Generelt

Markedsordningen for fiskerivarer og akvakulturprodukter fremgår Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1379/2013 af 11. december 2013. Den indeholder de generelle bestemmelser for indførsel fra tredjelande af de i tillæg A nævnte fisk og fiskerivarer.

Markedsordningen indeholder desuden hjemmel til at træffe foranstaltninger mod indførsel fra tredjelande til unormalt lave priser, som kunne bevirke markedsforstyrrelser i Fællesskabet. Foranstaltningerne udmøntes i et referenceprissystem, hvor priserne fastsættes som en procentdel af orienteringspriserne eller på grundlag af fastsatte tilbagetagelsespriser eller lignende. Såfremt referencepriserne ikke overholdes, kan indførsel af de pågældende varer suspenderes eller begrænses, eller de kan pålægges en udligningsafgift.

Told

Varer nævnt i tillæg A, som indføres som ikke EU-varer, pålægges en tarifmæssig told, som er angivet i %.

Handelsnormer

Iht. artikel 33 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1379/2013 kan Kommissionen fastsætte fælles handelsnormer for fiskerivarer beregnet til konsum, der er opført i tillæg A, uanset deres oprindelse (Unionen eller importeret).

Handelsnormerne kan vedrøre kvaliteten, størrelsen, vægten, emballagen, præsentationsmåden eller mærkningen af produkterne og særlig:

a) Mindste handelsstørrelser, idet der tages hensyn til bedste foreliggende, videnskabelige rådgivning; sådanne mindste handelsstørrelser svarer, hvor det er relevant, til besvarelsesmæssige mindstereferencestørrelser.
b) Specifikationer for fiskekonserves i overensstemmelse med bevarelseskrav og internationale forpligtelser.

De varer, der er beregnet til konsum, og som fælles handelsnormer er fastsat for, kan udelukkende gøres tilgængelige på EU-markedet i overensstemmelse med disse normer.

Alle landede fiskevarer, herunder dem, der ikke opfylder fælles handelsnormer, må anvendes til andre formål end direkte konsum, herunder til fiskemel, fiskeolie, foder til selskabsdyr, tilsætningsstoffer til levnedsmidler, lægemidler eller kosmetiske midler.

De fælles handelsnormer omfatter:

a) Friskhedsklasser
b) Størrelsesklasser

Specielt for sardinkonserves:

I henhold til artikel 2 i Rådets forordning (EØF) nr. 2136/89 kan sardinkonserves kun markedsføres hvis følgende betingelser er opfyldt:

- De skal henhøre under KN-kode 1604 13 11, 1604 13 19 og ex 1604 20 50
- De skal være tilberedt udelukkende af fisk af arten Sardina pilchardus Walbaum
- De skal være færdigpakket med en passende nedlægningsvæske i hermetisk lukkede beholdere
- De skal være steriliseret ved en passende behandling.

Specielt for tun og bonitkonserves:

I henhold til artikel 2 i Rådets forordning (EØF) nr. 1536/92 er salgsbetegnelsen for tun- og bonitkonserves betinget af varen udelukkende er tilberedt af en af de arter, der er defineret i tillæg B.

Det er ikke tilladt at blande forskellige fiskearter i samme beholder.

Friskhedsklasser

Friskhedsklasserne fastsættes iht. artikel 4 i Rådets forordning (EF) nr. 2406/96.

Friskhedsgraden bestemmes ved hjælp af skemaet i tillæg C.

Størrelsesklasser

Størrelsesinddelingen sker efter vægt eller antal pr. kg. For hesterejer og krabber foretages denne inddeling dog på grundlag af skjoldets bredde. For stor kammusling og konksnegl foretages denne inddeling dog på grundlag af skjoldets bredde.

Partierne inddeles i størrelsesklasser i overensstemmelse med skemaet i tillæg D.


