Log på med MitID
Ydelser, der direkte kommer den rejsende til gode
Hvilke omkostninger kommer "direkte den rejsende til gode" (f.eks. salgspersonale i Danmark, guider på destinationen, betalinger til rejsegarantifonden, tillægsforsikringer, valuta)?
De funktioner, som varetages af salgspersonale og guider, herunder ydelser vedrørende rådgivning, tilbudsgivning, og salg og support, er ikke "ydelser, der direkte kommer den rejsende til gode", men er ydelser, som er en integreret del af den rejsepakke som rejsebureauet sælger, og anses derfor for at være omkostninger, som indgår i rejsens pris, og dermed i beregningen af bureauets fortjenstmargen. Det samme gælder betalinger til rejsegarantifonden. Se afsnit 1.4.
Tegning af forsikringer er momsfritaget, og prisen for rejseforsikringer m.v., skal derfor ikke indgå i momsgrundlaget efter margenordningen. Se afsnit 1.10.
Hvad med formidling af visum til kunden?
Udgiften er et gebyr til det pågældende lands ambassade, porto for forsendelse af visa til kunden samt udgift til Bring Express bude. Er det en rejseydelse, og skal der lægges moms på fortjenesten, som først kan opgøres efter fakturaen er modtaget fra Bring Express?
Indhentning af visum til kunden er en ydelse, som kommer den rejsende direkte til gode, og den skal derfor indgå i opgørelsen af margen efter særordningen. Se afsnit 1.4.
Hvad er "egne producerede" ydelser:
Hvor går grænsen for, hvornår en integreret del af ydelsen er "egen-produceret"?
Er tid medgået til direkte rådgivning, tilbudsgivning og salg af rejsen en "egen-produceret ydelse"?
Og hvad med support, når kunden f.eks. ringer hjem, fordi vedkommende har mistet billet eller før afrejse ønsker ændringer til rejsen?
Egne producerede ydelser omfatter bl.a:
Ydelser vedrørende:
Andre ydelser som nævnt vedrørende rådgivning, tilbudsgivning, og salg og support, udgør ikke "ydelser, der direkte kommer den rejsende til gode", men er ydelser, som er en integreret del af den rejsepakke som rejsebureauet sælger, og anses derfor for at være omkostninger, som indgår i rejsens pris, og dermed i bureauets fortjenstmargen. Sådanne ydelser er med andre ord ikke egen-producerede.
Hvordan skal værdien af guidernes ydelser fastsættes, når de deltager i specifikke arrangementer, der er særskilt betaling for? Og er der forskel på, om den rejsende bestiller arrangementet hjemmefra eller tilkøber på destinationen?
Er guiderne på lokationen en egen-produceret ydelse, når de er ansatte af rejsebureauet?
Såfremt der er opkrævet særskilt betaling for et specifikt arrangement, som afholdes af egne guider, vil omkostninger til buskørsel, picnickurv m.v., leveret af andre afgiftspligtige, kunne opgøres ud fra arrangementets pris. Dette beløb indgår i margenberegningen efter særordningen.
Guidens ydelse er en integreret del af den rejsepakke som rejsebureauet sælger, og anses derfor for at være omkostninger, som indgår i rejsens pris, og dermed i bureauets fortjenstmargen. Sådanne ydelser er med andre ord ikke "egen-producerede".
Dette gælder uanset, om arrangementet forudbestilles eller tilkøbes på destinationen.
Når egen-producerede ydelser ikke kan indgå i margenberegningen, betragtes de så som leveret for sig selv, eller er de stadig en del af enkeltydelsen i lovens § 67a´s forstand (skal der opkræves f.eks. græsk moms eller almindelig dansk moms af guideydelsen)?
Egen-producerede ydelser er ikke en del af enkeltydelsen omfattet af særordningen.
Der skal opkræves eventuel moms af den egen-producerede ydelse der, hvor ydelsen har leveringssted.
Guideydelser anses som udgangspunkt ikke for en selvstændig hovedydelse, men er en integreret del af pakkerejsen. Se dog nærmere i afsnit 1.4.
Hvordan opgøres rejsebureauets fortjenstmargen
Hvordan håndteres rabatter - herunder årsrabatter - til kunder?
