Dato for udgivelse
15 apr 2011 13:57
Resumé
På mødet blev deltagerne orienteret om fordringshaverprojektet og om indsatsprojekter med særlig fokus.

Referat fra møde i Det regionale Eksterne Kontaktudvalg - SKAT Midt- og Sydsjælland den 21. marts 2011

 

Onsdag den 21. marts 2011, kl. 15.00 - 16.30´
SKAT Midt- og Sydsjælland
Ny Østergade 9, 1. sal
4000 Roskilde

Dagsorden:

  1. Velkommen /Kim Bak
  2. Orientering om fordringshaverprojektet /Lise Schou Hansen
  3. Orientering om indsatsprojekter med særlig fokus /Per Jacobsen
  4. Eventuelt

Deltagere:

  • Foreningen Registrerede Revisorer
    • Registreret Revisor Helle Ebsen, Revisionsfirmaet Møller og Madsen
  • Sjællands Erhvervsfremme
    • Erhvervsdirektør Uffe Nielsen, Næstved-Egnens Udviklingsselskab A/S
  • Dansk Landbrugsrådgivning
    • Konsulent Lisbeth Kristensen, Landboforeningen Gefion
  • Foreningen af Statsautoriserede Revisorer
    • Statsautoriseret Revisor Kenny Isaksen, Deloitte
  • SKAT
    • Direktør Kim A Bak, SKAT Midt- og Sydsjælland
    • Skattedirektør Per Jacobsen, SKAT Midt- og Sydsjælland, Indsats
    • Skattedirektør Lise Schou Hansen, SKAT Kundeservice
    • Viceskattedirektør Lene Roos, SKAT Midt- og Sydsjælland
    • Fuldmægtig Ditte Enersen, Sekretariatet

 

Afbud:

  • Dansk Erhverv
    • Salgsdirektør Klaus Stampe Pedersen, TP-Gruppen
  • Håndværksrådet        
    • Farvehandler Preben Rasmussen, Roskilde Borger-, Håndværker- og Industriforening
  • Danske Speditører
    • Hanne Hass, Kuehne + Nagel
  • SKAT
    • Skattedirektør Jim Sørensen, SKAT Inddrivelse

Referat

Velkommen /Kim Bak
Kim Bak bød velkommen til mødet og sagde bl.a. at vi i SKAT har fået en ny minister i skikkelse af Peter Christensen, som har en baggrund som skattepolitisk ordfører i Venstre.

Kim Bak fortalte også, at der er en lidt trykket stemning i SKAT efter udmeldingen om afskedigelse af 100 medarbejdere/ledere for at gøre plads for kompetencer, som det ikke har været muligt at skaffe internt.

Der er lagt en detaljeret plan for processen; afskedigede ledere får besked den 4. april og medarbejdere den 6. april.

Orientering om fordringshaverprojektet /Lise Schou Hansen
SKAT har i 2010 haft fokus på de interne fordringshaverprocesser eller med andre ord - vi haft fokus på SKAT som opkrævningsmyndighed. Målet har været, at virksomheder og borgere skal tilskyndes til at angive og betale korrekt og rettidigt, så det undgås at deres mellemværender med SKAT bliver til restancer.

Det er en forudsætning for at SKAT kan drive en effektiv forretning, at vi har et aktuelt og retvisende kundeoverblik. Det betyder at vi skal kende vores kunder. Vi skal have så opdaterede oplysninger om virksomheder og borgere som muligt og vi skal sikre at disse oplysninger bliver anvendt i alle relevante sammenhænge internt i SKAT og SKATs systemer. Det betyder også, at vi skal kende vores kunders omsætning og derfor have så aktuelle og korrekte angivelsesoplysninger som muligt.

Det er vigtigt, at det er let og enkelt for borgere og virksomheder at være efterrettelige i forhold til SKAT. Det skal f.eks. være let for en virksomhed at komme af med sine angivelsesoplysninger og finde ud af hvornår der skal angives.

Der er således i 2010 gennemført flere konkrete forebyggelses- og oprydningsprojekter, der udover at løse konkrete opgaver, skulle give SKAT en større viden og erfaring om, hvad der virker, når virksomheder og borgere i videst mulige omfang skal være selvhjulpne.

Der har bl.a. været fokus på, at SKAT i højere grad fremover systematisk anvender de værktøjer, som opkrævningsloven giver mulighed for, herunder krav om sikkerhedsstillelse i igangværende virksomheder ved direktørskifte, hvis denne har betydelig skyld til SKAT fra øvrige registreringsforhold.

Et andet af projekterne har haft fokus på, at SKATs kontakt med de nyregistrerede virksomheder sker så tidligt som muligt, så virksomhederne forholder sig korrekt i relation til deres forpligtelser i forhold til SKAT og at de opfatter SKAT som en samarbejdspartner. Projektet har fokuseret på at få endnu flere nystartede virksomheder til at deltage i informationsmøder for nystartede virksomheder. Af 14.000 indbudte virksomheder mødte 3900 op på møderne, hvilket giver en deltagerprocent på 28.  Et bud fra mødedeltagerne på, hvorfor ikke flere møder op til informationsmøderne var, at det kunne skyldes at nogle nyregistrerede virksomheder har haft andre virksomheder og derfor kender reglerne eller at virksomheden på forhånd har bestemt sig til at anvende revisor.

Orientering om indsatsprojekter med særlig fokus/Per Jacobsen
På grund af finanskrisen har færre SKAT-medarbejdere søgt over i andre erhverv og færre medarbejdere er gået på pension end forudset, hvilket betød at SKAT i 2011 havde en overtallighed på næsten 500 medarbejdere.

Den tidligere minister, Troels Lund Poulsen, foranledigede at SKAT kunne få lønkroner til at beholde ca. 500 medarbejdere, som så skulle arbejde med politisk initierede projekter.

Det drejer sig dels om projekter til bekæmpelse af sort økonomi og til inddrivelse af restancer.

(Se lister over projekterne i vedlagte bilag)

Eventuelt
Kenny Isaksen spurgte ind til lovforslaget om personalegoder som forventes vedtaget i 2011, og om hvordan SKAT vil håndtere dette område for 2010.

Kim Bak svarede at SKAT er lovmæssigt forpligtet til at agere, når vi møder problemet.

Kim Bak fortalte, at fremover vil man i sin egen skattemappe kunne se en opgørelse over hvor meget man skylder det offentlige, men ikke om man er lagt i RKI. Banker vil kunne bede sine kunder om at få lov til at se deres skattemappe.

Helle Ebsen fortalte, at Foreningen af Registrerede Revisorer har skriftet navn til Dansk Revisorforening, og at de i nærmeste fremtid fusionerer med Foreningen af Statsautoriserede Revisorer og dermed samler uddannelse og sekretariat.

Helle Ebsen nævnte også et enkeltstående tilfælde, hvor en virksomhed af en skattemedarbejder var blevet rådet til at undvære revisorhjælp, og spurgte om dette var en praksis, som direktionen stod inde for. Det blev komplet afvist.

Uffe Nielsen bemærkede, at man altid rådede iværksættere til dels at forblive i A-kassen og dels at alliere sig med en revisor.

Kenny Isaksen spurgte om SKAT gør noget specielt for at servicere udenlandske virksomheder og arbejdstagere, og Per Jacobsen fortalte om Femern Bælt-projektet, som netop går ud på at informere om danske skatteforhold, når de udenlandske entreprenører indfinder sig.

Næste møde: Tirsdag den 6. september 2011, kl. 15.00 - 16.30.

Bilag: Indsatsprojekter med særlig fokus