Vareområde - Tillæg A

  Pos (varekode - max 8 cifre)  

0301

Fisk, levende

0302  Fisk, fersk eller kølet, undtagen filet og andet fiskekød henhørende under pos. 0304 
0303  Fisk, frosset undtagen filet og andet fiskekød henhørende under pos. 0304 
0304  Filet og andet fiskekød (også hakket), fersk, kølet eller frosset 
0305  Fisk, tørret, saltet eller i saltlage; røget fisk, også kogt før eller under røgningen; mel, pulver og pellets af fisk, egnet til menneskeføde 
0306  Krebsdyr, også afskallede, levende, ferske, kølede, frosne, tørrede, saltede eller i saltlage; krebsdyr med skal, kogt i vand eller dampkogte, også kølede, frosne, tørrede, saltede eller i saltlage; mel, pulver og pellest af krebsdyr, egnet til menneskeføde 
0307  Bløddyr, også uden skal, levende, ferske, kølede, frosne, tørrede, saltede eller i saltlage; hvirvelløse vanddyr, andre end krebsdyr og bløddyr, levende, ferske, kølede, frosne, tørrede, saltede eller i saltlage; mel pulver og pellets af hvirvelløse vanddyr, andre end krebsdyr, egnet til menneskeføde 
Animalske produkter, ikke andetsteds tariferet; døde dyr af de arter, der er nævnt i kapitel 1 eller 3, uegnede til menneskeføde:
-Andre varer:
--Af fisk, krebsdyr, bløddyr eller andre hvirvelløse vanddyr; døde dyr af de arter, der er nævnt i kapitel 3: 
0511 91 10 
      • Fiskeaffald 
0511 91 90 
      • Andre varer 
1212 20 00
  • Tang og andre alger
Fedtstoffer og olier udvundet af fisk, samt fraktioner deraf, også raffinerede, men ikke kemisk modificerede
1504 10
  • Olier af fiskelever samt fraktioner deraf
1504 20
  • Fedtstoffer og olier af fisk samt fraktioner deraf, bortset fra olier af fiskelever
1603 00 Ekstrakter og saft af kød, fisk, krebsdyr, bløddyr eller andre hvirvelløse vanddyr

1604

Fisk, tilberedt eller konserveret; kaviar og kaviarerstatning, tilberedt af fiskerogn

1605

Krebsdyr, bløddyr og andre hvirvelløse vanddyr, tilberedt eller konserveret

Pastaprodukter, også kogte eller med fyld (af kød eller andre varer) eller på anden måde tilberedt, fx spaghetti, makaroni, nudler, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; couscous, også tilberedt: 

1902 20  -Pastaprodukter med fyld, også kogte eller på anden måde tilberedt: 
1902 20 10  --Med indhold af fisk, krebsdyr, bløddyr eller andre hvirvelløse vanddyr på over 20 vægtprocent 
2301 20 00

Mel, pulver og pellets af kød, slagtebiprodukter, fisk, krebsdyr, bløddyr eller andre hvirvelløse vanddyr, uegnet til menneskeføde; fedtegrever 

  • Mel, pulver og pellets af fisk, krebsdyr, bløddyr eller andre hvirvelløse vanddyr
Tilberedninger, af den art der anvendes som dyrefoder
2309 90
  • Andre varer:
ex 

2309 90 10

    • Fiskesolubel

 

Tillæg B    

 

Friskhedsklasserne
Tillæg C
A. Hvidfisk
    KRITERIER
Friskhedsklasse Ikke godkendt
Ekstra A B

Skind

Kraftig, glinsende, (undtagen for rødfisk) eller opalagtig pigment; ingen affarvning

Kraftig pigmentering, uden glans

Glansløs pigmentering; begyndende affarvning

Glansløs pigmentering(1)

Slim på skind

Vandagtigt, gennemsigtigt

Let uklar

Mælket

Grågulligt, uigennemsigtigt slim

Øjne

Konvekse (hvælvede); sort glinsende pupil, klar hornhinde

Konvekse og let indsunkne; sorte glansløse pupiller, let uigennemsigtig hornhinde

Flade; uigennemsigtig pupil, hornhinde med opalglans

Indsunkne; grå pupiller; mælket hornhinde(1)

Gæller

Skinnende farve; ingen slim

Mindre farvet; gennemsigtigt slim

Brune/grå, begyndende affarvning; uigennemsigtigt og tykt slim

Gulligt; mælket slim(1)