Rabatter til kunderne skal ikke medregnes til/kan trækkes fra betalingerne fra kunderne for rejsetjenesteydelser, omfattet af margenordningen.
Rabatten påvirker prisen på solgte rejser i regnskabsåret, og dermed også den faktiske margen i forbindelse med den årlige regulering, hvis de forenklede ordninger anvendes.
Hvad med salg af forsikring? Skal forsikringssalg indgå i margenberegningen, eller er det altid formidlet i fremmed navn?
Rejsebureauer, der modtager provision for tegning af forsikringer, er omfattet af momsfritagelsen for forsikringsmæglere og -formidlers tegning af forsikringer. Se afsnit 1.10.
Skal tillægsydelser fra andre underleverandører købt på destinationen indgå i margenmoms beregningen, eller skal de behandles særskilt?
Tillægsydelser købt af den rejsende på destinationen, og som leveres af andre afgiftspligtige personer, anses for at udgøre en del rejsen, såfremt de sælges af rejsebureauet. Dette gælder eksempelvis udflugter.
Moms på optjente "frikahytter" fra rederiet efter x antal solgte kahytter pr. afgang. Hvorvidt der optjenes "frikahytter" og antallet heraf, kendes ikke før afrejse. Hvordan/hvornår skal denne rabat indgå i margenmomsberegningen?
"Rabatten" indgår i beregningen af den faktiske margen og dermed i den årlige regulering, der finder sted, når den faktiske margen for det pågældende regnskabsår kendes. Se afsnit 1.14.
I forbindelse med grupper, hvor rejseledsager deltager på turen, vil der være udgifter fra denne, som vi først kender omfanget af efter endt krydstogt. Nøjagtig margen kan således ikke beregnes før efter krydstogtet.
De to modeller for anvendelse af en skønnet margen inden den faktiske margen kendes er begrundet i vanskeligheder med at fastslå den faktiske margen på leveringstidspunktet. Se afsnit 1.14.
Mange rabatter og ekstra "incentives" opnås jo ikke i direkte tilknytning til den enkelte rejse, men på baggrund af opnået volumen, trinvist. Nogle gange på hele salget og andre gange kun på den del, der når over et vist niveau. Hvordan opgøres sådanne rabatter ud fra en momsmæssig synsvinkel?
Fra flybranchen er såkaldte "CRS incentives" kendt, hvor man opnår et beløb for hvert fløjet segment. Dette har jo relation til antal rejser, men opgøres typisk en gang om året efter mere eller mindre individuelle aftaler. Det beløb, som modtages fås ved at sende en faktura til CRS udbyderen. Denne faktura momses i dag, men "parres ikke sammen" med den enkelte booking.
Det forudsættes, at opnåede "rabatter" vedrører salg af pakkerejser, omfattet af fortjenstmargenordningen. Provisioner opnået som formidler i andens navn og for andens regning behandles således efter momslovens almindelige regler. Se afsnit 4.0.
Hvordan skal provisioner fra underleverandørerne påvirke vores beregning af margen?
Provisioner opnået som formidler i andens navn og for andens regning behandles efter momslovens almindelige regler. Se afsnit 4.0.
Provisionen må ikke fratrækkes i den samlede betaling fra den rejsende for pakkerejsen ved opgørelse af fortjenstmargenen.
Ved køb af rejse får kunden en rabat svarende 1 persons rejse ved min. 15 betalende gæster. Ved booking og i tidsrummet frem mod afrejse, er der kun 12-13 personer tilmeldte. Hvornår og hvordan forholder man sig ved deadline, hvis der umiddelbart op til afrejsetidspunktet viser sig at være 15 betalende gæster?
Rabatten påvirker prisen på den aktuelle rejse, og dermed også den faktiske margen i forbindelse med den årlige regulering, hvis de forenklede ordninger anvendes.
Hvad hvis rejsebureauet må kompensere kunden efter rejsen, fordi noget ikke har været i orden. Hvordan påvirker det vores margenberegning?
Beløb, som tilbagebetales (krediteres) kunden, påvirker fortjenstmargen i den pågældende afgiftsperiode, hvor beløbet tilbagebetales.
