Referat af møde i SEKU-Finans 18. september 2012
Deltagere:
Neel Frederikke Gronemann, Finansrådet
Søren Dehlholm, Nordea
Frank Larsen, Nykredit
Marianne Bossen, Danske Bank
Torsten Schiøler, Forsikring og Pension
Rasmus Bo Andersen, SKAT
Bjarne Tipsmark, SKAT
Henrik Kähler, SKAT
Michael Dalvad Carlsen, SKAT
Jette Haastrup, SKAT
Anette Olesen, SKAT
Torben Reimers-Larsen, SKAT
Mads Gabel Madsen, SKAT (ref.)
Afbud:
Troels Kjølby Nielsen, SKAT
Lars Andersen, SKAT
Kristina Simonsen, InvesteringsForeningsRådet
Martin Møller Andersen, Finansrådet
1. Godkendelse af dagsorden. (RBA)
Punkt 3 og punkt 6 blev lagt sammen.
2. Godkendelse af referat fra mødet den 23. januar 2012 og adresseliste (RBA)
Referatet fra mødet den 23. januar 2012 blev godkendt.
3. Værdipapirprojektet
Orientering om forløbet i forbindelse med Årsopgørelsen for 2011 samt udviklingsplanerne for Årsopgørelsen 2012. (Henrik Kähler m.fl.)
Se punkt 6.
4. Præsentation af afdelingen e-Kapital (Jette Haastrup)
Afdelingsleder i e-Kapital Jette Haastrup orienterede ud fra de omdelte plancher. Se bilag. Se nærmere om e-Kapital her.
e-Kapital ligger i Svendborg og hører lige nu til Skatteregion Syddanmark. Det ændrer sig fra 1. januar når SKAT reorganiseres. Kunderne er bl.a. den finansielle sektor. e-Kapital tager sig af indberetninger af oplysninger, som ikke vedr. løn mv. Det vil sige bl.a.:
- Renter
- Udbytte af aktier og investeringsforeningsbeviser
- Indskud på pensioner
- Gaver
- Faglige kontingenter og a-kassebidrag.
Der er 17 delsystemer er involveret ? populært kaldet RKO-systemerne. Startede med 10 årsværk placeret i Svendborg og er nu 7,4 årsværk.
5. Løbende indberetning af renter og udbytter
Hvad er SKATs forventning hertil? En helhedsvurdering. Hvad er fordele og ulemper? Kan SKAT nå at behandle eksempelvis kvartalsvis information løbende? Der er stor risiko for, at informationen kommer til at mangle ?finish? og således være mangelfuld. (Finansrådet)
Den finansielle sektor efterspurgte dokumenter hvor SKAT beskriver de processer og parametre, der ligger til grund for indberetningerne. SKATs processer vedr. indberetning blev drøftet.
HK orienterede.
Løbende indberetning af renter er en ting og løbende indberetning af udbytte/udlodning en anden.
Løbende indberetning vedrørende udbytte/udlodning, har været en del af arbejdet i arbejdsgruppen vedrørende de obligatoriske indberetninger til SKAT. (Se også punkt syv.) Her er der også repræsentanter fra den finansielle sektor.
Løbende indberetning om renter har været drøftet med den finansielle sektor.
SKAT har lavet indberetningsvejledninger og et årsbrev, som kan ses på nettet. Se link: skat.dk/ekapital
Endelig er der et arbejdsdokument. (Se nærmere herom under punkt syv.)
NFG orienterede om nye regler for indberetning af udbytter fra udenlandske aktiver. Den 23. juli 2012 havde Værdipapircentralen orienteret herom. Der skal ske en løbende indberetning, der også gælder udbytter fra udenlandske aktier. Neel vender retningslinjer med baglandet. Bekendtgørelsen ændres i overensstemmelse med de nye regler. Værdipapircentralen indberetter på bankernes vegne. Retningslinjer i forhold til indberetning kommer med i årsbrevet. Bekendtgørelsen blev sendt i høring den 12. oktober 2012.