Bughinde (i renset fisk)

Glat, skinnende og vanskeligt at skille fra kødet

Let glansløs; kan skilles fra kødet

Grynet; forholdsvis let at skille fra kødet

Hænger ikke fast(1)

Lugt fra gæller og bughule

- hvidfisk bortset fra rødspætte

- rødspætte

Tang

Frisk olie; metallisk, peber og jord

Ingen tanglugt, neutral lugt

Olie; tang eller let sødlig

Gæret, let syrlig

Olie; gæret, rådden, en smule harsk

(1)

Syrlig

Syrlig

Kød

Fask og elastisk; glat overflade(2)

Minde elastisk

Slap (slatten), mindre elastisk; voksagtig (fløjlsagtig) og glansløs overflade

Slap (slatten)(1);
skællene er lette at fjerne fra skindet; ret rynket skind

Ekstra kriterier for havtaske med afskåret hoved

Blodkar (bugmuskler)

Skarpe konturer og klar rød farve

Skarpe konturer, mørkere blod

Diffuse og brune

Helt(1) diffuse; brunt og gulligt kød

(1) Eller i mere fremskreden dekomposition.
(2) Frisk fisk er inden rigor mortis ikke fast og elastisk, men klassificeres alligevel i friskhedsklasse Ekstra.

Tillæg C
B. Fed fisk
    KRITERIER
Friskhedsklasse Ikke godkendt
Ekstra A B

Skind

Glinsende pigmentering, stærke farver, skinnende med regnbuefarver, tydelig forskelpå rygparti og bugparti

Mindre skinnende overflade, blegere farver og mindre forskel på rygparti og bugparti

Glansløs, mat, blege farver; rynket skind, når fisken bøjes

Helt glansløs pigmentering; skindet falder af kødet(1)

Slim på skind

Vandagtigt, gennemsigtigt

Let uklart

Mælket

Grågulligt, uigennemsigtigt slim(1)

Kødets konsistens

Meget fast

Temmelig fast

Lidt slapt

Slapt (slattent)(1)

Gællelåg

Sølvfarvede

Sølvfarvede, let rødlige eller brunlige

Brunfarvning og udbredte blodudtrædninger

Gulligt(1)

Øjne

Konvekse hvælvede, mørkeblå, skinnende pupiller og gennemsigtigt »øjenlåg«

Konvekse og let indsunke, mørke pupiller; let uigennemsigtig hornhinde

Flade slørede pupiller; blodudtrædninger omkring øjne

Sammensunken i midten; grå pupiller, mælket hornhinde(1)

Gæller

Mørk rød til purpur, ensartet farvning. Ingen slim

Mindre stærk farvning, blegere ved kanterne. Gennemsigtigt slim

Begyndende affarvning og uigennemsigtigt slim

Gulligt mælket slim(1)

Lugt ved gæller

Frisk tang, skarp, jodagtig

Ingen lugt eller tang. Neutral lugt

Let svovlagtig(2), harsk gær eller rådden frugt

Rådden, sur(1)

(1) Eller i mere fremskreden dekomposition.
(2) Isafkølede fisk bliver harske, før de mister deres friskhed; CSW/RSW-fisk mister deres friskhed, før de bliver harske.

Tillæg C
C. Selachier (haj og rokke)
    KRITERIER
Friskhedsklasse Ikke godkendt
Ekstra A B

Øjne

Konvekse, meget skinnende og regnbuefarvede; små pupiller

Konvekse og let indsunkne; uden glans eller regnbueffekt, ovale pupiller

Flade og glansløse

Indsunkne og gullige(1)

Udseende

Rigor mortis eller næsten rigor mortis; lidt klart slim på skindet

Ikke længere rigor mortis; intet slim på skindet og navnlig ikke i munden eller i gælleåbninger

Noget slim i munden og på gælleåbningerne; let sammentrykket kæbeparti

Store mængder slim i munden og i gælleåbninger(1)

Lugt

Tang

Uden lugt eller let gammel, men ikke ammoniaklugt

Let ammoniak, sur

Skarp ammoniaklugt(1)

