger udlodning, som sker efter nugældende § 30, stk. 3, nr. 2, hvorefter den fraseparerede ægtefælle indtræder som ejer af den udloddende del i relation til pensionsbeskatningslovens §§ 18 og 19, således at ægtefællens egne indbetalinger kan fradrages og ægtefællens arbejdsgivers indbetalinger ikke skal medregnes ved opgørelsen af ægtefællens skattepligtige indkomst.  For udlodning efter pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 3, nr. 2, som ikke er den anvendte udlodningsform i nærværende sag, er det i praksis nødvendigt at foretage udskillelse af hensyn til indberetningspligten.

Af SKM2006.608.SKAT fremgår: " (…) såfremt ægtepagten formuleres således, at dele af de af ægtepagten omfattede pensionsordninger reelt kan anses for at blive overdraget til den anden ægtefælle end den oprindelige ejer ved oprettelsen af ægtepagten, vil overdragelsen være omfattet af PBL § 30, hvorfor der vil skulle betales en afgift på 60 %.  Derimod vil oprettelse af en ægtepagt, som foreskriver en deling af en pensionsordning i tilfælde af separation eller skilsmisse ikke udløse en afgiftspålæggelse i henhold til PBL § 30 stk. 1, idet en sådan overdragelse reguleres af PBL § 30 stk. 2. (…)"

Det kan udledes af SKM2006.608.SKAT, at en overdragelse af en pensionsordning i en ægtepagt i sig selv kan få retskraft som en overdragelse efter pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 1. Det kræver således ikke, at pensionsordningen udskilles til ægtefællen for at give overdragelsen retskraft efter pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 1.

Skattestyrelsen finder på baggrund af ovenstående, at udskillelse af en pensionsordning, som er udloddet i en bodelingsaftale, ikke er en betingelse for, at udlodningen er gyldig efter pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2.

B og A indgår i en lovpligtig bodelingsoverenskomst aftale om, at der skal ske udlodning af en del af B’s ratepension til A. Det er Skattestyrelsens opfattelse, at der alene som følge af denne aftale i bodelingsoverenskomsten, er tale om en afgiftsfri udlodning i henhold til pensionsbeskatningsloven § 30, stk. 2. 

Skattestyrelsen bemærker, at udskillelsen i sig selv ikke har betydning for skatte- eller afgiftspligten for pensionsudbetalinger.

Spørgsmålet kan derfor besvares med "ja".

Indstilling

Skattestyrelsen indstiller, at spørgsmål 1 besvares med "Ja".

Spørgsmål 2

Kan Skatterådet bekræfte, at udbetalinger fra tidligere ægtefælles ratepension, som tilfalder Spørger i kraft af udlodning efter § 8, linje 2-12 i vedlagte bodelingsoverenskomst, ikke er skattepligtige for Spørger efter pensionsbeskatningslovens § 20, stk. 1, nr. 4?

Begrundelse

Det er fastslået i besvarelsen af spørgsmål 1, at der i den fremsendte bodelingsoverenskomst sker en afgiftsfri udlodning af en andel af B’s ratepensionsordning til Spørger i henhold til pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2.

I henhold til pensionsbeskatningslovens § 20, stk. 1, nr. 4, er en ægtefælle indkomstskattepligtig af de løbende udbetalinger fra en udloddet ratepensionsordning.

Ordlyden af PBL § 20, stk. 1, nr. 4, er:

"Til den skattepligtige indkomst medregnes: (…)

4. (…) udbetalinger fra en rateforsikring eller rateopsparing i pensionsøjemed til ejerens fraskilte eller fraseparerede ægtefælle, når ydelserne tilfalder ægtefællen i kraft af udlodning ved skifte af fællesbo, (…)"

Af bemærkningerne til § 1, punkt 47 i LFF 1986-02-20 nr. 111 fremgår:

" (…) I konsekvens af, at ægtefællen bliver selvstændigt afgiftspligtig af den udloddede del, skal det ved den foreslåede bestemmelse i forslagets § 1, nr. 32, præciseres, at ægtefællen på tilsvarende måde bliver selvstændigt indkomstskattepligtig efter lovens § 20, stk. 1, af løbende pensionsydelser og rateudbetalinger fra den udloddede ordning. (…)"

Det lægges til grund at B har haft fradragsret eller bortseelsesret for samtlige indbetalinger til ratepensionsordningen, jf. pensionsbeskatningslovens §§ 18 og 19, hvorfor der ikke kan ske udbetaling uden beskatning efter pensionsbeskatningslovens § 20, stk. 4.

