Generelt
En fælles markedsordning for svinekød fremgår af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013. Den indeholder de generelle bestemmelser for indførsel fra tredjeland af de i tillæg A nævnte varer.
Tillægsimporttold
1. Kommissionen kan iht. artikel 182 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 vedtage gennemførelsesretsakter, der fastlægger hvilke produkter, der skal pålægges en tillægsimporttold efter toldsatsen i den fælles toldtarif for at forebygge eller modvirke skadelige virkninger på EU-markedet, som importen af disse produkter kan forårsage hvis:
a) importen sker til priser, der ligger under det niveau, som Unionen har meddelt Verdenshandelsorganisationen ("udløsningsprisen"), eller
b) importmængden i et år overstiger et bestemt niveau ("udløsningsmængden").
Udløsningsmængden fastsættes på basis af afsætningsmulighederne, der defineres som importen udtrykt som procentdel af det tilsvarende indenlandske forbrug i de tre forudgående år.
Gennemførelsesretsakterne vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 229, stk. 2.
2. Tillægsimporttolden pålægges ikke, hvis det er usandsynligt, at importen skaber forstyrrelser på EU-markedet, eller hvis virkningerne ikke står i forhold til det tilstræbte mål.
3. Ved anvendelsen pkt. a), fastlægges importpriserne på grundlag af cif-importpriserne for den pågældende sending. Cif-importpriserne kontrolleres på grundlag af de repræsentative priser for det pågældende produkt på verdensmarkedet eller EU-importmarkedet.
Varer nævnt i tillæg A kan pålægges tillægstold. Der er pt. ikke fastsat nogen tillægstold.
Licenser
Import af landbrugsvarer til EU kræver i en række tilfælde, at der fremlægges en importlicens. Formålet med ordningen er at overvåge, hvilke mængder af de pågældende varer der importeres til EU.
En importlicens berettiger og forpligter til at importere den varemængde, som licensen omfatter, inden for dens gyldighedsperiode.
Der er 2 overordnede licenstyper:
1. Almindelig licens for vareområder med pligt til at fremlægge licens ved import af den pågældende vare.
2. Licens til en kontingent- eller præferenceordning ved import af varer, hvor der er fastsat enten en afgrænset mængde af varer eller en ubegrænset mængde af varer, der kan importeres til nedsat told.
Såfremt der kræves licens for at få kontingenttoldbehandling, så vil kontingentløbenummeret fremgå af licensens rubrik 20. Licenskontingenter starter altid med løbenr. 09.4xxx.
Krav om fremlæggelse af licens vil fremgå af taric.
Licenser søges hos Landbrugsstyrelsen.
Suspension af proceduren for forarbejdning og aktiv forædling
Iht. artikel 195 i forordning (EU) nr. 1308/2013 kan Kommissionen efter anmodning fra en medlemsstat eller på eget initiativ vedtage gennemførelsesretsakter der helt eller delvis suspenderer anvendelsen af proceduren for forarbejdning eller aktiv forædling for produkter anført i tillæg A, hvis Unionens marked forstyrres eller trues af forstyrrelse på grund af proceduren for forarbejdning eller aktiv forædling.
Suspension af proceduren for passiv forædling
Iht. artikel 205 i forordning (EU) nr. 1308/2013 kan Kommissionen efter anmodning fra en medlemsstat eller på eget initiativ vedtage gennemførelsesretsakter der helt eller delvis suspenderer anvendelsen af proceduren for passiv forædling for produkter fra sektorerne for produkter anført i tillæg A, hvis Unionens marked forstyrres eller trues af forstyrrelse på grund af proceduren for passiv forædling.
Vareområde - Tillæg A
| Pos (varekode - max 8 cifre) | |
ex | 0103 | Tamsvin, levende bortset fra racerene avlsdyr |
ex | 0203 | Svinekød af tamsvin, fersk, kølet eller frosset |
ex | 0206 | Spiselige slagtebiprodukter af tamsvin, fersk, kølet eller frosset, undtagen til fremstilling af farmaceutiske produkter |
| 0209 10 | Svinespæk uden kødindhold, ikke udsmeltet eller på anden måde ekstraheret, fersk, kølet, frosset, saltet, i saltlage, tørret eller røget |
ex | 0210 | Kød og spiselige slagtebiprodukter af tamsvin, saltet i saltlage, tørret eller røget |
| 1501 10 1501 20 | Fedt af svin (herunder spæk) |
| 1601 00 | Pølser og lignende varer af kød, slagtebiprodukter eller blod; tilberedte fødevarer på basis heraf |
| 1602 10 00 | Homogeniserede tilberedninger af kød og slagtebiprodukter eller blod |
| 1602 20 90 | Varer af lever fra dyr af enhver art, undtagen af gås eller and, tilberedte eller konserverede |
| 1602 41 10 1602 42 10 1602 49 11 til 1604 49 50 | Andre varer, tilberedte eller konserverede, med indhold af kød eller slagtebiprodukter af tamsvin |
| 1602 90 10 | Varer tilberedte af blod fra dyr af enhver art |
| 1602 90 51 | Andre varer, tilberedte eller konserverede, med indhold af kød eller slagtebiprodukter af tamsvin |
| 1902 20 30 | Pastaprodukter med fyld, også kogte eller på anden måde tilberedt, med indhold af pølser og lign., af kød eller slagtebiprodukter (herunder fedt af enhver art eller oprindelse) på over 20 vægtprocent |