Dato for udgivelse
16 Nov 2012 16:40
Resumé

I finanslovsaftalen for 2013 har regeringen og Enhedslisten vedtaget at gennemføre en sanering af erhvervsstøtten. Et af forslagene er at ophæve andelsbeskatningen, fordi den favoriserer en særlig type selskaber. Med lovforslaget ligestilles andelsselskaber med aktieselskaber. Det synes jeg er helt fair, siger skatteminister Holger K. Nielsen.


L 81 om sanering af erhvervsstøtten er fremsat den 16. november 2012. Lovforslaget indeholder blandt andet en ophævelse af andelsbeskatningen (kooperationsbeskatningen).

I finanslovsaftalen for 2013 har regeringen og Enhedslisten vedtaget at gennemføre en sanering af erhvervsstøtten. Et af forslagene er at ophæve andelsbeskatningen, fordi den favoriserer en særlig type selskaber.

Skatteminister Holger K. Nielsen udtaler:
- Lovforslaget ligestiller andelsselskaber med aktieselskaber, og dermed ligestiller forslaget andelshavere med aktionærer. Det synes jeg er helt fair. Hidtil har andelsselskaberne haft en helt særlig begunstigelse. Denne særbehandling ophæves nu, så erhvervsbeskatningen bliver mere ensartet og rimelig på tværs af selskaber og erhverv.

- Jeg vil gerne understrege, at det kun er rimeligt, at andelsselskaberne på lige fod med andre skatteydere er med til at finansiere finanslovens initiativer i form af flere job og uddannelse til de langtidsledige, styrket hjælp til syge og udsatte grupper og markante grønne initiativer med flere arbejdspladser.

- Sådan er det også med afskaffelsen af fedt- og sukkerafgifter. Her betaler den almindelige skatteborger med en meget begrænset forhøjelse af personfradraget og skatteprocenten. Det er ikke mindst nogle af andelsselskaberne meget glade for. På samme måde er jeg sikker på, at de langtidsledige er glade for, at andelsselskaberne er med til at betale en smule mere for, at de kan få et uddannelsesløft og bedre chancer for job og selvforsørgelse. 

- I en tid, hvor der ikke er uanede ressourcer er det rimeligt, at erhvervslivet også bidrager til at få næste års budget til at hænge sammen. Og ophævelsen af andelsbeskatningen vedrører kun selve beskatningen, ikke muligheden for at etablere og drive andelsselskaber.

Fakta
Som led i saneringen af erhvervsstøtten, foreslås det at ophæve andelsbeskatningen. Forslaget giver et umiddelbart provenu på 70 mio. kr. (varigt provenu 40 mio. kr.).

I dag indebærer andelsbeskatningen, at andelsselskaberne beskattes af deres formue og ikke indkomsten. Formuebeskatningen er ca. 0,6 pct. For at blive formuebeskattet, er det en betingelse, at omsætningen med ikke-medlemmer ikke overstiger 25 pct. af den samlede omsætning. Samtidig beskattes andelshaverne hårdere af udlodninger m.v. end eksempelvis aktionærerne i et aktieselskab.

Erhvervsstøtte-elementet består i, at andelsselskaberne kan akkumulere kapital til en lempeligere beskatning i forhold til den almindelige selskabsbeskatning. Dette er forbundet med en skatteudgift i form af rentetab for det offentlige, da beskatningen udskydes til det tidspunkt, hvor overskuddet udloddes.

Yderligere oplysninger:
Journalister: Særlig rådgiver Thomas Brahm, tlf. 41 26 25 27 eller Skatteministeriets pressefunktion,
tlf. 72 37 09 00
Borgere og virksomheder: SKATs hovednummer, tlf. 72 22 18 18