Skattestyrelsen finder på ovenstående baggrund, at udbetalinger fra B’s ratepensionsordning, som tilfalder Spørger i kraft af udlodningen efter § 8, linje 2-12 i vedlagte bodelingsoverenskomst, er skattepligtige for Spørger efter pensionsbeskatningslovens § 20, stk. 1, nr. 4.

Spørgsmålet skal derfor besvares med "nej".

Indstilling

Skattestyrelsen indstiller, at spørgsmål 2 besvares med "nej".

Skatterådets afgørelse og begrundelse

Skatterådet tiltræder Skattestyrelsens indstilling og begrundelse.

Lovgrundlag, forarbejder og praksis

Spørgsmål 1 og 2

Lovgrundlag

Pensionsbeskatningsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1327 af 10. september 2020 om beskatningen af pensionsordninger m.v.

Pensionsbeskatningslovens § 18

Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for ejeren af ordningen, jf. reglerne i afsnit III, kan med de i stk. 2-8 nævnte begrænsninger fradrages de i indkomståret forfaldne bidrag eller præmier til pensionsordninger omfattet af kapitel 1, bortset fra præmier og bidrag til aldersopsparing, aldersforsikring eller den del af et pensionskassemedlems årlige bidrag, der anvendes til finansiering af supplerende engangssummer som nævnt i § 29 A, stk. 1. Indbetalinger til de i §§ 11 A, 12, 13 og 15 A nævnte ordninger fradrages i det indkomstår, hvori indbetalingerne har fundet sted. Forfaldne bidrag eller præmier, der bliver betalt senest den 1. april i kalenderåret efter det kalenderår, hvor bidraget eller præmien er forfaldet, fradrages på forfaldstidspunktet. Forfaldne bidrag eller præmier, der bliver betalt senere end den 1. april i kalenderåret efter det kalenderår, hvor bidraget eller præmien er forfaldet, fradrages på indbetalingstidspunktet. Hvis den 1. april falder på en banklukkedag, forlænges fristen til den førstkommende bankdag. Indbetales et bidrag m.v., der hidrører fra en tilbagebetaling efter § 22 E, inden fristen for tilbagebetalingen efter § 22 E, jf. dog 3. pkt., fradrages det på tidspunktet for indbetalingen på den pensionsordning, som tilbagebetalingen hidrører fra. Tilsvarende gælder indbetalinger til de i § 15 B nævnte ordninger, såfremt ordningen er en rateopsparing i pensionsøjemed, jf. § 11 A. Det samlede fradrag for indbetalinger til pensionsordninger omfattet af § 15 A kan ikke overstige det beløb, som ifølge § 15 A, stk. 6, må indbetales. Indbetalinger til de i § 15 A nævnte ordninger kan uanset 2. pkt. fradrages ved indkomstopgørelsen for det eller de indkomstår, hvori virksomheden som nævnt i § 15 A, stk. 2, er afstået, hvis indbetalingerne foretages senest den 1. juli i det umiddelbart efterfølgende indkomstår. Hvis den skattepligtiges indkomstår ikke er sammenfaldende med kalenderåret, er den i 9. pkt. nævnte frist for indbetaling dog den 1. juli i kalenderåret efter det kalenderår, som det indkomstår, hvori virksomheden er afstået, træder i stedet for. 1. og 2. pkt. gælder ikke, hvis bidragene m.v. er indbetalt af arbejdsgiveren. Fradragsretten gælder heller ikke indbetalinger fra hjælpe- og understøttelsesfonde som nævnt i § 52 eller i lov om beskatningen af renteforsikringer m.v. § 21, til en pensionsordning med løbende udbetalinger for den begunstigede. Fradrag for indbetalinger til indeksordninger kan højst omfatte 6 kontrakter for hver person.