Hvis de forenklede ordninger anvendes, påvirker det således fortjenstmargen i regnskabsåret (metode 1), se afsnit 1.14.1., eller i den enkelte afgiftsperiode (metode 2), se afsnit 1.14.2.
Rejsebureauerne arbejder ofte ud fra det princip, at bureauet færdiggør en booking, når kunden har bestilt sin rejse. Derfor fakturerer bureauerne det hele med det samme, men typisk med betaling i flere rater alt afhængig af tidshorisont samt afhængigt af hvilken mulighed, der er for at annullere produktet hos underleverandøren uden at rejsebureauet er bundet - eller bundet i mindre omfang. På hoteller opererer man med den regel, at når bureauet afbestiller, skal der ofte betales et afbestillingsgebyr svarende til for den første overnatning. Flybilletter er som udgangspunkt ikke-refunderbare med mindre bureauet har købt (refunderbare) business class billetter. Ved manglende anvendelse af de(t) bestilte produkt(er), sker der et skift i leverancen fra at være et momspligtigt salg til et (momsfrit) afbestillingsgebyr. Hvordan håndteres dette momsmæssigt?
Momsgrundlaget for en pakkerejse er hele det beløb, som skal betales af den rejsende, inklusive fx. afbestillingsgebyr, "ombookningsgebyr" og lufthavnsafgifter.
Hvis afbestillingsgebyret udnyttes af den rejsende, og rejsebureauet kræver, at den rejsende betaler en del af rejsens pris respektive en del af den indbetalte delbetaling herfor, udgør denne betaling (afbestillingsgebyret) ikke betaling for en pakkerejse (modydelse), og rejsebureauet skal derfor ikke betale moms af gebyret.
Det beløb, som tilbagebetales til kunden, henholdsvis det beløb, som rejsebureauet modtager som erstatning for afbestilling af rejsen, kan fratrækkes betalingerne fra kunderne for rejsetjenesteydelser, omfattet af margenordningen i den afgiftsperiode, hvor krediteringen foretages.
Efter nogle rejsebureauers generelle betingelser kan de aflyse rejsen op til 25 dage før afrejse, hvis deltagerantallet fx. ikke når op på minimum 15 personer. Hvad gør man med tilbagebetaling af eventuelt allerede erlagt moms?
Udlevering af gavekort som kompensation/erstatning for mangler ved tidligere rejse! Hvordan skal momsen ved salg af gavekort beregnes og medtages? På udstedelsestidspunktet vil det ikke være kendt, hvorvidt gavekortet bliver anvendt til en rejse omfattet af margenmoms, indenfor EU eller udenfor EU - eller (afhængigt af definitionen) ydelser for egen eller fremmed regning!
Udlevering af gavekort behandles som rabatter, og indgår i beregningen af den faktiske margen og dermed i den årlige regulering, der finder sted, når den faktiske margen for det pågældende regnskabsår kendes.
Hvordan påvirker udbetalinger fra afbestillingsforsikringer rejsebureauernes margen? Har de overhovedet leveret en eller flere ydelser for at få tildelt beløbet fra afbestillingsforsikringen? Forsikringen kommer jo kun til udbetaling INDEN afrejse og har dermed intet med et konkret vare- eller tjenesteydelse forbrug at gøre.
Udbetaling af dækning via en forsikring, udgør ikke vederlag for en modydelse fra rejsebureauet. Der skal ikke betales moms af udbetalinger fra afbestillingsforsikringen.
Fordeling af rejsens gennemførelse på EU/ikke-EU
Skal der ske opdeling af værdien af al lufttransport inden for EU? Hvad skal f.eks. medregnes ved en direkte flyafgang mellem København og New York (nogle gange flyves via Norge/Grønland, andre gange ad andre korridorer, men det er alene luftfartselskabet, der har disse oplysninger)? Hvad skal der tilsvarende beregnes margenmoms af, hvis der tale om samme destination, men ruten går via mellemlanding f.eks. i Frankfurt?
Billund - Amsterdam - New York i en billet - bør vel behandles præcis som København - New York, og dermed være neutral i forhold til konkurrenceforvridningen.
En flyrejse fra Amsterdam til Male t/r med luftfartselskaberne Lufthansa samt Qatar Airways. Skal der ske opdeling - og hvad hvis der på returen mellemlandes i Wien?
