Dato for udgivelse
29 jun 2011 15:57
Resumé
Referat fra 4. møde.

Deltagere
Christine Søgård Bøhm - Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret i Økonomi
Per Raaskov - Dansk Erhverv
Bo Sponholtz - FSR - Foreningen af Statsautoriserede Revisorer
Kirsten Otbo - Direktør - SKAT Nordsjælland
Marie Raavig - Skattedirektør Indsats - SKAT Nordsjælland
Søren Buus - Skattedirektør Kundeservice - SKAT Nordsjælland

Regionssekretariat
Steen Ellebæk Pedersen - Viceskattedirektør - SKAT Nordsjælland

Afbud
Jonna Roth - FRR - Foreningen Registrerede Revisorer

Deltog ikke
Peter Winge-Petersen - Danske Speditører


REFERAT fra mødet den 8. juni 2011 kl. 13.00-15.00

    1. Orientering fra mødet den 1. december 2010
    i Det Eksterne Kontaktudvalg
    Direktør Kirsten Otbo orienterede fra mødet og fortalte, at SKAT vil følge op på og orientere om, når referat fra mødet er offentliggjort på internettet. Desuden sendes referatet videre sammen med referatet fra dette møde.

    2. Indsatsplanlægning 2011
    Skattedirektør Marie Raavig orienterede om, at indsatsplanlægningen for 2012 allerede er i fuld gang, men at der selvfølgelig p.t. arbejdes ud fra plan 2011 - i SKAT Nordsjælland især i indsatsen i relation til borgerne - f.eks. aktier og kundeservice. Meningen er, at aktiereglerne bliver mere forståelige at arbejde med.

    I 2011 arbejdes der med 17 emner på landsplan og SKAT Nordsjælland er strategisk partner på nogle af dem.

    Marie Raavig orienterede som eksempel om ét af indsatsprojekterne 2011 Aftagere af modspillerydelser i rengøringsbranchen, der er et delprojekt i indsatsen mod sort arbejde/sort økonomi. Til illustration uddelte Marie Raavig den mappe, der uddeles til virksomheder. Som øvrige eksempler på, hvad der gøres, nævnte Marie Raavig artikler i brancheblade og deltagelse i ICA branchemøde, hvor SKAT fortæller om, hvordan man undgår sort arbejde fra underleverandører.

    Marie Raavig fortalte desuden om projektet Aktionspræget indsats mod dyre hvid- og gulpladebiler. Ved en aktion mod dyre, danske biler blev der kontrolleret 279 biler og 49 biler blev udtaget til nærmere kontrol. Det er desværre en stigning i forhold til sidste år, så det overvejes, hvad der kan gøres lovgivningsmæssigt m.v.

    3. Compliance virksomheder 2010
    Skattedirektør Marie Raavig orienterede om, at der er tale om et nyt projekt vedrørende indkomståret 2010. Projektet er igangsat på baggrund af indhøstede erfaringer fra et gennemført landsdækkende projekt, der blev afsluttet i 2010.

    SKAT gennemførte i 2007/2008 et såkaldt complianceprojekt, der var baseret på kontrol af 11.462 tilfældigt udvalgte virksomheder (selskaber og selvstændigt erhvervsdrivende). Projektet blev gentaget i 2009/2010, men i noget mindre omfang med 3.000 kontroller. Det endelige resultat fra projektet herfra er fortsat under udarbejdelse.

    Delresultaterne fra SKAT Midt - og Sydsjælland viser dog, at graden af efterretteligheden for så vidt angår borgere er blevet bedre. SKATs resultat viser desværre det modsatte blandt selvstændige erhvervsdrivende. Ved næste møde vil der formentlig være konkrete resultater tilgængelige.

    Det nye projekt vedrørende indkomståret 2010 påbegyndes i august 2011 og forventes afsluttet september 2012.

    4. Kundeserviceplan
    Skattedirektør Søren Buus orienterede om, at alle projekter i Kundeserviceplanen er landsdækkende og med udgangspunkt i vejledning af kunderne. Der arbejdes fortsat med forbedringer af kundetilfredsheden omkring telefonbetjeningen samt med at få ventetiden ned.

    Der kommer en helt ny vejledning på et forbedret Skat.dk i håbet om, at borgerne selv kan finde svarene på deres spørgsmål. Desuden er der nu mulighed for at sende spørgsmål til SKAT via Skattemappen i Tast-selv-menuen og få svar samme sted.

    Kundeservice har fortsat stort fokus på nyregistrerede virksomheder, da det er en vigtig gruppe at få hjulpet rigtigt i gang fra start af.

    Skat for unge drejer sig om holdningsbearbejdelse og forståelse af systemet. De unge forstår generelt ikke forskudssystemet og får store restskatter. Skat har kontakt med Undervisningsministeriet om at få sat ikke bare skat, men økonomi generelt på skoleskemaet. SKAT underviser på DTU og gymnasier samt deltager på studiemesser - typisk for de videregående uddannelser. Desuden arbejdes der med SKAT for borgere med dansk som andet sprog og som bor i ghettoer.

