Indhold
Dette afsnit handler om de situationer, hvor afgiftsberegningen er en undtagelse til hovedreglen som beskrevet i afsnit E.B.4.1.1 om afgiftsgrundlag og afgiftssats. Der er mulighed for både afgiftsnedsættelse og fuldstændig bortfald af afgiften.
Afsnittet handler om
- pantudvidelse - påtegning ved matrikulære ændringer (E.B.4.2.1)
- fælles regler for at nedsætte afgiften ved tinglysning af nyt pantebrev (E.B.4.2.2)
- overførsel af afgiftsfritagelsesgrundlag fra pantebreve tinglyst før 1. juli 2007 (E.B.4.2.3)
- overførsel af afgiftsfritagelsesgrundlag fra pantebreve tinglyst den 1. juli 2007 eller senere (E.B.4.2.4)
- pantsætning mellem ægtefæller i forbindelse med opløsning af formuefællesskabet (E.B.4.2.5).
►Bemærk
Loven er ændret ved § 20 i lov nr. 1728 af 27. december 2018. Med virkning fra og med 1. juli 2019 ændres loven hermed på nedenstående punkter.
Afgiften ændres for tinglysning af pant i fast ejendom og andelsboliger (tinglysning af pant i Tingbogen og Andelsboligbogen):
-
Den faste afgift bliver nedsat fra 1.660 kr. til 1.640 kr., og procentafgiften bliver nedsat fra 1,5 procent af det pantsikrede beløb til 1,45 procent. Procentafgiften sænkes yderligere til 1,25 i 2026.
-
Reglerne om ”overførsel af afgift” bliver udvidet og ændret. Reglerne udvides til også at gælde for pant i andelsboliger. Tinglysning af nyt pant, som afløser et tidligere tinglyst pant, vil fra 1. juli 2019 altid være fritaget for procentafgift af det nye pant, der er op til samme beløb, som den hidtil tinglyste hovedstol. Samtidig afskaffes de tidligere regler om afløsning af pant i fast ejendom, der er tinglyst før 1. juli 2007 (restgældsprincippet), jf. den hidtil gældende TAL § 5, stk. 2, som ophæves. Reglerne for afgift ved tinglysning af pant i fast ejendom og andelsboliger, herunder særskilte afgiftssatser, vil fremgå af lovens §§ 5 a og 5 b.
-
Der bliver fremover mulighed for ”gemme” afgift fra et tidligere tinglyst pant ved at oprette et såkaldt afgiftspantebrev. Det kan fra 1. juli 2019 oprettes i alle tilfælde, hvor en transaktion medfører, at afgiftfritagelsen fra det gamle pant ikke bliver udnyttet fuldt ud, f.eks. ved tinglysning af en låneomlægning. Muligheden for at benytte reglerne om afgiftspantebreve er en følge af, at restgældsprincippet afskaffes, og hovedstolsprincippet bliver udvidet til at gælde generelt. Reglerne vil ogås kunne benyttes for andelsboliger.
-
De ændrede regler gælder ved tinglysning af nyt pant fra og med 1. juli 2019. For pant der er tinglyst før 1. juli 2019 med afgiftsfritagelse efter de tidligere regler (herunder restgældesprincippet), gælder de hidtidige betingelser for afgiftsfritagelsen af den foretagne tinglysning fortsat, herunder, at det hidtidige pant skal aflyses eller nedlyses senest et år efter tinglysning af det nye pant.
-
Overførsel af afgift vil fra 1. juli 2019 kunne ske for alle typer af pant, bortset fra skadesløsbreve. Reglerne kommer dermed til også at omfatte andre pantebreve end realkredit- og realkreditlignende pantebreve.
-
Der vil fremover altid skulle betales en fast afgift på 1.640 kr. ved tinglysning af underpant i ejerpantebreve eller underpant i andre pantebreve med pant i fast ejendom eller andelsboliger. Dermed ophæves den hidtidige fritagelse i TAL § 8, stk. 1, nr. 6, for tinglysning af underpant i Tingbogen og Andelsboligbogen (vedr. fast ejendom og andelsboliger). Fritagelsen bibeholdes for tinglysning af underpant i Personbogen og Bilbogen.
-
Der vil fremover i alle tilfælde skulle betales en fast afgift på 1.640 kr. ved tinglysning af en rykningspåtegning på et pantebrev i fast ejendom eller en andelsbolig. Den hidtidige afgiftsfrihed for tinglysning af rykningspåtegninger vedr. fast ejendom ved brug af hovedstolsprincippet ophæves dermed.
-
Endvidere foretages enkelte konsekvensændringer og præciseringer af loven.
Ændringer vedr. tinglysning af pant i Personbogen (virksomhedspant, fordringspant og pant i erhvervsaktiver):
-
Afgiftsfritagelsen ved tinglysning af afløsningspantebreve vedr. virksomhedspant, fordringspant og pant i erhvervsaktiver justeres. Fristen for at aflyse det tidligere pant udvides således fra 30 til 60 dage. Ændringerne vil fremgå af TAL § 5, som med virkning fra 1. juli 2019 vil indeholde reglerne om afgift ved tinglysning af pant i Personbogen og Bilbogen. TAL § 5 a og b vil fra 1. juli omfatte afgift ved tinglysning af pant i Tingbogen og Andelsboligbogen.
Se §§ 20, 26, stk. 4, og stk. 7, samt § 27 i lov nr. 1728 af 27. december 2018 samt bemærkningerne til loven i L 103.◄