Særlige eller supplerende kriterier for rokke
    Ekstra A B Ikke godkendt

Skind

Kraftig regnbuefarvet og glinsende pigmentering, vandagtigt slim

Kraftig pigmentering, vandagtigt slim

Glansløs pigmentering, begyndende affarvning, uigennemsigtigt slim

Affarvet rynket skind, tykt slim

Kødets konsistens

Fast og elastisk

Fast

Blødt

Slapt

Udseende

Kanten af finnerne gennemsigtig og bølget

Stive finner

Blødt

Slapt

Bug

Hvid og glinsende med en lyslilla kant rundt om finnerne

Hvid og glinsende med røde pletter rundt om finnerne

Hvid og mat, med mange røde og gule pletter

Gul til grønlig bug, røde pletter i selve kødet

(1) Eller i mere fremskreden dekomposition.

Tillæg C
D. Blæksprutte
    KRITERIER
Friskhedsklasse
Ekstra A B

Skind

Kraftig pigmentering, kødet hænger fast ved skindet

Mindre glansfuld pigmentering; kødet hænger fast ved skinet

Affarvning, forholdsvis nemt at skille kødet fra skindet

Kød

Meget fast og perlemorsfarvet

Fast, stærk hvid farve

Forholdsvis løst; hvidt med enten lyserødligt eller gulligt skær

Fangarme

Vanskelige at rive af

Vanskelige af rive af

Nemmere at rive af

Lugt

Frisk, tang

Svag eller ingen

Blæk

E. Krebsdyr
1) Rejer
    KRITERIER
Friskhedsklasse
Ekstra A

Mindstekrav

- Skjoldet overflade: fugtig og glinsende
- Når rejerne hældes om, skal de falde enkeltvis
- Kødet må ikke have nogen fremmed lugt
- Rejerne skal være fri for slim, sand og andre fremmedlegemer

De samme som for friskhedsklassen Ekstra

Udseende
1) Reje med skjold
2) Dybhavsreje

Klar rødlig-lyserød farve med små hvide pletter; brystpartiet overvejende hvidt
Jævnt lyserød

- Farven kan variere fra let udvasket rødlig-lyserød til blårød med hvide pletter; brystpartier skal være lyst gråligt
- Lyserød, men med mulighed for mørkfarvning af hovedet

Kødets tilstand før og efter pilningen

- Let at pille med uundgåeligt kødtab
- Fast, ikke sejt

- Mindre let at pille med lille kødtab
- Mindre fast og lidt sejt

Brudstykker

Enkelte brudstykker af rejer tillades

En mindre mængde brudstykker af rejer tillades

Lugt

Frisk tang, let sødlig

Syrlig; ingen tanglugt

2) Jomfruhummer
    KRITERIER
Friskhedsklasse
Ekstra A B

Skjold

Lys rosa eller rosa til rødlig orange

Lys rosa eller rosa til rødlig orange; ingen sorte pletter

Let affarvning; let sort plet og farve hen imod det grå, især på skal og mellem haleleddene

Øjne og gæller

Sorte glinsende øjne og rosa gæller

Gråsorte øjne og grålige gæller

Mørkegrå gæller eller grønfarvning på skjoldets rygside

Lugt

Den karakteristiske lugt for bløde krebsdyr

Tab af krebsdyrs karakteristiske lugt; ingen ammoniaklugt

Let bitter lugt

Kød (i halen)

Kødet er gennemsigtigt og farven blå til hvidlig

Kødet mister sin gennemsigtighed, men ingen affarvning

Uigennemsigtigt, glansløst kød

Levende jomfruhummer
Levende jomfruhummer klassificeres dog i en friskhedsklasse med betegnelsen E.
Tillæg D

Størrelseskategorier

Art

Størrelse

Kg/fisk (1)

Stk. pr. kg (2)

Atlantisk sild (Clupea Harengus)

1
2
3
4(a) 

