Metoden er baseret på, at der udsøges sammenlignelige virksomheder, hvor markedsværdi og indtjening er kendt. På den baggrund beregnes et markedsniveau for P/E for sammenlignelige virksomheder (peer-gruppe). Det beregnede P/E ganges herefter med den normaliserede indtjening for den virksomhed, der skal værdiansættes.

P/E udtrykker den samlede kursværdi af virksomheden (P) i forhold til den samlede indtjening efter skat og renter (E). Målt per aktie kan P/E udtrykkes som kursen på aktien (K) i forhold til indtjeningen per aktie efter renter og skat (EPS), hvilket er den pris, investor betaler per indtjeningskrone i virksomheden (K/EPS).

Indtjeningen er opgjort efter aflønning af fremmedkapital, dvs. renter og skat. Den resterende indtjening tilfalder derfor egenkapitalen/investorerne. Indtjeningen skal derfor sættes i forhold til kursværdien af virksomheden, da denne er lig med markedsværdien af egenkapitalen. Ved brug af indtjeningsmultiple skal det sikres, at niveauet for indtjening er konsistent med niveauet for værdiansættelse. P/E værdiansætter værdien af egenkapitalen, da indtjeningsniveauet er efter fremmedkapitalaflønning.

Ppeer-gruppe / Epeer-gruppe = Pvirksomhed / Evirksomhed
=> Pvirksomhed = (Ppeer-gruppe/Epeer-gruppe) x Evirksomhed

Eksempel

Median af multipel for peer-gruppe

Ppeer-gruppe/Epeer-gruppe

10

Normal indtjening efter skat og renter

Evirksomhed

10

Markedsværdi af egenkapital

Pvirksomhed

100

Indtjeningen efter renter og skat, som værdiansættelse ved P/E tager udgangspunkt i, er påvirket af kapitalstruktur og skattesats. Ved udsøgning af sammenlignelige virksomheder må der derfor, udover øvrige sammenlignelighedsfaktorer, yderligere henses til selv mindre forskelle i kapitalstruktur og skattesats mellem peer-gruppe og værdiansættelsessubjekt.

Ved værdiansættelse via indtjeningsmultiple anbefales det i stedet, at der tages udgangspunkt i indtjeningsniveauet før renter og skat, hvormed værdiansættelsen fastsættes på gældfri basis, dvs. enterprise value (EV). Det bemærkes, at det ikke findes hensigtsmæssigt fuldstændigt at se bort fra kapitalstrukturen ved EV multiple. Forskelle i den finansielle gearing og afledte forskelle i finansielle risici, kan således indgå som sammenlignelighedsfaktorer ved udsøgning af peer-gruppe. Det bemærkes endvidere, at EV udtrykker en værdi efter skat, mens EBIT mv. udtrykker en værdi før skat. Denne indbyggede inkonsistens kan eventuelt elimineres ved anvendelse af EV/NOPAT.