Stk. 2.  Bidrag m.v. til kapitalforsikring i pensionsøjemed og opsparing i pensionsøjemed kan for et indkomstår i alt højst fratrækkes med det i § 16, stk. 1, 4. pkt., nævnte beløb. Bidrag m.v. til rateforsikring i pensionsøjemed, rateopsparing i pensionsøjemed og ophørende livrenter kan for et indkomstår i alt højst fratrækkes med det i § 16, stk. 2, nævnte beløb. Er der af en arbejdsgiver m.v. foretaget indbetalinger til ordninger som nævnt i 1. og 2. pkt. for ejeren, jf. § 19, nedsættes det fradragsberettigede beløb efter 1. og 2. pkt. med disse indbetalinger bortset fra arbejdsmarkedsbidrag. Fradraget for bidrag m.v. til kapitalforsikring i pensionsøjemed og til opsparing i pensionsøjemed og bidrag som nævnt i § 29 A, stk. 2, kan dog ikke overstige det beløb, som ejerens personlige indkomst i det pågældende indkomstår udgør uden fradrag for bidragene. Den overskydende del af bidragene kan hverken overføres til fradrag ved indkomstopgørelsen for ægtefællen eller fremføres til fradrag ved indkomstopgørelsen for et senere indkomstår. Er der sket afgiftsberigtigelse af en kapitalforsikring eller en opsparing i pensionsøjemed efter § 25, stk. 1, nr. 1, ved udbetaling til ejeren, efter at pensionsudbetalingsalderen er nået, er der ikke fradragsret for bidrag til sådanne ordninger, som indbetales i de indkomstår, der følger efter indkomståret, hvori den eller de første kapitalforsikringer eller opsparinger i pensionsøjemed er afgiftsberigtiget.

Stk. 3. (…)

Stk. 4. (…)

Stk. 5. (…)

Stk. 6. (…)

Stk. 7. (…)

Pensionsbeskatningslovens § 19

Ved opgørelsen af en arbejdstagers skattepligtige indkomst medregnes ikke beløb, der af arbejdsgiveren indbetales til en af kapitel 1 omfattet ordning for arbejdstageren, herunder indbetalinger til Arbejdsmarkedets Tillægspension vedrørende arbejdsgiverbetalte dagpengeydelser i henhold til lov om sygedagpenge. Det samme gælder indbetalinger fra en tidligere arbejdsgiver til en af kapitel 1 omfattet ordning. Bortseelsesretten efter 1. og 2. pkt. gælder også de i kalenderåret forfaldne bidrag eller præmier, der indbetales senest den 1. april i det efterfølgende kalenderår. Hvis den 1. april falder på en banklukkedag, forlænges fristen til den førstkommende bankdag. Indbetales et bidrag m.v., der hidrører fra en tilbagebetaling efter § 22 E, inden fristen for tilbagebetalingen efter § 22 E, jf. dog 3. pkt., er det bortseelsesberettiget på tidspunktet for indbetalingen på den pensionsordning, som tilbagebetalingen hidrører fra. Bidrag eller præmier til forudlønnede arbejdstageres pensionsordninger, der er forfaldne til betaling i løbet af måneden, men som vedrører den følgende måned, anses ved anvendelsen af 1. pkt. for bortseelsesberettigede og ved anvendelsen af 3. pkt. for forfaldne i sidstnævnte måned. Er der sket afgiftsberigtigelse af en kapitalforsikring eller en opsparing i pensionsøjemed efter § 25, stk. 1, nr. 1, ved udbetaling til ejeren, efter at pensionsudbetalingsalderen er nået, medregnes beløb, der af arbejdsgiveren eller en tidligere arbejdsgiver indbetales til en kapitalforsikring eller en opsparing i pensionsøjemed i de indkomstår, der følger efter indkomståret, hvori den eller de første kapitalforsikringer eller opsparinger i pensionsøjemed er afgiftsberigtiget, dog ved opgørelsen af arbejdstagerens skattepligtige indkomst. 1. og 2. pkt. gælder ikke præmier og bidrag til aldersopsparing, aldersforsikring eller den del af et pensionskassemedlems årlige bidrag, der anvendes til finansiering af supplerende engangssummer som nævnt i § 29 A, stk. 1. Efter arbejdstagerens død medregnes indbetalinger fra afdødes tidligere arbejdsgiver til sikring af ægtefælle- eller samleverpension, samleverpension eller børnepension efter § 2, nr. 4, heller ikke ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for ægtefællen, den fraskilte ægtefælle, samleveren, jf. § 2, nr. 4, litra e, børnene eller afdødes bo. Retten til at bortse fra arbejdsgiverens indbetalinger til en indeksordning er begrænset på samme måde som fradragsretten for egne indbetalinger, jf. § 18, stk. 1, 13. pkt.186 Retten til at bortse fra arbejdsgiverens indbetalinger til en rateforsikring eller rateopsparing i pensionsøjemed omfattet af § 15 B er begrænset på samme måde som fradragsretten for egne præmier og bidrag, jf. § 15 B, stk. 6.