0,250- og derover
0,125-0,250
0,085-0,125
0,050 til 0,085

4 eller derunder
5-8
9-11
12-20 

Østersøsild (Clupea harengus), fanget og landet syd for 59o30´

4(b) 0,036-0,085 12-27

Østersøsild(Clupea harengus), fanget og landet nord for 59o30´

4(c)
5
6
0,057-0,085
0,031 til 0,057
0,023 til 0,031
12-17
18-32
33-44

Østersøsild (Clupea harengus), fanget og landet i farvande under Estlands
og Letlands højhedsområde og jurisdiktion 

7(a)
7(b)
0,023-0,036
0,014-0,023
28-44
45-70

Østersøsild (Clupea harengus), fanget og landet i Rigabugten

8 0,010-0,014 71-100

Sardiner (Sardina pilchardus)

1
2
3
4

0,067 og derover
0,042-0,067
0,028-0,042
0,015-0,028

15 eller derunder
16-24
25-35
36-67

Middelhavet 

 

0,011-0,028 

36-91 

Rødhaj (Scyliorhinus spp.)

1
2
3

2 og derover
1-2
0,5-1

-

Pighaj (Squalus acanthias)

1
2
3

2,2 og derover
1-2,2
0,5-1

-

Rødfisk (Sebastes spp.)

1
2
3

2 og derover
0,6-2
0,35-0,6

-

Torsk (Gadus morhua)

1
2
3
4
5

7 og derover
4-7
2-4
1-2
0,3-1

-

Sej (Pollachius virens)

1
2
3
4

5 og derover
3-5
1,5-3
0,3-1,5

Kuller (Melanogrammus aeglefinus)

1
2
3
4

1 og derover
0,57-1
0,37-0,57
0,17-0,37

-

Hvilling (Merlangius merlangus)

1
2
3
4

0,5 og derover
0,35-0,5
0,25-0,35
0,11-0,25

-

Lange (Molva spp.)

1
2
3

5 og derover
3-5
1,2-3

-

Makrel (Scomber scombrus)

1
2
3

0,5 og derover
0,2-0,5
0,1-0,2

50 eller derunder
51-125
126-250

Middelhavet

 

0,08-0,2

126-325

Spansk makrel (Scomber japonius)

1
2
3
4

0,5 og derover
0,25-0,5
0,14-0,25
0,05-0,14

-

Ansjos (Engralis spp.)

1
2
3
4

0,33 og derover
0,020-0,033
0,012-0,020
0,008-0,012

30 eller derunder
31-50
51-83
84-125

Rødspætte (Pleuronectes paltessa)

1
2
3
4

0,6 og derover
0,4-0,6
0,3-0,4
0,15-0,3

-

Kulmule (Merluccius)

1
2
3
4
5

2,5 og derover
1,2-2,5
0,6-1,2
0,28-0,6
0,2-0,28

Middelhavet

 

0,15-0,28

 

Glashvarre (Lepidorhombus spp.)

1
2
3
4

0,45 og derover
0,25-0,45
0,20-0,25
0,11-0,20

-

Middelhavet

 

0,05-0,20

 

Havbrasen (Brama spp.)

1
2

0,8 og derover
0,2-0,8

-

Havtaske (Lophius spp. hele, rensede)

1
2
3
4
5

8 og derover
4-8
2-4
1-2
0,5-1

-

Havtaske (Lophius spp. uden hoved)

1
2
3
4
5

4 og derover
2-4
1-2
0,5-1
0,2-0,5

-

Issing (Limanda limanda)

1
2

0,25 og derover
0,13-0,25

-

Rødtunge (Microstomus kitt)

1
2
3

0,6 og derover
0,35-0,6
0,18-0,35

-

Hvid tun (Thunnus alalunga)

1
2

4 og derover
1,5-4

-

Almindelig tun (Thunnus thynnus)

1
2
3
4
5

70 og derover
50-70
25-50
10-25
6,4-10

-

Storøjet tun (Thunnus obesus)

1
2

10 og derover
3,2-10

-

Lubbe (Pollachius pollachius)

1
2
3
4

5 og derover
3-5
1,5-3
0,3-1,5

-

Blåhvilling Poutassou (Micromesitius poutassou eller Gadus poutassou)

