Dato for udgivelse
31. december 2012
Resumé

Referat fra mødet i Det eksterne kontaktudvalg - Finans d. 23. januar 2012


Referat af møde i SEKU-Finans den 23. januar 2012

Deltagere:

Neel Frederikke Gronemann, Finansrådet

Caroline Hjort Kasten, Bankinvest

Søren Dehlholm, Nordea

Frank Larsen, Nykredit

Marianne Bossen, Danske Bank

Rasmus Bo Andersen, SKAT

Lars Andersen, SKAT

Bjarne Tipsmark, SKAT

Henrik Kähler, SKAT

Annette Olesen, SKAT

Lars Frimurer, SKAT til punkt 3

Michael Dalvad Carlsen, SKAT

Mads Gabel Madsen, SKAT (ref.)

Afbud:

Torsten Schiøler, Forsikring og Pension

Troels Kjølby Nielsen, SKAT

Martin Møller Andersen, Finansrådet

  1. Godkendelse af dagsorden. (RBA)

Der sendes en opdateret adresseliste med referatet.

  1. Godkendelse af referat fra mødet den 7. september 2011. (RBA)

Referatet blev godkendt.

  1. Henvendelser fra SKAT om udlæg i kundekonti via mail. (NFG)

Lars Frimurer fra Inddrivelsen deltog i dette punkt.

På mødet blev det oplyst, at SKAT (restanceinddrivelsesmyndigheden) nu i et vist omfang bank-underretter om foretagne udlæg i bankindeståender ved e-mails. Disse e-mails er, efter det fra Danske Bank på mødet oplyste, ofte ikke målrettede. Der kan derfor gå relativt lang tid fra modtagelsen til registrering af udlægget på relevant sted i banken.

Bankens repræsentant efterlyste på mødet grundlaget for, at sådan underretning kan ske i e-mailform.  Lars Frimurer meddelte, som sin umiddelbare opfattelse, at det ? i princippet - må være uden betydning, hvordan oplysningen om udlæg når frem, når blot modtageren er den rette.  At en underretning - evt. efter zig-zag-kurs ? først sent fordeles i banken til relevant enhed dér er i princippet ikke afsenders problem, men omvendt er det ikke SKATs ønske, at banken påføres unødige gener.

Danske Bank ser helst, at SKAT indtil videre primært benytter brevform til underretning om udlæg.

Danske Bank oplyste, at e-mails ikke løbende (læs straks) videresendes internt, og efter intern videresendelse hænder det, at e-mailen havner hos en medarbejder, der ikke er disponibel. Lars Frimurer spurgte, om der ? f.eks. inden for de nærmeste par år ? er udsigt til en afgørende hurtigere opfølgning ved modtagelse af e-mails. Spørgsmålet besvaredes med ?Næppe?.

SKAT vil som hovedregel underrette pengeinstitutter vedr. udlæg i indeståender mv. med brev, der typisk leveres af PostDanmark eller af pantefogeden.

  1. Status på SKATs aktieavanceberegningssystem.(NFG) 

HK: Status er at systemet kører. Der har været mange opstartsvanskeligheder, men det er bedre i år, og bliver endnu bedre til næste år.

Der var fem årsager til, at systemet fik en hård start:

  • Der var børnesygdomme. Vi får ikke løst alle disse sygdomme ifm. Årsopgørelse 2011.
  • Systemet blev udviklet under stort tidspres, - og derfor blev bl.a. instruktionen af SKATs medarbejdere ikke prioriteret højt nok
  • Det var opstart af noget stort og nyt. Det giver altid problemer. Der var ændringer i både processer og systemer.
  • Strejke hos CSC i nogle af de mest kritiske måneder gjorde, at der ikke blev leveret data fra indberetterne til systemet.
  • Datakvaliteten i indberetningerne var dårligere end forventet.

Langt de fleste børnesygdomme er løst siden sidste år. Der udestår nu to fejl:

  1. At rettelsesindberetninger kommer før de oprindelige indberetninger.

Det handler om aktiesystemets mulighed for at håndtere rettelsesindberetninger fra RKO, som modtages før den oprindelige indberetning. I disse tilfælde håndteres rettelsesindberetningen ikke. CSC undersøger problematikken pt.