Stk. 2. (…)

Stk. 3. (…)

Stk. 4. (…)

Stk. 5. (…)

Pensionsbeskatningslovens § 20

Til den skattepligtige indkomst medregnes:

1. (…)

2. (…)

3. (…)

4. Pension fra en pensionsordning med løbende udbetalinger og udbetalinger fra en rateforsikring eller rateopsparing i pensionsøjemed til ejerens fraskilte eller fraseparerede ægtefælle, når ydelserne tilfalder ægtefællen i kraft af udlodning ved skifte af fællesbo, samt pension fra en pensionsordning med løbende udbetalinger, der tilfalder eventuelle begunstigede efter ægtefællens død, jf. § 30, stk. 2.

Stk. 2. (…)

Stk. 3. (…)

Stk. 4. Den del af udbetalinger fra pensionsordninger som nævnt i stk. 1, der svarer til indbetalinger på ordningen, som den skattepligtige efter § 55, 1. pkt., kan godtgøre at der ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for ejeren eller kontohaveren ikke har været hel eller delvis fradrags- eller bortseelsesret for her i landet eller i udlandet, medregnes ikke til den skattepligtige indkomst.

Stk. 5. (…)

Stk. 6. (…)

Pensionsbeskatningslovens § 30

Ved overdragelse eller anden overførsel til eje eller pant samt ved andre dispositioner m.v., der medfører, at en pensionsordning med løbende udbetalinger eller en rateforsikring eller rateopsparing i pensionsøjemed ikke længere opfylder betingelserne i kapitel 1, svares en afgift på 60 pct. af det beløb, som på tidspunktet for dispositionen m.v. kunne være udbetalt ved ordningens ophævelse, eventuelt af kapitalværdien af fripolice eller lignende, jf. dog § 30 B.

Stk. 2. Reglerne i stk. 1 anvendes ikke i tilfælde omfattet af § 46, stk. 2, nr. 3, i lov om ægtefællers økonomiske forhold eller på udlodning til ægtefælle ved skifte af fællesbo. Efter udlodningen bliver ægtefællen selvstændigt afgiftspligtig af den udloddede del.

Stk. 3. For den efter stk. 2 udloddede del betragtes det ikke som en afgiftspligtig disposition, hvis ægtefællen foretager følgende dispositioner:

1) Indsætter begunstigede efter reglerne i denne lov.

2) Indtræder som ejer af den udloddende del i relation til §§ 18 og 19, således at ægtefællens indbetalinger kan fradrages og ægtefællens arbejdsgivers indbetalinger ikke skal medregnes ved opgørelsen af ægtefællens skattepligtige indkomst. 

3) Indtræder ved udlodningen som forsikret og ejer eller kontohaver i relation til den udloddede del. 

Stk. 4. Ved dispositioner omfattet af stk. 3, nr. 2 og 3, betragtes den udloddede del som oprindelig oprettet af ægtefællen. Såfremt ægtefællen indtræder som ejer i relation til § 18, skal ægtefællen foretage indbetalinger, der forholdsmæssigt svarer til de hidtidige indbetalinger på den udloddede del. Ægtefællen indtræder da i den aftalte indbetalingsperiode og den 10-årige fradragsperiode efter § 18, stk. 4. Ægtefællen har kun fradragsret efter reglerne i § 18 for egne indbetalinger. Den tidligere ejer-ægtefælles fradragsret efter § 18 påvirkes ikke af udlodningen. Reglerne i stk. 1 anvendes ikke ved overgang af en overlevelsesrente til en fraskilt ægtefælles fri rådighed efter reglerne i lov om bevarelse af enkepensionsret ved separation og skilsmisse.

