Hvornår skal I indberette?
Oplysninger om diskvalificerende udbetalinger kan I indberette løbende. Det anbefales at indberette løbende, så de diskvalificerende indberetninger bliver registreret på forespørgselsregisteret.

Fristen for årsindberetning er fastsat i skatteindberetningslovens § 54, stk. 1. Fristen er den 20. januar i året efter det kalenderår, som indberetningen vedrører. Er der rettelser til allerede indsendte oplysninger, skal disse rettelser være modtaget hos Skattestyrelsen hurtigst muligt.

Når I ikke har oplysninger at indberette om (Nul-indberetning)
Hvis I ikke har diskvalificerende udbetalinger at indberette om, skal den indberetningspligtige oplyse Skattestyrelsen om, at der ikke er indberetningspligtige oplysninger for kalenderåret.

Denne indberetningspligt benævner Skattestyrelsen nul-indberetning.

Lav nul-indberetning ved at skrive til os. Se hvordan I skriver til os i afsnittet Kontaktoplysninger eKapital. Vi opfordrer jer til i overskriften at skrive: Nulindberetning diskvalificerende udbetalinger. Fristen for nul-indberetning er den 20. januar i året efter kalenderårets udløb.

Hvilke udbetalinger skal I indberette om?
Diskvalificerende udbetalinger fremgår af pensionsbeskatningslovens § 25 A, stk. 6.

I skal indberette om en udbetaling, når der sker udbetaling af, eller der er foretaget afgiftspligtige dispositioner over en af pensionsordningerne i Pensionsbeskatningslovens kapitel 1. Det omfatter rateforsikring, rateopsparing, pensionsordning med løbende udbetalinger eller indeksordning. Der skal indberettes om en udbetaling, når der sker udbetaling fra og med det tiende indkomstår før det indkomstår, hvor pensionsopspareren når folkepensionsalderen.

Offentlige myndigheder skal indberette om diskvalificerende udbetalinger fra tjenestemandspensioner og lignende pensionsordninger.

Dato for en diskvalificerende udbetaling
Der skal oplyses en dato for diskvalificering/udbetaling. Indberetningen skal I foretage med oplysning om datoen for den første udbetaling.

Reglen i pensionsbeskatningslovens § 25 A, stk. 6, 1. pkt. er en værnsregel, der er indsat for, at det ikke skal kunne betale sig at få udbetalinger fra en pensionsordning med løbende ydelser, en ratepension, eller en indeksordning med henblik på at benytte sådanne udbetalinger til finansiering af indskud til en aldersordning.

Ved indberetning til det diskvalificerende register er det derfor altid udbetalingsdatoen for pensionsydelsen, der skal indberettes. Det gælder også ved en forudbetaling.

Det betyder, at hvis der er erhvervet ret til en pensionsydelse pr. 1 januar 2023, men der sker en forudbetaling fx den 29. december 2022, er datoen for den diskvalificerende udbetaling den 29. december 2022.◄

Hvilke udbetalinger skal I ikke indberette om?
Udbetalinger, som ikke er diskvalificerende, fremgår af pensionsbeskatningslovens § 25 A, stk. 7, nr. 1 til 20.

Paragraffen indeholder en præcisering af, hvornår en udbetaling ikke diskvalificerer personer fra at indbetale mere end 8.800 kr. (2023-niveau) på en aldersordning.

Lovændring 28. december 2021 med tilbagevirkende kraft til 1. april 2018
Med vedtagelse af Lov nr. 2610 af 28/12/2021 blev reglerne i pensionsbeskatningslovens § 25 A, stk. 7, nr. 1 ændret vedrørende overgangen fra invalidepension til alders- eller ratepension samt en tilføjelse af yderligere nr. 18-20 som ikke diskvalificerende udbetalinger.

Overgang fra invalidepension til alders- eller ratepension - Se også tidligere meddelelse på driftsloggen for pension
Med lovens vedtagelse anses overgangen fra invalidepension til alders- eller ratepension ikke som en diskvalificerende udbetaling. Der er dog en betingelse, at udbetalingen af alders- eller ratepensionen påbegyndes senest 70 dage efter sidste udbetaling af invalidepensionen.

Loven undtager endvidere diskvalifikation i tilfælde af:

  • Udbetaling af supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister
  • Udbetaling af bonus på rene risikoforsikringer
  • Udbetaling af pensionsmidler til dækning af betaling for ikkefradrags- eller bortseelsesberettigede risikodækninger i forbindelse med fratrædelse

Seniorpension
Ultimo 2019 blev seniorpension indført. Det betyder, at påbegyndes fx udbetaling af en ratepension som følge af tilkendt seniorpension, bliver det ikke betragtet som en diskvalificerende udbetaling.

Pensionsordninger som udbetales af det offentlige som følge af tidligere ansættelse (tidligere benævnt tjenestemandspension)
Pension som nævnt i pensionsbeskatningslovens § 2, stk. 1, nr. 1 og 2 skal der fx ikke ske en indberetning af udbetalingen, hvis den sker automatisk som følge af personens pligtige afgangsalder, ved folkepensionsalderen eller ved det lovbestemte tidspunkt (tvungne udbetalinger). Udbetalingen skal heller ikke indberettes, hvis udbetalingen sker af helbredsmæssige årsager eller ved uansøgt afsked. Se pensionsbeskatningslovens § 25 A, stk. 7, nr. 8 og 9.

Beløbsmæssigt bagatelgrænse
Pensionsbeskatningslovens § 25 A, stk. 7, nr. 16 og 17 indeholder en beløbsmæssig bagatelgrænse, hvor engangsudbetalinger og dispositioner, der ikke overstiger 1.000 kr. samt påbegyndelse af løbende eller ratevise udbetalinger, der ikke overstiger 500 kr. årligt, ikke diskvalificerer personer fra at indbetale mere end 8.800 kr. (2023-niveau) på en aldersordning.