Generelt
En fælles markedsordning for oksekød fremgår af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013. Den indeholder de generelle bestemmelser for indførsel fra tredjelande af de i tillæg A nævnte varer.
Tillægsimporttold
1. Kommissionen kan iht. artikel 182 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 vedtage gennemførelsesretsakter, der fastlægger hvilke produkter, der skal pålægges en tillægsimporttold efter toldsatsen i den fælles toldtarif for at forebygge eller modvirke skadelige virkninger på EU-markedet, som importen af disse produkter kan forårsage hvis:
a) importen sker til priser, der ligger under det niveau, som Unionen har meddelt Verdenshandelsorganisationen («udløsningsmængden»), eller
b) importmængden i et år overstiger et bestemt niveau («udløsningsmængden»).
Udløsningsmængden fastlægges på basis af afsætningsmulighederne, der defineres som importen udtrykt som procentdel af det tilsvarende indenlandske forbrug i de tre forudgående år.
Gennemførelsesretsakterne vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 229, stk. 2.
2. Tillægsimporttolden pålægges ikke, hvis det er usandsynligt, at importen skaber forstyrrelser på EU-markedet, eller hvis virkningerne ikke står i forhold til det tilstræbte mål.
3. Ved anvendelsen pkt. a), fastlægges importpriserne på grundlag af cif-importpriserne for den pågældende sending. Cif-importpriserne kontrolleres på grundlag af de repræsentative priser for det pågældende produkt på verdensmarkedet eller EU-importmarkedet.
Varer nævnt i tillæg A kan pålægges tillægstold, men det er pt. ikke fastsat nogen tillægstold.
Licenser
Import af landbrugsvarer til EU kræver i en række tilfælde, at der fremlægges en importlicens. Formålet med ordningen er at overvåge, hvilke mængder af de pågældende varer der importeres til EU.
En importlicens berettiger og forpligter til at importere den varemængde, som licensen omfatter, inden for dens gyldighedsperiode.
Der er 2 overordnede licenstyper:
1. Almindelig licens for vareområder med pligt til at fremlægge licens ved import af den pågældende vare.
2. Licens til en kontingent- eller præferenceordning ved import af varer, hvor der er fastsat enten en afgrænset mængde af varer eller en ubegrænset mængde af varer, der kan importeres til nedsat told.
Såfremt der kræves licens for at få kontingenttoldbehandling, så vil kontingentløbenummeret fremgå af licensens rubrik 20. Licenskontingenter starter altid med løbenr. 09.4xxx.
Krav om fremlæggelse af licens vil fremgå af taric.
Licenser søges hos Landbrugsstyrelsen.
Suspension af proceduren for forarbejdning og aktiv forædling
Iht. artikel 195 i forordning (EU) nr. 1308/2013 kan Kommissionen efter anmodning fra en medlemsstat eller på eget initiativ vedtage gennemførelsesretsakter der helt eller delvis suspenderer anvendelsen af proceduren for forarbejdning eller aktiv forædling for produkter anført i tillæg A, hvis Unionens marked forstyrres eller trues af forstyrrelse på grund af proceduren for forarbejdning eller aktiv forædling.
Suspension af proceduren for passiv forædling
Iht. artikel 205 i forordning (EU) nr. 1308/2013 kan Kommissionen efter anmodning fra en medlemsstat eller på eget initiativ vedtage gennemførelsesretsakter der helt eller delvis suspenderer anvendelsen af proceduren for passiv forædling for produkter fra sektorerne for produkter anført i tillæg A, hvis Unionens marked forstyrres eller trues af forstyrrelse på grund af proceduren for passiv forædling.
Certifikater
Indførsel af visse udskæringer af oksekød med nedsat told er betinget af, at varemodtageren fremlægger et i udførselslandet udstedt ægthedscertifikat, der bl.a. indeholder en erklæring om og definition af de udførte varers art.
Certifikatet skal være udfærdiget på blanketter som vist i tillæg B, C og D
Udover affattelsen på EU-landenes sprog kan certifikatet affattes på udførselslandets sprog.
Certifikatet er kun gyldigt, såfremt det er behørigt påtegnet af en af de i tillæg E nævnte organisationer. Herved forstås, at certifikatet indeholder angivelse af udstedelsessted og udstedelsesdato samt er forsynet med det udstedende organs stempel og underskrift.
For visse toldkontingenter er der i forordning (EU) 2020/1988 fastsat krav til kvaliteten samt mærkning.
Ved et «A-produkt» forstås et forarbejdet produkt, som ikke indeholder andet kød end kød fra kvæg.