Stk. 5. (…)

Stk. 6. (…)

Stk. 7. (…)

Stk. 8. (…)

Stk. 9. (…)

Lov om ægtefællers økonomiske forhold, jf. lovbekendtgørelse nr. 774 af 7. august 2019

Lov om ægtefællers økonomiske forhold § 5, stk. 1

Ved separation eller skilsmisse deler ægtefællerne deres formuer lige, medmindre de har indgået en aftale om delingen efter § 32 eller andet følger af § 26. Ved en ægtefælles død og ved skifte af et uskiftet bo deles ægtefællernes formue lige mellem den længstlevende ægtefælle eller dennes dødsbo og den førstafdøde ægtefælles dødsbo, medmindre andet følger af § 51. 

Lov om ægtefællers økonomiske forhold § 34

En ægtefælles rimelige pensionsrettigheder indgår ikke i formuedelingen.

Stk. 2. Beløb fra rimelig alders- og kapitalpension, supplerende engangssum og supplerende engangsydelse, der er udbetalt, indgår ikke i formuedelingen, i det omfang beløbene ikke må anses for at være forbrugt. Tilsvarende gælder indtægter af beløbene og det, der træder i stedet for beløbene.

Stk. 3. Stk. 2 finder ikke anvendelse på beløb, der ved udbetalingen har mistet deres karakter af pensionsopsparing.

Stk. 4. Værdien af øvrige pensionsrettigheder indgår i formuedelingen.

Lov nr. 483 af 7. juni 2006 om ændring af lov om ægteskabets retsvirkninger og lov om skifte af fællesbo m.v. med flere love

Lov om ændring af lov om ægteskabets retsvirkninger og lov om skifte af fællesbo m.v. med flere love § 16 b

Ved skifte i anledning af separation, skilsmisse eller bosondring udtager ægtefællerne egne rimelige pensionsrettigheder forlods af fællesboet.

Stk. 2. Ægtefællerne udtager endvidere forlods beløb fra rimelige kapitalpensionsrettigheder eller supplerende engangsydelser, der allerede er udbetalt, i det omfang beløbene ikke må anses for at være forbrugt. Tilsvarende gælder indtægter af og surrogater for beløbene. Adgangen til forlodsudtagelse gælder ikke beløb, der ved udbetalingen har mistet deres karakter af pensionsopsparing.

Stk. 3. Værdien af øvrige pensionsrettigheder indgår i delingen af fællesboet.

Forarbejder

LFF 1996-01-24 nr. 188, Forslag til lov om ændring af lov om beskatningen af pensionsordninger m.v. og lov om en realrenteafgift af visse pensionskapitaler m.v. Almindelige bemærkninger under "Udlodning til ægtefælle"

(…)

I praksis udskilles den udloddede del fra ejerægtefællens konto, således at den fraskilte eller fraseparerede ægtefælle civilretligt står som ejer af den udloddede del. For forsikring er der tale om en præmiefri ordning, hvor ejerægtefællen fortsat er den forsikrede.

LFF 1996-01-24 nr. 188, Forslag til lov om ændring af lov om beskatningen af pensionsordninger m.v. og lov om en realrenteafgift af visse pensionskapitaler m.v. Til § 1, nr. 4

(…)

Som det ene led foreslås (…)
Ved skifte forstås såvel privat skifte, det vil sige ægtefællernes egen aftale, og offentligt skifte. Efter den gældende praksis inddrages ikke alle pensionsordninger under delingen af et fællesbo. I det omfang, der kan ske deling, findes reglerne om beskatningen i pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2. Reglen finder som hidtil ikke anvendelse ved opløsning af fællesejet ved en særejeægtepagt.

Ved deling af en pensionsordning skal den udloddede del udskilles på en konto for sig af hensyn til indberetningspligten. Branchen har oplyst, at dette allerede sker idag.