Hvornår indtræder momspligten (delvist). Når vi sender kunder med fly fra DK til USA og mellemlander i et EU land. Er det nul ved transit. Er kriteriet X antal timer? Nogle gange er en overnatning nødvendigt. Hvordan opgør vi herved den momspligtige del. Vi har jo ofte en samlet pris på hele rejsen
EU's momskomité har drøftet spørgsmålet om flyvninger i relation til rejsebureauers afregning af moms i.h.t. særordningen.
Flertallet af medlemsstaterne anser et rejsebureaus salg af en flyrejse mellem lande indenfor EU uden andre mellemlandinger end sådanne som er af ren teknisk natur, for at udgøre en rejse indenfor EU, som skal momses iht. særordningen.
Salg af en flyrejse til et land udenfor EU under tilsvarende omstændigheder, skal omvendt anses for at udgøre en rejse udenfor EU, som er momsfritaget.
Mellemlandes der og gøres ophold udover, hvad der er nødvendigt for at gennemføre rejsen, skal rejsen opdeles i to. Flyves der eksempelvis fra New York til Danmark, men med to dages mellemstop i Amsterdam, vil den første del af rejsen være en rejse udenfor EU, mens rejsen fra Amsterdam til Danmark vil være en rejse indenfor EU.
Såfremt bureauet ikke har oplysninger om indkøbsprisen på de to separate rejsestrækninger, må flyrejsen opdeles ud fra fordelingen af tilbagelagte kilometer på de to strækninger. Flyselskabet kan levere oplysninger herom. Er det ikke muligt at indhente disse oplysninger, må rejsebureauet udøve et skøn
Se afsnit 1.2.1.
Hvad med en flyrejse i Grækenland fra Thessaloniki til Athen - skal der her regnes græsk eller dansk moms?
Såfremt rejsen er en del af en pakkerejse solgt her i landet, skal der beregnes dansk moms.
Krydstogt, som afvikles såvel inden for som uden for EU - herunder flodkrydstogt? Skal der ske opdeling på strækning eller timer, da skibet ligger i længere tid i nogen havne end i andre?
Problemer med krydstogter hvor der kombineres indenfor/udenfor EU. En tur i det græske øhav og Italien, men hvor der også ligges til i Dubrovnik, Kroatien. Hvordan skal denne del af rejsen pilles ud af margenmoms beregningen? Tælles det som 1 dag ud af 7? Eller 6 timer (8-14) ud af 168? Hvad med dagen til søs inden skibet ligger til i Kroatien? Hvad med en crossing over Atlanterhavet, startende i Caribien og sluttende i Malaga. Hvornår skal det beregnes, at skibet er i EU territorium? Hvad med de to sødage fra Madeira til Malaga - er det indenfor EU?
EU's momskomité har drøftet spørgsmålet om krydstogter i relation til rejsebureauers afregning af moms iht. særordningen.
Hvis krydstogtet udelukkende sker mellem havne indenfor EU, skal der betales moms af rejsebureauets margen der, hvor rejsebureauet er etableret.
Hvis krydstogtet går fra en havn indenfor EU til en havn udenfor EU, skal rejsebureauets margen ikke momses, idet der er nul-sats på rejser til lande udenfor EU.
Hvis krydstogtet både lægger til i havne indenfor og udenfor EU, er den del, der anses for at udgøre en rejse udenfor EU omfattet af nul-satsen, mens den del, der anses for at udgøre en rejse indenfor EU, er omfattet af særordningen, hvorefter margen skal momses.
Fordelingen af krydstogtet på rejse indenfor og udenfor EU kan baseres på antallet af dage tilbragt indenfor henholdsvis udenfor EU. Dage, hvor skibet forlader en havn udenfor EU, anses for at udgøre rejse udenfor EU indtil skibet ankommer til en havn indenfor EU. Dage, hvor skibet forlader en havn indenfor EU, anses for at udgøre rejse indenfor EU indtil skibet ankommer til en havn udenfor EU. Sejlads fra en EU havn til en anden er naturligvis rejse indenfor EU, ligesom sejlads fra en ikke-EU havn til en anden er rejse udenfor EU.