6. Hvordan har aktieindberetningsmodulet virket i 2012?
Hvor stor er deltagelsesfrekvensen? Har SKAT haft mange spørgsmål? Hvordan får sektoren afhjulpet de mangler, der fortsat er i systemet, og som SKAT endnu ikke har tilrettet? Hvad er de økonomiske udsigter til, at SKAT prioriterer denne tilretning? Hvordan ser SKAT pengeinstitutternes rolle? (Finansrådet)
HK orienterede. Der har været en væsentlig styrket fokus på området. 2011 var et mellemår uden mange ændringer. Til gengæld kommer der mange ændringer for indkomståret 2012.
Overordnet har beregningsmodul virket ok, men har ikke kunnet håndtere selskabshændelser. Der blev lavet brugertests, men de var ikke gode nok. Målet er at få et effektivt system, der er brugervenligt. Det er ikke nået endnu. Har beregnet for 375.000 skatteydere, der er 1.5 mio. i alt. Det er faktisk ok, da ikke alle handler hvert år.
Der er mange henvendelser på telefoner og mail og Flexinvest. Flexinvest er et produkt, som Danske Bank har, hvor kunderne kan håndtere aktieporteføljer.
Planen for indkomstår 2012 er, at næsten alle selskabshændelser gerne skal løses for 2012. Det er den væsentligste barriere. Brugerfladen bliver bedre. Investeringsforeningsbeviser med forskudt regnskabsår bliver også løst, sådan at der ikke bliver regnet på dem.
SKAT har en bruttoliste over hvad, der ønskes med for 2013. I den samlede prioritering indgår systemunderstøttelse af obligationer med en væsentlig prioritet.
Det blev nævnt, at det ikke nødvendigvis er en god ide at blande obligationer og aktier. Det er vigtigt, at brugerne er helt bevidste om, hvad der er hvad. Mht. systemunderstøttelse så er det pt. ikke muligt at sige, hvornår den kommer for strukturerede indlån og strukturerede obligationer.
Når SKAT skal til at lave en systemundersøttelse af obligationerne, så bliver spørgsmål om evt. slip i forhold til anskaffelsessummer undersøgt i en analysefase.
Pt. prioriteres det, at systemet ændres i forhold til, at ny lov kommer med i systemændringer.
Det blev påpeget, at det er vigtigt at involvere branchen så tidligt så muligt, når SKAT har besluttet at lave systemer og systemændringer. Der bør inddrages et brugerpanel fra branchen.
Desuden blev det nævnt, at der bør tages højde for depotflytninger ved arv.
Endelige så vurderes det, at skattegabet er støt stigende ifht. obligationer.
7. SKATs arbejdsdokument
Arbejdsdokumentet vedrørende skatteindberetning er fortsat uoverskueligt - seneste udgave er på 65 sider. Vi har bl.a. tidligere fået tilsagn om, at der ville blive indsat §§'er under de relevante afsnit - sker der noget på denne front? (Finansrådet).
Den finansielle sektor fremførte, at der er sket noget vedr. arbejdsdokumentet. Der er nu sat paragraffer ind, men det er stadig uoverskueligt. Vil stadig gerne have gjort dokumentet mere brugervenligt. Vil gerne gøres opmærksom på ændringer i de mails, der kommer sammen med dokumenter.
HK. og JH forklarede, at arbejdsdokumentet er et internt dokument. Man har styrket området og arbejder løbende med at forbedre dokumentet.
SKATs arbejdsdokument drøftes i en arbejdsgruppe, der er nedsat under den danske værdipapircentral. Der er repræsentanter fra både den finansielle sektor og SKAT med i gruppen.
Er der spørgsmål til punkterne i arbejdsdokumentet kan disse også stilles til de medlemmer, der sidder i arbejdsgruppen fra Finansrådet, Realkreditrådet, Investeringsforeningsrådet, de store pengeinstitutter og de store edb-centraler.