Den fraseparerede eller fraskilte ægtefælle er som tidligere selvstændigt afgiftspligtig af den udloddede del og kan som tidligere indsætte begunstigede. Det er stadig den oprindelige ejer af pensionsordningen, hvis liv forsikringen er tegnet på, eller som er kontohaver. (…)

Den fraskilte eller fraseparerede ægtefælle er som hidtil berettiget til uafhængig af ejerægtefællen at flytte sin konto vedrørende den udloddede del til et andet pensionsinstitut, med respekt af de for den udloddede del gældende vilkår.(…)
Som det andet led foreslås (…)
Ved udlodning efter de gældende regler, sker der i praksis det, at den udloddede del  udskilles og den fraseparerede eller fraskilte ægtefælle registreres som civilretlig ejer, men ikke som forsikringstager eller kontohaver i skattemæssig henseende. (…)

Ved udlodning til ægtefællen efter § 30, stk. 2, 2. til 4. pkt., fortsætter ægtefællen ordningen for så vidt angår den udloddede del. Der er således ikke tale om en ny pensionsordning. (…)

LFF 1986-02-20 nr. 111, Forslag til lov om ændring af lov om beskatningen af pensionsordninger m.v. og lov om en realrenteafgift af visse pensionskapitaler m.v. til § 1, nr. 47

Efter lovens § 30, stk. 1, er det hovedreglen, at overdragelse af en pensionsordning medfører afgiftspligt og eventuel pligt til at betale tillægsskat af ordningens værdi på overdragelsestidspunktet.

I lovens § 30, stk. 2, er der gjort undtagelse herfra i tilfælde, hvor en pensionsordning udloddes til en ægtefælle ved skifte af fællesbo med respekt af udbetalingsvilkårene. (…)

I konsekvens af, at ægtefællen bliver selvstændigt afgiftspligtig af den udloddede del, skal det ved den foreslåede bestemmelse i forslagets § 1, nr. 32, præciseres, at ægtefællen på tilsvarende måde bliver selvstændigt indkomstskattepligtig efter lovens § 20, stk. 1, af løbende pensionsydelser og rateudbetalinger fra den udloddede ordning.

Praksis

SKM2006.608.SKAT

(…)

Det fremgår af Familiestyrelsens hjemmeside og pressemeddelelse, at alle ægtefæller fra den 1. januar 2007 som udgangspunkt vil tage deres egne pensionsordninger med sig ud af ægteskabet i tilfælde af skilsmisse i henhold til ovennævnte lov. Derfor skal ægtefæller, der ønsker at dele hinandens pensionsopsparinger sikre sig - f.eks. ved indgåelse af en ægtepagt.

I forbindelse med oprettelse af en sådan ægtepagt, er det vigtigt at være opmærksom på, at deling af pensionsordninger ved oprettelse af en ægtepagt kan blive omfattet af PBL § 30 stk. 1.

I henhold til PBL § 30 stk. 1 skal der, såfremt en pensionsordning med løbende udbetalinger, en rateforsikring eller rateopsparing i pensionsøjemed eller en kapitalforsikring eller opsparing i pensionsøjemed overdrages eller ved anden overførsel til eje, samt andre dispositioner, således at ordningen ikke længere opfylder betingelserne i PBL kapitel 1, betales en afgift på 60 %.

Opmærksomheden skal henledes på, at såfremt ægtepagten formuleres således, at dele af de af ægtepagten omfattede pensionsordninger reelt kan anses for at blive overdraget til den anden ægtefælle end den oprindelige ejer ved oprettelsen af ægtepagten, vil overdragelsen være omfattet af PBL § 30, hvorfor der vil skulle betales en afgift på 60 %.

Derimod vil oprettelse af en ægtepagt, som foreskriver en deling af en pensionsordning i tilfælde af separation eller skilsmisse ikke udløse en afgiftspålæggelse i henhold til PBL § 30 stk. 1, idet en sådan overdragelse reguleres af PBL § 30 stk. 2. Efter § 30 stk. 2 finder reglerne i stk. 1 ikke anvendelse på udlodning til ægtefælle ved skifte af fællesbo eller ved bosondring. Skilsmisse/separation falder ind under denne regel.

