Indhold

Dette afsnit beskriver praksis om fradrag, for skadelidtes indkøb til udbedring af skader.

Afsnittet indeholder:

  • Skadelidtes indkøb til udbedring af skader
  • Skadelidtes egen udbedring af skader
  • Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skadelidtes indkøb til udbedring af skader

Skadelidte virksomheder kan fradrage momsen på indkøb til udbedring af skader efter de almindelige regler om momsfradrag i ML §§ 37-42. Dette gælder, uanset om den skadelidte virksomhed selv må bære tabet, eller om den kan få tabet dækket af skadevolder eller et forsikringsselskab.

Hvis skadelidte har fuld fradragsret for momsen på indkøb til at genoprette en skade, er det tab, der eventuelt skal erstattes af skadevolder eller forsikringsselskab, derfor genanskaffelses-/reparationsprisen uden moms.

Skadelidte skal som udgangspunkt ikke betale moms af eventuelle erstatninger, da skadelidte ikke anses for at have leveret en ydelse mod vederlag til skadevolder/forsikringsselskab. Se afsnit D.A.11.1.8.5 om erstatninger.

Vedrørende fakturaer for udbedring af forsikringsskader er det fastsat, at automobilreparatører skal udstede en faktura til forsikringsselskaber. Fakturaen skal indeholde det fulde reparationsbeløb med tillæg af moms og med oplysning om et eventuelt modtaget selvrisikobeløb. Den udstedte faktura kan forsikringstageren fremlægge til dokumentation for købsmomsen, hvis det fremgår af fakturaen, at reparationen er udført med den skadelidtes virksomhed som modtager. Tilsvarende regler gælder også for skader på andre aktiver. Se afsnit A.B.3.3.3.2.2 Købsmoms.

Hvis skadelidte har delvis fradragsret

Hvis skadelidte kun har delvis fradragsret for momsen på indkøb til at genoprette en skade, indgår den del af momsen, som skadelidte ikke kan fradrage, i det tab, der eventuelt skal erstattes af skadelidtes forsikringsselskab. Erstatningens omfang beror dog ikke på momsreglerne, men på parternes civilretlige aftale.

Bemærk

Hvis skadelidte ikke har fuldt fradrag, kan skadevolder i stedet foretage fradrag. Betingelserne herfor er uddybet i afsnit D.A.11.1.8.3 om skader udbedret af skadevolder.

Skadelidtes egen udbedring af skader

Hvis skadelidte selv udbedrer skader på egne varer, driftsmidler eller fast ejendom, hvor der er fradrag, skal der ikke beregnes salgsmoms af erstatningskrav mod skadevolder eller udbetalinger fra forsikringsselskab, fordi skadelidte ikke anses for at have leveret en ydelse til skadevolder/forsikringsselskab.

Entreprisearbejder ved opførelse af fast ejendom anses momsmæssigt som "egne varer", hvis risikoen for skader påhviler leverandøren. Det ændrer ikke på vurderingen, at bygherren har forsikret byggeriet under opførelsen, fx for at få byggelån.

Bemærk

Skadelidte virksomheder, som selv udbedrer skader på ejendomme, skal være opmærksomme på reglerne om byggemoms. Se afsnit D.A.21.3 om byggeri for egen regning og D.A.21.4 om udtagning i forbindelse med byggeri mv. Hvis der skal betales byggemoms, kan denne fradrages efter momslovens almindelige regler.

Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

Skatterådet

SKM2008.1043.SR

Spørgsmålet vedrørte fradragsret for udgifter til genopførelse af en landbrugsejendom efter en brand. Ejendommen var inden branden blevet solgt til en ikke momsregistreret køber, men køberen havde ikke overtaget ejendommen på tidspunktet for branden.

Skatterådet svarede, at den hidtidige ejer, som drev landbrugsvirksomhed, havde fradrag for udgifterne til genopførelse af driftsbygningerne, frem til overtagelsesdagen.

Ved genopførelsen af ejendommen opstod en regulerings-
forpligtelse
.

Køber var ikke momsregistreret og kunne derfor ikke overtage regulerings-
forpligtelsen.

Da genopførelsen skete i samme regnskabsår som overdragelsen til køber, skulle hele regulerings-
forpligtelsen indbetales.