    Implementering aktiesystemet giver nogle store udfordringer og det har givet mange henvendelser.

    Christina Søgård Bøhm fortalte, at de som en service indberetter aktieoplysninger for deres kunder i år med henblik på, at kunderne så ikke skal betale revisorudgifter fremover. Christine Søgård Bøhm oplyste endvidere under dette emne, at der er problemer med Roskilde Bank aktier. De står på R75, men kan ikke indberettes til aktiesystemet.

    Søren Buus fortsatte med at orientere om Aktieprojektets systematiske opsamling af viden i SKAT både i Kundeservice og Indsats.

    Christina Søgård Bøhm nævnte, at klager over ejendomsvurderingen er meget længe undervejs.

    Bo Sponholtz tilkendegav desuden, at det ikke er hensigtsmæssigt, at rådgiveradgangen i Skattemappen administreres på CVR nr. og derved giver alle medarbejdere i revisorfirmaet adgang til borgernes data. Bo Sponholtz sender en mail til Søren Buus om problemstillingen, som videresendes til procesejer i Koncerncentret.

    5. Digitalisering på selvangivelsesområdet
    Skattedirektør Søren Buus orienterede om, at SKAT lige nu har fokus på digitalisering af f.eks. den nye udlandsselvangivelse S12 og til næste år kommer der en ny S15 til borgere, der har udlejningsejendom - f.eks. ved forældrekøb. De får en årsopgørelse, og skal selv tilføje virksomhedsdata.

    Til næste år kommer der også tvungen digitalisering til virksomheder/erhvervsdrivende, der er momsregistrerede.

    Bo Sponholtz tilkendegav, at "bagsiden" ved digitaliseringen er, at skatteyderne bliver fremmedgjorte over for skat, og der opstår mange store restskatter/overskydende skatter.

    6. DMR
    Skattedirektør Søren Buus orienterede om, at det er planen, at alt vedrørende nummerpladeregistrering skal kunne klares over internettet fra 3. oktober 2011. Ved import af biler, kan akterne sendes direkte fra importøren og ved privat ejerskifte vil man fra foråret 2012 kunne indberette, betale o.s.v. hjemmefra. Forsikringsselskaberne involveres også således, at de kan godkende forsikringstager i samme proces.

    Søren Buus pointerede under dette punkt, at det anbefales at skrue nummerplader godt fast, så de ikke stjæles. SKAT udleverer skærende skruer og der ligger information på SKATs hjemmeside om, hvordan nummerplader fastgøres.

    7. Beskatning af personalegoder
    Per Raaskov orienterede om, at han havde ønsket dette emne på dagsordenen inden lovforslaget kom. Det foreligger nu, men der er fortsat et par punkter, hvor medarbejderne er forvirret "på et højere plan" og Per Raaskov oplyste, at der savnes vejledning/orientering. Der ønskes bl.a. en oversigt over, hvad der beskattes og hvad der ikke beskattes (en slags katalog).

    Bo Sponholtz oplyste, at Foreningen af Statsautoriserede Revisorer udarbejder en oversigt hvert år, og den kan ses på FSRs hjemmeside.

    Steen Ellebæk efterlyste konkrete eksempler på problemstillinger og lovede at undersøge, hvad der planlægges af vejledning og information.

    8. Indspark til regelforenkling
    Per Raaskov nævnte, at kontrollen af multimedieskatten er administrativt meget belastende og mange virksomhedsejere har helt sikkert den samme holdning.

    Energiafgifter på elafregninger er meget vanskelige at læse og når de skal bogføres, skal der korrigeres. Det kunne gøres nemmere. Christina Søgård Bøhm oplyste, at Dansk Landbrugsrådgivnings system selv klarer dette problem og "regner baglæns".

    Flex-leasing er lovligt, men problematisk område, og der kommer ind imellem en diskussion op blandt rådgivere. SKAT har fokus på registreringsafgiftsområdet - p.t. demobiler, hvor 120 bilforhandlere lige er blevet kontrolleret for så vidt angår demobiler.

    Bo Sponholtz oplyste, at det er svært at finde betalingsoplysninger på SKATs hjemmeside til Filialselvangivelser - typisk udenlandske selskaber. Problemet beskrives og sendes til Søren Buus efter mødet.

    De ovenfor nævnte emner bringes videre til rette vedkommende i Skatteministeriet.

    9. Eventuelt
    Bo Sponholtz forklarede, at medlemmernes respektive foreninger bringer de fleste emner op i det centrale kontaktudvalg, hvilket minimerer behovet for dagsordenspunkter i Det Regionale Eksterne Kontaktudvalg - Nordsjælland.

    Bo Sponholtz orienterede om, at revisorernes 3 foreninger bliver slået sammen til foråret i én forening. Sammenlægningen er vedtaget i alle foreningerne, men navnet er ikke fundet endnu.

    Per Raaskov oplyste, at HORESTA træder ud af Dansk Erhverv.

    10. Næste møde
    Udvalget besluttede, at næste møde holdes tirsdag den 22. november 2011 kl.13.00 i Skattecenter Nærum.