  1. Fejl i ISIN koder, som gør at papirerne ikke kan finde hinanden.

Fejlen handler om den situation, hvor papirerne ikke kan matche hinanden på isinkoder, da A/S identen er indberettet med to forskellige koder. Der er skabt afklaring med CSC om hvordan problematikken løses. Systemejer oplyser, at der udover de to fejl er 17 fejl tilbage fra 2010, men de er af mere enkeltstående karakter.

SKAT vurderer, at kvaliteten i indberetningerne vil være bedre for 2011 end for 2010, bl.a. pga. et godt og konstruktivt samarbejde mellem branchen og Skatteministeriet/SKAT. Derudover kommer der forhåbentlig ingen forstyrrende strejker i år. Endelig får flere hundrede SKAT-medarbejdere en bedre instruktion i år, hvilket dog ikke betyder, at SKATs serviceniveau ift. vejledning af borgerne generelt øges.

Det bliver således bedre, - men ikke alt kommer på plads i år. Det største udestående er selskabshændelser, som systemet heller ikke i år vil kunne håndtere tilfredsstillende i år. Når vi er igennem selvangivelsesperioden for 2011 kan vi bedre se hvad der skyldes børnesygdomme, og hvad der er mere grundlæggende forbedringsmuligheder.

Med hensyn til klassificering af papirerne, så er der nu en papirliste, der skal bruges til at klassificere papirerne korrekt. Sidste år gav det fejl, at en del af papirerne var klassificeret forkert.

Skatteministeriet vil involvere branchen til at forbedre systemet, når vi er mere klar.

Der er 1.4 ? 1.5 mio. aktieejere i alt. For et par måneder siden var der 7 til 8 procent, der havde grundregistreret.

Det er ok, - i første omgang skal vi forbedre systemet, så det er nemmere at bruge, og først derefter genoptager SKAT den generelle markedsføring. Der kommer ikke nogen aktiv og generel opfordring lige nu til at mange flere skal bruge systemet, men Skatteministeriet håber, at flere borgere af sig selv vil se fordelene ved at benytte systemet.

Hvis der sker en markedsføring, orienteres branchen på forhånd.

Branchen ville gerne være med i forhold til systemets videre færd, samt vejledninger mv.

I forhold til kunder, som prøvede at registrere i systemet sidste år, men mislykkedes, - så er forhåbningen at de har selvangivet på vanlig vis.

Hvis f.eks. korrektioner ikke er kommet på plads, så kan der komme problemer.

Derfor er der også indsatsprojekter på dette område. Kan ikke garantere at alle bliver korrigeret. I projekterne udvælges der efter risiko og væsentlighed. HK kender ikke til projekterne i detaljer.

  1. Indberetning af medarbejderaktier, der blot er blevet indberettet som almindelige aktier. SKAT har anmodet om, at de indberettes således, men oplyser til kunderne, at banken har indberettet forkert. (NFG).

MB redegjorde for problemet, hvor SKAT i flere tilfælde har oplyst bankkunder, at banken har indberettet forkert, selvom SKATs vejledning var fulgt. Derudover er indberetningsmaterialet en smule forvirrende.

HK beklagede. Problemet skulle være løst fra 2012. HK melder tilbage, at SKAT ikke skal forklare bankkunder, at bankerne indberetter forkert, når de gør som SKAT beder dem om.

Endelig blev det understreget, at problemet ikke er løst fra 2012. Kapitaludvidelse og bindingsperiode vil stadig være et problem.

  1. Basel III. (LA)

LA: Basel III betyder at der kommer et øget pres på bankernes egenkapital og balance. Og der bliver givetvis sagt nej til anmodninger om lån, som tidligere kunne få et ja.

Noget af denne forretning går et andet sted hen uden for den etablerede kreds af pengeinstitutter, og kan få nye udbydere på banen, som ikke er så dygtige til at indberette mv.? Hvad gør vi ved dem? Vi kan have en fælles interesse i at identificere og håndtere disse. I SKAT har vi en formodning om, at disse nye långivere, ikke er så dygtige til at indberette mv. som banksektoren er i øvrigt. Det handler både om renter, men også om erhvervslån.