Produktet skal have et kollagen/protein-forhold på ikke over 0,45 og indeholde mindst 20 vægtprocent magert kød uden slagteaffald og fedt, idet kød og sky udgør mindst 85% af den samlede nettovægt. I forbindelse med dette stykke:
a) betragtes kollagenindholdet som hydroxyprolinindholdet multipliceret med en faktor 8, mens hydroxyjporlinindholdet bestemmes ved hjælp af ISO-metode 3496-1994
b) fastlægges indholdet af magert oksekød eksklusive fedt efter proceduren i bilaget til Kommissionens forordning(EØF) nr. 2429/86
c) skal slagteaffald omfatte følgende: hoved og udskæringer heraf (inklusive ører), fødder, hale, hjerte, yver, lever, nyrer, brisler (halskirtel), bugspytkirtel, hjerne, lunger, svælg, den tykke del af mellemgulvsmusklen, milt, tunge, netmave, rygmarv, spiselig hud, kønsorganer (dvs. livmoder, æggestokke og testikler), skjoldbruskkirtel og hypofyse
d) underkastes produktet en varmebehandling, der er tilstrækkelig til at sikre kødproteinets koagulering i hele produktet, som derfor ikke må vise spor af rødlig væske på snitfladen, når produktet gennemskæres langs en linje, der går gennem det tykkeste sted.
Ved et «B-produkt» forstås et andet forarbejdet produkt, der indeholder oksekød, end de produkter, som er specificeret i bilag l, del XV, litra a), til forordning (EU) nr. 1308/2013, eller de produkter, der henvises til i artikel 1 til (EU) 2020/1988. Et forarbejdet produkt, der er tørret eller røget på en sådan måde, at det ferske køds farve og konsistens er fuldstændig forsvundet, og som har et vand/proteinindhold på højst 3:2, betragtes også som et B-produkt. Se tillæg C.
Ved «frosset mellemgulv» forstås tyndt mellemgulv, som er frosset og har en indre temperatur på -12 oC eller derunder, når det indføres til Unionens toldområde. Se tillæg D.
Vareområde - Tillæg A
| Pos. (varekode - max 8 cifre) | |
| | |
| 0102 21, 0102 31 00 og 0102 90 20 | Hornkvæg, levende, racerene avlsdyr |
| 0102 29 05 til 0102 29 99, 0102 39 10 og 0102 90 91 | Hornkvæg, levende, tamkvæg, undtagen racerene avlsdyr |
| 0201 | Kød af hornkvæg, fersk eller kølet |
| 0202 | Kød af hornkvæg, frosset |
| 0206 10 95 | Nyretap og mellemgulv, fersk eller kølet |
| 0206 10 98 | Spiselige slagtebiprodukter af hornkvæg, undtagen nyretap og mellemgulv, fersk eller kølet, undtagen til fremstilling af farmaceutiske produkter |
| 0206 21 00 0206 22 00 0206 29 99 | Spiselige slagtebiprodukter af hornkvæg, undtagen nyretap og mellemgulv, frosset, undtagen til fremstilling af farmaceutiske produkter |
| 0206 29 91 | Nyretap og mellemgulv, frosset |
| 0210 20 | Kød af hornkvæg, saltet, i saltlage, tørret eller røget |
| 0210 99 51 | Nyretap og mellemgulv, saltet, i saltlage, tørret eller røget |
| 0210 99 59 | Spiselige slagtebiprodukter af hornkvæg, saltet, i saltlage, tørret eller røget, undtagen nyretap og mellemgulv |
| 0210 99 90 | Spiseligt mel og pulver af kød eller slagtebiprodukter |
ex | 1502 10 90 | Talg af hornkvæg, bortset fra varer henhørende under pos. 1503 |
| 1602 50 10 | Andre varer af kød eller slagtebiprodukter, af hornkvæg, tilberedte eller konserverede, ikke kogte, stegte eller på lignende måde tilberedte; blandinger af sådant kød eller sådanne slagtebiprodukter med kogt, stegt eller på lignende måde tilberedt kød eller slagtebiprodukter |
| 1602 50 31 og 1602 50 95 | Andre varer, tilberedte eller konserverede af kød eller slagtebiprodukter af hornkvæg undtagen ikke kogt, stegt eller på lignende måde tilberedt kød eller slagtebiprodukter, og blandinger af sådant kød eller slagtebiprodukter med kogt, stegt eller på lignende måde tilberedt kød eller slagtebiprodukter |
| 1602 90 61 | Andre varer, tilberedte eller konserverede, med indhold af kød eller slagtebiprodukter af hornkvæg, ikke kogt, stegt eller på lignende måde tilberedt; blandinger af sådant kød eller sådanne slagtebiprodukter med kogt, stegt eller på lignende måde tilberedt kød eller slagtebiprodukter |
| 1602 90 69 | Andre varer, tilberedte eller konserverede, med indhold af kød eller slagtebiprodukter af hornkvæg, undtagen ikke kogt, stegt eller på lignende måde tilberedt kød eller slagtebiprodukter, og blandinger af sådant kød eller slagtebiprodukter med kogt, stegt eller på lignende måde tilberedt kød eller slagtebiprodukter |
Tillæg B
Tillæg C
Tillæg D
Certifikatudstedende organisationer - Tillæg E