1
2
3
4

-

7 eller derunder
8-14
15-25
26-30

Skægtorsk (Trisopterus luscus) og
Capelan de glyse Middelhavet (Trisopterus minutus)

1
2
3
4

0,4 og derover
0,25-0,4
0,125-0,25
0,05-0,125

-

Okseøjefisk (Boops boops)

1
2
3

-

5 eller derunder
6-31
32-70

Pikarel (Maena sararis)

1
2
3

-

20 eller derunder
21-40
41-90

Havål (Conger conger)

1
2
3

7 og derover
5-7
0,5-5

-

Knurhane (Trigla spp.)

1
2
3
4

1 og derover
0,4-1
0,2-0,4
0,06-0,2

-

Andre Knurhaner

1
2

0,25 og derover
0,2-0,5

-

Hestemakrel (Trachurus spp.)

1
2
3
4
5

0,6 og derover
0,4-0,6
0,2-0,4
0,08-0,2
0,02-0,08

-

Mulle (Mugil spp.)

1
2
3
4

1 og derover
0,5-1
0,2-0,5
0,1-0,2

-

Rokke (Raja spp.)

1
2
3
4

5 og derover
3-5
1-3
0,3-1

-

Rokke (vinger)

1
2

3 og derover
0,5-3

-

Skrubbe (Platichthys Flesus)

1
2

0,3 og derover
0,2-0,3 inkl.

 

Tunge (Solea spp.)

1
2
3
4
5

0,5 og derover
0,33-0,5
0,25-0,33
0,17-0,25
0,12-0,17 (3)

-

 

1
2
3
4
5

0,5 og derover
0,33-0,5
0,25-0,35
0,20-0,25
0,12-0,2 (4)

 
Hvid strømpebåndsfisk (Lepidopus caudatus)

1
2
3
4

3 og derover
2-3
1-2
0,5-1

 
Sort strømpebåndsfisk (Aphanopus carbo)

1
2

3 og derover
0,5-3

-
Tiarmet blæksprutte (Sepia officinalis og Rossia macrosoma)

1
2
3

0,5 og derover
0,3-0,5
0,1-0,3

-
Jomfruhummer (Nephrops norvegicus)

1
2
3
4

-

20 og derunder
21-30
31-40
over 40
Jomfruhummerhaler

1
2
3
4

-

60 og derunder
61-120
121-180
over 180
Hesterejer (Crangon crangon)

1
2

6,8 mm og derover (5)
6,5 mm og derover

-
Dybhavsrejer (Pandalus borelis) ferske eller kølede

Enhedsstør-
relse

-

250 og derunder
Dybhavsrejer kogt i vand eller dampkogt

1
2

-

160 og derunder
161-250
Taskekrabbe (Cancer pagurus)

1
2

16 cm og derover (6)
13-16 cm (6)

-
Art

Størrelse

Kg/fisk eller skjoldets størrelse

Stk./kg
Stor kammusling (Pecten Maximus)

én størrelse

10 cm og derover (7)

 
Konksnegl (Buccium undatum)

én størrelse

4,5 cm og derover (7)

 
Gulstribet mulle eller rød mulle (Mullus surmultus og Mullus Barbatus)

1
2
3 a

500 g og derover
200 g til under 500 g
40 g til under 200 g

 
Middelhavet

3 b

18 g til under 200 g

 
Almindelig havrude (Spondyliosoma cantharus)

1
2
3
4

800 g og derover
500 g til under 800 g
300 g til under 500 g
180 g til under 300 g

 
Art

Størrelse

Kg/fisk (1)

Stk. pr. kg (2)
Brisling (Sprattus sprattus)

1

0,004 og derover

250 eller derunder
  1. Den øverste grænse for størrelsesangivelserne er altid at forstå som »under«.
  2. For makrel og spansk makrel = stk. pr. 25 kg.
  3. Dette skema gælder indtil den 31. december 1997.
  4. Dette skema gælder fra den 1. januar 1998.
  5. Skjoldets bredde.
  6. Største skjoldbredde.
  7. Skjoldets bredde målt på det bredeste sted.