Ifølge en pressemeddelelse fra SKAT fra den 10. maj 2011, så har SKAT set nærmere på ti virksomheder, der lever af at tilbyde hurtige lån til private. Otte af virksomhederne har rod i rentefradragene.

De foreløbige resultater fra kontrollerne viser, at der hos de otte virksomheder er fejl for mindst 121 mio. kr. Fejlene består i, at virksomhederne har opgivet forkerte beløb til SKAT om kundernes renteudgifter. Kunderne har dermed trukket for meget fra i renteudgifter på deres årsopgørelse.

Lånevirksomhederne har lavet en del fejl i kundernes renteudgifter, som enten er angivet for højt, eller som slet ikke kan trækkes fra, fordi kunderne ikke har betalt renteudgifter og afdrag.

Konklusionen blev, at LA. finder ud af det nærmere vedr. de 121 mio. kr., og sender det ud til udvalget. Se her.

  1. Nye tekster på årsopgørelsen. (Bilag) (HK)

Et notat med forklaring til de nye tekster på årsopgørelsen for 2011, var sendt ud til mødet. HK spurgte om der var spørgsmål/kommentarer til bilaget.

MB: Udskriftstekst 2011, - nederst s. 1. Her mangler de aktiebaserede udloddende investeringsbeviser.

MB: Rubrik 38 nederst s. 2. Det samme gælder her.

HK tager det med tilbage. Ikke altid at vi skriver alle muligheder.

  1. Nye indsatsprojekter i 2012 på det finansielle område.(LA og MDC)

MDC redegjorde for de to nye projekter på forsikringsområdet for 2012. De handler om hhv. forsikringsfilialer og finansielle poster. Baggrunden for dem begge er ny lov.

LA redegjorde for de tre nye projekter vedr. pengeinstitutter i 2012. Det første handler om pengeinstitutternes fordeling mellem næring og anlæg. Gøres det rigtigt? Og projektet ser på PRAS aktier.

Det andet handler om at undersøge om pengeinstitutterne opgør ejendomsavancen korrekt, når man overtager ejendomme ufyldestgjort.  Salget og avancen er en ting, mens selve engagementet er en anden. Nogen får måske så mange ejendomme på bøgerne, at det bliver næringsaktier.

Det tredje handler om fradrag for omkostninger ved forgæves forsøg på at overtage et pengeinstitut.

RBA forklarede at der også kan komme nye emner til, som følge af de 40 nye mand i Store Selskaber. Hvis der kommer flere projekter på det finansielle område, så vil I høre nærmere.

MGM sender link til indsatsplan for 2012 med referat. Se her.

  1. Opfølgningslisten. (Bilag) (RBA)
  1. Af statuslisten følger, at Finansrådet skal færdiggøre det påbegyndte oplæg om ekstraordinære indberetninger. Tiden er løbet fra dette, da det løbende drøftes i andre fora. Det stryges fra listen.
  1. Mht. at frembringe en oversigt over organiseringen i SKAT, så finder vi en løsning. Der kommer en liste eller en status på næste møde.
  1. OK, tages med på råd senere. I løbet af foråret 2012.
  1. Tekster kommer med til næste år. HK lovede at alle tekster bliver præsenteret for udvalget på forhånd. Det gælder f.eks. kursgevinster osv. Ikke kun aktier.
  1. Mht. at lave en standardanmodning når SKAT beder pengeinstitutterne om oplysninger, så kører dette særskilt i et andet forum. SEKU-Finans orienteres herom.
  1. Eventuelt. (RBA)

SD spurgte om SKAT var bekendt med en EU-dom hvor de tyske kildeskatter blev underkendt. Handlede om selskaber. LA svarede, at det ikke noget vi har diskuteret endnu.

RBA: Vi ser på det og vender tilbage.

FL redegjorde for et problem vedr. indberetninger i TS-Tele i billedet for finansielle kontrakter. Har ikke se- og korrektionsadgang. Det giver en del bøvl. Er i kontakt med e-kapital herom. Vil gerne have billedet åbnet, så vi kan se om det er faldet på plads, - osv.

HK: Undersøger problemet hurtigt. FL sender notat til HK.

Næste møde aftalt til den 22. maj kl. 13.00