TfS 1994, 691

A klagede over en bindende forhåndsbesked, hvorefter LR havde anset overførsel af halvdelen af nogle rateforsikringer og kapitalpensionsordninger til hustruen i forbindelse med oprettelse af en særejeægtepart for en afgiftspligtig disposition. Klageren henviste til, at overførsel til ægtefællen af pensionsordninger ved deling af fællesformuen ved bosondring var afgiftsfri efter PBL § 30, stk. 2, og at oprettelsen af ægtepagt, hvorved fællesformuen blev opdelt i fuldstændig særeje kunne ligestilles med deling af fællesboet ved bosondring LSR fandt ikke, at afgiftsfritagelsen i PBL § 30, stk. 2, omfattede overførsel af pensionsordninger ved særejeægtepagt, idet bestemmelsen anvender udtrykket udlodning ved skifte, hvilket ikke omfatter deling ved ægtepagt. Den bindende forhåndsbesked blev derfor stadfæstet.

Overførsel af halvdelen af A's rateforsikringer og kapitalpensionsordninger til hustruen i forbindelse med en særejeægtepagt var ikke omfattet af reglen om afgiftsfritagelse i pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 2, der vedrørte deling af fællesbo ved skifte, herunder bosondring.

(…)

Landsskatteretten fandt ikke, at afgiftsfritagelsen i pensionsbeskatningsloven § 30, stk. 2, omfattede overførsel af pensionsordninger, der skete ved særejeægtepagt. Retten henså til, at bestemmelsen anvendte udtrykket udlodning ved skifte, hvilket efter sin ordlyd ikke omfattede en deling ved ægtepagt. Da der endvidere ikke i forarbejderne eller andet sted var holdepunkter for, at bestemmelsen skulle finde anvendelse ud over de tilfælde, hvor en deling af fælles boet var lovpligtig, blev Ligningsrådets afgørelse stadfæstet.

Den Juridiske Vejledning 2024-2, afsnit C.A.10.2.1.6.1
(…)

Konsekvens af afgiftsfri udlodning

Konsekvensen af en afgiftsfri udlodning til en ægtefælle i forbindelse med separation eller skilsmisse er,

  • at den fraskilte eller fraseparerede ægtefælle efter udlodningen bliver selvstændigt indkomstskattepligtig af løbende udbetalinger, jf. PBL § 20, stk. 1, nr. 2 og 4, og
  • at den fraskilte eller fraseparerede ægtefælle eller ægtefællen efter udlodningen bliver selvstændigt afgiftspligtig af sumudbetalinger, jf. PBL § 30, stk. 2.

PBL § 20, stk. 1, nr. 2 og 4, gælder også ved udlodning til en ægtefælle ved bosondring.

Afgiftsfri udlodning gælder ikke for særeje

Udlodning uden afgiftsmæssige konsekvenser kan kun ske ved skifte af fællesbo eller ved bosondring. Der kan ikke ske afgiftsfri udlodning i tilfælde, hvor ægtefællerne lever faktisk adskilt uden at have skiftet fællesboet. Se PBL § 30, stk. 2.

Reglen om udlodning uden afgiftsmæssige konsekvenser kan ikke anvendes analogt på særeje. Se TfS 1994, 691 LSR, hvor der skete overførsel af halvdelen af mandens rateforsikringer og kapitalpensionsordninger til hustruen i forbindelse med en særejeægtepagt. Landsskatteretten afgjorde, at overførslen ikke var omfattet af reglen om afgiftsfritagelse i PBL § 30, stk. 2, der vedrørte deling af fællesbo ved skifte, herunder bosondring.

Pensionsrettigheder deles som udgangspunkt ikke ved separation eller skilsmisse

Ægtefæller tager som udgangspunkt deres egne pensionsordninger med sig ud af ægteskabet ved separation og skilsmisse. Se §§ 34-35 i lov om ægtefællers økonomiske forhold.   

Derfor skal ægtefæller, der ønsker at dele hinandens pensionsordninger, sikre sig fx ved at indgå en ægtepagt. Hvis ægtepagten formuleres, så dele af de pensionsordninger, der er omfattet af ægtepagten, reelt kan anses for overdraget til den anden ægtefælle end den oprindelige ejer allerede ved oprettelsen af ægtepagten, er overdragelsen omfattet af PBL § 30. Derimod udløser det ikke afgift efter PBL § 30, stk. 1, at der oprettes en ægtepagt, hvorefter der skal ske deling af en pensionsordning i tilfælde af separation eller skilsmisse, fordi sådan en overdragelse reguleres efter PBL § 30, stk. 2. Se SKM2006.608.SKAT.