I forlængelse af arbejdsdokumentet kommer der et årsbrev fra SKAT. Årsbrevet beskriver hvad SKAT skal gøre og hvad de indberetningspligtige skal gøre. Alle forhold i årsbrevet indarbejdes i årets indberetningsvejledninger, og både årsbrev og vejledninger udgives på SKATs hjemmeside under e-Kapital. 30. september 2012 kom indberetningsvejledninger på nettet for indkomståret 2012. Se link ovenfor.
8. Skattereform og "Danmark i arbejde"
Har SKAT et bud på tidsdimensionen heri? En ide om, hvornår der kan forventes udkast til lovforslag? Hvornår tænker SKAT det vedtaget og i krafttrådt - systemtilretninger tager som bekendt tid. (Finansrådet).
Punktet blev drøftet med udgangspunkt i to elementer. Det var forslag om ændring af satser for lønsumsafgift for den finansielle sektor. Dette er i høring. Desuden drøftes praktisk fortolkning af reglerne vedr. skøn i forhold til lønsumsafgift. Dette sker i en arbejdsgruppe med deltagere fra SKAT og den finansielle sektor. Der forventes en snarlig afklaring.
9. Adgang til kontaktpersoner i SKAT
Er vi kommet det nærmere, jf. de tidligere drøftelser i udvalget?
RBA orienterede. Der er en organisationsændring på vej. Herefter giver det mening at give en plan med relevante kontorer og chefer. Det er meldt ud, at der ikke vil være opgaver styret af geografi samt, at organisationen skal være klar 1. januar 2013. I vil få et organisationsdiagram, når det er klart.
10. Opfølgningslisten
a. Er behandlet under punkt 9.
b. Mere målrettet kampagne for 2012 for dem, der har solgt. Markedsføring centreres i april 2013 for indkomstår 2012. Den samlede plan klar inden udgangen af 2012. HK har bolden.
HK sender tekster for 2012, hvis der kommer nye tekster eller nye rubrikker. Færdig 5. marts 2013. Men sender udgangspunkt til 2012 i november 2012.
c. AO redegjorde for at, det ikke er en god ide at have en standard, da der er så mange forskellige begrundelser mv. Økokrim beder om oplysninger fra den finansielle sektor, når der er behov for det, og ikke kan få oplysningerne hos borgerne selv. Har fundet et fornuftigt leje. Der var enighed om at sætte arbejdet med et standardbrev i bero.
Den finansielle sektor forklarede, at der stadig kom mange henvendelser fra SKAT med forkerte henvisninger. Det blev aftalt, at Finansrådet sender eksempler til MGM i SKAT. Så vil der blive taget fat i de konkrete sager.
11. Eventuelt
a. Ligningsvejledningen udgår, - hvad kommer der i stedet for? Det blev aftalt, at Neel Gronemann tager sagen op i det centrale Virksomhedskontaktudvalg.
b. Der er lavet 735 mio. kr. i provenu indtil nu i Money Transfer projektet. Der blev først satset på personer, og nu tager projektet også fat i virksomhederne. Har også brugt tid på at verificere oplysninger. Denne type projekter bliver lavet i en række lande.
c. TS. redegjorde for FATCA: For at forebygge skatteunddragelse, indfører de amerikanske skattemyndigheder omfattende krav til rapportering og tilbageholdelse af kildeskat. Reglerne er bedre kendt som FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) og påvirker især den finansielle sektor. FATCA træder i kraft den 1. januar 2013.
I praksis laver hvert land en bilateral aftale med USA. De danske skattemyndigheder forhandler med USA pt. Det skal slås fast hvem i Danmark, som er skattepligtig til USA. Og så skal der indberettes til de amerikanske myndigheder. Vil betyde flere indberetninger. Der skal indberettes første gang for indkomståret 2013.
d. Næste møde er onsdag den 16. januar 2013 kl. 13 ? 15 i Østbanegade 123.