15 ud af 25 rengøringsmedarbejdere fik problemer, da SKAT mødte op på uanmeldt kontrol på otte institutioner.
- Men fire af de 15 stak af, inden de blev identificeret, tre oplyste, at de var på prøve, syv arbejdede sort og én manglede arbejdstilladelse, fortæller afdelingsleder Hanne Nielsen, SKAT.
Aktionen viste ligesom tidligere, at problemerne er størst, hvor der anvendes underleverandører. På to institutioner blev der ikke brugt underleverandører, og begge disse steder var der orden på ansættelsesforholdene.
- På tre af institutionerne forsvandt medarbejderne. Nogle løb, da SKAT og Politiet kom ind, én forsvandt, da vi forsøgte at identificere vedkommende, og vi har formodning om, at medarbejderen fremviste falsk id, siger Hanne Nielsen.
- Aktionen foregik i fire kommuner, der endnu ikke har haft mulighed for at implementere SKATs gode råd. Resultatet viser med al tydelighed, at der er god grund til at anvende SKATs gode anbefalinger, så kommunerne giver sig selv muligheden for at sikre sig mod at rengøringsfirmaerne anvender sort og illegalt arbejde, siger Hanne Nielsen.
For at undgå sort og illegal arbejdskraft bør man som køber af rengøring indarbejde bestemmelser i sin kontrakt med rengøringsfirmaet. SKAT har lavet en pakke med forslag til kontraktbestemmelser, og til hvordan man som virksomhed følger op for at mindske risikoen. Og SKAT oplever, at der i kommunerne ligesom i erhvervslivet er stor vilje til at komme problemet til livs.
SKATs gode råd om brug af leverandører er allerede indarbejdet i rengøringskontrakter på mere end 1 mia. kr. De gode råd findes på SKATs hjemmeside SKAT.dk/rengøring.
Yderligere oplysninger:
Journalister: Afdelingsleder Hanne Nielsen, SKAT, tlf. 72 37 85 73, eller SKATs pressefunktion tlf. 72 37 09 00
Borgere og virksomheder: SKAT hovednummer tlf. 72 22 18 18