Den Juridiske Vejledning 2024-2, afsnit C.A.10.2.1.6.2

Dette afsnit beskriver de tre forskellige former for udlodning, der kan ske uden afgiftsmæssige konsekvenser. Se PBL § 30, stk. 3.

Afsnittet indeholder:

  • Udlodning til ægtefællen, hvor ægtefællen kan indsætte begunstigede efter reglerne i pensionsbeskatningsloven (C.A.10.2.1.6.2.1)
  • Udlodning til ægtefællen, hvor ægtefællen indtræder som ejer af den udloddede del (C.A.10.2.1.6.2.2)
  • Udlodning til ægtefællen, hvor ægtefællen bliver forsikret og ejer af den udloddede del (C.A.10.2.1.6.2.3).

Den Juridiske Vejledning 2024-2, afsnit C.A.10.2.1.6.2.1

(…)

Udlodning til ægtefællen, hvor ægtefællen kan indsætte begunstigede efter reglerne i pensionsbeskatningsloven

Ægtefællen, dvs. den fraseparerede eller fraskilte ægtefælle eller ægtefællen efter en bosondring, kan indsætte begunstigede efter reglerne i PBL kapitel 1, uden at det betragtes som en disposition, der udløser afgiftspligt. Se PBL § 30, stk. 3, nr. 1, og afsnit C.A.10.2.1.1.4 om garanterede ydelser.

De begunstigede er på samme måde som ægtefællen selvstændigt afgiftspligtige ved dispositioner i strid med ordningen. Se PBL § 25, stk. 1, nr. 8.

Ægtefællen betragtes ikke som ejer af ordningen. Det er fortsat ejeren af pensionsordningen, hvis liv forsikringen er tegnet på.

Udbetaling af den del, der er udloddet, sker ved ejerens udbetalingsalder, død eller invaliditet i overensstemmelse med vilkårene i pensionsaftalen. Det betyder, at den fraseparerede eller fraskilte ægtefælle eller ægtefællen efter en bosondring skal betale indkomstskat af de løbende udbetalinger fra den udloddede del, når ejeren får sin del af ordningen udbetalt i overensstemmelse med vilkårene.

Hvad kan ægtefællen gøre?

Ægtefællen kan uafhængigt af ejeren overføre den udloddede del af ordningen til en anden ordning efter reglerne i PBL § 41. Se afsnit C.A.10.2.8 om overførsel og flytning af en pensionsordning.

Ægtefællen har samme adgang til at træffe aftaler, som ejeren havde på tidspunktet for skiftet eller bosondringen, medmindre andet er aftalt. Det betyder, at ægtefællen kan udskyde eller fremskynde udbetalingstidspunktet, hvis ejeren i udbetalingsvilkårene har samme mulighed for at udskyde eller fremrykke udbetalingen.

Hvis ægtefællen disponerer over ordningen i strid med vilkårene, er det ægtefællen selv, der på grund af dispositionen skal betale afgift efter PBL § 30. Ejerens del af ordningen påvirkes ikke af ægtefællens disposition.

Ægtefællen kan, hvis ejeren af ordningen ophæver sin del af ordningen i utide mod betaling af afgift efter PBL § 30, lade sin del af ordningen blive stående til udbetaling i overensstemmelse med vilkårene, så de skattemæssige fordele bevares indtil udbetalingstidspunktet.

Hvad kan ægtefællen ikke gøre?

Ægtefællen kan ikke indbetale på pensionsordningen.

Ægtefællen kan ikke udskyde eller fremskynde tidspunktet for udbetaling til eksempelvis sin egen aldersgrænse for udbetaling eller få ordningen udbetalt ved egen invaliditet eller egen død. (…)

Beskatning ved udbetaling

Ved udlodning af retten til at få udbetalt en andel af løbende udbetalinger fra en alderspension bliver ægtefællen indkomstskattepligtig af de løbende udbetalinger. Se PBL § 20, stk. 1, nr. 4.

Løbende, livsbetingede ydelser, der tilfalder en begunstiget, som ægtefællen har indsat, er indkomstskattepligtige, også selvom ydelserne tilfalder en livsarving over 24 år. Se PBL § 20, stk. 1, nr. 4.